Νέοι ενισχυτές από Orange!

Τις προαλλες τους κοίταζα, very intriguing! Ο Tour Baby αν λεει στα καθαρα του όντως θα μετράει πολύ για gigging & προβες.

Δεν εχω ακόμα ακούσει το βίντεο και θα το ακούσω το νωρίτερο το απόγευμα, αλλά πάντα σκέφτομαι ότι το να έχεις 100W σε τόσο μικρή διάσταση, και σε 3.59kg είναι υπόθεση.

Βέβαια τα έχουμε ξαναπεί, η ήχος του λαμπάτου ενισχυτή (ειδικά στον καθαρό ήχο) δεν έχει καταφέρει να με πεισει ακόμα ότι κοπιάρεται ικανοποιητικά απο άλλες τεχνολογίες, αλλά αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για αυτό ή δεν έχει πολύ hifi απαιτήσεις, τότε είναι σπουδαίο απο άποψη λειτουργικότητας.

Ακόμα πιο σπουδαίο βέβαια είναι το αντιστοιχο για τους μπασίστες. Δηλαδή το να μπορείς να κουβαλάς μαζί σου μια δική σου κεφαλή 300-400w που μπαίνει σε ένα τσαντάκι, και ένα μπάσο με ένα καλώδιο στη θήκη του, και να χρησιμοποιείς μόνο μια νοικιασμένη καμπίνα ή την καμπίνα που σου παρέχει το backline είναι φοβερό.

Λάμπες... 😩
Ναι, μεν, αλλά... Οι λάμπες πάνε "πακέτο" με κιλά και ποιος να κουβαλάει τώρα σε αυτή την ηλικία...
Και όπως σοφά αναφέρει ο Αργύριος:
να έχεις 100W σε τόσο μικρή διάσταση, και σε 3.59kg είναι υπόθεση.
Η εποχή που κάναμε τους... μεταφορείς έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τουλάχιστον στο θέμα "ενισχυτής". Οι καμπίνες συνεχίζουν να αντιστέκονται στη... "δίαιτα", αλλά έχουν βγει ορισμένες ultra light που διευκολύνουν τις πονεμένες μέσες μας.
Λαμπάτοι ενισχυτές "νταμάρια", καμπίνες που θέλουν... τέσσερις για να τις κουβαλήσουν και άλλα σχετικά, είναι υπέροχα υπό μια προϋπόθεση: Να πας και να τα βρίσκεις στημένα από άλλους.

Οι συγκεκριμένοι ενισχυτές έτσι κι αλλιώς δεν απευθύνονται στον μπλουζά πουριτανό.

Στόχος τους είναι αυτοί που παίζουν με πετάλια τύπου Death By Audio, υπερφαζζάρες, drop tunings, πράγματα τα οποία μπορούν να αποδώσουν με με ατάκα και αγριότητα την οποία ένας λαμπάτος πρέπει να υποφέρει πολύ για να καταφέρει.

Ένα κόμπο απλό και ωραίο 15-20 watt τι μας χαλάει ρε παιδιά; Και φιλικό προς τη μέση
Εμένα δε με χαλάει, ισα ίσα που αυτό κάνω κιόλας μερικές φορές. Αλλά δεν ειναι ολοι στην ίδια φάση και ίσως να έχουν κάποιο δίκιο. Οι παράγοντες που επηρεάζουν ειναι:
1) Τι μουσική παίζεις.
2) Ποιά η σχέση σου με αυτή (τη γουστάρεις ή το κάνεις και λιγο διεκπεραιωτικά)
3) Πόσο σφιχτό είναι το πρόγραμμά σου.
4) Άλλοι παράγοντες υγείας

