Ποιά κλίμακα?

AntonyPath

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Ρε παιδια για καποιους ισως να ειναι χαζη ερωτηση αλα

υπαρχει καποια κλιμακα με ντο τονικη και να εχει μεσα ρε#,σολ#,λα#

ή μπορω να χρησιμοποιησω αυτες τις νοτες ?Ρωταω γιατι δεν βρησκω καποια απο τιε βασικες κλιμακες που να τις περιεχει και μενα μου φενεται οτι ταιριαζουν αλλα μηπως ειναι η ιδεα μου !!! ????

.... ντο τονικη και να εχει μεσα ρε#' date='σολ#,λα# ή μπορω να χρησιμοποιησω αυτες τις νοτες ????[/quote']

Τι φοβάσαι? Μη σου κάνει κανένας μήνυση?

H C (Ντο) Aeolian και η C (Ντο) Locrian
Δες εδώ:

http://www.mearstech.com/ModeMaster_com/default.htm
Eiσαι μεγαλος παιχτης !!!!!

.... ντο τονικη και να εχει μεσα ρε#' date='σολ#,λα# ή μπορω να χρησιμοποιησω αυτες τις νοτες ????[/quote']

Τι φοβάσαι? Μη σου κάνει κανένας μήνυση?

φοβαμαι μηπως το γραψω και μετα παει χαμενο !!!!! αν ειναι τονικα λαθος τι να το κανω ?

στην μουσικη πλεον υπαρχει ενας κανονας.

εαν ειναι καλο στο αυτι, κρατα το.

δεν υπαρχουν τονικοτιτες. μην κλεινεσε σε αυτες. χωνε οτι θες χρωματικα αρκει να βγαινει μουσικη και οχι ασιναρτισια.

στην μουσικη πλεον υπαρχει ενας κανονας.
εαν ειναι καλο στο αυτι' date=' κρατα το.

δεν υπαρχουν τονικοτιτες. μην κλεινεσε σε αυτες. χωνε οτι θες χρωματικα αρκει να βγαινει μουσικη και οχι ασιναρτισια.[/quote']

ναι αλλα το αυτι μου δεν νομιζω οτι ειναι και τοσο εμπυρο και καμια φορα με τον ενθουσιασμο γινονται μαλ@κιτσες γιαυτο ακομα τουλαχηστον θελω να παταω καπου πιο σιγουρα.

Παντα φιλικα :)

Να έχεις εμπιστοσύνη στο αυτί σου. Οι κλίμακες είναι τεχνικές φόρμες θεωρητικής προσέγγισης της μουσικής. Ο ενθουσιασμός είναι ο περισσότερο σωστός οδηγός. Εσύ τι θες να φτιάξεις; Μουσική ή ασκήσεις πάνω σε κλίμακες;

Ρε παιδια για καποιους ισως να ειναι χαζη ερωτηση αλαυπαρχει καποια κλιμακα με ντο τονικη και να εχει μεσα ρε#' date='σολ#,λα#

ή μπορω να χρησιμοποιησω αυτες τις νοτες ?Ρωταω γιατι δεν βρησκω καποια απο τιε βασικες κλιμακες που να τις περιεχει και μενα μου φενεται οτι ταιριαζουν αλλα μηπως ειναι η ιδεα μου !!! ????[/quote']

Α) Αν θες οπωσδήποτε την ντο ΤΟΝΙΚΗ τότε :

α) αν βρίσκεσαι σε διατονικό σύστημα τις διέσεις στις παραπάνω νότες θα

τις δικαιολογήσεις σαν χρωματισμούς πάνω στην τονική κλίμακα.

Θα βρίσκεσαι απλά στην ντο μείζονα (η ελλάσονα έχει λα ύφεση άρα απορρίπτεται)

β) Αν βρίσκεσαι σε τροπικό σύστημα :

- Την ρε# ξέχασε την γιατί μιλάμε για την μιb, όπως επίσης κα την σολ#--->λαb & λα#--> σιb. Υπό αυτές τις συνθήκες έχουμε ντο αιολική.

