Οθόνη Τύπου Monitor Υπολογιστή ή Οθόνη Τύπου Κανονικής Τηλεόρασης;

Ποιά οθόνη είναι καλύτερη για να χρησιμοποιήσεις δουλεύοντας σε κάποιον υπολογιστή;

• Οθόνη Τύπου Monitor Υπολογιστή / Μικρότερη Επιφάνεια, υψηλότερη τιμή, σχεδιασμός για χρήση σαν monit

Ψήφοι: 10 66.7%
  • Οθόνη Τύπου Κανονικής Τηλεόρασης / Μεγαλύτερη Επιφάνεια, χαμηλότερη τιμή, σχεδιασμός για χρήση σαν τ

Ψήφοι: 5 33.3%

• Σύνολο ψηφοφόρων
    15
Γιάνννης Τζινιέρρρης

John Tzinieris

Ενεργό μέλος
Πόντοι
103
Ιδιότητα
  1. Πλήκτρα
Όσοι έχετε άποψη απαντήστε στην παραπάνω δημοσκόπηση που αφορά τη χρήση οθόνης μπροστά από κάποιον υπολογιστή.

ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ!

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Μια - δύο φορές που σύνδεσα pc σε tv (μιλάμε για flat tv , όχι τον commodore σε CRT ?) δεν με βόλεψε καθόλου.

Άρα από έμενα είναι το 1ο,

• Like
Reactions: John Tzinieris
Δεν χρειάζεται δημοσκόπηση για αυτό. Επίσης τι θα πει "μικρότερη/μεγαλύτερη επιφάνεια"? Η επιφάνεια είναι δευτερεύον ζήτημα. Μια 4Κ 32ρα είναι προτιμότερη από μια 55ρα στα 1920x1080. 

Ρε μην παιδεύεστε λέμε, πάρτε ένα προτζέκτορα να δουλεύετε εξελ σαν Άνθρωπες.

Έτσι... να μπαίνει ο άλλος στο δωμάτιο και να σου λέει "πάλι The Wall βλέπεις;".

Τέλη δεκαετίας 2000 χρησιμοποιούσα μια τηλεόραση samsung 40ρα και χειριζόμουνα τον υπολογιστή από τον καναπέ στο απέναντι τοίχο, τεράστια εικονίδια φυσικά, δεν χρειαζόμουν υψηλότερη ανάλυση. Πιο βολικό σεταπ δεν έχω ξαναφτιάξει... Εδώ και μια δεκαετία είμαι με τα λάπτοπ αλλά αν ξανά πάρω πύργο, με τεράστια τηλεόραση θα τον στήσω για να βλέπω από τον καναπέ

• Συμφωνώ
20190201121936_dell_ultrasharp_u4919dw.jpeg

• Haha
Για εφαρμογές μουσικής και casual βίντεο editing περισσότερο σημαντική θεωρώ πως είναι η θέση και η απόσταση παρά το αν τελικά δουλέψουμε με monitor ή TV. Αυτό ισχύει και για άλλες χρήσεις μέσω υπολογιστή, δηλαδή την προβολή ταινίας, παιχνιδιών κλπ. Μια μεγάλη τηλεόραση π.χ. πρέπει  να τοποθετηθεί σωστά studio desk μας για να βλέπουμε όλα τα στοιχεία χωρίς να κουραζουμε τα μάτια μας ή το σώμα μας αποφεύγοντας τις κινήσεις του κεφαλιού.

Για απαιτητικό gaming το monitor είναι μονόδρομος για το καλύτερο αποτέλεσμα και την καλύτερη απόδοση.

Για φωτογραφία/DTP monitor και μάλιστα κατάλληλα monitor.

• Συμφωνώ
Για εφαρμογές μουσικής και casual βίντεο editing περισσότερο σημαντική θεωρώ πως είναι η θέση και η απόσταση παρά το αν τελικά δουλέψουμε με monitor ή TV. Αυτό ισχύει και για άλλες χρήσεις μέσω υπολογιστή, δηλαδή την προβολή ταινίας, παιχνιδιών κλπ. Μια μεγάλη τηλεόραση π.χ. πρέπει  να τοποθετηθεί σωστά studio desk μας για να βλέπουμε όλα τα στοιχεία χωρίς να κουραζουμε τα μάτια μας ή το σώμα μας αποφεύγοντας τις κινήσεις του κεφαλιού.

