Ο σωστός μαθητής {απο τα ματια του δασκαλου}

vagelism είπε:
Kαταρχην αυτο που ρωτας φιλε hampi ειναι μια διεργασια που θα σου παρει πολλα χρονια .Και δεν ειναι ευκολη. Αυτα που μπορω να σου προτεινω ειναι τα εξης.

1. ακου μουσικη. Οσο πιο πολυ μπορεις - και προσπαθησε να παιξεις πανω σε αυτην.Προσπαθησε να την αποτυπωσεις επισης στο χαρτι..Μια κασσα + η - καμια φορα μπορει να αλλαξει ολο το groove του κομματιου.

2.Προσπαθησε να μιμηθεις - αρχικα οτι καταλαβαινεις και μετα προσπαθησε να βαλεις τα δικα σου.

3.Παιξε με γκρουπ - εκθεσου σε στυλ και μουσικους  .

4.Πειραματισου και Αναιρεσε . Αρχικα στο χαρτι.

5.Το οτι εμαθες να διαβαζεις ειναι το πρωτο βημα. Το επομενο βημα ειναι να βρεις τον εαυτο σου μεσα απο την υλη. Βρες τι σ αρεσει να εχεις στην τσαντα με τα τρυκ σου. Μην βιαστεις να πεταξεις. Κατι που ακουγεται χαζο στο 60...δοκιμασε το στο 160 . Επισης κατι που δεν  ακουγεται καλα σαν rock fill, ισως ειναι ενα εξαιρετικο samba fill..

Επιπονη διαδικασια αλλα...εξαιρετικα ενδιαφερον
Φιλε Βαγγελη

Αυτο που λες για τη μουσικη ειναι αυτο πιστευω που με εχει βοηθησει περισσοτερο.Ακουω ανελλιπως μουσικη απο τα 4 μου χρονια και ειμαι 42 τωρα.Τυμπανα επαιζα για 3 χρονια 16-19 ετων σταματησα για 20 χρονια και ξαναρχισα στα 39 μου.Ειμαι αυτοδιδακτος .Ακουω προσεχτικα τι παιζει ο καθε ντραμερ και αναλογα προσπαθω να παρω ιδεες και να τα εφαρμοσω και εγω.Με την επιστροφη μου στο...αθλημα πριν 3 χρονια μπηκα αμεσως σε μπαντα και ειμαι ακομα και σημερα ( σε αλλη ομως).

Για το bag of tricks που σωστα αναφερεις κατα καιρους και εχει αμεσα σχεση με το ερωτημα μου, το θεμα ειναι οταν παιζεις να σου ερθει κατακεφαλα η ιδεα να βγαλεις ενα τρυκ απο την τσαντα....Το ερωτημα μου δηλ εχει να κανει με το με ποιο τροπο καλλιεργεις την εμπνευση της στιγμης !! Ελπιζω να γινομαι κατανοητος και οχι κουραστικος  :)

Μπαμπης

 
hampis είπε:
Για το bag of tricks που σωστα αναφερεις κατα καιρους και εχει αμεσα σχεση με το ερωτημα μου, το θεμα ειναι οταν παιζεις να σου ερθει κατακεφαλα η ιδεα να βγαλεις ενα τρυκ απο την τσαντα....Το ερωτημα μου δηλ εχει να κανει με το με ποιο τροπο καλλιεργεις την εμπνευση της στιγμης !!
θυμαμαι οτι προσφατα ο Vagelism είχε ενα εξαιρετικό θέμα όπου αναφέρεται ακριβώς στην έμπνευση της στιγμής.....έψαξα για σας hampis, ειναι εδω:

http://www.noiz.gr/index.php?topic=185002.0

προσωπικά διδάχτηκα πολλά διαβάζοντας αυτό το συγκεκριμένο thread.

Kαλό διάβασμα και σε σάς.

 
Καλησπερα σε ολους!

Ενα φανταστικο θεμα απ τον Βαγγελη για μια ακομη φορα.Γενικα συμφωνω σε ολα οσα ανεφερε ο Βαγγελης.Θα θελα να τονισω οτι και για μενα καποια απ' τα πιο σημαντικα στοιχεια που πρεπει να εχει ενας μαθητης ειναι η ορεξη,η αγαπη για το οργανο και την ΜΟΥΣΙΚΗ καθως και η πραγματικη θεληση για μαθηση.

Απ τις ως τωρα εμπειριες μου,μπορω να πω οτι δυστυχως στην Ελλαδα,αρκετοι drummers που αποφασιζουν να ασχοληθουν με την διδασκαλια,αντιμετωπιζουν το πραγμα πολυ επιφανειακα χωρις να αντιλαμβανονται την σοβαροτητα που απαιτει αυτη η διαδικασια καθως και την ευθυνη που πρεπει να εχουν απεναντι στους μαθητες που πραγματικα θελουν να μαθουν.Ο καθηγητης κατα την αποψη μου οφειλει τον καθε μαθητη του να τον αντιπετωπιζει σαν μια ξεχωριστη περιπτωση..να αναγνωριζει τις αδυναμιες του και να προσπαθει να τις βελτιωσει.Να παρατηρει τα σημεια στα οποια ειναι καλος,να τον βοηθαει να τα αναδειξει και να τα φερει σε ακομα καλυτερο επιπεδο..σε καμια περιπτωση παντως να μην τον αντιμετωπιζει σαν το 40λεπτακι που θα του αποφερει τα Χ εσοδα..Αυτα εχουν συμβει κατα κορον και ειναι προφανες πως με τετοιες συνθηκες κανενας μαθητης δεν μπορει και δεν προκειτε να αποδοσει.

