Waterfall-K είπε:
Παραμενουν data, αερας κοπανιστος.
Χμμμμμ.....Κι όμως, κάποια π.χ. PCM synth είναι βασισμένα σε data, βλέπε για παράδειγμα wave data (WaveRom).
Επίσης 'κάποια' analog synth είναι βασισμένα σε data. Οι αλγόριθμοι είναι data, δημιουργούν data και μάλιστα variable data. Ακόμα κι ένα πίνακας (μαθηματικός) που κάνει π.χ. error correction ή differential interpolation μέσα σε ένα O/S για λογαριασμό των DAC, για τον προγραμματιστή είναι data. Παντού υπάρχουν data, αλλού περισσότερα αλλού λιγότερα και για διαφορετικό σκοπό. Ο σκοπός μπορεί να αφορά το λειτουργικό μέρος (εσωτερική διαχείριση περιφερειακών) ή το ακουστικό μέρος (διαμόρφωση ήχου) που είναι άμεσα αντιληπτή.
Μην πάμε και πολύ μακριά, η τόσο "ασήμαντη" ρουτίνα που διαβάζει το κλαβιέ ή το Midi In, είναι data. Αν την αφαιρέσεις είναι νεκρό το μηχάνημα, δεν επικοινωνεί το sound generator.
Δεν ξέρω.... λέω.... μήπως κάνω λάθος.
Με το Atari ST ναι, με το Cubase οχι.
Με το cubase να τρέχει σε Atari ST (Motorola) με μονόχρωμη οθόνη όμως;;;Σημασία για μένα έχει να γράψω μουσική κι όχι ν'ασχοληθώ με το latency του PC εν έτη 2013, δηλαδή... έλεος.
Οποιος δενεται συναισθηματικα με...data (MP3, soft synths, games etc) καλα θα κανει να το κοιταξει οσο ειναι ακομα νωρις. ;D
Εξαρτάται το MP3, αν είναι κανένα καλό κομμάτι που είναι καθαρογραμμένο και μου θυμίζει κάτι, τότε ναι, είμαι συναισθηματικά δεμένος. Μπερδέψαμε τα ντέϊτα ;DΌχι ακριβώς τέτοια data.
Δεν λέω, καλά είναι και τα SoftSynth, απλά για να τα ακούσεις έτσι όπως πρέπει, θες πάνω απ'όλα
και σωστούς convertor-ες
και σωστό PC, ακολουθούν σωστός ενισχυτής, σωστά ηχεία κλπ κλπ.
Τέλος αλλά πολύ
σημαντικό, πρέπει να "παίξεις" με αυτά και
το αποτέλεσμα να είναι μουσική.
Το S-770 παραμενει ακομα και σημερα ενα εξαιρετικο/professional 16bit/48kHz sampler με φανταστικο ηχο. Το ιδιο ισχυει φυσικα και για τα περισσοτερα samplers της Akai. "Κατασκευαστικα και ηχητικα" ηταν και παραμενουν μια χαρα.
Για όσους μπορούν να καταλάβουν και ειδικά να ακούσουν την διαφορά. Έστω και με τη λιγοστή μνήμη που είχαν, έστω και με τα λιγοστά bit/KHz, είχαν και συνεχίζουν να έχουν έναν ήχο που....Απλά εκείνα ήταν μονόχρωμα και τα "σημερινά" είναι έγχρωμα και... χαμογελαστά.
2x Roland S-760 samplers (ιδια specs με το S-770) (1994)
Όχι ακριβώς (100%), κατά >90% τα ίδια.
...μαλλον δεν συμφωνει οτι τα παραπανω vintage samplers/synths "δεν κάνουν ούτε για το ρόλο του κουτιού από τα μακαρόνια, και κατασκευαστικά και ηχητικά". 8)
Ούτε γι'αστείο. Πρώτον είναι συμβατά με το περιβάλλον τους από το 198? έως αύριο και δεύτερον είναι συμβατά με τον εαυτό τους. Κάτι σαν τα Apple, δηλαδή αυτός που κατασκεύασε το hardware με αυτόν που κατασκεύασε το software είναι
ο ίδιος.
Πριν 2-3 βδομαδες πωληθηκε στις αγγελιες του ΝΟΙΖ ενα Emulator II+ sampler (1984-1988) στα 2000 ευρω.
Κι όμως πουλήθηκε. Θα μπορούσε να πουληθεί και παραπάνω. Αυτός που το αγόρασε ήξερε πολύ καλά περί τίνος πρόκειται.
Μιλαμε για ενα 8bit/27kHz sampler-θρυλο που εχει παιξει σε απειρες παραγωγες απο το 1984 ως και σημερα.
Αν είναι αυτό που νομίζω, έχει παίξει και σε εδώ "επώνυμες" παραγωγές δεκαετία 80-90. Ήμουν παρόν σε κάποιες από αυτές. Δεν θυμάμαι αν ήταν το ΙΙ ή το ΙΙΙ, τότε κόστιζε στην Ελλάδα 3.800.000 δρχ αν θυμάμαι καλά.
...είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν αυτόν τον εξοπλισμό, καθότι έχει κτίσει την καλλιτεχνική τους ταυτότητα με αυτούς τους ήχους και δεν έχουν κανένα λόγο να το αλλάξουν.
Πρώτον, δεν τους υποχρεώνει κανένας. Δεύτερον, ξέρουν πάρα πολύ καλά τι κάνουν, από πλευράς επιλογών μηχανημάτων (hardware ή software). Δεν είναι τυχαίοι, ακούνε πάρα πολύ καλά. Δεν έχουν ακουστά περί ήχου, τον κατέχουν τον ήχο. Έχει μεγάλη διαφορά.Επιπλέον, έχουν στην κατοχή τους αυτόν τον εξοπλισμό (hardware) αλλά
και όποιον εξοπλισμό (software) θέλουν. Πολύ απλά έχουν την ευχέρεια να ακούσουν από μόνοι τους την διαφορά άμεσα, συγκρίνοντας τα μεν με τα δε, δίπλα-δίπλα. Άσχετα εάν στο τέλος μπορεί να το χρησιμοποιήσουν (το software) ή όχι.
Μάλιστα δαπανούν υπέρογκα ποσά για τη συντήρηση αυτού του εξοπλισμού, όπως ξέρεις. Και πολύ καλά κάνουν, εφ' όσον μπορούν. Και εγώ το ίδιο θα έκανα.
Εάν ήμουν εγώ-εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος στη θέση τους, εννοείται ότι το ίδιο θα έκανε. Όταν είσαι επαγγελματίας δεν παίζεις με αυτά τα πράγματα.
Επειδή με όσα λέγονται, μπορεί να θεωρηθεί ότι "κακολογούμε" τα Nord ή τα όποια Nord.
Ένα έχω να πω.
Κάθε προϊόν είναι κατασκευασμένο για κάποιο σκοπό, για κάποιο target group. Αυτό το target group, εις γνώση και κατ'επιλογή του κατασκευαστή (R&D - Marketing Dept. κλπ), άλλοτε είναι ευρύ κι άλλοτε λιγότερο. Σημασία έχει ότι το κάθε προϊόν έχει και βρίσκει το στόχο του, το ανάλογο αγοραστικό κοινό του.