Νέο τραγούδι - κριτική στην μίξη please!

Andrew Wires

Μέλος
Πόντοι
68
Καλησπέρα καλησπέρα! Αυτό είναι το επόμενο κομμάτι μου με τίτλο Stronger. Είπα να το βάλω εδώ πριν το βάλω στο Music και το ανεβάσω στις πλατφόρμες για να ακούσω τις κριτικές σας και να διορθώσω ό,τι διορθώνεται ηχητικά αν μπορώ.

Σαν κομμάτι αυτό είναι πάνω κάτω, δεν νομίζω να αλλάξω κάτι, για αυτό θα ήθελα να εστιάσετε στην μίξη.

Επίσης σε τι είδος θα το κατατάσσατε; Γιατί εγώ δεν έχω ιδέα!

Ευχαριστώ πολύ!

stronger andrew wires.mp3

Attachments

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Μου θυμίζει πολύ τη μουσική των Pendulum. Από το πρώτο κλικ που έκανα κιόλας. Ωραίος 

Το άκουσα το σε ένα ζευγάρι 2.1 Logitech ηχεία.

Ξέρω ότι τα ηχεία αυτά δεν είναι ο καλύτερος κριτής, αλλά είναι πολύ καλύτερα από απλά ηχεία υπολογιστή ή από κινητού. Θα το ακούσω όμως και στα studio monitors στο σπίτι.

- Η ενορχήστρωση είναι πολύ ωραία.

- Το rhythm section είναι στιβαρό και ταιριάζει απόλυτα.

- Και η φωνή μου αρέσει. Και τα Backing vocals. Πήγα να σου πω ότι θέλει να βγει λίγο πιο μπροστά στη μίξη, αλλά ακούγοντάς το και πάλι, θεωρώ ότι είναι μια χαρά. Ωραία χροιά (πιο μπάσα) σε στυλ paradise lost στη 00's εποχή μου βγάζει λίγο. Και Pendulum, ισχύει ως προσέγγιση.

- Ίσως λίιιιιγο πιο κάτω σε ένταση (ανεπαίσθητα δηλ) το synth που κρατάει τα ακόρντα, όταν συνυπάρχει με τη φωνή. Όχι όταν είναι μόνο του, εκεί είναι τέλειο. By the way, πολύ ωραία μουσική ιδέα στο 2:50.

Εγώ δεν θα άλλαζα κάτι ριζικά. Εσύ έχεις κάποια ένσταση; ή είσαι ευχαριστημένος;

Μου θυμίζει πολύ τη μουσική των Pendulum. Από το πρώτο κλικ που έκανα κιόλας. Ωραίος 
Ευχαριστώ πολύ! Δεν τους ήξερα αλλά ένα κομμάτι που έβαλα τώρα μου άρεσε. Θα τους ψάξω. Αυτοί είναι θα έλεγες electronic pop? Electronic rock?

Το άκουσα το σε ένα ζευγάρι 2.1 Logitech ηχεία.

Ξέρω ότι τα ηχεία αυτά δεν είναι ο καλύτερος κριτής, αλλά είναι πολύ καλύτερα από απλά ηχεία υπολογιστή ή από κινητού. Θα το ακούσω όμως και στα studio monitors στο σπίτι.

- Η ενορχήστρωση είναι πολύ ωραία.

- Το rhythm section είναι στιβαρό και ταιριάζει απόλυτα.

- Και η φωνή μου αρέσει. Και τα Backing vocals. Πήγα να σου πω ότι θέλει να βγει λίγο πιο μπροστά στη μίξη, αλλά ακούγοντάς το και πάλι, θεωρώ ότι είναι μια χαρά. Ωραία χροιά (πιο μπάσα) σε στυλ paradise lost στη 00's εποχή μου βγάζει λίγο. Και Pendulum, ισχύει ως προσέγγιση.

- Ίσως λίιιιιγο πιο κάτω σε ένταση (ανεπαίσθητα δηλ) το synth που κρατάει τα ακόρντα, όταν συνυπάρχει με τη φωνή. Όχι όταν είναι μόνο του, εκεί είναι τέλειο. By the way, πολύ ωραία μουσική ιδέα στο 2:50.