@Hampis Φιλε hampis,ειναι πολυ σημαντικη η ερωτηση σου..οπως σου απαντησε και ο Βαγγελης το να φτασεις στο σημειο να παιζεις αφθορμητα καποια πιο δυσκολα grooves,fills κλπ απαιτει χρονο..και πολυ παιξιμο με μουσικους καθως και πανω σε tracks.Οι ασκησεις στο χαρτι δεν σε κανουν drummer με συγκεκριμενο χαρακτηρα και παιξιμο..ειναι σχεδον σιγουρο ομως,οτι αυτες θα σου δωσουν το βασικο εναυσμα για να αντλησεις πολλες πληροφοριες και να ξεκινησεις αυτο το trip που θα σε κανει να ρισκαρεις fills και να τα περνας καθαρα στο παιξιμο σου.Πολυ σηματικο ειναι παιζουμε σωστα τις αξιες μεσα στο time.Ειναι η βαση για να αρχισουμε να χτιζουμε ιδεες για σωστα breaks..και πανω απ ολα τα "δικα" μας breaks..;)

Εδω ερχεται να δεσει το θεμα μετρονομος και το ποσο σημαντικο ειναι να μαθουμε να τον χρησιμοποιουμε.

Καλα παιξιματα και καλες γιορτες σε ολους!:)

 
hampis είπε:
Θα ήθελα να συγχαρω για μια ακόμη φορά το Βαγγέλη και αν ρωτησω κατι που με εχει προβληματισει κατα καιρους αν και δεν ειμαι σιγουρος εαν θα γινω κατανοητος

Ας πουμε οτι κανεις 20,30 100 μαθηματα και εχεις βελτιωθει σε τεχνικη,πιασιμο,κινηση ,βγαζεις ολες τις ασκησεις που σου βαζει ο δασκαλος, εχεις βελτιωσει την ταχυτητα σου και παιζεις καθαρα ολες τις ασκησεις, εχεις μαθει να διαβαζεις και τα πιο δυσκολα και να τα εφαρμοζεις στην πραξη.

Τελειωνεις καποια στιγμη τα μαθηματα , κλεινεις τα βιβλια  και ξανακαθεσαι να παιξεις.Με ποιο τροπο θα σου ερθει εμπνευση να παιξεις πιο συνθετα grooves, πιο δυσκολα fills ή και να παιξεις ενα κομματι που επαιζες πριν διαφορετικα τωρα ?

Πως θα βγουν δηλαδή στο παιξιμο σου όλα αυτα που θα εχεις μαθει ?

Πως θα με κάνει καλύτερο  drummer το γεγονός ότι βγαζω καλά τις ασκήσεις ?
Μπαμπη αυτό είναι το τεχνικό μέρος που αναφέρεσαι...

Προσωπικα πιστευω πως άμα δεν διαβάζεις παρτιτούρα χάνεις πολλά...

Το θεμα είναι πως η παρτιτούρα σε βοηθάει να κατανοήσεις καλύτερα

το οργανο..Δυστυχως πολλα πραγματα τα καταλαβαίνεις καλύτερα αμα τα δείς γραμμένα σε χαρτί..

Mετα απο αυτό αρχίζεις και πειραζεις όλα όσα έχεις μαθει, πειραματίζεσαι, βάζεις accents,

ghost notes, πειραζεις την δομή των αξίων, πειραζεις την δομή των groove...

Yπάρχουν διάφορα concept...

Aρχίζεις να γράφεις δικές σου ιδεες σε χαρτι και δοκιμάζεις να τις παίξεις να δεις πως θα ακουστούνε...

Κυρίως όμως όλα αυτά τα κάνεις παραλληλα...Υπαρχουν πολλα πραγματα που κάνουν ενα drummer 'καλό'.

Το θεμα ειναι να ξερεις τι παιζεις καθε φορα...Αμα ξερεις ότι αυτό που ακους στο μυαλό σου μπορείς να το γραψεις σε ενα κομματι χαρτί τοτε είσαι σε καλο δρόμο...

 
hampis είπε:
Για το bag of tricks που σωστα αναφερεις κατα καιρους και εχει αμεσα σχεση με το ερωτημα μου, το θεμα ειναι οταν παιζεις να σου ερθει κατακεφαλα η ιδεα να βγαλεις ενα τρυκ απο την τσαντα....Το ερωτημα μου δηλ εχει να κανει με το με ποιο τροπο καλλιεργεις την εμπνευση της στιγμης !! Ελπιζω να γινομαι κατανοητος και οχι κουραστικος  :)

Μπαμπης
Πιστευω οτι εδω θα βρείς κάποιες απαντησεις....


 
Ο δάσκαλος θα σου μάθει να διαβάζεις, θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις τεχνική, θα σε μάθει να αντιγράφεις (απαραίτητο), και, αν το 'χει - και το 'χεις - θα σε εμπνεύσει και θα σε βάλει στην πρίζα. Μετά όμως είσαι μόνος/η σου, και αυτό θα πρέπει να στο πει. Κανένας δάσκαλος δεν θα σε κάνει Copeland, Bonham ή Elvin ή, ή, ή…

Θα σου δείξει το δρόμο (μεγάλη ευθύνη), αλλά δεν θα σε πάρει κι απ' το χερι.

