Πένα ή δάχτυλα (μπασσο)

X-minor

Δυνατό μέλος
Πόντοι
638
Έβλεπα διάφορες συζητήσεις σε άλλα topics στο noiz και είδα πολλές διαφορετικές απόψεις από μπασσίστες και μη για το πως "πρέπει" ή ακόμα καλύτερα πως προτιμάτε να παίζεται το μπάσσο. Θα'θελα πολύ ν'ακούσω τις απόψεις σας, και μάλλιστα ακόμη περισσότερο από άτομα που δεν είναι μπασσίστες, μια και τις περισσότερες φορές τους βρίσκω πιο αντικειμενικούς (υπάρχουν και εξαιρέσεις  ;D). Ποιός ήχος σας αρέσει περισσότερο (και ανάλογα το είδος εννοείται), και ποιόν τρόπο προτιμάτε?

P.S.: Το θέμα δεν το έβαλα για να καταλήξει σε flame war, please keep it civil!  :)

Πρέπει δεν υπάρχει, ο κάθε τρόπος έχει τους λόγους του.

Εγώ παίζω μόνο με δάχτυλα, βέβαια δεν έχω μάθει κ να παίζω με πένα, αλλά έχω σκοπό να μάθω πληροφοριακά κάποια στιγμή.

Πιστεύω όμως πως θα προτιμώ κ πάλι δάχτυλα στο τέλος και μόνο για την αίσθηση :p

και τα δύο! αναλόγως τι σου επιβάλλει ο κιθαρίστας του συγκροτήματος  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Οπως είπες για να μην καταλήξουμε σε flame war, θα πω ότι απλός προτιμώ τα δάχτυλα γιατι μαρέσει σαν ήχος και η αίσθηση που δίνει...

Δαχτυλα

To "καλύτερο" kate me είναι να μπορείς και τα 2  :)

Όσο περισσότερο ψάχνεται κανείς με το μπάσσο βλέπει ότι δεν είναι πάντα εφικτό. Η "παράδοση" θέλει τον καλό μπασσίστα να παίζει με δάχτυλα (για διάφορους λόγους).

Αυτό που απασχολεί εμένα επειδή προσπαθώ να παίζω και με τους δυο τρόπους (δυστυχώς όχι στο επίπεδο που θα ήθελα) είναι ότι είναι δύσκολο να βρω ενα "μέσο" σετάρισμα που θα βολέψει και στα δυο παιξίματα. Ο κύριος λόγος που παίζω και με τους δυο τρόπους είναι οι διαφορές στον ήχο και στο στυλ που προσδίδουν έτσι ώστε να μπορώ να παίζω αρκετά πράγματα.

Καλύτερα kate me όμως να αφιερωθείς σε μια τεχνική και όταν φτάσεις σε ενα καλό επίπεδο τότε να δεις και την άλλη  ;)

Πίασε ότι σε βολεύει καλύτερα τώρα και μην το σκέφτεσαι.

X-minor είπε:
Θα'θελα πολύ ν'ακούσω τις απόψεις σας, και μάλλιστα ακόμη περισσότερο από άτομα που δεν είναι μπασσίστες, μια και τις περισσότερες φορές τους βρίσκω πιο αντικειμενικούς (υπάρχουν και εξαιρέσεις  ;D).
Λίγο δύσκολο για αυτούς να ξέρουν να παίζουν (μπάσο) με δάχτυλα  ;D

Κατά βάση παίζω με δάχτυλα αλλά ενίοτε (για το γκαν γκαν) βάζω και τη πένα. Τώρα θα μου πεις τι πένα. Αστο καλύτερα  ;D

audiokostas είπε:
Λίγο δύσκολο για αυτούς να ξέρουν να παίζουν (μπάσο) με δάχτυλα  ;D

Κατά βάση παίζω με δάχτυλα αλλά ενίοτε (για το γκαν γκαν) βάζω και τη πένα. Τώρα θα μου πεις τι πένα. Αστο καλύτερα  ;D
Μιλούσα καθαρά για τον ήχο που βγάζει ο κάθε τρόπος, όχι για το παίξιμο καθ'αυτό, εξ'ού και οι "εξωτερικές" απόψεις!  ;D