Για απαιτητικό gaming το monitor είναι μονόδρομος για το καλύτερο αποτέλεσμα και την καλύτερη απόδοση.

Για φωτογραφία/DTP monitor και μάλιστα κατάλληλα monitor.

Ναι, τα monitor έχουν μεγάλη ακρίβεια στο χρώμα και στο σχήμα των pixel.

Με τις τηλεοράσεις κερδίζεις σε μέγεθος, τα βλέπεις πολύ μεγάλα..

Έχουν πολύ καλύτερες τιμές ανά εμβαδό εικόνας.

Προφανώς ρυθμίζεις την απόσταση, αν και πιστεύω πρώτα θα κοιτάξεις την υγεία των ματιών και μετά οτιδήποτε άλλο..

Στη δικιά μου περίπτωση, πάντως, είναι ΠΟΛΥ κοντά.. ?

cartoon-of-man-or-businessman-watching-computer-screen-in-panic-PXAC2H.jpg

Ναι, τα monitor έχουν μεγάλη ακρίβεια στο χρώμα και στο σχήμα των pixel.

Με τις τηλεοράσεις κερδίζεις σε μέγεθος, τα βλέπεις πολύ μεγάλα..

Έχουν πολύ καλύτερες τιμές ανά εμβαδό εικόνας.

Προφανώς ρυθμίζεις την απόσταση, αν και πιστεύω πρώτα θα κοιτάξεις την υγεία των ματιών και μετά οτιδήποτε άλλο..

Στη δικιά μου περίπτωση, πάντως, είναι ΠΟΛΥ κοντά.. ?

Nα πηγαίνουμε πού και πού σε οφθαλμίατρο. ?

Εγώ πήγα που το αμελούσα καιρό και άλλαξε η ζωή μου με τα νέα  γυαλιά και άλλαξαν και οι αποστάσεις από τα μόνιτορ και η κούραση? Και στην οδήγηση. Τώρα βλέπω αν είναι γάτα ή σκύλος αυτό που περνάει γρήγορα μπροστά μου?

Nα πηγαίνουμε πού και πού σε οφθαλμίατρο. ?

Εγώ πήγα που το αμελούσα καιρό και άλλαξε η ζωή μου με τα νέα  γυαλιά και άλλαξαν και οι αποστάσεις από τα μόνιτορ και η κούραση? Και στην οδήγηση. Τώρα βλέπω αν είναι γάτα ή σκύλος αυτό που περνάει γρήγορα μπροστά μου?

Πάω, πάω.. Μάλιστα η μυωπία στο ένα μάτι αυξήθηκε λίγο με την καραντίνα μετά από πάρα πολλά χρόνια..

Όταν έκανα τη μετάβαση από μικρότερες οθόνες (ειδικά τις CRT, αλλά και μετά επίπεδες 19'' και 27'') σε 42'' [από ένα σημείο και μετά πάντα σε 1920x1080], η διαφορά στην κούραση των ματιών ήταν υπερβολικά μεγάλη.. Τα μάτια κάνανε πάρτυ..

Και μου λέτε τώρα για gaming, ή ότι δε φαίνονται ισορροπημένα τα χρώματα και θέλει calibration.. και τέτοια κουφά.. ?

[η ψηφοφορία τώρα είναι στο 60%-40%, τα είχα τα monitor για παραπάνω από 60%!]

Σε "φτηνές" κατηγορίες είναι πολύ προτιμότερο γενικά ένα κανονικό monitor. Και δεν υπαρχει λογος να κανουμε διακριση "τηλεοραση = μεγαλο, μονιτορ = μικρό μέγεθος". Πλέον μόνιτορ και τηλεοράσεις έχουν πολύ περισσότερο overlap στο θέμα μέγεθος+ανάλυση.

Μάλιστα, αν ανέβουμε κατηγορία (π.χ. κάποιες OLED), μιλάμε ακόμη και για τα ίδια panel: π.χ. οι Asus PG42/48UQ έχουν τα πάνελ (42 & 48'' αντίστοιχα) της LG C2 σειράς, αν δεν κανω λαθος. Απλά έχουν διαφορετικό "treatment" (tv:glossy, monitor:non-glossy) και -νομίζω- peak brightness, λιγο overclocked refresh rate, και διαφορετικό packaging και περιφερειακα χαρακτηριστικά (USB hub vs 1-2 usb *inputs*, DisplayPort(s) + HDMI vs 4 HDMI κλπ.) όπως επιβάλει η αντίστοιχη χρήση.

