Νέες λάμπες

Snipous

Νέο μέλος
Πόντοι
6
Καλημέρα σε όλους!

Είμαι ένας ευτυχής κάτοχος ενός H&K Tubmeister 18 και μετά από 1μιση χρόνο που τον έχω στα χέρια μου, σκέφτομαι να αλλάξω τις λάμπες, κυρίως από περιέργεια για το αν θα αλλάξει δραματικά ο ήχος.

Καταρχήν να πω ότι χρησιμοποιώ κυρίως το καθαρό κανάλι του, παίρνοντας τη βρώμα από τα διάφορα πετάλια, και χρησιμοποιώ το lead κανάλι, well, για σόλο, ως boost, και καμμιά φορά για καμμιά μεταλλιά.

Με αυτή τη χρήση, αλλάζοντας ποιες λάμπες (τελικές ή preamp) θα είχε πραγματική διαφορά στον ήχο;

Επίσης, γνωρίζετε εάν μπορώ να κάνω αυτή την αλλαγή μόνος μου, ή θα ήταν καλύτερο να πάω σε κάποιον τεχνικό;

Τέλος, αν θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποιες καλές λάμπες (EL84) θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

Καλημέρα,

μερικές γενικές σκέψεις χωρίς να γνωρίζω το δικό σου ενισχυτή (είναι όμορφος πάντως  ;)).

Αν δεν ηχογραφείς ή παίζεις σε ικανές εντάσεις τακτικά, θα έλεγα να μη περιμένεις δραματικές διαφορές. Ακόμα κι αν αλλάξεις και τύπο λυχνίας (π.χ. πας για κάτι με λιγότερο gain στη προενίσχυση) δε θα δεις θαύματα σε εντάσεις σαλονιού.

Τεχνικό θέλεις αν σκοπεύεις να κάνεις biasing (αν και ο δικός σου κάτι λέει για auto bias, δε ξέρω αν χρειάζεται), το βάλε βγάλε με τη στοιχειώδη προσοχή μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε.

Από εκεί πέρα, περί μάρκας: hit or miss κατά τη γνώμη μου. Καλύτερα φρόντισε να ψωνίσεις από σοβαρό πωλητή που τεστάρει το προϊόν του και δε θα βγάλει τη ψυχή για να του επιστρέψεις τυχόν ελαττωματική λυχνία.

Αν θες ντε και καλά να το ψάξεις, θα βρεις συγκριτικά (που δεν είμαι βέβαιος ότι θα σε βοηθήσουν απαραίτητα, αλλά τελοσπάντων θα βρεις).

Ευχαριστώ για την απάντηση!

Ξέχασα να πω πως ο ενισχυτής, παίζει σχεδόν αποκλειστικά σε studio (προβάδικο - full band, 2 κιθάρες, μπάσο, ντραμς), οπότε, χωρίς να παίζει στα όρια, οι εντάσεις σίγουρα δεν είναι σαλονιού!

Αν και πολυ αμφιβαλλω οτι σε τοσο συντομο χρονικο διαστημα εχουν φθαρει οι λυχνιες μπορεις να δωσεις 20-25 ευρω και να παρεις ΤΕΛΙΚΕΣ,προενισχυτικες σε 6-10 χρονια θα χρειαστεις.

Ο ενισχυτης σου δεν χρειαζεται biasing οποτε μπορεις να το κανεις ανετα μονος σου,βαζεις-βγαζεις.

Οι JJ TUBES & οι TAD (STR) ειναι μια χαρα λυχνιες,μεγαλη διαφορα μη περιμενεις να ακουσεις δεδομενου οτι υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα ο ενισχυτης σου να φοραει ΗΔΗ καποιες απο αυτες (2 εργοστασια στον κοσμο φτιαχνουν ετσι κι αλλοιως EL84 & οι περισσοτερες "εταιριες" λυχνιων απλα βαζουν τη σταμπα τους πανω σε αυτες ).  Αν φοραει τις συνηθισμενες μετριες SOVTEK παντως μια ..μικρη βελτιωση θα ακουσεις.

