• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Oval hole vs D hole vs F holes

Ποια κιθάρα προτιμάτε? Oval hole, D hole, F holes

• Σύνολο ψηφοφόρων
    10

fusiongtr

Φάσιον ο Παλαιοχορδίτης
Πόντοι
4,208
Οι βασικοί τύποι gypsy κιθάρας είναι τρεις.

1. Αυτές που έχουν oval τρύπα

0Z7A2465_Eimers_Thijs_DiMauro_Viool_Fotografie_TessaSpaaij.jpg

2. Αυτές που έχουν τρύπα με σχήμα D.

0Z7A8218_Eimers_KevinNolan_Fotografie_TessaSpaaij.jpg

3. Αυτές που έχουν τις (γνωστές από τα τζαζοκίθαρα) F τρύπες

joseph-di-mauro-f-hole-front.jpg

Ποια θα προτιμούσατε (πέραν της φυσιολογικής απάντησης "όλες") και γιατί?

Οι δυο πρώτες άσχημες! Η τρίτη κούκλα, σε εμπνέει!

Μια ερώτηση... φαντάζομαι ότι οι κιθάρες αυτές έχουνε συρμάτινες χορδές, γιατί έχουν headstock από κλασικές;

Μια ερώτηση... φαντάζομαι ότι οι κιθάρες αυτές έχουνε συρμάτινες χορδές, γιατί έχουν headstock από κλασικές;

Συρμάτινες έχουν, αλλά όχι σαν αυτές της ηλεκτρικής ή της ακουστικής.

https://www.djangobooks.com/Category/Strings

Είναι τελείως διαφορετικές κιθάρες.

Κυρ Στράτε μου, μόνο οπτικά καλούμαστε να επιλέξουμε;
Γιατί εγώ ούτε που ήξερα οτι αυτοί είναι οι βασικοί τύποι.

Έχουν συγκεκριμένες ακουστικές ιδιότητες οι διαφορετικές τρύπες; (τώρα που τη ξαναβλέπω, ίσως να μη πάει όπως περιμένω αυτή η ερώτηση :classic_laugh: )

Εψήφησα λόγω εσωστρέφειας petite bouche. Δεν ξέρω, το μεγάλο μου δίνει την εντύπωση ότι πρέπει να παίξω πολλά, και τα f holes με πάνε προς jazz virtuosité. Οπότε, τέτοια θα τσίμπαγα αν εμπόρηγα. (Κι οι D μου αρέσουν όμως.)

Κυρ Στράτε μου, μόνο οπτικά καλούμαστε να επιλέξουμε;
Γιατί εγώ ούτε που ήξερα οτι αυτοί είναι οι βασικοί τύποι.

Έχουν συγκεκριμένες ακουστικές ιδιότητες οι διαφορετικές τρύπες; (τώρα που τη ξαναβλέπω, ίσως να μη πάει όπως περιμένω αυτή η ερώτηση :classic_laugh: )

Έχεις απόλυτο δίκιο, δεν είπα τίποτα για τα ηχητικά χαρακτηριστικά τους.

Κάποιες διαφορές είναι οι εξής.

Συνήθως (αλλά πια όχι πάντα) ...

Οι oval hole (petit bouche) έχουν μεγαλύτερο scale length (14 frets to body), και κατά συνέπεια πιο projected ήχο, με μεγαλύτερη έμφαση στις ψηλομεσαίες συχνότητες, γι' αυτό και θεωρούνται πιο "σολιστικό" όργανο.

Οι D hole (grand bouche) έχουν μικρότερο scale length (12 frets to body), λίγο πιο all around/ισορροπημένο ήχο με λίγο περισσότερα μπάσα, και συνήθως θεωρούνται όργανα συνοδείας.

Για τις F hole δεν ξέρω κάτι το ιδιαίτερο.

Αυτά βέβαια δεν λένε τίποτα, βρίσκει κανείς φανταστικούς σολίστες με D hole, καθώς και υπέροχους ακκορντοπαίχτες με oval hole.

Αν έπρεπε να διαλέξω μόνο με τα μάτια θα πήγαινα για F hole.

Λόγω κλασικής, εχω φάει τόσο στη μάπα κιθάρες με ηχείο στο κέντρο που μόνο η απουσία του απο κει είναι ερεθιστική για το οπτικό μου νεύρο.

Βάλε και τα πανέμορφα F holes....

Εγώ είπα ότι ψήφισα και το άφησα το φακελάκι απάνω στην κάλπη, δεν το ριξα μέσα.?

Εγώ μέχρι πριν λίγο καιρό ήμουν κάθετος.

Ήθελα petit bouche αποκλειστικά.

Και ηχητικά και εμφανισιακά.

Τώρα τελευταία όμως ... σκέφτομαι πολύ και την D.

Πιο ευκολόπαιχτη, λίγο πιο ισορροπημένη, για μοναξιές ή μικρό σχήμα είναι μια χαρά.

Η F δεν με συγκινεί και τόσο.

Είναι αυτό που λέει ο @gmoukou για τις τρύπες.

Έχω υπερβολική έκθεση στα F holes μέσω της jazz κιθάρας, και προτιμώ κάτι πιο mainstream εδώ.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Να πω επίσης, ότι οι γέφυρες στις gypsy κιθάρες, είναι διαφορετικές από αυτές στις ακουστικές και κλασσικές.

Ακουμπάνε στο καπάκι της κιθάρας μόνο στις δύο τους άκρες, ενώ στην μέση έχουν κενό σε σχέση με το καπάκι (δεν ακουμπάνε).

