Ορχηστρικά κομμάτια - Σε ποιους απευθύνονται?

Πρωτιστως απευθυνονται στους δημιουργους τους. Σε αυτους δηλαδη που τζαμαρουν και παιζουν τα κομματια. Εντελως αυταρεσκη και εσωτερικη δημιουργια.

Εαν ομως ειμαστε τυχεροι και το προιον ευχαριστησης των οργανοπαιχτων εχει και μια ποιοτητα και μουσικη αξια που ξεπερναει αυτα της τερψης του μουσικου, οπως για παραδειγμα το one of these days, η το private investigations των D. Straits (ουσιαστικα instrumental ειναι), τοτε ναι, δυνητικα αφορουν περισσοτερους απο τον στενο κυκλο του 'οργανοπαιχτη".
Νομίζω ότι αυτό πάνω κάτω εκφράζει όλα τα κομμάτια όχι μόνο τα ινστρουμενταλ

Oχι γιατι η στιχουργικη ειναι game changer. O καθενας μπορει να δει τον εαυτο του, να ταυτιστει , να δει ιστοριες, να συνδυασει το ακουσμα με περιοδους της ζωης του, να φανταστει, μεσα απο τους στιχους. Ολα αυτα ειναι απειρως ευκολοτερα μεσα απο τον λογο. Η σκετη μουσικη δεν εχει ουτε την αμεσοτητα ουτε την ευρυτητα του λογου, που οπως και να το κανουμε ειναι η κυριαρχη μορφη επικοινωνιας.

Η ορχηστρική μουσική (εκτός της κλασσικής μουσικής) μπορεί να είναι "ξεσηκωτικη" για την ψυχή και το σώμα του ακροατή, χωρίς να είναι "δεξιοτεχνική"

Oχι γιατι η στιχουργικη ειναι game changer. O καθενας μπορει να δει τον εαυτο του, να ταυτιστει , να δει ιστοριες, να συνδυασει το ακουσμα με περιοδους της ζωης του, να φανταστει, μεσα απο τους στιχους. Ολα αυτα ειναι απειρως ευκολοτερα μεσα απο τον λογο. Η σκετη μουσικη δεν εχει ουτε την αμεσοτητα ουτε την ευρυτητα του λογου, που οπως και να το κανουμε ειναι η κυριαρχη μορφη επικοινωνιας.
ΑΝ τα δει και ΑΝ ταυτιστεί....η αρχική πρόθεση του καλλιτέχνη είναι να εκφράσει τον εσωτερικο του κοσμο

Ανήκω στην κατηγορία που γράφει και ακούει instrumental σε μουσικά είδη που έχω επιλέξει,όπως υπάρχει και μουσική οπού η παρουσία της φωνής έχει καταλυτικό ρόλο για εμένα,όπως π.χ η Soul.

Η κύρια διαφορά που βρίσκω ανάμεσα σε αυτά τα 2,είναι ότι οι φωνές κατευθύνουν την σκέψη,περιορίζεται η φαντασία,άρα απαιτούν λιγότερη ενέργεια,ενώ η σκέτη μουσική θα δώσει στίγμα,αλλά αφήνει ελεύθερη την φαντασία να δουλέψει.

Χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα,οι μουσικές χωρίς φωνή πρέπει να διαθέτουν είτε παικτικά.είτε εξελικτικά,είτε σαν παραγωγή κάτι ξεχωριστό,για να κρατήσουν το ενδιαφέρον του ακροατή.

Στο αν μουσική χωρίς στίχους μπορεί να σε ενθουσιάσει, απαντώ καταφατικά ναι.
Γιατί σαν εφτάχρονο ακούγοντας το Surfing with the alien σε μια εκπομπή με αμάξια της ελληνικής τηλεόρασης ήταν το αγαπημένο μου σημείο της εκπομπής, και γενικά από τα ακούσματα που είχα.

Και ύστερα από λίγα χρόνια θυμάμαι την ταινία Godzilla που είχε remix του Kashmir με το απίστευτο εκείνο riff, και αν και είχε και μπόλικο ραπ, ήταν αδιάφορο για μένα, η συγκέντρωση μου ήταν στην μουσική του.

Δεν υπάρχει συναίσθημα που εκφράζεται με την ανθρώπινη φωνή που να μην μπορεί να εκφραστεί με μία νότα και τον τρόπο που παίζεται.Τρανό παράδειγμα οι τίτλοι των instrumental κομματιών.Τον διαβάζεις και μετά λες...βέβαια,αυτό ακριβώς ήθελε να πει.
Οι στίχοι αφηγούνται την ιστορία,οι ήχοι τη δημιουργούν.

Οι αληθινοί songwriters / composers / μουσικοί ( όχι οι συμβασιούχοι μεροοκαματιάρηδες μουσικοσυνθέτες mainstream record labels, ο νοών νοείτω ) γράφουν μουσική κατά κανόνα, γιατί ΠΡΕΠΕΙ να γράψουν ό,τι έχουν να γράψουν. Αλλιώς πνίγονται, παθαίνουν ασφυξία, κυριολεκτική και μεταφορική. Είναι σε εγκυμοσύνη, και τα έμβρυα ( = μουσικές ιδέες ) ΠΡΕΠΕΙ να βγουν , είναι θέμα survival, αλλιώς θα πεθάνουν όλοι από σηψαιμία. Το τί παιδιά θα βγουν είναι άλλο κεφάλαιο όμως. Κάποια θα είναι γλυκά , χαρωπά και ζουμπουρλούδικα, και κάποια θα'ναι σα να τα πάτησε τρακτέρ. Περί ορέξεως από κει και πέρα....Αλλά οι composers το βγάλαν από μέσα τους. οπότε όλοι έζησαν, αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα. Αν και όχι όλοι επιτυχημένοι , διάσημοι κι εκατομμυριούχοι. Σχεδόν κανένας δηλαδή, για την ακρίβεια.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back