Πολλά τα θέματα που προέκυψαν. Ας προσπαθήσω:
α) Γράφει ο marathon ότι "δεν λέω καλλιτέχνες γιατί δεν μου λέει τίποτα η λέξη". Δεκτόν, αλλά πρέπει να δεχθείς και εσύ ότι σε πολλούς άλλους ανθρώπους λέει.
β) Επίσης γράφει ότι "Ο καλλιτέχνης αποζητά τον θεατή/ακροατή και την αποδοχή του αλλά και τον οβολό του...Οτιδήποτε άλλο είναι παραμυθι για τα μικρά παιδιά.", δήλωση που αφήνω ασχολίαστη διότι δεν τον τιμά να μη ξέρει τον τεράστιο αριθμό καλλιτεχνών που επέμειναν να καλλιτεχνίζουν παρά το γεγονός ότι δεν τους πλήρωνε κανείς γι' αυτό.
γ) Μετά (γνωρίζοντας το παρελθόν μου ως επαγγελματία - όχι καλλιτέχνη - φωτογράφου) γράφει ότι "Εάν θεωρούμε τέχνη τη φωτογραφία (ας πούμε), πρέπει να θεωρήσουμε και τη μαγειρική...αν το δούμε καλύτερα, έχει τους ίδιους δημιουργικούς κανόνες.", δήλωση που μπορεί να δεχθεί αδιαμαρτύρητα μόνο κάποιος που δεν ασχολείται ούτε με τη φωτογραφία, ούτε με τη μαγειρική (εγώ π.χ. που ασχολούμαι και με τα δύο, επιμένω ότι είναι ασκήσεις ύφους όλα αυτά που γράφει).
δ) Επιστρέφοντας στο θέμα, γράφει ο Jazzjoker, αναφερόμενος στη σχέση ανάμεσα στο Myspace και το Facebook ότι "Νομίζω ότι όποιος τα βάζει στο ίδιο καζάνι και τα απορρίπτει συλλήβδην, απλώς δεν τα ξέρει αρκετά καλά.". Η απάντησή μου είναι "Ναι, ή αυτό, ή τα ξέρει καλύτερα από εσένα". Και τα δύο είναι site κοινωνικής δικτύωσης - απλά στη περίπτωση του myspace κατέληξε να θεωρείται "λημέρι" καλλιτεχνών επειδή υπερβολικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων (που δεν πιστεύουν στο ίντερνετ αρκετά ώστε να επενδύσουν κάποιο ποσό) το χρησιμοποιεί σαν τέτοιο.
ε) Ο Superfunk (και ο matawan, αν και προφανώς ορμώμενος από άλλα κίνητρα) εντόπισαν ότι η αναφορά σχετίζεται με τις Η.Π.Α. Το ότι κάποιος το βρήκε και το πόσταρε στο noiz δε σημαίνει ότι αυτές οι δηλώσεις αφορούν το κοινό του noiz ή ότι ο άνθρωπος θα τις έκανε ποτέ ως αρμόδιες για το ελληνικό κοινό.
στ) Ο Nikolas λέει ότι "Το νόημα, όμως, είναι ότι τα πάντα αποτελούν διαφήμιση, είτε είναι πληρωμένη, είτε είναι τσάμπα, είτε είναι στο facebook, είτε σε ένα φόρουμ!", δήλωση με την οποία θα συμφωνήσω για τις ανάγκες της συζήτησης, αλλά αν αυτό ισχύει, τότε είναι σαφές ότι πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός για την προς-τα-έξω εικόνα του. Εγώ είπα - πολύ απλά - ότι μηχανισμοί όπως του Facebook και του MySpace δεν είναι οι καταλληλότεροι γι' αυτή τη δουλειά, ακριβώς επειδή δεν έχουν φτιαχτεί γι' αυτή τη δουλειά.
-----------------------------
Στο ίντερνετ υπάρχει η παρεξήγηση ότι μπορείς να πάρεις δίχως να επενδύσεις, αντίληψη που στην Ελλάδα είναι εξόχως ενισχυμένη από τις πάγιες παθογένειες της νεοελληνικής λουφαδόρικης νοοτροπίας. Καλώς ή κακώς, δεν είναι έτσι τα πράγματα και - από εκεί και έπειτα - ας αποφασίσει καθένας κατά πόσο θέλει να εκτίθεται και σε ποιους.