Ορθοπαιδικός ή ορθοπεδικός;

boody είπε:
-αντισκωριακη(προστασια πχ) αντι του αντισκουριακη (ή ποιο σωστα αντιδιαβρωτικη) . το πρωτο αναφερεται στον σκωρο και οχι στην σκουριά.
Η σκουριά λέγεται επίσης και σκωρία. Δεν είναι λάθος το αντισκωριακή προστασία.

-πνευματικη τετραδιευθυνση λεμε απο το αγγλικο pneumatic που ενω προερχεται απο τα ελληνικα  τεχνικα πρεπει να το μετφραζουμε ως "αερουδραυλικα" με αποτελεσμα να δινει την εντυπωση στον καταναλωτη οτι προκειτε για πνευματικο συστημα που σκεφτεται.Βεβαια  μια απο τις εννοιες του "πνευματικου" εχει σχεση με την αεροκινηση , κλπ κλπ αλλα δε παει νομιζω.
Πνευματικά συστήματα είναι αυτά τα οποία κινούνται με τη βοήθεια αέρα. Αντίστοιχα τα υδραυλικά (πχ υδραυλικό τιμόνι)

Το σειραϊκό πρώτη φορά το ακούω...

 
το "σειριακός" ακούγεται μια χαρά ως προερχόμενο από το "σειρά"

και επειδή είμαι σίγουρος πως δεν πείστηκες: το επίθετο που βγαίνει από το "πλευρά" είναι "πλευρικός" και όχι "πλευραϊκός", έτσι δεν είναι;  άρα και το "σειριακός" είναι εντάξει

"πνευματικό" χαρακτηρίζεται ένα σύστημα όταν στην κίνησή του εμπλέκεται η συμπίεση/αποσυμπίεση κάποιου αερίου, π.χ. "πνευματική ανάρτηση", συνεπώς δεν είναι σωστό να μπλέξουμε το "-υδρο-" στην υπόθεση  (αν και βέβαια υπάρχουν αναρτήσεις που λειτουργούν και υδραυλικά και πνευματικά, οπότε αποκαλούνται "υδροπνευματικές")

και βέβαια το "αντισκωριακός" είναι η σωστή - και πιο καθαρευουσιάνικη - απόδοση του "αντισκουριακός"

 
τα περι σκωριας και pneumatic τα ειχα ακουσει πολυ παλια σε εκπομπη αυτοκνητου (πιθανον του σταθάκη) .

το σειριακη σειραικη σε περιοδικο ηλεκτρονικων υπολογιστων , νομιζω στο ραμ πριν απο επισης παρα πολλα χρονια.

Οντως γκουγκλαρα το "σκωρια" και ειναι αυτο που λες , δεν το ηξερα.

το pneumatic πως το μεταφραζουμε ομως? πνευματικο? αερουδραυλικο? αεροκινητο? αεραυλικο? αυτοσχεδιαζω λιγο... :)

 
Πνευματικό.

Έχω αρκετά βιβλία που ασχολούνται με πνευματικά συστήματα.

 
Και τα δύο σωστά είναι, είχα μάθει κάποτε στο σχολίο, αλλά έχει επικρατήσει το καλύτερα και έτσι το γράφω.

 
Κι εγώ έτσι έχω μάθει μετά από συζητήσεις με διάφορους (δασκάλους, φοιτητές φιλολογίας κλπ)... αλλά δεν έχω δει ποτέ γραμμένο "κάλυστα"  ;D

Οπότε το γράφω καλλίτερα.

 
μεσα σε ολα πετυχα και αυτο απο παλιο θρεντ για την ορθογραφια! :)

skantzos είπε:
Η ορθογραφία γενικά δε διδάσκεται.

Υπάρχουν μάλιστα άνθρωποι που δυσκολεύονται πολύ με το γραπτό λόγο (δυσλεξία), οπότε είναι εξαιρετικά άδικο να απαιτούμε από αυτούς να γράφουν ορθογραφημένα. Τα λεξικά είναι ευλογία για αυτούς, γιατί μπορούν να εκφραστούν χωρίς να ρισκάρουν την αποδοκιμασία και να κολλήσει κάποιος στα λάθη τους αντί να ασχοληθεί με το νόημα των όσων γράφουν.

Φυσικά τα ηλεκτρονικαά λεξικά δε διορθώνουν το "πιστεύεται" (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), αν και αυτά τα λάθη, των καταλήξεων της γραμματικής δηλαδή, είναι ίσως τα μόνα που μπορεί να διδαχτεί καποιος να αποφεύγει.

Ήμουν πάντα ορθογράφος χωρίς να κάνω κάτι ιδιαίτερο για αυτό, εκτός ίσως από το να διαβάζω πολύ. Η ορθογραφία είναι ένα πολύπλοκο, μη ορθολογικό, και αρκετά αυθαίρετο σύστημα, ας μη γινόμαστε σνομπ. Εδώ όλοι οι γιατροί αλλάξαν τις ταμπέλες τους επειδή ξανα-ανακαλύφθηκε η ετυμολογία του "ορθοπεδικός" και τώρα γράφουν "ορθοπαιδικός"  :)
;D ;D ;D ;D ;D ;D

 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top