Μετατροπή μετασχηματιστη 110-220 από απλή πρίζα σε σούκο;

mij

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Παίδες ερώτηση για τους ηλεκτρονικούς του νοιζ. :)

Έχω ένα μετασχηματιστή 110-220 σαν αυτόν:

lld50u.jpg

Θέλω να το χρησιμοποιήσω με ένα  MXR Limiter vintage που έχει αμερικάνικη πρίζα με γείωση:

uv-eraser-plug-USA-W512.JPG

O μετασχηματιστης όμως αν και δέχεται πρίζα με γείωση έχει σαν έξοδο την απλή πρίζα δίχως τη γείωση ( ???), με αποτέλεσμα ο θόρυβος να είναι αρκετός.

Γίνεται η μετατροπή; δηλ να γίνει αυτός που έχω με γείωση;

Να τονίσω ότι είμαι άσχετος με ηλεκτρονικά και ότι δε θέλω να χρησιμοποιήσω κάποιον άλλο εξωτερικό μετασχηματιστή αλλά αυτόν που είναι σαν αντάπτορας - για λόγους χρηστικότητας  :)

Ο μετασχηματιστή σου δεν έχει γείωση, και προφανώς η γείωση της "αμερικάνικης" πρίζας είναι στον "αέρα", για τα μάτια του κόσμου.

Αν νομίζεις ότι ο θόρυβος οφείλεται στη γείωση, βάλε ένα καλώδιο στο σασί του πεταλιού και το άλλο άκρο στο σωλήνα του καλοριφέρ, αυτό θα κάνει και η γείωση...

Βρε συ skantzos σε καταστάσεις live θα...κουβαλάω και το καλοριφέρ μαζι μου;;; ;D ;D

Πέρα από τη πλάκα πιστεύω χωρίς να έχω γνώσεις ότι η γείωση σε αυτές τια πρίζες δεν είναι στον αέρα και παίζει το ρόλο της.

btw το έχω δοκιμάσει σε ξεχωριστο μεγάλο μετασχηματιστή και δεν είχε θόρυβο...

Εφόσον οι δύο ακροδέκτες που μπαίνουν στα 220 δεν έχουν και τρίτο έλασμα για τη γείωση (όπως οι σούκο), δεν μπορείς να κάνεις άμεσα κάποια μετατροπή στον αντάπτορα. Χρειάζεται να αντικατασταθούν αυτοί οι δύο απλοί ακροδέκτες με άλλους σούκο, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να "ξεκολλήσουν" από το πλαστικό, άρα καταστρέφεις τον αντάπτορα.

Μπορείς να τραβήξεις ένα καλώδιο από τον ακροδέκτη της γείωσης, όχι στο καλοριφέρ αλλά στη γείωση μιας πρίζας σούκο στον τοίχο.

(πριν συνεχίσω, να πω ότι θέλει μεγάλη προσοχή όταν πλησιάζεις σε μια πρίζα αντικείμενα και ειδικά καλώδια και προχωράς με δικιά σου ευθύνη, προσοχή ΚΙΝΔΥΝΟΣ)

Αν κοιτάξεις προσεκτικά μια πρίζα σούκο στον τοίχο, θα παρατηρήσεις ότι έχει τις 2 τρύπες-υποδοχές για τους ακροδέκτες, αλλά έχει και στην περίμετρο της πρίζας σε δύο αντιδιαμετρικά σημεία δύο εκτεθειμένα μεταλλικά ελάσματα. Αυτά είναι ακίνδυνα στο άγγιγμα γιατί απλά αυτά είναι η γείωση του σπιτιού. Αν ποτέ χρειαστείς γείωση, αυτό είναι το καλύτερο σημείο για να συνδέσεις ένα καλώδιο (και πάλι ΠΡΟΣΟΧΗ μη σου ξεφύγει και μπει σε καμιά τρύπα της πρίζας, γιατί τότε έχεις ακριβώς 50% πιθανότητες να τη γλιτώσεις ή να τεζάρεις, ανάλογα αν ακουμπήσεις φάση ή ουδέτερο)

Τράβα λοιπόν ένα καλωδιάκι σε αυτό το σημείο και είσαι έτοιμος. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα οπουδήποτε, παντού θα βρεις σούκο πρίζα, δε χρειάζεται να κουβαλάς το καλοριφέρ μαζί σου ;D

Thanks Babtua.

Γίνεται να πάρω όλο το εσωτερικό του αντάπτορα και να το βάλω σε κάποιο άλλο περίβλημα με σούκο;

Λέμε τώρα.... δε ξέρω καν αν υπάρχει κατι τέτοιο.... :)

Κατ'αρχήν δες εάν μπορεί το μηχάνημα να δουλέψει στα 230 Volt. Κάτι θα λέει το manual ή πίσω στην είσοδο του μηχανήματος.