Ωραίο θρεντ!

 
hampis είπε:
Το ερωτημα μου δηλ εχει να κανει με το με ποιο τροπο καλλιεργεις την εμπνευση της στιγμης !! Ελπιζω να γινομαι κατανοητος και οχι κουραστικος  :)

Μπαμπης
κινδυνευοντας να φυγω λιγο οφ-τοπικ απο το αρχικο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ποστ του βαγγελη....(αν τιθεται θεμα,ασ μεταφερθει απο τους μοντερατορες..)

φιλε χαμπη...το πολυ ευστοχο και ευλογο ερωτημα σου(πολυ ομορφα διατυπωμενο)ειναι κατι που με εχει απασχολησει πολυ τα τελευταια  χρονια...δεν εχει δυστυχως απασχολησει τον αναλογο με την σημασια του αριθμο ντραμερς....αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα...

διαχωριζουμε συνηθως(οι περισοτερροι)την μελετη μας ως εξης...(π.χ.)τεχνικη/ανεξαρτησια-συγχρονισμος/γκρουβς/φιλς(γεμισματα)/στυλ(πχ λατιν),κλπ κλπ κλπ....

το προβλημα ειναι το εξης...ολα αυτα και μελετημενα με τον παραδοσιακο τροπο(και κυριως μεσα απο βιβλια)γυμναζουν μια  συγκεκριμενη πλευρα του εγκεφαλου...επιστημονας δεν ειμαι αλλα χοντρικα αυτο συμβαινει...αναπτυσουμε λοιπον κυριως σωματικη ικανοτητα,διαβασμα κλπ...λειτουργει κυριως(πολυ κυριως)η αναλυτικη/λογικη πλευρα(απαραιτητη για την διαδικασια της κατανοησης και αποροφησης καινουργιας γνωσης)...καμμια φορα μπαινουμε και στην διαδικασια να συνδυασουμε πραγματα...πχ γκρουβς και φιλς σε τετραμετρα,η να μπλεξουμε λατιν ρυθμους με καποιο ρουντιμεντ και να δουμε τι θα βγει...ωραια ολα αυτα(και απαραιτητα) αλλα εχουν ενα μειον...εξακολουθουν σε εναν μεγαλο βαθμο να γινονται με την λογικη-αναλυτικη πλευρα...

τι συμβαινει ομως πανω στην σκηνη,η στο στουντιο,η στην προβα,οταν τεσπα παιζουμε μουσικη...???εκει,παιρνει(η θα πρεπει να παιρνει)τα ηνια το ενστιτκτο...αν και οταν ειναι κανεις αναγκασμενος να σκεφτεται τι και πως και ποτε θα το παιξει,αστα να πανε....το τραγουδι ειναι σαν τρενο που τρεχει με 250 χλμ(προφανως οχι ελληνικο τρενο)κι αν σταθεις να σκεφτεις τοχεις χασει...η μαλλον σε εχει χασει...πραγματικα,δεν σας εχει συμβει να ακουτε καποιον ντραμερ και να νιωθετε οτι "ρε παιδακι μου ωραιες ιδεες εχει αλλα σαν να τις βαζει στα λαθος σημεια..."(πχ)...ξερετε,ο τυπος σκεφτηκε "χμμμμ,δεν μουκατσε στο σολο της κιθαρες το ταδε λικ,θα το βαλω στο 2ο τετραμετρο της γεφυρας"...παει χαμενο εναμιση μετρο μουσικης...και ωσπου να ερθει η γεφυρα ο τυπος παιζει και σκεφτεται το λικ και πως θα το παιξει πιο σωστα...παει το μισο τραγουδι και βαλε...ενιγουει,θα μπορουσα να αναφερω δεκαδες παραδειγματα...το ζητουμενο ειναι γιαμενα να αφεθεις στην μουσικη και να αφησεις αυτην να σου πει τι να παιξεις....ας φανταστουμε λοιπον το ενστικτο ως ενα χαρουμενο παιδακι που το μονο που θελει να κανει ειναι να παιξει να πηδηξει,να κανει τρελλες.κι ασ πουμε οτι ο προαναφερθεις  ντραμερ λεει"λοιπον τερμα οι μ******ς,θα σταματησω να σκεφτομαι και απλως ΘΑ ΠΑΙΞΩ!θα εμπιστευτω τα αυτια μου και το ενστκτο μου και θα παιξω..."ναι αλλα,γκες γουατ!το παιδακι το οποιο προκειται να εμπιστευτει ειναι ΑΠΑΙΔΕΥΤΟ...στην πρωτη δυσκολια θα πεσει και θα σπασει τα μουτρα του!!!η θα ζητησει βοηθεια απο το αλλο παιδακι(τεχνικη/αναλυτικη/λογικη πλευρα)και τα πραγματα θα επανελθουν στην προηγουμενη στεγνη κι αποστειρωμενη και τετραγωνη κατασταση...φαυλος κυκλος!!!ελα ομως δεν εχει ΜΑΘΕΙ να συνεργαζεται με το αλλο παιδι,το μετρημενο και σοβαρο και καθως πρεπει...!τοτε συμβαινει η μαγεια!πως λοιπον βαζω αυτα τα δυο μαζι και τα μαθαινω να συνυπαρχουν και να μην μπλοκαρει το ενα το αλλο?

δεν σας ζαλιζω για πολυ ακομα... ;)

τα τελευταια 10 χρονια αποτελει πολυ σημαντικο κομματι της μελετης μου μια διαδικασια που εμαθα απο τον μεγαλο δασκαλο billy ward σε συνδυασμο με τις διδαχες ενος αλλου μεγαλου δασκαλου,του κενι γουερνερ(ειναι πιανιστας και εχει γραψει ενα πολυ σημαντικο βιβλιο που λεγεται efortless mastery) τροποποιησα συμφωνα με τις αναγκες μου...πιθανον σε ενα βαθμο το κανουμε ολοι μας...απλα ο μπιλι τουδωσε ενα ονομα και πολυ σαφη διαδικασια και σκοπο...ονομαζεται practice playing...

