playloud είπε:
Και το τσαμικο χορος ειναι μεγαλε, εχει groove?
Καλή ερώτηση.
Έχει;
Τι είναι τελικά αυτό το groove;
Δεν ξέρω. Τείνω στο να πω ότι είναι (όχι αποκλειστικό) προνόμιο της μαύρης μουσικής αλλά αυτό δεν πιστεύω ότι είναι αλήθεια. Απλώς είμαι θιασώτης του συγκεκριμένου είδους και άρα biased.
Ούτε
προσωπικά συγχέω το beat με το groove. To groove είναι ένας υπόγειος εσωτερικός που αρχίζει να σε κάνει να κουνήσεις το κορμί. Έχει κάτι ερωτικό, έχει κάτι μυστικιστικό. Είναι τέχνη και τεχνική και ορμέμφυτο. Το beat σε κάνει να κουνήσεις το πόδι, να χτυπηθείς, να χορέψεις. To groove να λικνιστείς. Μπορεί να συνυπάρχουν. Οι
AC/DC ας πούμε έχουν beat του θανατά. Δεν θα έλεγα ότι έχουν groove. H χορευτική του Manchester (με
Mondays προεξεχόντων αλλά και
Dragons, Roses, Carpets) είχε groove. Και στο Hard υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα. Το Iron Horse (το original όχι στο live) των
Motorhead πχ έχει groove με το καντάρι. Ακόμα και σε poser δίσκους (
Stevie Salas - Colorcode) έχω ακούσει groovάτα κομμάτια.
Για αυτό και πιστεύω ότι το groove είναι προνόμιο μουσικών με mid tempo. Για να μπορέσει το σώμα να "απορροφήσει" τον ρυθμό. Είτε είναι reggae, soul, ηπειρώτικο, ρεμπέτικο, pop ή βυζαντινή ψαλμωδία. Είναι το παιχνίδιασμα με τον ρυθμό. Απορρέει περισσότερο από άρσεις και παύσεις (αυτά που δεν λες πολλές φορές είναι σημαντικότερα από αυτά που πολυλές) παρά από τις θέσεις. Και για χιλιοστή φορά να πω ότι για μένα, ως προς την κιθάρα (γιατί είπαμε ότι το groove είναι ομαδικό άθλημα), βρίσκεται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στο δεξί του κιθαρίστα.
Είναι πολύ πρωί ακόμα και μπουρδες μπορεί να λέω.
Ελπίζω να βγάλατε κάποιο μικρό νόημα του τι θεωρώ
εγώ groove.
ΥΓ Είναι περίεργο που κατά σύμπτωση έγινε ταυτόχρονη αναφορά στους AC/DC ;D