Εάν όχι, τότε πάρε ένα σοβαρό μετασχηματιστή από 230V σε 110V και έναν universal αντάπτορα για την πρίζα. Όλα με γείωση.

mij είπε:
Πέρα από τη πλάκα πιστεύω χωρίς να έχω γνώσεις ότι η γείωση σε αυτές τια πρίζες δεν είναι στον αέρα και παίζει το ρόλο της.
Ποια γείωση; Αφού δεν έχει γείωση στο φις ο μετασχηματιστής σου!!! Και ασύρματη γείωση δεν υπάρχει :)

Το πετάλι δηλαδή έχει ενσωματωμένο τροφοδοτικό; Μήπως είναι καλύτερα να βρεις που παέι το συνεχές μέσα στο πετάλι και να του δώσεις εκεί την κατάλληλη τάση με ένα κατάλληλο τροφοδοτικό;

Τα καλώδια στο σουκο κατευθειαν τα σκέφτηκα κι εγώ, αλλά προτείνω καλοριφέρ σε πρώτη φαση, για να μην έχουμ άλλα χρονιαρες μέρες ;)

Μανώλης Χναράκης είπε:
Κατ'αρχήν δες εάν μπορεί το μηχάνημα να δουλέψει στα 230 Volt. Κάτι θα λέει το manual ή πίσω στην είσοδο του μηχανήματος.

Εάν όχι, τότε πάρε ένα σοβαρό μετασχηματιστή από 230V σε 110V και έναν universal αντάπτορα για την πρίζα. Όλα με γείωση.
Το limiter είναι παλιό και manual δεν υπάρχει.

Είναι αυτό:

bgnbjbgkkgrhqehduesjj1l.jpg

Πρέπει να δουλεύει στα 18v, χωρίς να είμαι σίγουρος

Ποια γείωση; Αφού δεν έχει γείωση στο φις ο μετασχηματιστής σου!!! Και ασύρματη γείωση δεν υπάρχει :)

Το πετάλι δηλαδή έχει ενσωματωμένο τροφοδοτικό; Μήπως είναι καλύτερα να βρεις που παέι το συνεχές μέσα στο πετάλι και να του δώσεις εκεί την κατάλληλη τάση με ένα κατάλληλο τροφοδοτικό;
Όταν λέω γείωση εννοώ το μακρύτερο ακροδέκτη της πρίζας του πεταλιού. Η γείωση δεν είναι αυτή ή κάνω λάθος; Αυτού του είδους τα πετάλια (compressors, limiters) τη χρειάζονται νομίζω.

Πάντως με ένα γρήγορο ψάξιμο στο νετ οι converters που έχουν σούκο είναι πάνω από 100w. Ακόμα και αυτοί που δεχονται πρίζα με 3 ακροδέκτες βγάζουν πρίζα με 2 (παλιού στυλ).

δεν βλέπω γιατί να επιμείνεις να χρησιμοποιήσεις τον αμερικάνικο αντάπτορα  που έχεις στην πρώτη φωτό  (ή μήπως κατάλαβα λάθος;)

πάνω του όπως βλέπω γράφει τάση/ρεύμα/πολικότητα

πας λοιπόν σε ηλεκτρονικάδικο και αγοράζεις έναν αντάπτορα που από τα 220 βόλτ, πλέον,  θα σου δίνει την ίδια τάση/ρεύμα/πολικότητα, και αφήνεις τον αμερικάνικο αντάπτορα στο βάθος ενός συρταριού

πολύ πιο κομψή λύση από το να φορτωθείς ΚΑΙ μετασχηματιστή

Φοβάμαι ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Ψάξε μήπως βρεις έναν άλλο Μ/Σ 220/110 που να σε βολεύει και να έχει πρίζα με γείωση... και να είναι μικρότερος από 100 watt!

Μια άλλη λύση είναι να μετατρέψεις το MXR σε 220 βολτ. Ή να αλάξεις το μετασχηματιστή που έχει εσωτερικά ή μπορεί και να είσαι τυχερός και ο μετασχηματιστής να είναι universal και απλά να αλλαχτεί εσωτερικά η καλωδίωση στο πρωτεύον ώστε να λειτουργεί στα 220V.

Στη θέση σου θα έκανα το τελευταίο... αντί να δώσεις τα χρήματά σου στον Μ/Σ 220/110, θα τα δώσεις στον τεχνικό να σου κάνει την μετατροπή. Θα σου βάλει και μία πρίζα "ελληνική" στη θέση της "αμερικάνικης" και είσαι κομπλέ!

mij είπε:
Όταν λέω γείωση εννοώ το μακρύτερο ακροδέκτη της πρίζας του πεταλιού. Η γείωση δεν είναι αυτή ή κάνω λάθος; Αυτού του είδους τα πετάλια (compressors, limiters) τη χρειάζονται νομίζω.
αφού αυτό που βάζεις στον τοίχο έχει 2 "ακροδέκτες", δεν εχεις γείωση. Το 3ο το μακρύτερο του αμερικάνου δε συνδέεται πουθενά, απλώς μπαίνει σε μια τρύπα  στο μετασχηματιστή σου :)

Πάντως τώρα που το καλοσκέφτομαι, μήπως φταίει ο ίδιος ο αντάπτορας που έχεις θόρυβο; Γι αυτό και σε άλλο μετασχηματιστή δε σου βγάζει θόρυβο;

Γιατί αυτό που όλοι παραβλέψαμε είναι ότι εφόσον το συνδέεις με κάποιον ενισχυτή (που είναι γειωμένος), γειώνεται άμεσα και αυτό μέσω του καλωδίου που πάει στον ενισχυτή. Και ένας λόγος παραπάνω να μη γειώνεται και στην πρίζα του για να μην κάνει ground loop.