Τον ενισχυτή τον πήρα 2ο χέρι, οπότε μιλάμε για τουλάχιστον 2μιση με 3 χρόνια χρήσης. Γνωρίζοντας και το είδος της μουσικής που έπαιζε πριν από μένα (thrash με γκάζια από ενισχυτή) με κάνει να πιστεύω πως οι λάμπες ούτως η άλλως θα πρέπει να πλησιάζουν το όριο της ζωής τους (μιλάω πάντα για τις τελικές).

Τώρα για το τι φοράει, δεν είμαι σίγουρος. Γράφει Made in China πάνω (αλλά τι ΔΕΝ είναι Made in China these days?).

Θα το τσεκάρω πάντως αύριο που θα πάω από το στούντιο.

Από το blog της H&K (http://blog.hughes-and-kettner.com/does-it-pay-to-regularly-swap-tubes/)

You can use all kinds of EL84 as a replacement. The original tubes come from China and offer the widest tonal range, if not available you can as well use Russian tubes with a more classic rock tone.

και πιο κάτω

The EL84 we get directly from Chinese and Russian manufacturers, so they are not branded, but tested and selected by us as well.

Λες να τις εισάγουν οι Κινέζοι από τους Ρώσους; Εκεί καταντήσαμε;; :D :D :P

Superfunk είπε:
Made in China EL84 δεν υπαρχουν ολες φτιαχνονται ειτε Σλοβενια,είτε Ρωσια/Ουκρανια.
Οι TAD τι είναι;

Nestoras είπε:
Οι TAD τι είναι;
Κινέζικες.

Α, ναι, και "σχεδιασμένες" στη Γερμανία.....  ;D

Nestoras είπε:
Οι TAD τι είναι;
Τσεχια (oi CZ ειναι JJ ουσιαστικα ) & Russia(αυτες που τελειωνουν σε R) οι EL84 ,China οι 6L6 & οι περισσοτερες αλλες λυχνιες τους (εκπληκτικες btw φτιαγμενες στο εξαιρετικο εργοστασιο της  Shuguang)

Γενικα σε ποιοτητα "αμερικανικων" λυχνιων οι Κινεζοι εχουν προχωρησει πολυ.

edit απο οτι φαινεται τα τελευταια 2 χρονια τους φτιαχνουν και καποιες EL84 οι Κινεζοι.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Superfunk είπε:
προενισχυτικες σε 6-10 χρονια θα χρειαστεις.
Αυτό όντως ισχύει; Έχω τσεκάρει 4 σχετικά καινούριες (πρπ τρία χρόνια χρήσης) προενισχύτριες (tung-sol) σε μάστορα σε ειδικό μηχάνημα (δε θυμάμαι πώς το λένε) και τις δύο τις είχε βγάλει αρκετά φθαρμένες (δούλευαν 25%)...Μπορεί να τις πήρα κι έτσι βέβαια...

@ op: Για τις προενισχύτριες, έβαλα πρόσφατα στον bugera v22 μου, μια λίγο χαμηλότερου gain (groove tubes 12ax7-R) στη θέση phase inverter (V3, ακριβώς πριν τις τελικές) που στις άλλες θέσεις (V1, V2) δε με τρέλλαινε η διαφορά, και ο ήχος άλλαξε πολύ.

Δεν άλλαξε ο βασικός χαρακτήρας του ενισχυτή, αλλά καθάρισε, γλύκανε, άλλαξε κάπως  απόκρισή του, σε σημείο που να μ'αρέσει αρκετά περισσότερο τώρα και να μου φαίνεται αρκετά πιο χρηστικός.