Εγώ δεν θα άλλαζα κάτι ριζικά. Εσύ έχεις κάποια ένσταση; ή είσαι ευχαριστημένος;
Ευχαριστώ πολύ για όλα τα καλά λόγια και που κάθησες και ασχολήθηκες τόσο! Στην ερώτηση αν είμαι ευχαριστημένος θα έλεγα για τις δικές μου ικανότητες στην μίξη μάλλον ναι. Αλλά το ίδιο νόμιζα και για άλλα κομματια μου και τα παιδιά εδώ είχαν βρει αρκετά θέματα (και είχαν δίκιο).

Εκεί που με προβληματίζει λίγο είναι αυτό που επισήμανες και συ. Δηλαδή σε ηχεία 2.1 τη μία μου φαίνεται η φωνή οκ σε ένταση, την άλλη ότι είναι λίγο χαμηλά. Το πρόβλημα είναι ότι αν την δυναμώσω, σε ηχεία κινητού (που είναι συνήθως μονοφωνικά) η φωνή υπερκαλύπτει τα πάντα. Και τώρα δηλαδή κάτι τέτοιο γίνεται σε μικρότερο βαθμό (από ηχειο κινητού). Θα δοκιμάσω αυτό που είπες με το synth

Εκεί που με προβληματίζει λίγο είναι αυτό που επισήμανες και συ. Δηλαδή σε ηχεία 2.1 τη μία μου φαίνεται η φωνή οκ σε ένταση, την άλλη ότι είναι λίγο χαμηλά. Το πρόβλημα είναι ότι αν την δυναμώσω, σε ηχεία κινητού (που είναι συνήθως μονοφωνικά) η φωνή υπερκαλύπτει τα πάντα. Και τώρα δηλαδή κάτι τέτοιο γίνεται σε μικρότερο βαθμό (από ηχειο κινητού).
Αυτό ακριβώς. Στο κινητό που το άκουσα, μου φάνηκε η φωνή αρκετά μπροστά, και λίγο μπασαδούρικια/ασαφής. Τα μπακινγκ βοξ μου ακούστηκαν τέεελεια, και σαν υφές και σαν ένταση. Δεν ξέρω τι κόλπο θα μπορούσες να κάνεις ώστε να διατηρηθεί η εντύπωση της έντασης της φωνής ίδια, και στο στέρεο και στο μόνο.

Αυτό ακριβώς. Στο κινητό που το άκουσα, μου φάνηκε η φωνή αρκετά μπροστά, και λίγο μπασαδούρικια/ασαφής. Τα μπακινγκ βοξ μου ακούστηκαν τέεελεια, και σαν υφές και σαν ένταση. Δεν ξέρω τι κόλπο θα μπορούσες να κάνεις ώστε να διατηρηθεί η εντύπωση της έντασης της φωνής ίδια, και στο στέρεο και στο μόνο.
Ευχαριστώ πολύ. Ναι κι εγώ δεν έχω ιδέα τι θα μπορούσα να κάνω. Φταίει ο τρόπος μίξης της φωνής; Φταίει ότι χάνεται πληροφορία από τα όργανα στην μετάβαση σε μονοφωνικό ηχείο; Για το δεύτερο δοκίμασα να αλλάξω φάση στα στερεοφωνικά tracks μήπως έφταιγε αυτό αλλά τίποτα

Μάλλον φταίει κάποιο vst που έχεις στο κανάλι φωνής. Μήπως κάποιο stereo tune ή chorus?

Ωραίο κομμάτι....

Κάνε μια Α-Β ακρόαση στο daw σε mono και στέρεο μπας και ακούσεις διαφορές.

Πρέπει να απαντήσει κάποιος που το κατέχει. Δεν ξέρω τι επεξεργασία έχει υποστεί η φωνή στο πανόραμα, αλλά μήπως παίζει ρόλο και ο pan law? Μήπως αθροίζονται τα side και βγαίνει δυνατότερο το mono? Μήπως θέλει κάποιο Mid-Side EQ/compression ώστε να ακούγεται κάπως ίδιο και στις δύο περιπτώσεις; Ειλικρινά δεν ξέρω, στα ψαχτά θα το πήγαινα εγώ και θα το έκανα μαντάρα. Όλο και κάποιος που το κατέχει θα εμφανιστεί όμως.

Μάλλον φταίει κάποιο vst που έχεις στο κανάλι φωνής. Μήπως κάποιο stereo tune ή chorus?