(επίσης Ντο ελλάσονα διατονικού συστήματος σιb μιb λαb).

- Φυσικός αυτούσιος τρόπος έτσι όπως τα παρουσιάζεις ΔΕΝ υπάρχει. Μπορείς όμως και πάλι να χρησιμοποιήσεις τις διέσεις σου σαν χρωματισμούς και ΟΧΙ σαν οπλισμό π.χ. Ντο λύδιος με αυξημένη την 5η (χωρίς ρε και λα#) . Στο τροπικό σύστημα έχεις υπερβολικά μεγάλη ποικιλία

κλιμάκων και κινήσεων και είσαι καλυμμένος αν θες να τις δικαιολογήσεις

μουσικά.

Β) Σου φαίνεται ότι ταιριάζουν γιατί όντως ταιριάζουν! Η κλίμακα που μάλλον θέλεις να παίξεις φίλε μου είναι η λα ύφεση μείζονα (θεωρητικώς η σολ # μείζονα δεν υπάρχει, πρακτικώς λαb μείζονα = σολ# μείζονα) με οπλισμό σι μι λα ρε ΥΦΕΣΕΙΣ και την ντο ως μέση, την μιb (ρε#) ως δεσπόζουσα, λαb (σολ#) ως τονική και σιb (λα#) ως επιτονική 2η ή ακόμα και 9η (για δοκίμασε συγχορδιακά 6 χορδή λαb, 5 χορδή μιb, 4η σιb, 3 χορδή ντο)

Αυτά όλα φυσικά αν θες να τα τεκμηριώσεις μουσικώς γιατί αν σε ενδιαφέρει μονάχα η ακουστική πλευρά του ζητήματος τότε ο δρόμος της ψυχής είναι ο ασφαλέστερος :wink:

Καλό είναι να μάθεις τις κλίμακες και τη χρήση της καθε μιας, και στη συνέχεια έχεις όλη την ευχαίρεια να αυτοσχεδιάσεις.

Θεωρώ ότι το σωστό είναι, πριν καταργήσεις ένα κανόνα στη μουσική, να γνωρίζεις τουλάχιστον την ύπαρξη του ...

Ρε παιδια θα το μπερδεψετε στο τελος το παλικαρι . Αυτο που χρειαζεται να ξερει οτι ειναι πανω στην Ντο μινορε (Αιολικος τροπος). Λογικα ψαχνει μια κλιμακα για να βγαλει ακορντα-σολαρει. Αμα θελει και θεωρητικα τοτε βλεπε τον προλαλησαντα.

Β) Σου φαίνεται ότι ταιριάζουν γιατί όντως ταιριάζουν! Η κλίμακα που μάλλον θέλεις να παίξεις φίλε μου είναι η λα ύφεση μείζονα (θεωρητικώς η σολ # μείζονα δεν υπάρχει' date=' πρακτικώς λαb μείζονα = σολ# μείζονα) με οπλισμό σι μι λα ρε ΥΦΕΣΕΙΣ και την ντο ως μέση, την μιb (ρε#) ως δεσπόζουσα, λαb (σολ#) ως τονική και σιb (λα#) ως επιτονική 2η ή ακόμα και 9η (για δοκίμασε συγχορδιακά 6 χορδή λαb, 5 χορδή μιb, 4η σιb, 3 χορδή ντο)

Αυτά όλα φυσικά αν θες να τα τεκμηριώσεις μουσικώς γιατί αν σε ενδιαφέρει μονάχα η ακουστική πλευρά του ζητήματος τότε ο δρόμος της ψυχής είναι ο ασφαλέστερος :wink:[/quote']

+1000... πολύ σωστή εξήγηση.Φαίνεται άλλωστε οτι έχεις γνώσεις κλασσικής αρμονίας.Παρ'όλα αυτά ο καθένας παίζει την μουσική που του αρέσει γιατι καμία αρμονία δεν θα σε κάνει να έχεις ταλέντο στη σύνθεση, απλά θα σε κάνει να δείς την μουσικά με άλλο μάτι...¶λλωστε το ταλέντο στη σύνθεση ή το έχεις, ή δεν το έχεις, κατα τη γνώμη μου.