Υποτίθεται ότι η phase inverter ελέγχει το πως clip-άρει ο ενισχυτής (κάτι τέτοιο, δεν τα ξέρω καλά αυτά) και αρκετοί στα φόρουμ λένε πως έχει τη μεγαλύτερη διαφορά από τις προενισχύτριες και βάζουν μια χαμηλότερου gain εκεί. Σε μένα πάντως η δοκιμή λειτούργησε. Στις άλλες θέσεις έχω βάλει κανονικές, με πιο παχύ ήχο προενισχύτριες (ruby tubes).

theStratWithin είπε:
Υποτίθεται ότι η phase inverter ελέγχει το πως clip-άρει ο ενισχυτής (κάτι τέτοιο, δεν τα ξέρω καλά αυτά) και αρκετοί στα φόρουμ λένε πως έχει τη μεγαλύτερη διαφορά από τις προενισχύτριες και βάζουν μια χαμηλότερου gain εκεί.
Οι phase inverters (μεταξύ άλλων) "οδηγούν" τις τελικές λυχνίες, οπότε αν βάλεις "δυνατή" λυχνία εκεί, το τελικό στάδιο θα είναι πιο ...τσιτωμένο αρα και πιο επιρρεπές σε κλιπάρισμα (αναλόγως σχεδίασης/χαρακτηριστικών).

Ο PI είναι η μοναδική "προενισχύτρια" που θέλει αλλαγή μαζί με τις τελικές (ή τουλάχιστον συχνότερα) γιατί φθείρεται περισσότερο.

Κάποιοι υποστηρίζουν οτι είναι καλό να είναι balanced οι τρίοδοι για "συμμετρική" λειτουργία, αλλά χρόνια τώρα που παίζουν εκατομμύρια "unbalanced" λυχνίες εκεί, έχουν δώσει ...όλο το rock n roll που ξέρουμε (ή δεν ξέρουμε...) άρα μη πολυσκάς γι' αυτό.  ;)

Η V1 που λέει ο αγαπητός Νέστωρ επηρρεάζει κυρίως τη χροιά, αλλά και τη δυναμική συμπεριφορά (πάλι αναλόγως σχεδίασης/χαρακτηριστικών κυκλώματος).

Εκεί πάς για αλλαγή μόνο αν ψάχνεσαι να αλλάξεις κάτι στον ήχο/συμπεριφορά του ενισχυτή σου.

Ο tubemeister έχει δύο preamp λάμπες, αλλά τις αναφέρει ως V1 και V2.

Οπότε...ποια είναι η phase inverter?

Υπάρχει περίπτωση να μήν έχει;

Δηλώνω άγνοια στο θέμα, παρακαλώ τα φώτα σας!

Έχοντας πάρει αμπάριζα τα παλιά μαστόρια της περιοχής έχω αποκτήσει αρκετές παλιές λάμπες. Θα με πείτε ψώνιο, αλλά ακούω διαφορετικές χροιές όταν αλλάζω και στην V2 αλλά και στην V3 (σε 4άρηδες ενισχυτές). Έβγαλε ένα καταπληκτικό drive μια RCA 7025 στη θέση V2 που "βράχηκα" επάνω μου.  ;D

Snipous είπε:
Υπάρχει περίπτωση να μήν έχει;
Ναι, αν ο ενισχυτής είναι Single Ended...  :)

Έχοντας πάρει αμπάριζα τα παλιά μαστόρια της περιοχής έχω αποκτήσει αρκετές παλιές λάμπες. Θα με πείτε ψώνιο, αλλά ακούω διαφορετικές χροιές όταν αλλάζω και στην V2 αλλά και στην V3 (σε 4άρηδες ενισχυτές). Έβγαλε ένα καταπληκτικό drive μια RCA 7025 στη θέση V2 που "βράχηκα" επάνω μου.  ;D
Εννοείται οτι όλες οι λάμπες (εκτός του Tremolo driver σε κλασσικούς 7εndεr) κάτι δίνουν στον ήχο σου αφού είναι κομμάτια της αλυσίδας.

Κι εγώ έχω πειραματιστεί πολλάκις και φυσικά είδα διαφορές.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back