Εννοείται ότι κι εγώ είμαι της άποψης ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος, και καλό θα'ναι για οποιονδήποτε μπασσίστα να μπορεί να εκμεταλλευτεί τα καλά κάθε τρόπου παιξίματος, αλλά υποκειμενικά στον καθέναν αρέσουν διαφορετικά πράγματα, εξ'ού και το thread.  :)

Αναλόγως τι θες να βγάλεις. Και τι θες να παίξεις.

Ο κάθε ήχος (πενάτος και μη) θα 'ναι καλός αν χρησιμοποιείται εκεί που πρέπει και όταν πρέπει.

Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με καμία απ' τις δύο κατηγορίες, αρκεί όπως είπα, να χρησιμοποιούνται εκεί που πρέπει.]

Γουστάρω Chris Squire και Dave Hope, αλλά τρελαίνομαι και για Bernand Edwards (ω, Θεέ....τι ήχος;;!!) και Anthony Jackson φερ' ειπείν.....

:)

Προσωπικα ειμαι ''δακτυλατος'' και λογο αισθησης, και λογο τεχνικης, και λογο μουσικης παιδειας. Αλλα οταν αρχιζω τα Slayer-ικα μου αρπαζω την πενουλα μου και ειμαι ανετος. 8)

Τωρα απο ηχο... δεν ξερω.Αρκει να τριζει το σπιτι και ειμαι μεσα ;D

Kαι τα δυο εχουν την αξια τους. Οταν θες το μπασο να παρει μερος στο attack tων vτραμς και των κιθαρων θα χρησιμοποιησεις πενα. Φαντασου το Paradise city, για παραδειγμα, με το μπασο παιγμενο με τα δαχτυλα. Εμενα προσωπικα σε ροκ, και μεταλ φασεις μου αρεσει πολυ η συνεισφορα του εφφε 'σουστας' που προσφερει η πενα, ειδικα οταν παιζουν κοντα στη γεφυρα και αποκτα περισσοτερη ευκρινια και χτυπημα.

Μπορει να ειναι η ιδεα μου αλλα οταν παιζουν με δαχτυλα δεν ειναι λιγο πιο μπασσος ο τονος? Με ιδιες ρυθμισεις.

Κουφη Λεοπαρδαλη είπε:
...

Μπορει να ειναι η ιδεα μου αλλα οταν παιζουν με δαχτυλα δεν ειναι λιγο πιο μπασσος ο τονος? Με ιδιες ρυθμισεις.
Με τα δάχτυλα είναι πιο μουντός ο ήχος, του λείπει το ξεκάθαρο attack που δίνει η πένα. Γι'αυτό και ακούγεται πιο μπάσσος.

Βασικά παίζω με δάχτυλα αλλά όταν χρειαστεί(για κανα πέρασμα) χρεισιμοποιώ το νύχι του δείκτη βοηθόντας τον τελευταίο με τον αντίχειρα...απλά δεν παίζει "πάνω-κάτω" αλλά μόνο "πανω-πάνω"...ελπίζω να έγινα κατανοητός!

Eγω που γρατζουναω λιγη κιθαρα και λιγο μπασο, δεν βολευομαι με πενα. Νιωθω μια ανασφαλεια στο δεξι μου χερι το οποιο εχει μαθει στις αποστασεις χορδων της κιθαρας, οποτε ψαχνει να βρει χορδη να χτυπησει και καποιες φορες την χανει. Εχουμε τσακωθει πολλες φορες για αυτο το θεμα αλλα παντα καταληγει με την ιδια δικαιολογια: εσυ φταις, που εισαι αριστεροχειρας και ξεκινησες να παιζεις δεξια...

Το καλο της πενας περαν της ατακας ειναι οτι επιτρεπει χαμηλοτερο action οπως ειπε και ο Jase.