αν εχω μια ωρα μονο,για να μελετησω κανω ΜΟΝΟΝ αυτο...αλλιως το κανω στο τελος της μελετης μου(10-15 λεπτα εως 1-1μιση ωρα,αναλογα με το ποσο εχω μελετησει...πχ απο 4 ωρες μελετης αφιερωνω μια ωρα σε αυτο)εξαρταται απο το επιπεδο του παιχτη...ενιγουει....χιαρ ιτ ις... ;D

1)μετα απο ενα διαλλειμα καθομαι στο σετ...αδειαζω το κεφαλι μου...φανταζομαι οτι σε ολη τη γη υπαρχω μονον εγω και το σετ μου...δεν κραταω τις μπαγκετες ακομα...)

2)πιανω τις μπαγκετες κι αρχιζω να παιζω αμεσως!!!αμεσως,χωρις σκεψη καμμια...το πρωτο πραγμα που μουρχεται στο μυαλο...το πιθανοτερο ειναι να παιξω κατι εξαιρετικα γνωριμο σε μενα,κατι το οποιο μπορω να παιξω πολυ πολυ ανετα...αν ΔΕΝ συμβει αυτο σταματαω και ξαναγυριζω στο 1!

3)ξεκιναω να παιζω λοιπον...ενα γκρουβ?τεταρτα στο ραιντ?τσιφτετελι στο βαθυ?μια μελωδια στα τομ?δεν εχει σημασια...το ζητουμενο ειναι να ειναι κατι ειλικρινες,αυθορμητο,μεσα απο την ψυχη μου και πανω απο ολα...ΝΑ ΤΟ ΧΑΙΡΟΜΑΙ!

4)συνεχιζω κι αρχιζω να αναπτυσσω την ιδεα μου η μαλλον την αφηνω να αναπτυχθει ;)...παιζω ΠΑΝΤΑ σε 8μετρα και 16μετρα και 32μετρα...πανω εκει χτιζω τις ιδεες μου...η αλλες φορες σκεφτομαι/τραγουδαω μια μελωδια η μια μπασογραμμη η ενα τζαζ στανταρντ η τα καλαντα...ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ!αυτο που ΕΧΕΙ σημασια ειναι να παιζω πανω σε μια μουσικη ΦΟΡΜΑ!αφηνω τα αυτια μου να παρουν τα ηνια και να κατευθυνουν το σωμα μου...οχι το αναποδο...το καναμε αρκετα αυτο...!αυτο το τελευταιο ειναι πολυ σημαντικο,γιατι σχεδον αναποφευκτα αν συνεχισω να εμπιστευομαι τα αυτια μου καποια στιγμη συμβαινει ενα μαγικο πραγμα...

5)...ΣΚΟΝΤΑΦΤΩ... :'( μα τι εγινε?ολα κυλουσαν τοσο ομορφα...ειχα χασει την αισθηςη του σωματος μου,ηταν σαν να ακουγα καποιον αλλον να παιζει...απο εξω σαν τριτος...ηταν τοσο ωραιααααα.... :'( :'( :'( θα σας πω τι εγινε...τα αυτια μου με πηγαν τοσο μακρια που το σωμα δεν αντεξε...δεν εννοω σαν φυσικη αντοχη...τα αυτια μου προτειναν μια ιδεα την οποια τα χερια μου και τα ποδια μου δεν "ειχαν"...η τεχνικη μου με εγκατελειψε...η μαλλον εγκατελειψε τα αυτια μου...για λιγο...για δεκατα του δευτερολεπτου ισως,αρκετα ομως για να χαλασουν την ροη...σε αυτην την περιπτωση εχω δυο επιλογες

6α)ανανηψη και συνεχιζω χωρις σκεψη...δεν σταματαω καν...αρνουμαι οτι εγινε "λαθος",δεν υπαρχει λαθος στο μυαλο μου...οτι παιζω ειναι μια πιθανοτητα για κατι καινουριο να γεννηθει....θα επιστρεψω αργοτερα στην ηχογραφηση-τα γραφω παντα αυτα τα σεσσιον ετσι..?και για να εχω αρχειο αλλα και για ενα εξτρα τσαλεντζ/πιεση-και θα δουλεψω αυτο που με εκανε να σκονταψω...μπορει να 'κονομησω μια καινουρια φραση,ενα γκρουβ η να ανακλυψω οτι αυτο που με εκανε να σκονταψω ειναι λιγο πιο βαθυ και θελει μια επιστροφη στα βασικα για να λυθει...οι απαντησεις ειναι παντα στα βασικα... ;)

αλλιως...

6β)καθομαι και το δουλευω επιτοπου...παιρνω την φραση που με εκανε να σκονταψω και την παιζω αργα,πιο γρηγορα,δυνατα χαμηλα,αρχιζοντας απο το 1 η απο την αρση του 3 η απο το 2ο ογδοο του τριηχου του 3 κλπ...απο οσες μεριες μπορω περισοτερο προκειμενου να μην γινει "λικ",δηλαδη κατι που ξερω να παιζω σε ενα τεμπο,σε μια υποδιαιρεση,σε συγκεκριμενα κομματια του σετ,σε συγκεκριμενο σημειο του μετρου κλπ...αυτη ειναι η διαφορα λικ και ΦΡΑΣΗΣ...!θελω φρασεις,οχι λικς...