Δηλαδή
1) Εγώ που παίζω αρκετά καθαρά και έχω ανάγκη το bell like καθαρό, η λάμπα με σώζει και δεν εχω βρει κατι που να την αντικαθιστά. Ωστόσο έχουν βελτιωθεί πολύ οι λύσεις σε σημείο που είναι αρκετά οκ. Αλλά όχι το ίδιο. Άλλοι που παίζουν άλλα είδη μουσικής π.χ metal μπορεί να βρίσκουν λύσεις με άλλους τρόπους και να συμφέρει.
2) Στο προσωπικό μου προτζεκτ θέλω τον καλύτερο ήχο και θα βγάλω τον Bassman μου με 2χ12 ή και 4χ12. Αν με φωνάξει κάποιος να παιξω κάτι άλλο μπορει να μην ειναι ιδια η ηχητική απαίτηση γιατι μπορει να μην ειναι τοσο κιθαριστική η μουσική αλλά απλά να συνοδεύεις (95% της μουσικής που παίζει κάποιος κατα τη γνώμη μου).
3) Ακόμα και στο προσωπικό μου προτζεκτ, αν έπαιζα 5 φορές τη βδομάδα και έπρεπε να πηγαινω μετα τη δουλειά ή σε 2-3 πρόβες τη μέρα όπως παλιότερα, θα ήθελα να μην κουβαλάω πολλά. Μάλλον θα την έψαχνα με κάτι άλλο σαν λύση.
4) Εμένα βαστάει η μέση μου αλλά δεν βαστάει ολονών.

Ένα κόμπο απλό και ωραίο 15-20 watt τι μας χαλάει ρε παιδιά; Και φιλικό προς τη μέση
Αυτό ακριβώς.

Όπως ήρθε η εποχή που η ''ζήτηση'' για λάμπα ''απομακρύνεται'', έτσι ήρθε και η εποχή (αρκετό καιρό τώρα) που παίρνεις αξιοπρεπέστατο, σούπερ λαμπάτο ενισχυτή και προπάντων ΠΑΝΑΛΑΦΡΟ.

Όσο για την ανάγκη του να έχω ενιχυτή 100W, προσωπικά γελάω. Για να μην πει κανείς ότι ''ναι, αλλά ελαφρύς 100ρης combo λαμπάτος, δεν υπάρχει''.
Χωρίς να κατακρίνω κάποιον, προς Θεού.

Δε νομίζω ότι το κοινό αυτών των ενισχυτών είναι οι κοψομεσιασμένοι. Αυτοί θα πάρουν ένα modeler και θα κάνουν καλύτερα και πιο ξεκούραστα τη δουλειά. Όπως είπα είναι ενισχυτές για συγκεκριμένο -doom, stoner, sludge- κοινό, στο οποίο οι Orange είχαν πάντα ξεχωριστό appeal.

Εγώ που παίζω αρκετά καθαρά και έχω ανάγκη το bell like καθαρό, η λάμπα με σώζει και δεν εχω βρει κατι που να την αντικαθιστά. Ωστόσο έχουν βελτιωθεί πολύ οι λύσεις σε σημείο που είναι αρκετά οκ. Αλλά όχι το ίδιο. Άλλοι που παίζουν άλλα είδη μουσικής π.χ metal μπορεί να βρίσκουν λύσεις με άλλους τρόπους και να συμφέρει.
Κοίτα κ εγώ καθαρά παίζω και 8/10 gigs πάω με Κατάνα γιατί με βολεύει περισσότερο και έχει οκ ήχο. Αλλά αναγνωρίζω τη διαφορά στην ποιότητα και επίσης δεν υπάρχει φορά που να μην "αισθάνομαι" ότι παίζω με κάτι ψηφιακό

Για live, πρόβες κλπ εμένα ένας Orange Tiny Terror με ένα Celestion G12H Anniversary με έχει σώσει. Ίσως τα καλύτερα 300€ που έδωσα στη ζωή μου. Aπό boutique sparkle μέχρι πλακώσαν τα θηρία, έχει δικό του γκάζι, γίνεται πεταλομηχανή και το πιο σημαντικό έχει τεράστια μπάσα για 1x12 λόγω του floor coupling της Orange. Εννοείται ότι και recording χρησιμοποιείται για κλασικό Orange ήχο.

Γλύτωσα απ' τα σκυλοβαρετά Fenderάκια κι απ τα τρανζιστοράκια 😅

Εχω την αίσθηση ότι καλύπτουν μια συγκεκριμένη ανάγκη, του μουσικού* που με ενα pedaboard, μια κιθάρα και με αυτόν τον ενισχυτή πάει και παίζει σε όποιο μαγαζί και αν του τύχει και έχει πάντα τον ήχο του, είτε μέσω DI στην κονσόλα, είτε στην εκάστοτε καμπίνα του μαγαζιού. Με 10kg συνολικού βάρους εξοπλισμού πας και παίζεις οπουδήποτε.

*Αναφέρομαι σε μουσικούς μικρού βεληνεκούς που κάνουν μικρές περιοδείες

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back