news O Mateus Asato φεύγει απο την Suhr

Νέκκων ὁ Θεσσαλονικεῦς

Nekkon

Gretsch addict 🎸
Πόντοι
1,558
1767726285422.png

Δεν το περίμενα. Μετά απο 12 χρόνια ο Mateus Asato και η Suhr θα ακολουθήσουν χωριστά μονοπάτια.
Που θα πάει άραγε; Ελπίζω οχι καμία PRS και αυτός, τους μάζεψε ολους ο παππούς.

Λίγο μάτι για όσους δεν τις έχουν δει. Σε όσους περισσεύουν 4 χιλιάρικα, υπάρχει μια και στις αγγελίες...

mateus-asato-classic-01-sig-0030-signature-2s-ht-mn-67809-hd-10-196204.webp
Mobile-feature-banner-Mateus.jpg
MobileHeaderMateus-1.jpg

Για Αταμαν και Παναθηναϊκό, έχουμε τίποτα? Γιατί δεν ξέρω αν πηγαίνει άλλο...
Πάμε για το όγδοο ευρωπαϊκό με Αταμαν στο φουλ, μην απογοητεύεσαι επειδή χάσαμε ένα πουλημένο παιχνίδι από τους γάβρους, έτσι είναι οι παράγκες στην Ελλάδα, συνεχίζουμε

Πάμε για το όγδοο ευρωπαϊκό με Αταμαν στο φουλ, μην απογοητεύεσαι επειδή χάσαμε ένα πουλημένο παιχνίδι από τους γάβρους, έτσι είναι οι παράγκες στην Ελλάδα, συνεχίζουμε
Για κοίτα κατά το βουνό, κατεβάζει μπουχό ή όχι ακόμη;

Ίσως ο πιο διάσημος κάτω των 35
Καλά είπαμε, παιχταράς (μου αρέσει αρκετά) αλλα in the grand scheme of things δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός. Είναι πολυ niche η μουσική του.

Yπάρχουν παρα πολλοί νεαροί κιθαρίστες με orders of magnitude παραπάνω "κινηση" στο υλικό τους, μόνο το monthly listener count στο Spotify να δεις για Billy Strings, Markus King, Ingram Kingfish, Molly Tuttle, Geordie Greep και ποσους άλλους θα δεις οτι ο Asato δεν ειναι καν στο ιδιο league. Και μιλάμε για βιρτουόζους που τους ακούν κυριως για το παίξιμό τους, όχι για singer songwriters που εκεί ξεφεύγει το πράμα για προφανείς λόγους.

Πάντως αν αυτό το στυλ κιθάρες που είχε με τη Suhr πάει και το κυκλοφορήσει σε premium import σειρά απο Sire και παρόμοια brand θα χεστει στο ταλιρο.

Φήμες λένε ότι ο...παγκοσμιώς άγνωστος πηγαίνει για Fender.

Ή για τεσσάρι στον Παναθηναϊκό. Ή μήπως μπέρδεψα τις φήμες...? Ωχ...

Καλά είπαμε, παιχταράς (μου αρέσει αρκετά) αλλα in the grand scheme of things δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός. Είναι πολυ niche η μουσική του.

Yπάρχουν παρα πολλοί νεαροί κιθαρίστες με orders of magnitude παραπάνω "κινηση" στο υλικό τους, μόνο το monthly listener count στο Spotify να δεις για Billy Strings, Markus King, Ingram Kingfish, Molly Tuttle, Geordie Greep και ποσους άλλους θα δεις οτι ο Asato δεν ειναι καν στο ιδιο league. Και μιλάμε για βιρτουόζους που τους ακούν κυριως για το παίξιμό τους, όχι για singer songwriters που εκεί ξεφεύγει το πράμα για προφανείς λόγους.
Δεν διαφωνώ εδω, τωρα πάει να κυκλοφορήσει το πρώτο το του άλμπουμ γιατί όπως λεει ο ίδιος ειναι mega procrastinator και αν δεν έτρωγε πίεση δεν θα το έκανε ποτέ. Όμως πέρα απο τις signature κιθάρες και το signature plugin στη μεγαλυτερη σχετικη εταιρία, στον τομέα "γνωστός" αξιζει να δούμε τους followers στο YouTube και στο Instagram, όπου θερίζει

Μα είναι τρομερά γνωστός και ως youtuber, προφανώς. Και εξ'αιτίας αυτής της διπλής του ιδιότητας δεσπόζει τόσο στο "GuitarTube", απλά αυτή η αναγνωρισημότητα δεν μεταφράζεται και εκτός ιντερνετ στον ίδιο βαθμό.