αν εχω κουραγιο και ωρα συνεχιζω

7)αναπτυσσω την ιδεα οσο παει...και οταν ερθει η ωρα της της δινω το φιναλε που της αξιζει...

δεν ειναι ευκολο παντα..μερικες φορες η καλη ιδεα δεν ερχεται με τιποτα...η δεν αφηνω τον χωρο για να ερθει(πολλη σκεψη!)η δεν κυλαει η,η,η,η....δεν εχει σημασια....επιστρεφω παντα γιατι ειναι μια διαδικασια που με κανει να ανακαλυπτω ποιος ειμαι...τι ερχεται φυσικα και τι οχι...τι χρειαζομαι και κυριως τι χρειαζεται να ΠΕΤΑΞΩ!

εντελως συμπτωματικα,σημερα ανεβασα 3-4 καινουρια βιντεακια που τραβηξα στο στουντιακι μου οπου μοιραζομαι,με οποιονδηποτε προθυμο να ακουσει,αυτην ακριβως την διαδικασια...θα δειτε να συμβαινουν σχεδον ολα απο αυτα που περιεγραψα...

www.youtube.com/kapdrums

...ουφ...πτωμα εγινα...ελπιζω οχι κι εσεις... ;D

 
Kap, αυτό που είδα στα βίντεό σου είναι ότι 'μιλάς' μέσα από τα τύμπανα. Και αν η μουσική (και η τέχνη γενικότερα) είναι τρόπος έκφρασης – που είναι – αυτό είναι το απόλυτο ζητούμενο. Να μιλάς και με άλλα μέσα, εκτός από τη φωνή.

Και για να μην ξεφύγουμε (πολύ) απ' το θέμα, αν ένας δάσκαλος καταφέρει να στο περάσει αυτό, έχει πετύχει.

 
ευχαριστω για το πολυ ομορφο κοπλιμεντο...αυτο ειναι που θαυμαζω σε ολους τους αγαπημενους μου μουσικους...δεν εχει σημασια τι οργανο παιζουνε...αυτο που ακουω ειναι μια φωνη...τοσο αμεση και φυσικη,ανθρωπινη...

αμην

 
kapdrums είπε:
ευχαριστω για το πολυ ομορφο κοπλιμεντο...αυτο ειναι που θαυμαζω σε ολους τους αγαπημενους μου μουσικους...δεν εχει σημασια τι οργανο παιζουνε...αυτο που ακουω ειναι μια φωνη...τοσο αμεση και φυσικη,ανθρωπινη...

αμην
Μπαγάσα Μιχάλη,έχεις βαλθεί να μου αποδείξεις και θεωρητικά γιατί γουστάρω τόσο αυτά που παίζεις.

 Και όπως είπε και κάποιος μεγάλος: Όποιος δουλεύει με τα πόδια και τα χέρια..είναι εργάτης.Όποιος δουλεύει με τα χέρια, τα πόδια και το μυαλό..είναι τεχνίτης.Όποιος δουλεύει με τα χέρια, τα πόδια, το μυαλό και την καρδιά.....είναι Καλλιτέχνης.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Μετά το πολύ ωραίο ποστ του βαγγελη ,θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Μιχάλη για Για όσα μοιράστηκε μαζί μας ! Ο τρόπος σου είναι απόλυτα κατανοητός και πολύ περιεκτικός  . το θεωρώ και μια απάντηση στα δικά μου ερωτήματα .ι λλ ντο ιτ!!Ωραία παιξίματα

 
Φιλε Kap...εχεις αρχισει και χαλας.

Νομιζα οτι ποστς 3000 λεξεων  ηταν μονο δικο μου ελαττωμα. ;D ;D

Περα απο τη πλακα

Αυτα που εγραψες ανηκουν κατα τη γνωμη μου σε ενα  νεο thread -αρθρο -Online μαθημα.

Πραγματικα σε ευχαριστω για το χρονο {και τη σκεψη} που διεθεσες ..Κειμενα τοσο μεγαλα πιστεψε με..το ξερω οτι θελουν χρονο.

Το εκτιμω, και χαιρομαι να βλεπω συναδερφους που λειτουργουν με ανιδιοτελεια. Ισως καποια μερα τα παιδια που επηρεαζεις και επηρεαζω..κανουν το ιδιο.

Καλο Πασχα

Βαγγελης.

 
Φοβερή συζήτηση. Είναι ένα θέμα που να πώ την αλήθεια Βαγγέλη δεν είχα σκεφτεί ποτέ μου. Πραγματικά πολύ καλό το thread σου και με βρίσκει στα περισσότερα σύμφωνο!!

Ο καλύτερος μαθητής για μένα είναι αυτός που (ασχέτως επιπέδου) μπαίνει βιαστηκά μέσα στην αίθουσα, με ένα πονηρό χαμογελάκι και μια σπιρτάδα στα μάτια του, βγάζοντας ένα χιλιοτσαλακωμένο χαρτί απο την τσέπη του και μου δείχνει το τάδε groove ή άσκηση που έφτιαξε  μόνος του, χωρίς να είναι μέσα σε αυτά που του είχα πεί εγώ να μελετήσει. " Κοίτα εδώ ρε δάσκαλε τι έβγαλα προχτές και έχω αρρωστήσει σου λέω!!!!!".  ;D

Αυτός ο μαθητής με εμπνέει περισσότερο απο όλα ως δάσκαλο και με κάνει να αγαπώ αυτό που κάνω ακόμη περισσότερο!!!