Selmer-Maccaferri-Guitar-Bridge-Gypsy-Jazz-Bridge-Rosewood-Bridge.jpg_Q90.jpg_.webp

εγώ δεν βολεύτηκα ποτέ με oval. 

D είχα πάντα και τέτοια θα ξαναεπαιρνα.

σε αραχτη φάση μπορείς να παίξεις και άλλα πράγματα, εγω την έβλεπα σαν κάτι μεταξύ κλασικής και ακουστικής πάντα ενώ την oval τη βλέπω σαν καθαρή gypsy.

Οι γέφυρες μεγάλος καημός. Τυπικά, είναι κλασικό θέμα να βυθίζονται στον ξύλινο καβαλάρη οι καντινι χορδές. Στην 1η μου κιθάρα είχα φτιάξει 3 γέφυρες. Η επόμενη είχε εξαρχής κόκαλο για να αποφεύγεται αυτό το πρόβλημα 

Να πω επίσης, ότι οι γέφυρες στις gypsy κιθάρες, είναι διαφορετικές από αυτές στις ακουστικές και κλασσικές.

Ακουμπάνε στο καπάκι της κιθάρας μόνο στις δύο τους άκρες, ενώ στην μέση έχουν κενό σε σχέση με το καπάκι (δεν ακουμπάνε).

Ενδιαφέρον αυτό.

Ποιος ο λόγος να είναι έτσι;

Και εχω και την εντυπωση οτι συχνα ειναι "σκαμμενες" απο μεσα για να ειναι πιο ελαφριες.

http://www.djangobooks.com/forum/uploads/editor/pe/3y41b130o863.jpg

Ποιος ο λόγος να είναι έτσι;

Έτσι ήταν οι Selmer οπότε ....

Αυτές οι κιθάρες έχουν πολύ συγκεκριμένα ηχητικά χαρακτηριστικά, που ίσως να ήταν ανεπιθύμητα αν ήταν ακουστικές.

Είναι πολύ "dry", "σκληρές", δεν έχουν τον όγκο της ακουστικής, έχουν έναν "nasal" ήχο, άμεσο, στεγνό.

Η γέφυρα παίζει σημαντικό ρόλο σ' αυτό τον ήχο.

Επίσης από μέσα είναι αρκετά κούφια.

1. εγώ δεν βολεύτηκα ποτέ με oval. 

D είχα πάντα και τέτοια θα ξαναεπαιρνα.

σε αραχτη φάση μπορείς να παίξεις και άλλα πράγματα, εγω την έβλεπα σαν κάτι μεταξύ κλασικής και ακουστικής πάντα ενώ την oval τη βλέπω σαν καθαρή gypsy.

2. Οι γέφυρες μεγάλος καημός. Τυπικά, είναι κλασικό θέμα να βυθίζονται στον ξύλινο καβαλάρη οι καντινι χορδές. Στην 1η μου κιθάρα είχα φτιάξει 3 γέφυρες. Η επόμενη είχε εξαρχής κόκαλο για να αποφεύγεται αυτό το πρόβλημα 

1. Εγώ σε θυμάμαι με μια D-500, για πες περισσότερα για τα όργανα.

Γι' αυτό μου αρέσει η ρουφιάνα η οβάλ, γιατί με πάει κατευθείαν εκεί ηχητικά.

2. Γενικώς οι γέφυρες είναι καημός σ' αυτές τις κιθάρες, και είναι συνήθως η πρώτη αναβάθμιση που κάνουν οι περισσότεροι.

1. Εγώ σε θυμάμαι με μια D-500, για πες περισσότερα για τα όργανα.

Γι' αυτό μου αρέσει η ρουφιάνα η οβάλ, γιατί με πάει κατευθείαν εκεί ηχητικά.
ναι, είχα μια D-500 που βλακωδως έδωσα. 

Μετά είχα μια χειροποίητη Goulielmos, την είχα παρουσιάσει εδώ παλιά. Τώρα δεν έχω καν ακουστική κιθάρα :'(

ναι, είχα μια D-500 που βλακωδως έδωσα. 

Μετά είχα μια χειροποίητη Goulielmos, την είχα παρουσιάσει εδώ παλιά.

Γιατί βλακωδώς?

Η Γουιλιέλμος τι έγινε?

βλακωδως, γιατί της είχα λιώσει τα τάστα από το πολύ παίξιμο και άρα, κάτι είχε και ήμουν συνέχεια πάνω της. Δεν έχω λιώσει τάστα σε άλλη κιθάρα. Θα μπορούσα να την είχα κρατήσει να κάθεται, θα έπαιζα τώρα αν την είχα.

Η χειροποίητη ήταν πολύ καλή, και φυσικά ανώτερη από την Gitane. Δεν έχει πολύς κόσμος D για να συγκρινεις ή αν εχουν είναι 3πλασιου κόστους οπότε δεν έχει νόημα η σύγκριση. Αυτή την έδωσα γιατί είχα απομακρυνθεί από το είδος και δεν είχε νόημα να κάθεται ως ακριβό όργανο.

Εγώ πάντως ...

... ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΙΘΑΡΑ λέμε.

Αλλά να είναι καλή, όχι τενεκές.

Να κάθομαι το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, το καλοκαίρι, όποτε με πιάνει τέλος πάντων να βαράω.

Αλύπητα.

Γιατί για την ώρα ταλαιπωρώ την σκεβρωμένη μου κλασσική.

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back