Μα είναι τρομερά γνωστός και ως youtuber, προφανώς. Και εξ'αιτίας αυτής της διπλής του ιδιότητας δεσπόζει τόσο στο "GuitarTube", απλά αυτή η αναγνωρισημότητα δεν μεταφράζεται και εκτός ιντερνετ στον ίδιο βαθμό.

Δεν υπάρχει ούτε φήμη, ούτε αναγνωρισιμότητα εκτός internet στην εποχή μας. Δεν υπάρχει βασικά τίποτα, εκτός internet στην εποχή μας. Και ο δίσκος που θα βγάλει το παιδί, θα είναι για το χαβαλέ του. Δεν θα έχει το παραμικρό εισόδημα από αυτόν, ούτε ποτέ του θα γεμίσει στάδια. Όλα τα εισοδήματα των νέων μουσικών είναι από internet-related activities, όχι από την μουσική τους καθαυτή. Η αναγνωρισιμότητά του ΕΝΤΌΣ internet είναι που του φέρνει και την νέα συμφωνία με την Fender.

Ναι my bad όταν είπα "εκτός ιντερνετ" εννοώ εκτός αυτού του αυστηρού οικοσυστήματος guitar-tube/guitar-insta, με τα κλασσικά 20-30 κανάλια που ανακυκλώνουν συνεχώς τα ίδια ονόματα. Προφανώς ιντερνετική παρουσία έχουν όλοι εν έτει 2025. Δεν είναι όμως και η καριέρα ως youtuber προυπόθετο για να βιοποριστει (και επιτυχημένα) κάποιος απο τη μουσική.

Δεν είναι όμως και η καριέρα ως youtuber προυπόθετο για να βιοποριστει (και επιτυχημένα) κάποιος απο τη μουσική.

Εάν (δεδομένα) δεν είναι η δισκογραφία όμως, τί μένει...? Τα live? Μα για να έχεις κόσμο στα live τώρα πια, πρέπει να έχεις πολύ έντονη online παρουσία. Εγώ νομίζω ότι αυτή τώρα πια είναι μονόδρομος...

Τα live? Μα για να έχεις κόσμο στα live τώρα πια, πρέπει να έχεις πολύ έντονη online παρουσία. Εγώ νομίζω ότι αυτή τώρα πια είναι μονόδρομος...

Αυτοί που ανέφερα παραπάνω, ως παραδείγματα νέων (<35) κιθαριστών, έχουν αυτο που θεωρείς πολύ έντονη online παρουσία? Sold out shows παίζουν το ένα πίσω απο το άλλο. Προφανώς η εικόνα θα διαφέρει απο χώρα σε χώρα αλλά εγώ τουλάχιστον πηγαίνω όλη την ώρα σε συναυλίες που ειναι sold out, υπάρχει πολύ κίνηση σε live μουσική. Και προφανώς έχουν όλοι online παρουσία, αλλά σχεδόν κανείς στο βαθμό που έχει ο Asato και άλλοι του οικοσυστήματος, δε βλέπω να τους εμποδίζει αυτό όμως.

Παρεπιπτόντως, η Mary Spender και ο Adam Neely που παίξαν Bristol σχετικά πρόσφατα είχαν κόσμο αλλά τίποτα τρελό, και ξαναλέω τρώω άκυρα λογω sold out απο συναυλίες που θα ήθελα να πάω κάθε τρείς και λίγο.