Και πάλι συγχαρητήρια Βαγγέλη για μια υπέροχη κουβέντα!

Καλό Πάσχα σε όλους και πάντα με χαμόγελο!!

Groove on..

Ηρακλής Λουκάκης

 
Ο σωστός ο μαθητής ..ποιός είναι τελικά? Για τον σωστό καθηγητή το έχουμε εμπεδώσει και από παλαιότερα threads.Πρακτικές παρατηρήσεις και ιδέες από καθηγητές, υπάρχουν?   Σκέφτηκα μερικές … Ο καλός ο μαθητής δεν ξεχνάει να φέρνει τα «όπλα-μπακέτες» του στο μάθημα (διότι κάλλιστα μπορεί αλλά δεν είναι σωστό να χρησιμοποιεί τις μπακέτες του καθηγητή αφού δεν κρατάμε όλοι το ίδιο size). Φοράει άνετα ρούχα. Φοράει κατάλληλα παπούτσια. Αν είναι εφικτό, να έχει κάνει και ένα ζέσταμα.     Ή , αν θέλετε: ο «καλός» ο μαθητής  ξεχνάει να φέρει το τετράδιο με τις σημειώσεις του. Δεν φέρνει τις μπακέτες του.Δεν φέρνει ποτέ στυλό. Δεν φέρνει τα τετράδιά του. Αργεί  στο μάθημα και έχει έξυπνες δικαιολογίες (ειχε κίνηση, είχε απεργία το μετρό, βρέχει). Δεν έχει ‘βγάλει’ τις ασκήσεις και έχει ακόμα πιο έξυπνες δικαιολογίες ( ο σκύλος έφαγε το τετράδιο μου, σκοτώσαμε τον σκύλο, ο αδελφός μου πήρε κατά λάθος το τετράδιο μου στην Αγγλία όπου σπουδάζει, γέννησε η γυναίκα μου, χειρουργήθηκε η πεθερά μου,  έχω βγάλει ένα σπυρί και δεν μπορώ να κάτσω στο σκαμπώ, πονάει το χέρι μου διότι είμαι μια βδομάδα χωμένος στο yutumu ) Επίσης ο καλός ο μαθητής, ακυρώνει το ιδιαίτερο μάθημά του τελευταία στιγμή, στέλνει sms στον καθηγητή μεσάνυχτα και κάτι , αν δεν απαντήσει άμεσα, τον παίρνει τηλέφωνο. Του στέλνει 18 εμεηλς την ημέρα με βιντεακια από το γιουτουμπι με απαίτηση να τα δεί ο καθηγητής και να του τα αναλύσει. ….Καθηγητές, γράψτε ότι «κουφό» σας έχουν κάνει οι μαθητές σας….. χρειαζόμαστε και γέλιο..  θέλω να διαβάσω για το τι τραβάτε και σείς. :) Πάσχα είναι :)

jojo_mayer_shoe.jpg

 
..ή έχετε όλοι τους τέλειους μαθητές ή ισχύει και σε σάς το ιατρικό απόρρητο και δεν μπορείτε να μιλήσετε για μάς τους 'άρρωστους'  ;D

Καλή Ανάσταση σε όλους τους δασκάλους και σε όλους τους

συμμαθλητές+ συμμαθλήτριες που 'αθλούνται' με τις ώρες πάνω στο σετ!

 
επισης ο καλυτερος μαθητης για εναν δασκαλο ειναι αυτος που θα καταξιωθει στην συνεχεια και θα εχει ενα καλο ονομα . αυτη ειναι η μεγαλυτερη υστεροφημια που μπορει να εχει ενας δασκαλος να βγαζει καλα παιχτρονια + σε δευτερο βαθμο σωστους ανθρωπους .

 
Καλημερα.

Ενας φιλος μου ειπε περι του θεματος και εκανα εγγραφη να παρω και γω μερος σε αυτη τη συζητηση. Συγχωρεστε με αν θα ξαναγραψω κατι που εγραψαν προηγουμενοι.

Θεορω τον εαυτο μου εναν κακο μαθητη με βαση τα λεγομενα του κ.Βαγγελη. Ειμαι 20 χρονων. Παιζω κιθαρα και οχι τυμπανα. Απο τη στιγμη που επιασα την κιθαρα στα χερια μου εχω αλλαξει 4 δασκαλους και ακομα δεν εχω βρει καποιον που να με ικανοποιει. Οι πρωτοι 2 ηταν καθηγητες ωδειου που τους ελεγα να μου μαθουν ηλεκτρικη και μου βαζαν ολο κλασικουρες ρομαντζες και τετοια πραγματα που κανουν στις ταξεις των ωδειων στην κλασσικη κιθαρα, ο επομενος ηταν μεταλάς που μου εβαζε τρελες ασκησεις γρηγοραδας και ο τελευταιος ηταν στο επαγγελμα μπασιστας και οχι κιθαριστας και απλα καλος.

Κ.Βαγγελη μιλησατε για παρωπιδες και μπορω να σας πω πως εχω πολλες πανω στη μουσικη! Πιστευω δεν ειναι σωστο αυτο αλλα ποτε δεν με ενδιεφερε να γινω ενας ανταγωνιστικος κιθαριστας του 2011 οπως λετε που θα ξερει να παιζει τα παντα. Αναγνωριζω το οτι αν πηγαινα ας πουμε 10 χρονια ωδειο ή αν εκανα μαθηματα σε διαφορα ειδη μουσικης θα ειχα αναπτυξει εναν διαφορετικο τροπο σκεψης πανω στη μουσικη και στη συνθεση μου αλλα πιστευω πως ειναι χασιμο χρονου και δεν χρειαζεται. Οπως δεν χρειαστηκε και ο Jimmy Hendrix που ηταν ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ να μαθει να παιζει ας πουμε flamengo. Κιομως αναδειχθηκε απο πολλους ο καλυτερος κιθαριστας ολων των εποχων!

