trolley είπε:
Ναι, τίποτε από αυτά δεν με εκπλήσσει, αλλά εξακολουθώ να μην ξέρω τα νούμερα. Δηλαδή, πριν την κρίση, ο ίδιος άνθρωπος πόσα χρήματα πληρωνόταν την ώρα;
Το ρωτώ διότι, αν και προφανώς τα πέντε ευρώ την ημέρα που προτείνει η αγγελία είναι λίγα, δεν ξέρω πόσο απέχουν από τα "πολλά".
από τις αρχές των 80ς μέχρι το 2000 που παράτησα αυτή τη μορφή του "αθλήματος" και μπορώ να έχω εμπεριστατωμένη προσωπική άποψη, κατά κανόνα πάντα για τις ταβέρνες που συζητάμε η
κατώτερη αμοιβή ως σημείο διαπραγμάτευσης για κάποιον επαγγελματία ήταν κάτι τις πάνω από το
διπλάσιο του βασικού μισθού ανά εποχή (δυστυχώς πάλι κατά κανόνα χωρίς ασφάλιση)...
παράδειγμα το 2000 για να σου συγκρίνω (αν θυμάμαι καλά), το βασικό ημερομίσθιο πρέπει να ήταν γύρω στις 6 μιση με 7 χιλιάδες δραχμές...
ο μουσικός ξεκινούσε για τεραήμερη κατά μέσο όρο απασχόληση τότε από τις 15.000δρχ ανά ημέρα χωρίς ένσημα (ανάλογα το όργανο και αν "έβγαζε" και πρόγραμμα τραγουδώντας και πόσο η συμφωνία άλλαζε ανάλογα προς τα πάνω)...
τα δεδομένα άλλαζαν
ανάλογα και με τις μέρες απασχόλησης.... για τριήμερο θα ξεκινούσε από τα 17.000δρχ όπως και για τα εξαήμερα που είχαν ήδη σπανίσει τότε μπορεί να έπεφτε και στις 13.000...
φυσικά τα παραπάνω νούμερα αφορούν το ελάχιστο και σε
συνοικιακές ταβερνούλες... ένας "μπουζουξτζής" ;D με ανεκτή φωνούλα σε μια μέτρια κοσμική ταβέρνα δεν έπεφτε από τα 30 χιλιάρικα... και οι παράμετροι που οριστικοποιούσαν το ποσό στην συμφωνία ήταν διάφοροι (προσωπικά ας πούμε παρότι σπάνια τραγουδούσα ακόμα και σε συνοικιακό μαγαζί αναλαμβάνοντας το πρόγραμμα, κάνοντας και τον ήχο, πουλώντας ζιγκολίκι και πλένοντας και κάνα ποτήρι στη δύσκολη 8) ανέβαζα κατά πολύ αυτά που θα διεκδικούσα ως απλός μουσικός... η "ορχήστρα" άλλωστε σε τέτοιους χώρους ήταν ολιγομελής και προϋπόθετε "πολυτεχνίτες" μέλη)... τώρα στα πιάνο μπαρ και ακόμα περισσότερο στις "πίστες" τα ποσά ανέβαιναν και κάποιες φορές εκθετικά... πχ στις αγαπημένες μου καλοκαιρινές σαιζόν σε καλά επαρχιακά ξενοδοχεία με λίγες ώρες, πολλά λεφτά και καλό φαί και μπανάκια... γμτ τι τα θυμάμαι...βιάστηκα να τα παρατήσω... ;D
αυτό που δεν μπορώ να σου ορίσω είναι
ποσό ανά ώρα γιατί εκτός περιπτώσεων σαν αυτή που ανέφερε ο Χάρης οι ώρες ενασχόλησης δεν ήταν στάνταρ σε τέτοια μαγαζιά... ανάλογα την ημέρα, το κοινό και τις διαθέσεις του "αφεντικού" μπορούσε κάποιος να παίζει από 3 μέχρι και οικοδομικό 8άωρο... κατά κανόνα και εδώ ότι και να είχε αρχικά συμφωνηθεί η πράξη συγκυριακά το ακύρωνε...
ξεχωριστή περίπτωση ήταν (και φαντάζομαι είναι ακόμα) οι συναυλίες όπου έπαιζε ρόλο και η "φίρμα" που θα συνόδευες, αλλά πάντα τα χρήματα ήταν καλά...
από τότε μέχρι τώρα δεν έχω επαρκή στοιχεία ώστε "στατιστικά" να είμαι αξιόπιστος, οπότε θα σε κατατοπίσει ελπίζω κάποιος νεώτερος ή αν διαβάσει το θέμα ο Σπύρος θα έχεις και εγγυημένη πηγή...
και εγώ βέβαια θα ήθελα να μάθω (εκτός από περιστασιακά πράγματα που μαθαίνω) τι συμβαίνει πια στο μέσο όρο...