axtarmas είπε:
Τα ακουστικά που έχω εκτός αυτά των 10 ευρώ ψείρες, είναι τα sennheiser HD 201
http://en-de.sennheiser.com/headphones-stereo-hd-201
Είναι απολαυστικά στο να ακούς μουσικές κ.λ.π. αλλά επειδή έχουν ενισχυμένα μπάσα μάλλον υπάρχει πρόβλημα για μίξη.
Επειδή τα έχω τα συγκεκριμένα ακουστικά, για τελική ακρόαση του αποτελέσματος είναι μια χαρά. Για μείξη όμως θες ακουστικά monitor.
Πάντως να ρωτήσω κάποια απλά πραγματάκια για το τί θα ηταν ίσως καλύτερο να γίνει.Θα ήταν προτιμότερο να ηχογραφηθούν τα μέρη των ντραμς σε μονοφωνικό ή στερεοφωνικό τράκ; Π.χ. αν ηχογραφήσω τη μπότα είναι προτιμότερο να το κάνω σε Mono αντί για stereo; Να ξεκαθαρίσω ότι μιλάω για ηλεκτρονική μουσική όχι ροκ ή ακουστική κλασσική κ.λ.π.
Αν επρόκειτο για rock κλπ, θα σου έλεγα ότι αν μπορεί κάθε ήχος να είναι στο δικό του κανάλι, τουλάχιστον μπότα ταμπούρο, ώστε να τους βάλεις ξεχωριστά eq, compressors κλπ, αυτό θα ήταν το τέλειο. Για ηλεκτρονική μουσική, παρόλο που ίσως να μην έχει τόσες απαιτήσεις, προσωπικά κι εδώ το ίδιο θα έκανα, ώστε να έχω καλύτερο έλεγχο του ήχου μου.
Είναι προτιμότερο να ηχογραφήσω όλους τους ήχους στεγνούς δίχως τα εφέ τους και μετά μέσα στο daw να προσθέσω τα απαραίτητα software εφέ έτσι ώστε να ακούγονται όλα τα μέρη ότι ανήκουν στο ίδιο κομμάτι καθώς θα ανήκουν π.χ. στον ίδιο "χώρο" αφού θα έχουν το ίδιο εφέ reverb ή να τα ηχογραφήσω το καθένα με τα δικά του εφέ όπου φυσικά έχουν διαφορετικό ήχο από σύνθ σε σύνθ;Εσείς τί θα κάνατε; Πάντως με τα ακουστικά που έχω και με τα σύνθ να παίζουν το καθένα με τα δικά του εφέ, το κομμάτι ακούγεται θαυμάσια παρόλο που έστω και στα σύνθ δεν έχω κάνει μία τυπική μιξούλα!
(τα όργανα είναι συνδεδεμένα με κονσόλα μίξης ήχου 10κάναλη και από εκεί περνάει ο ήχος στα ακουστικά)
Με το setup που έχεις έχεις δύο επιλογές:
1. Ηχογραφείς το κάθε synth στερεοφωνικά με τα εφέ του σε ένα stereo κανάλι του DAW
2. Απενεργοποιείς τα εφέ και ηχογραφείς τα synths σου ανά track.
Το 1ο είναι πιο γρήγορο αλλά το αποτέλεσμα θα έχει σχεδόν μηδενική δυνατότητα περαιτέρω επεξεργασίας, καθότι είναι όλα σε ένα στέρεο κανάλι και με εφέ "κουμπωμένα" στον ήχο. Το 2ο είναι πιο χρονοβόρο, αλλά θα έχεις πολλά κανάλια χωρίς περασμένα εφέ, κι επομένως κάνεις ό,τι θες με το υλικό σου. Ξεχωριστά eq/εφέ για κάθε track, ξεχωριστά reverbs ανά είδος ήχου ή γενικό reverb και sends από κάθε ήχο, you name it.
Ακόμα και τη 2η λύση να επιλέξεις, αν κάποιοι ήχοι έχουν κάποια εφέ που είναι μέρος του ήχου, π.χ. κάποιο περίεργο delay, κάποιο distortion, κάποιο άλλο modulation fx κλπ, απλά από το synth κλείνεις το master reverb, chorus, τυχόν master eq κλπ. Ατομικά εφέ που είναι μέρος του ήχου και του δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα, μην τα κλείνεις, πέρασέ τα έτσι.