Προσωπικα ακουω και παιζω κυριως blues. Σταματησα τα μαθηματα λογω χρονου και στρατιωτικης θητειας και δεν ειμαι σιγουρος ακομα αν θα ξαναρχισω. Στην εποχη που ζουμε χαρη στα μεσα που εχουμε και κυριως το ιντερνετ πιστευω το να συνεχισεις να αναπτυζεσαι μονος σου ειναι πιο ευκολο απο ποτε. Ρωτησα εναν μεγαλο Ελληνα-κιθαριστα της blues σκηνης που μπορω να βρω εναν δασκαλο να μου μαθει να παιζω blues και μου πε το εξης "sigoura kapoios me gnwseis kai apopsi mporei na se voithisei, omws o sigouros dromos einai n'akous kai na paizeis oso mporeis".

Ειμαι αντιθετος με τον δασκαλο που θα μου πει να πιασω την κιθαρα με τον τροπο που θελει αυτος και οχι ετσι οπως βολευομαι εγω. Αναγνωριζω και παλι πως αυτο θα μπορουσε να με βγαλει απο πολους πονους αλλα δεν πιστευω πως η τεχνικη ειναι κατι το αντικειμενικο. Ο καθενας μπορει να παιζει οπως θελει. Οταν πηγαν και ρωτησαν εναν μεγαλο μπλουζιστα απο την Αμερικη πως παιζει την κιθαρα ειπε "δεν ξερω απλα κανω αυτο" και επαιξε μια απαλη φραση χωρις να ξερει να διαβαζει πενταγραμμα , χωρις να ξερει περι θεωριας μουσικης.

Σε αυτη τη φαση που βρισκομαι με περιπου 3 χρονια σε ωδειο οπου μαθαινα κλασικη κιθαρα και μολις μερικους μηνες με δασκαλο στην ηλεκτρικη εχω τη δικια μου μπαντα και δουλευουμε πανω στις πρωτες μας διασκευες σε υπογεια στουντιο. Παιζω πολυ καθαρα, αυτοσχεδιαζω με μεγαλη ποικιλια φρασεων και ξερω ικανοποιητικα περι θεωριας για να διασκευασουμε τα τραγουδακια μας οπως θελουμε. Σε ολα αυτα πιστευω πως η βοηθεια του δασκαλου ηταν ελαχιστη.

Καλος ο δασκαλος. Αλλα μπορεις να τα καταφερεις και μονος σου αν θες.

Περιμενω τα σχόλιά σας...!

 
φιλε δικιο εχεις . απο την στιγμη που εισαι ικανοποιημενος με οτι εχεις καταφερει μονος σου και περνας καλα δεν εχεις κανενα λογο να πας σε δασκαλο .

επισης ισχυει αυτο που λες οτι πλεον μπορεις να μαθεις και μονος σου με το ιντερνετ κτλπ.

το μονο που χρειαζεται 100% ενας δασκαλος (προσωπικη αποψη ) και που το εκανες κ εσυ ειναι να σου δειξει στην αρχη τα βασικα ωστε να τα κανεις σωστα και να μην φας πολυ καιρο μεχρι να πας στο επομενο επιπεδο. και εγω ξερω πολλους που ειναι σχεδον αυτοδιδαχτοι και παιζουν παρα πολυ καλα  ;)

 
kitharodos είπε:
Καλημερα.

Ενας φιλος μου ειπε περι του θεματος και εκανα εγγραφη να παρω και γω μερος σε αυτη τη συζητηση. Συγχωρεστε με αν θα ξαναγραψω κατι που εγραψαν προηγουμενοι.

Θεορω τον εαυτο μου εναν κακο μαθητη με βαση τα λεγομενα του κ.Βαγγελη. Ειμαι 20 χρονων. Παιζω κιθαρα και οχι τυμπανα. Απο τη στιγμη που επιασα την κιθαρα στα χερια μου εχω αλλαξει 4 δασκαλους και ακομα δεν εχω βρει καποιον που να με ικανοποιει. Οι πρωτοι 2 ηταν καθηγητες ωδειου που τους ελεγα να μου μαθουν ηλεκτρικη και μου βαζαν ολο κλασικουρες ρομαντζες και τετοια πραγματα που κανουν στις ταξεις των ωδειων στην κλασσικη κιθαρα, ο επομενος ηταν μεταλάς που μου εβαζε τρελες ασκησεις γρηγοραδας και ο τελευταιος ηταν στο επαγγελμα μπασιστας και οχι κιθαριστας και απλα καλος.

Κ.Βαγγελη μιλησατε για παρωπιδες και μπορω να σας πω πως εχω πολλες πανω στη μουσικη! Πιστευω δεν ειναι σωστο αυτο αλλα ποτε δεν με ενδιεφερε να γινω ενας ανταγωνιστικος κιθαριστας του 2011 οπως λετε που θα ξερει να παιζει τα παντα. Αναγνωριζω το οτι αν πηγαινα ας πουμε 10 χρονια ωδειο ή αν εκανα μαθηματα σε διαφορα ειδη μουσικης θα ειχα αναπτυξει εναν διαφορετικο τροπο σκεψης πανω στη μουσικη και στη συνθεση μου αλλα πιστευω πως ειναι χασιμο χρονου και δεν χρειαζεται. Οπως δεν χρειαστηκε και ο Jimmy Hendrix που ηταν ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ να μαθει να παιζει ας πουμε flamengo. Κιομως αναδειχθηκε απο πολλους ο καλυτερος κιθαριστας ολων των εποχων!