Ωραίο κομμάτι....
Ευχαριστώ πολύ! Όχι, στην φωνή δεν έχω βάλει τίποτα σε εφέ που να πειράζει το στέρεο. Ένα mono track ειναι κεντραρισμενο. Μόνο compression, λίγο reverb και echo έχω βάλει.

Αρχικά να πω ότι είναι πολύ ωραίο κομμάτι και ωραίες μελωδίες.

Στα της παραγωγής δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να μιλήσω τεχνικά.
Οπότε θα σου πω μόνο το εξής: είχα την αίσθηση ότι άρχισα να χάνω τα φωνητικά όσο πύκνωνε η ενορχήστρωση.
Ο λόγος ίσως είναι ότι στο range που τραγουδάς μπλέκεται η φωνή συχνοτικά με τα υπόλοιπα.
Προς το τέλος που ανέβηκαν λίγο σε pitch άρχισαν να βγαίνουν πιο μπροστά.

Το άκουσα σε JBL-305 monitors.

Αρχικά να πω ότι είναι πολύ ωραίο κομμάτι και ωραίες μελωδίες.

Στα της παραγωγής δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να μιλήσω τεχνικά.
Οπότε θα σου πω μόνο το εξής: είχα την αίσθηση ότι άρχισα να χάνω τα φωνητικά όσο πύκνωνε η ενορχήστρωση.
Ο λόγος ίσως είναι ότι στο range που τραγουδάς μπλέκεται η φωνή συχνοτικά με τα υπόλοιπα.
Προς το τέλος που ανέβηκαν λίγο σε pitch άρχισαν να βγαίνουν πιο μπροστά.

Το άκουσα σε JBL-305 monitors.
Ευχαριστώ πολύ! Ναι κάτι τέτοιο γίνεται, έτσι μου φαίνεται κ μένα. Δοκίμασα να αλλάξω οκτάβα στα synth αλλά δεν μου άρεσε καθόλου πως ακούγεται. Και το να δυναμώσω την φωνή εντείνει το πρόβλημα που περιγράφω πιο πάνω με το μονοφωνικό ηχείο.

Πώς σας ήρθαν οι Pendulum βρε παιδιά, αυτοί είναι φουλ ηλεκτρονικοί, γρήγοροι, άλλη φάση τελείως. Δε μου φαίνεται ότι είναι καλή η σύγκριση. εκτός αν έχω χάσει κανένα κομμάτι που μπορεί να μοιάζει.

Andrew εμένα το κομμάτι μου ακούγεται πολύ φορτωμένο. Μου ακούγονται όλα πολύ στο κέντρο, πολύ mono, πώς να το πω. Ειδικά τα δεύτερα φωνητικά μπλέκονται πολύ με τα main. Χρειάζεται σίγουρα καλύτερο stereo separation που λένε.

Την πρώτη φωνή σίγουρα θα την ανέβαζα λιγάκι, γιατί από το σημείο που μπαίνουν όλα τα όργανα, αρχίζει και χάνεται.

Νομίζω το synth που έχεις βάλει στην αρχή θέλει ένα δυνατό low-cut, γιατί όταν μπαίνει το μπάσο νομίζω πως αρχίζει και χτίζεται μια μπασίλα. Μάλλον το άφησες έτσι επειδή ακούγεται μόνο του στην εισαγωγή. Η λύση εδώ είναι, είτε να κάνεις automation στο EQ, όπου να κόβεις τα μπάσα μόλις μπει το μπάσο, ή να κάνεις ένα δεύτερο track που να έχει διαφορετικό EQ όταν παίζει μαζί με άλλα tracks που μπορεί να χτυπάνε ίδιες συχνότητες.

Η καλύτερη και πιο "δημιουργική" λύση είναι να κάνεις sidechain compression βάσει του μπάσου. Είναι αρκετά σύνηθες, ειδικά στην ηλεκτρονική μουσική, όταν έχεις synth και μπάσο να "αφαιρείς" από το synth όταν παίζει το μπάσο. Αυτό δημιουργεί ένα "pulse effect" που αν γίνει σωστά είναι πολύ καλό και βοηθάει πολύ τη μείξη.

