Η συζήτηση δεν είναι για λαμπάτους ενισχυτές, αλλα για το ποιός ενισχυτής θα αποδίδει καλλίτερα τους ήχους του πολυεφε.
Επίσης δεν είναι για το αν το πολυεφε είναι καλλίτερο απο πετάλια.
Λοιπόν, στο θέμα μας. Κατα την άποψή μου υπάρχουν 3 διαφορετικοί δρόμοι.
1. Full Range PA speakers / Keyboard amp.
2. Τελικοί ενισχυτές με μεγάφωνο.
3. Λαμπάτοι ενισχυτές κιθάρας.
Αναλυτικώτερα ...
1. Εδω προκειται για λύσεις που είναι είτε αυτοενισχυώμενο ηχείο για PA ή compact keyboard ενισχυτές. Μια λύση που δεν χρωματίζει καθόλου τον ήχο που βγαίνει απο το πολυεφε και που για κάποιους είναι καλό, για κάποιους άλλους είναι ψεύτικος/ψηφιακος ο ήχος.
Θα μπορούσες να δείς ηχεία του τύπου Mackie SRM350, SRM450, JBL G2 και αντίστοιχα ενισχυτές για keyboard τους Roland KC550, KC350 ή για πιο φτηνές λύσεις τους αντίστοιχους της Behringer (που απο ότι έχω διαβάσει δεν υστερούν καθόλου απο τους Roland)
2. Εδω μιλάμε για τελικούς ενισχυτές με -συνήθως- full range μεγάφωνο. Ευκολο σε μεταφορά και -θεωρητικά- φτιαγμένο για τέτοια ανάγκη. Συνήθως έχουν και μια balanced έξοδο για να πάει κανείς στην κονσόλα.
Μπορείς να δείς το Power Engine PA60 της
Tech 21 ή κάτι πιο σοφιστικά αλλα μάλλον ακριβό όπως το
Atomic Amps. (Για τιμές Ευρώπης
εδώ
3. Μια παραδοσιακή προσέγγιση, όπου σημασία έχει ο ήχος της λάμπας του τελικού και το πολυεφε χρησιμοποιήται κυρίως για τα εφε του και όχι για το τυχον modeling ενισχυτών που έχει. Οποιοσδήποτε ενισχυτής κιθάρας που έχει effects return μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή και κάποιος που είναι σχετικά ουδέτερος. Το ηχείο είναι για κιθάρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να αποδώσει σωστά προσομοιώσεις απο ακουστικές κιθάρες ή άλλα synth like εφε.
Καλές γνωμες υπάρχουν για τον Fender Junior Pro, αλλα φαντόζομαι ότι πολλοί άλλοι κάνουν για την δουλιά.
Νομίζω ότι δεν είναι καθόλου έυκολη αποφαση ποιόν δρόμο θα ακολουθήσει κανείς γιατί οι ανάγκες του καθενός είναι πολύ διαφορετικές και συνήθως οι απόψεις που ακούγωνται πολύ δογματικές.
Επίζω να βοήθησα λίγο ...