Προσωπικα ακουω και παιζω κυριως blues. Σταματησα τα μαθηματα λογω χρονου και στρατιωτικης θητειας και δεν ειμαι σιγουρος ακομα αν θα ξαναρχισω. Στην εποχη που ζουμε χαρη στα μεσα που εχουμε και κυριως το ιντερνετ πιστευω το να συνεχισεις να αναπτυζεσαι μονος σου ειναι πιο ευκολο απο ποτε. Ρωτησα εναν μεγαλο Ελληνα-κιθαριστα της blues σκηνης που μπορω να βρω εναν δασκαλο να μου μαθει να παιζω blues και μου πε το εξης "sigoura kapoios me gnwseis kai apopsi mporei na se voithisei, omws o sigouros dromos einai n'akous kai na paizeis oso mporeis".

Ειμαι αντιθετος με τον δασκαλο που θα μου πει να πιασω την κιθαρα με τον τροπο που θελει αυτος και οχι ετσι οπως βολευομαι εγω. Αναγνωριζω και παλι πως αυτο θα μπορουσε να με βγαλει απο πολους πονους αλλα δεν πιστευω πως η τεχνικη ειναι κατι το αντικειμενικο. Ο καθενας μπορει να παιζει οπως θελει. Οταν πηγαν και ρωτησαν εναν μεγαλο μπλουζιστα απο την Αμερικη πως παιζει την κιθαρα ειπε "δεν ξερω απλα κανω αυτο" και επαιξε μια απαλη φραση χωρις να ξερει να διαβαζει πενταγραμμα , χωρις να ξερει περι θεωριας μουσικης.

Σε αυτη τη φαση που βρισκομαι με περιπου 3 χρονια σε ωδειο οπου μαθαινα κλασικη κιθαρα και μολις μερικους μηνες με δασκαλο στην ηλεκτρικη εχω τη δικια μου μπαντα και δουλευουμε πανω στις πρωτες μας διασκευες σε υπογεια στουντιο. Παιζω πολυ καθαρα, αυτοσχεδιαζω με μεγαλη ποικιλια φρασεων και ξερω ικανοποιητικα περι θεωριας για να διασκευασουμε τα τραγουδακια μας οπως θελουμε. Σε ολα αυτα πιστευω πως η βοηθεια του δασκαλου ηταν ελαχιστη.

Καλος ο δασκαλος. Αλλα μπορεις να τα καταφερεις και μονος σου αν θες.

Περιμενω τα σχόλιά σας...!
Αγαπητε φιλεΚαταρχην καλωσηρθες στο φορουμ του Νοιζ.

Διαβασα προσεκτικα τα ερωτηματα σου και θα προσπαθησω να απαντησω οσο καλυτερα γινετε.

Ξεκινωντας θα ηθελα να σου πω ότι δεν εχεις αδικο με τον τροπο που σκεφτεσε αν αυτό που θες να κανεις περιορίζεται  μονο σε  αυτο το στυλ μουσικης που επελεξες.  Σιγουρα η ιστορια εχει τρομερα παραδειγματα μουσικων  οι οποιοι ηταν αμορφωτοι και αυτοδιδακτοι σε όλα τα επιπεδα και αφησαν το στιγμα τους πισω. {Μηπως όμως επαιξαν ρολο και παραγοντες..οπως συγκύριες και εποχες που εγιναν διασημοι ?  Αυτό είναι μια άλλη κουβεντα όμως..}  Αυτος ο τροπος σκεψης  κατά τη γνωμη μου  δεν πρεπει σε καμια περιπτωση να γινει κανονας  .  Όλα οσα ανεφερα απαρτιζουν τον ιδανικο μαθητη που σκοπευει να βγει εκει εξω και να παιξει …τα παντα. Όχι μονο Blues. Στην δικη σου περιπτωση θα σου προτεινα να παιζεις και να ακους μονο blues…και σε καμια 30αρια χρονια αν εισαι τυχερος και ευλογημενος  ισως καταφερεις και παιξεις και κανα 12μετρο που να εχει λιγο χρωμα… Το ιδιο ισχυει και για μενα αν θελω να παιξω ένα αξιοπρεπες swing. Να επισημανω ότι η πατριδα του blues είναι το δελτα του Μισισιπι…όχι το δελτα του Φαληρου.. Και αυτοι που μεγαλωσαν παιζοντας blues…δεν ειχαν στο αυτι τους ηχους τσιφτετελιων.  Φυσικα οι αποψεις μας καθοριζονται από τα βιωματα μας. Ημουν 17 χρονων  όταν αναγκαστηκα να παιξω πολύ αντιφατικα πραγματα

Από τα απαντα του Μαρκοπουλου  του Μικρουτσικου  και του Θεοδωρακη – στον Stevie ray Vaughn , τον Satriani ,τον Vai – τους Pink Floyd και την Αρβανιτακη.. Για να ονοματισω μερικα.

Ολη αυτή η εμπειρια καθορισε ποιος ειμαι σημερα σαν μουσικος και με ποιον τροπο διδασκω.

Καλο Πασχα.

 

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top