Ευχαριστώ πολύ! Ναι κάτι τέτοιο γίνεται, έτσι μου φαίνεται κ μένα. Δοκίμασα να αλλάξω οκτάβα στα synth αλλά δεν μου άρεσε καθόλου πως ακούγεται. Και το να δυναμώσω την φωνή εντείνει το πρόβλημα που περιγράφω πιο πάνω με το μονοφωνικό ηχείο.
Ισως μια προσέγγιση θα ήταν να τους δώσεις συχνοτικο χώρο με eq στα όργανα με τα οποία συγκρούονται...

Edit: Με πρόλαβε ο Alex με αναλυτικότατο post... 

Πώς σας ήρθαν οι Pendulum βρε παιδιά, αυτοί είναι φουλ ηλεκτρονικοί, γρήγοροι, άλλη φάση τελείως. Δε μου φαίνεται ότι είναι καλή η σύγκριση. εκτός αν έχω χάσει κανένα κομμάτι που μπορεί να μοιάζει.

Andrew εμένα το κομμάτι μου ακούγεται πολύ φορτωμένο. Μου ακούγονται όλα πολύ στο κέντρο, πολύ mono, πώς να το πω. Ειδικά τα δεύτερα φωνητικά μπλέκονται πολύ με τα main. Χρειάζεται σίγουρα καλύτερο stereo separation που λένε.

Την πρώτη φωνή σίγουρα θα την ανέβαζα λιγάκι, γιατί από το σημείο που μπαίνουν όλα τα όργανα, αρχίζει και χάνεται.

Νομίζω το synth που έχεις βάλει στην αρχή θέλει ένα δυνατό low-cut, γιατί όταν μπαίνει το μπάσο νομίζω πως αρχίζει και χτίζεται μια μπασίλα. Μάλλον το άφησες έτσι επειδή ακούγεται μόνο του στην εισαγωγή. Η λύση εδώ είναι, είτε να κάνεις automation στο EQ, όπου να κόβεις τα μπάσα μόλις μπει το μπάσο, ή να κάνεις ένα δεύτερο track που να έχει διαφορετικό EQ όταν παίζει μαζί με άλλα tracks που μπορεί να χτυπάνε ίδιες συχνότητες.

Η καλύτερη και πιο "δημιουργική" λύση είναι να κάνεις sidechain compression βάσει του μπάσου. Είναι αρκετά σύνηθες, ειδικά στην ηλεκτρονική μουσική, όταν έχεις synth και μπάσο να "αφαιρείς" από το synth όταν παίζει το μπάσο. Αυτό δημιουργεί ένα "pulse effect" που αν γίνει σωστά είναι πολύ καλό και βοηθάει πολύ τη μείξη.
Ευχαριστώ πολύ Άλεξ για την όπως πάντα αναλυτικότατη ανάλυση. Θα δοκιμάσω όλα όσα είπες και ειμαι σίγουρος ότι θα ακουγεται καλύτερα σε στέρεο. Αλλά νομίζω θα το κάνει χειρότερο σε ηχεια κινητού (μονοφωνικό). Έχεις καμία ιδέα τι να κάνω εκεί;

Νομίζω πως δεν θα έρπεπε να το έχεις σαν προτεραιότητα το κινητό, όσον αφορά το τελικό master.

Αλλά τεχνικά μιλώντας, όταν κάνεις stereo separation, αυτό δε σημαίνει ότι πάνε όλα καρφί δεξιά ή αριστερά. Υπάρχει ένα φάσμα στο ενδιάμεσο που μπορείς να το ελέγξεις με διάφορα εργαλεία όπως το iZotope Imager που είναι και τσάμπα απ'όσο θυμάμαι.

image.png

Υπάρχει και η multiband εκδοχή του που μπορείς να ελέγξεις το stereo separation ανάλογα τις συχνότητες, για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις τα μπάσα στο καράκεντρο (που συνήθως αυτό είναι το σωστό), αλλά τις ψηλές, κοφτερές να τις βάλεις στο πλάι. Στη δική σου περίπτωση βέβαια, εγώ θα έκοβα μπάσο από το synth γενικότερα, γιατί ίσως συγκρούεται αρκετά με το κεντρικό μπάσο.

Με τέτοιους τρόπους βγαίνει λίγο πιο ισορροπιμένο αποτέλεσμα, και αν-όταν κάποιος ακούσει σε mono, τότε καταφέρνει να ακούσει στοιχεία από παντού, χωρίς το ένα να καλύπτει το άλλο.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back