Γενικά πάντως (στις πιο "προσιτές" κατηγορίες) μια τηλεόραση δεν είναι τόσο πρακτική, λόγω πρωτίστως φωτεινότητας (είναι πολύ πιο bright), refresh rate και απόδοσης χρώματος, αλλά και από θέμα ports + IO.

Οπότε και η εκτίμηση ότι μια τηλεόραση (φαίνεται να) έχει μικρότερη τιμή ανά τετραγωνικό, αν συνεκτιμηθεί με τα υπόλοιπα ίσως και να μην είναι τόσο προφανής πια :) Και σε μέγεθος βρίσκει κανείς ό,τι τον βολεύει σε μονιτορ (π.χ. ultrawide, που εγω δεν ειμαι φίλος, αλλά καταλαβαίνω γιατί βολευει κόσμο), ακομα και σε τεραστια μεγεθη, ενω σε TV πρεπει να παμε πανω απο 50'' (και παραπανω ισως) για να μη βρισκουμε αντιστοιχο μόνιτορ.

• Like
Tολμω να προτείνω 2 monitors για εργασία σε περιβάλλον DAW /Home Studio που....... θα αγαπήσετε.?

SzkVbJahKCMgCryQTzsaVP-1200-80.jpg.webp

LG 34WN80C-B

UdGK9kY5gY6Yk9H2y4MXaP-1200-80.jpg.webp

MSI Optix AG32C

• Like
Σε "φτηνές" κατηγορίες είναι πολύ προτιμότερο γενικά ένα κανονικό monitor. Και δεν υπαρχει λογος να κανουμε διακριση "τηλεοραση = μεγαλο, μονιτορ = μικρό μέγεθος". Πλέον μόνιτορ και τηλεοράσεις έχουν πολύ περισσότερο overlap στο θέμα μέγεθος+ανάλυση.

Μάλιστα, αν ανέβουμε κατηγορία (π.χ. κάποιες OLED), μιλάμε ακόμη και για τα ίδια panel: π.χ. οι Asus PG42/48UQ έχουν τα πάνελ (42 & 48'' αντίστοιχα) της LG C2 σειράς, αν δεν κανω λαθος. Απλά έχουν διαφορετικό "treatment" (tv:glossy, monitor:non-glossy) και -νομίζω- peak brightness, λιγο overclocked refresh rate, και διαφορετικό packaging και περιφερειακα χαρακτηριστικά (USB hub vs 1-2 usb *inputs*, DisplayPort(s) + HDMI vs 4 HDMI κλπ.) όπως επιβάλει η αντίστοιχη χρήση.

Γενικά πάντως (στις πιο "προσιτές" κατηγορίες) μια τηλεόραση δεν είναι τόσο πρακτική, λόγω πρωτίστως φωτεινότητας (είναι πολύ πιο bright), refresh rate και απόδοσης χρώματος, αλλά και από θέμα ports + IO.

Οπότε και η εκτίμηση ότι μια τηλεόραση (φαίνεται να) έχει μικρότερη τιμή ανά τετραγωνικό, αν συνεκτιμηθεί με τα υπόλοιπα ίσως και να μην είναι τόσο προφανής πια :) Και σε μέγεθος βρίσκει κανείς ό,τι τον βολεύει σε μονιτορ (π.χ. ultrawide, που εγω δεν ειμαι φίλος, αλλά καταλαβαίνω γιατί βολευει κόσμο), ακομα και σε τεραστια μεγεθη, ενω σε TV πρεπει να παμε πανω απο 50'' (και παραπανω ισως) για να μη βρισκουμε αντιστοιχο μόνιτορ.

Ωραία όλα αυτά, αλλά ισχύουν για το 2024.

Εγώ την 40άρα την αγόρασα πολύ παλιότερα (το 2010, τιμή 550€).

Η κατάσταση τότε ήταν αρκετά διαφορετική.

Βασικά αγόρασα μια πολύ μεγάλη τηλεόραση αμέσως μόλις έπεσαν οι τιμές σε κάπως λογικά επίπεδα.

Tολμω να προτείνω 2 monitors για εργασία σε περιβάλλον DAW /Home Studio που....... θα αγαπήσετε.?

Προβολή συνημμένου 44144

LG 34WN80C-B

Προβολή συνημμένου 44145

MSI Optix AG32C

Την πρώτη οθόνη ελέφαντας την πάτησε κατά λάθος και έγινε έτσι;;  ?

