Με μια πρώτη προσέγγιση ο ήχος αυτός χρειάζεται απλά τόνους reverb. Αλλά όσο κανείς βουτά στη θάλασσα της surf rock κιθάρας, συνειδητοποιεί ότι το πράγμα δεν είναι τόσο απλό. Το ιδεατό setup αποτελείται από μια jazzmaster, jaguar ή strat, κάποιον fender ή vox ενισχυτή και το σημαντικότερο: ένα fender tube reverb unit. Φυσικά, αυτά είναι τα εισαγωγικά.
Το να προμηθευτεί κανείς ένα reverb unit δυστυχώς είναι κάτι το πολυέξοδο, και πολύ πιθανώς δεν συμφέρει από διάφορες απόψεις. Δυσκολία στο κουβάλημα, συντήρηση είναι κάποιοι από τους λόγους που και προσωπικά δεν έχω αγοράσει ποτέ. Παρ'ολ' αυτά αν κάποιος παίξει με ετούτο το θαύμα, θα καταλάβει τον λόγο που τόσος κόσμος αποφασίζει να αγοράσει. Εκεί είναι Ο ΗΧΟΣ.
Το σημείο στο οποίο τα περισσότερα πετάλια αποτυγχάνουν να εξομοιώσουν TON HXO, είναι το "drip". Αν ακούσει κανείς κομμάτια των "Astronauts" χαρακτηριστικά, θα παρατηρήσει πως ακούγεται η muted χορδή. Από όσα πετάλια έχω δοκιμάσει, το μόνο που το πλησιάζει είναι το boss frv-1. Και έχω δοκιμάσει πολλά. Δυστυχώς το εν λόγω πετάλι έχει ένα σωρό άλλα ελαττώματα. Το drip αναπαράγεται επιτυχώς και στο onboard reverb ενός fender twin, deluxe, super κλπ. Αλλά ο ήχος δεν είναι ο ίδιος. Το γεγονός ότι το reverb unit είναι "μπροστά" από τον ενισχυτή, το κάνει πολύ πιο έντονα παρόν.
Ένα απλό cheat για να έρθει κανείς ένα βήμα πιο κοντά στο drip χρησιμοποιώντας πετάλι reverb, είναι να τρέξει ένα slapback delay πριν το reverb. Αν και φαινομενικά το slapback θα χαθεί στην ουρά του reverb, κάνει διαφορά.
Προσωπικά, μετά από πολύ ψάξιμο και αρκετά χρόνια λιωσίματος, χρησιμοποιώ με τα εξής.
Stratocaster, ένα boost μερικές φορές (rc booster εν προκειμένω), το topanga reverb, το belle epoch για slapback και όλα αυτά σε έναν deluxe reverb. Με αυτό το setup προσεγγίζω τον παραδοσιακό surf ήχο. Προσφάτως, το γυρίσαμε σε πιο γρεζάτο surf με punk καταβολές, οπότε και χρησιμοποιώ άλλο setup.
Υπάρχουν αρκετά καλά reverb εκεί έξω, όμως δεν προσεγγίζουν τον surf ήχο όπως είναι πραγματικά. Και αυτό γιατί δεν εξομοιώνουν το reverb unit, αλλά το onboard spring reverb. Ακόμα και πετάλια με ελατήριο εντός, απέχουν από το real deal. Κατά τη γνώμη μου, το topanga είναι ότι πιο κοντά έχω παίξει κοντά στο reverb unit. Ακόμα κι αν υστερεί στο drip.