Συγγνώμη που θα φανώ σπαστικός, αλλά οι υπερβολές μου τη δίνουν.

Αυτές οι "γνώσεις κλασικής αρμονίας" , όταν πήγαινα εγώ σχολείο, ήταν στη διδακτέα ύλη της Γ' Γυμνασίου, στο μάθημα της Ωδικής. Βέβαια, έκτοτε, δεν ξέρω τι μεσολάβησε...

Συγγνώμη που θα φανώ σπαστικός' date=' αλλά οι υπερβολές μου τη δίνουν.
Αυτές οι "γνώσεις κλασικής αρμονίας" , όταν πήγαινα εγώ σχολείο, ήταν στη διδακτέα ύλη της Γ' Γυμνασίου, στο μάθημα της Ωδικής. Βέβαια, έκτοτε, δεν ξέρω τι μεσολάβησε...[/quote']

Aσε..εμάς στη δευτερα μας έμαθαν το Ντο ρε μι φα σολ λα σι ντο ,τη δίεση και την ύφεση.Στην τρίτη ο μουσικός μας προσπάθησε να μας μάθει ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ μουσική, τη στιγμή που εκτος εμου και ενός φίλου που παίζαμε κιθάρα οι υπόλοιποι δεν ήξεραν καν τις αξίες.Και όταν στην τρίτη ήρθε ένα παιδί από άλλο σχολείο και το ρωτάει ο καθηγητής τι κάνανε τις προηγούμενες χρονιές στο μάθημα της μουσικής του απάντησε'' ποτέ δεν ειχαμε καθηγητή μουσικής''

Σορρυ για το offtopic

Τώρα αν θες να παίξεις σόλο ή να γράψεις κομμάτι, go ahead και κάνε ότι θες.Αν πρόκειται για κάποιο θέμα αρμονίας..εγώ δε θα έβαζα λυδικές κλπ, θα το δικαιολογούσα ως χρωματισμούς, ποικίλμτα κλπ.Αλλά όπως είπαν τα παιδιά, ο μόνος απαραβίαστος και υπέρτατος κανόνας είναι το αυτί.

υπαρχει καποια κλιμακα με ντο τονικη και να εχει μεσα ρε#' date='σολ#,λα#

[/quote']

ναι. η ντο ελλάσονα φυσική είναι η κλίμακά σου.

Απλά τα ρε#,σολ#,λα# είναι στην ουσία μιb, lab και sib αντίστοιχα.

Συγγνώμη που θα φανώ σπαστικός' date=' αλλά οι υπερβολές μου τη δίνουν.
Αυτές οι "γνώσεις κλασικής αρμονίας" , όταν πήγαινα εγώ σχολείο, ήταν στη διδακτέα ύλη της Γ' Γυμνασίου, στο μάθημα της Ωδικής. Βέβαια, έκτοτε, δεν ξέρω τι μεσολάβησε...[/quote']

Ωραία τοτε καν'το "γνώσεις θεωρίας".ευχαριστημένος???

Είσαι στη ντο μινόρε.Μονο που:η λα# είναι η σιb η ρε# είναι μιb και η σολ# είναι η λαb.Η κλιμακα που είπε ο φίλος είναι λάθος γιατί η ΛΑb δεν έχει τονική την ντο.

ajo το κουρασες... :wink: πριν εγραψες κατω απο την απαντηση του +1000 και πολυ σωστη εξηγηση και τωρα οτι τα εγραψε λαθος...αποφασισε..

υπαρχει καποια κλιμακα με ντο τονικη και να εχει μεσα ρε#' date='σολ#,λα#

ή μπορω να χρησιμοποιησω αυτες τις νοτες ?[/quote']

Οι χρωματισμοί από την 3η μέχρι την 6η νότα κάθε κλίμακας είναι όλο

το νόημα.. :lol: Χρησιμοποίησε ότι σου ακούγεται ωραία :wink:

Trending...

Νέα θέματα

Back