Κι αυτές για gaming δεν είναι;;

Τις μεγάλες συχνότητες σάρωσης τί τις θέλεις στο studio;;

Πάντως, ο koraxprs έχει δίκιο: βρήκα 49'' monitor, με τρελές προδιαγραφές, αλλά, βέβαια έχει 999€ (σαν τα καρπούζια).

Πάντως, αυτά θεωρούνται πρωτίστως για gaming ρε παιδιά.

Δεν με αγγίζουν.. Το MAME τρέχει το MsPacman και το TwinCobra μια χαρά σε αυτήν που έχω..  ?

Την πρώτη οθόνη ελέφαντας την πάτησε κατά λάθος και έγινε έτσι;;  ?

Κι αυτές για gaming δεν είναι;;

Είναι για gaming αλλα θεωρώ πως έχουν πλεονεκτήματα στη χρήση DAW ΑΚΡΙΒΩΣ γι αυτό.

Σε σχέση με άλλα monitor έχουν πολύ καθαρό image, crisp oθόνη με πολλή καλή απεικόνιση των χρωμάτων και των στοιχείων των DAW και τις μεγάλες συχνότητες τις θέλεις γιατί η κίνηση των παραθύρων, το scrolling των bars και πολλά άλλα γίνονται πολύ πιο ξεκούραστα για τα μάτια.

Προσωπικά επειδή έχω και δουλεύω σε τέτοιες οθόνες για μουσική και βίντεο έστω και ερασιτεχνικά, άμα γυρίζω στα πιο κλασσικά monitor π.χ. στην εργασία μου, με τα 60hz και τις ρυθμίσεις/απόδοση χρωμάτων  με ενοχλεί, εκνευρίζομαι?

Δοκίμασε τα και θα δεις.

Θα με θυμηθείς. ?

Σε ultra wide έχεις μεγάλο πλεονέκτημα όταν δουλεύεις στα tracks και σε video και σε audio και έχεις χώρο πολύ για να δουλέψεις αν το υποστηρίζει και το DAW τα tracks, τον mixer  αλλά και τα VST και τον folder browser π.χ.  σε μία οθόνη, τουλάχιστο τα βασικά τους.

Δεν έχουν καμία σχέση στην απόδοση με την τηλεόραση και είναι ασύγκριτα ξεκούραστη εμπειρία. 

Όλοι με τέτοια δουλεύουν. ?

To ότι έχουν κάποια gaming oriented features δε σε εμποδίζουν από το να κάνεις οποιαδήποτε δουλειά. Δε σημαίνει δηλαδή ότι χωλαίνουν σε κάτι άλλο (εκτός αν μιλάμε για εξαιρετικά απαιτητικές προδιαγραφές απόδοσης χρώματος για επαγγελματικη φωτογραφία και εκτύπωση, που κι εκεί π.χ. τα OLED που ανεφερα δεν ξερω ποσο ασχημα τα πανε, ειμαι ασχετος, αλλα αυτή είναι μια κατηγορία έτσι και αλλιώς ειδική, επαγγελματική, και άρα ακριβή), απλώς πληρώνεις ένα premium καπελο εξτρα διοτι... hobby κλπ.

Define μεγάλες :D Πλέον τα 120 δεν θεωρουνται κατι τρελο, ισως το κανει και ακομη πιο ξεκουραστο (αν και δεν ξερω ποτε και εαν μπορεις να καταλαβεις διαφορά)

Ε πες ντε να ψηφίσουμε με δεδομένα 2010 ? (αν και ειδικά τότε σε ποιοτητα απεικόνισης και ξεκούρασης τα μονιτορ ηταν κλασεις ανωτερα απο TV, αλλα όντως σε θεμα μεγεθος τότε ξεκινουσαν)

• Like
Οπωσδήποτε αν αγόραζα αυτή τη στιγμή οθόνη θα έπρεπε να κάνω εντελώς νέα έρευνα αγοράς και ίσως να ήταν και αρκετά δυσκολότερη η επιλογή.

Ίσως τη συνήθισα αυτή που έχω και με βόλεψε και δεν το έχω ψάξει..

Φυσικά η τεχνολογία ακόμη και στις 42'' 1920x1080 αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι πολύ καλύτερη (το είδα όταν πήρα και νέο κινητό μετά από χρόνια και η οθόνη ήταν η μέρα με τη νύχτα).

• Συμφωνώ
Reactions: koraxprs

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα