Λοιπόν...... Για αρχή ας ξεκαθαρίσουμε ότι από μίξη είμαι κουλός και άχρηστος, κυρίως λόγω του ότι ποτέ μα ποτέ δεν έχω κάτσει με έναν άνθρωπο που να ξέρει ώστε να δω πώς θα πάρω τους ήχους που θέλω. Απλώς λοιπόν θα ήθελα ένα γενικό guideline ώστε να ακούγονται τα φωνητικά μου (γενικά, όχι σε κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι) καθαρά σε μια μίξη, να μην είναι στεγνά, αλλά και να μην πλέουν στο reverb. Συνήθως όταν ηχογραφώ βάζω πρώτα ένα compressor, comp γύρω στο 2-3 και ένα eq, που συνήθως κόβω λίγο στα μεσαία γιατί τουλάχιστον με το δικό μου μικρόφωνο ακούγεται λίγο muddy, και προσθέτω λίγο στα 8-10k. Αν χρειαστώ de-esser το βάζω πρώτο, πριν το comp. Μετά συνήθως παίρνω ένα send όπου βάζω ένα μικρό delay + reverb και πάλι eq, όπου κόβω τα μπάσσα. Προφανώς αυτό το παίρνω για να μην ακούγεται ξερό το track.
Δε ζητάω πολύ συγκεκριμένες συμβουλές, ξέρω ότι από το internet και χωρίς κάποιο συγκεκριμένο clip δε θα μπορούσα να τις ζητήσω, απλά θα ήθελα να μου πείτε πώς περίπου χρησιμοποιούνται γενικώς τα διάφορα effects/plugins στα φωνητικά, *γενικώς*. Κάποια γενικά guidelines δηλαδή
Thanks!
Δε ζητάω πολύ συγκεκριμένες συμβουλές, ξέρω ότι από το internet και χωρίς κάποιο συγκεκριμένο clip δε θα μπορούσα να τις ζητήσω, απλά θα ήθελα να μου πείτε πώς περίπου χρησιμοποιούνται γενικώς τα διάφορα effects/plugins στα φωνητικά, *γενικώς*. Κάποια γενικά guidelines δηλαδή
Thanks!