To καλο με τα δαχτυλα ειναι οτι βαζεις τον αντιχειρα πανω στο μαγνητη και εχεις ολες τις χορδες κατω

απο την παλαμη σου. Βαρας και καμια σκαστη οταν θελεις, ενω αν φορας και flat χορδες χαιρεσαι να τις χαϊδευεις...

Προς το παρον δαχτυλα λοιπον.

Και τα δύο, εκτός αν παίζεις ΠΟΛΥ συγκεκριμένα πράματα.

kwstas79 είπε:
Και τα δύο, εκτός αν παίζεις ΠΟΛΥ συγκεκριμένα πράματα.
Ας πούμε ο kwstas που παίζει unholy/doom/grindcore/metalcore/aesthetic/masonist/country metal πρέπει να παίξει με πένα  ;D ;D

Ο ήχος της πενιάς στο μπάσο μου τι δίνει λίγο αλλά αυτό το "τσόινκγ τσόινγκ" έχει γέλιο καμιά φορά  8)

Πιστεύω ότι είναι πολυπρακτικό να κατέχεις και τις 2 τεχνικές!!

Ξέχασες το avantgarde, μπουγατσόπληκτε.

Εγώ παίζω με δάχτυλα. Όλα τα χρησιμοποιώ εκτός του μικρού (Pinky). Όταν άρχισα να μαθαίνω μπάσσο, μου άρεσε περισσότερο η ιδέα της πένας, αλλά με τον καιρό κατάλαβα ότι τον πραγματικό μπάσσο groovάτο ήχο τον βγάζουν τα δάχτυλα. Επιπλέον παίξε αν μπορείς 16α με ακρίβεια στα 130+ σε απόσταση πάνω των 3 χορδών με πένα...!! Πολύ δύσκολο... Η πένα είναι χρήσιμη όταν παίζεις πράγματα σε μεγάλες ταχύτητες και συνήθως σε μια χορδή (άντε δύο) συνεχόμενα. Αλλά και πάλι, εμένα αυτός ο ήχος συνήθως δεν μου αρέσει. Λίγες φορές είναι ωραίος, συνήθως ακούγεται σαν τρακτέρ... Φιλικά πάντα...

Ο καθε τροπος ειναι μοναδικος και ξεχωριστος ειτε με πενα ειτε με δαχτυλα (ή δακτυλα :P),ειναι τραγουδια που οταν τα ακουω λεω "μπαα με τιποτα δεν θα εβγαινε τετοιος ηχος με δαχτυλα" και το φυσικα το αντιθετο.

Χρησιμοποιω και τα 2 οπου χρειαστει και διαλεγω οτι καθετε καλυτερο στα αυτια.

Περισσοτερο η πενα κολλαει σε στυλ metal, rock, punk.

Ειμαι μεγαλος λατρης του ηχου με πένα απο Fender P  bass, Rickenbacker και Gibson Ripper.

ο σωστος μπασιστας "αφουγκραζεται" το κομματι και χρησιμοποιει τον τροπο (πενα η δακτυλα ) που το κομματι ΑΠΑΙΤΕΙ,αν δεν το κανει αυτο απλα δεν ειναι τοσο σωστος οσο (τις περισσοτερες φορες) ΝΟΜΙΖΕΙ....οτι ειναι..... ;)

Superfunk είπε:
ο σωστος μπασιστας "αφουγκραζεται" το κομματι και χρησιμοποιει τον τροπο (πενα η δακτυλα ) που το κομματι ΑΠΑΙΤΕΙ,αν δεν το κανει αυτο απλα δεν ειναι τοσο σωστος οσο (τις περισσοτερες φορες) ΝΟΜΙΖΕΙ....οτι ειναι..... ;)
Αλήθεια, τι είδους μέρη θα'λεγες πως απαιτούν την αντίστοιχη μέθοδο? Όχι απαραίτητα συγκεκριμένα είδη μουσικής, ίσως κάποιο παράδειγμα (δεν είμαι σαρκαστικός, ειλικρινά ρωτάω).

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back