Edit: το έστειλα πριν την ώρα του

Αυτοί που ανέφερα παραπάνω, ως παραδείγματα νέων (<35) κιθαριστών, έχουν αυτο που θεωρείς πολύ έντονη online παρουσία? Sold out shows παίζουν το ένα πίσω απο το άλλο. Προφανώς η εικόνα θα διαφέρει απο χώρα σε χώρα αλλά εγώ τουλάχιστον πηγαίνω όλη την ώρα σε συναυλίες που ειναι sold out, υπάρχει πολύ κίνηση σε live μουσική. Και προφανώς έχουν όλοι online παρουσία, αλλά σχεδόν κανείς στο βαθμό που έχει ο Asato και άλλοι του οικοσυστήματος, δε βλέπω να τους εμποδίζει αυτό όμως.

Παρεπιπτόντως, η Mary Spender και ο Adam Neely που παίξαν Bristol σχετικά πρόσφατα είχαν κόσμο αλλά τίποτα τρελό, και ξαναλέω τρώω άκυρα λογω sold out απο συναυλίες που θα ήθελα να πάω κάθε τρείς και λίγο.

Edit: το έστειλα πριν την ώρα του
Πάντως και ο Asato ειναι ονομα στην pop και για live. Εχει κάνει παγκόσμιες περιοδείες με Tori Kelly, Jessie J, Bruno Mars, you name it. Σταμάτησε γιατί και αυτός παντρεύτηκε και μαζεύτηκε 😅

Nαι, σαν session man ομως Νεκ, τελείως διαφορετικό πράγμα. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι ο άνθρωπος έχει καταπληκτικά chops, αυταπόδεικτο είναι καί οταν τον ακούς και όταν κοιτάς για ποιους έχει παίξει.

Λέω απλά ότι
α) το πόσο γνωστός είναι ευρύτερα ως μουσικός (δηλαδή όχι και τόσο) είναι δυσανάλογο του πόσο γνωστός είναι εντός του guitarsocialmedia οικοσυστήματος (όπου είναι household name) εν μέρει επειδή είναι πέραν απο μουσικός και ιδιαίτερα πετυχημένος youtuber και
β) οτι online παρουσία είναι μεν απαραίτητη αλλά η ιδέα του ότι πρέπει να είσαι youtuber/social media influencer πρώτα και μετά να κάνεις καριέρα γιατί αλλιώς δεν θα μαζέψεις κόσμο να σε δει live απλά δεν ισχύει. Δεν είναι το παν τα σοσιαλμηδια.

Καλή ώρα, τελευταία φορά που ήρθε ο Asato Λονδίνο ήταν απότι θυμάμαι για κάτι δωρεάν clinics σε ένα κιθαρομάγαζο. Τελευταία φορά που ήρθε ο Billy String Λονδίνο έπαιξε fully sold out το Royal Albert Hall. Αν αυτό που έφερνε τον κόσμο στα live ήταν οι insta followers και η ιντερνετική παρουσία μάλλον θα έπρεπε να ήταν κάπως ανάποδα τα πράγματα, no?

Αυτό πχ πως το συμβιβάζετε?
1767794196730.png
1767794253687.png

1767794316744.png
1767794356330.png

Εγώ να πω την αμαρτία μου, όταν είδα τον τίτλο του thread νόμιζα ότι αποχώρησε από την Suhr κάποιος της εταιρείας, πχ κάποιο ιδρυτικό στέλεχος ή κάποιος luthier...

Δεν αποτελεί μομφή για τον συγκεκριμένο κιθαρίστα, από τα λίγα που άκουσα τώρα μου φάνηκε εξαιρετικός, αν και αυτό το στυλ ''κιθαριστικό μοιρολόι με καθαρό ήχο πάνω από ένα ambient backing track'' δεν είναι και ιδιαίτερα του γούστου μου (αν και είναι πολύ τη μόδας), αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Τώρα το γεγονός ότι έβγαλε ''δελτίο τύπου'' για τη αποχώρησή του από το brand λες και μιλάει για αθλητική ομάδα (και φυσικά δεν είναι ο μόνος) σηκώνει όντως χαβαλέ αλλά από την άλλη δείχνει το πως έχουμε μετατραπεί από μουσικοί σε consumers... όχι ότι δεν υπήρχαν endorsements και παλαιότερα φυσικά, απλά τότε μου φάνταζαν πιο ''φυσικά'', τωρα που όλα είναι μέρος ενός online guitar community και το drama που συνεπάγεται λόγω της ιντερνετικής φύσης της κοινότητας αυτής

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back