Eκτός από την απίθανη περίπτωση να έχουν ξεχωριστό signal και power ground (που δεν το νομίζω). Σύνδεσε δοκιμαστικά μια γείωση στην πρίζα (προσεκτικά!!!) και δες αν έχεις βελτίωση με αυτόν τον αντάπτορα. Αν δεν έχεις είναι, όπως υποπτεύομαι, θόρυβος του αντάπτορα...

Φίλε, τώρα που είδα προσεκτικά τον μετασχηματιστή στην πρώτη φωτογραφία, θα σου έλεγα πέταξέ τον.

Δεν γνωρίζω εάν η Ε.Ε. επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Πιό αναλυτικά...

Επειδή είχε πάθει πελάτης σοβαρή ζημιά λόγω διαρροής από τον εν λόγω μετασχηματιστή, τον έχω ακόμα ως souvenir.

Για την ακρίβεια, και για να ξανα-θυμηθώ το εσωτερικό του μεγαλείο, τον ξανα-άνοιξα μόλις τώρα. Μιλάμε για πολύ Κίνα. Το αστείο είναι ότι έχει και σήμα CE σε διάφανο αυτοκόλλητο από την κάτω πλευρά και το πιό αστείο έχει εξωτερικά πλαστικό συρταράκι με.... ασφάλεια. Η ασφάλεια του μάρανε μην πάθει τίποτα το καημένο. Η γείωση εντελώς διακοσμητική και για τα μάτια των ...

Λοιπόν, η γείωση, είπε γείωση ο ποιητής, είναι εντελώς στον αέρα. Και φυσικά είναι στον αέρα, αφού η είσοδος δεν έχει. Από που να την βρεί  ???

Εκτός κι αν μαζί με τον μετασχηματιστή σου παρέχουν ασύρματη γείωση που δεν το έχω ξαναδεί ή καμία βρύση ή καλοριφέρ όπως είπε ο φίλος πιό πάνω.

Καλά έ, μιλάμε εντελώς ... η κατάσταση. Όποιος θέλει εισάγει ότι θέλει και κυρίως πουλάει ότι θέλει. Α ρε ξύλο που θέλουνε.

Λύση 1.

Πας σε σοβαρό ηλεκτρονικό να δει εάν μπορεί να αλλάξει τον εσωτερικό μετασχηματιστή από 110 σε 230.

Παράλληλα σου αλλάζει και το φις σε ευρωπαϊκό.

Λύση 2.

Πας σε κατάστημα με ηλεκτρονικά και ζητάς μετασχηματιστή από 230 σε 100 με γείωση στην είσοδο και στην έξοδο.

Ανάλογα την έξοδο (φις) του μετασχηματιστή στα 110 παίρνεις το ανάλογο adaptor / converter για να προσαρμόσεις το φις που είναι στο καλώδιό σου.

Λύση 3.

Εάν δεν είσαι σχετικός με το άθλημα και είσαι Αθήνα (και εάν θες φυσικά), μπορείς να μου φέρεις το πεταλάκι, αυτό το πράμα τέλως πάντων, να σου κάνω την μετατροπή. Θα χρεωθείς φυσικά τα υλικά. Η εργασία δώρο λόγω εορτών.

Πολυ σωστα τα λεει ο Χναρακης!  Παρ'ολα αυτα φιλε mij  αν αποφασισης  να  ασχοληθης μονος σου, εχουμε:  220v εισοδο  110v εξοδο στο μετασχηματιστη ,γιατι αν τα πεις στο ηλεκτρονικο,οπως τα γραφεις θα σου δωσει αλλαντ"αλλων!

skantzos είπε:
αφού αυτό που βάζεις στον τοίχο έχει 2 "ακροδέκτες", δεν εχεις γείωση. Το 3ο το μακρύτερο του αμερικάνου δε συνδέεται πουθενά, απλώς μπαίνει σε μια τρύπα  στο μετασχηματιστή σου :)
Αυτό δε λέω και γω; ότι το πετάλι χρειάζεται γείωση και ο αντάπτορας δε βγάζει...

Πάντως είναι παράξενο να μην έχουν μετασχηματιστές κάτω από 100w γείωση. Υπάρχουν συσκευές με πολύ λιγότερα βατ που τη χρειάζονται...

Πάντως τώρα που το καλοσκέφτομαι, μήπως φταίει ο ίδιος ο αντάπτορας που έχεις θόρυβο; Γι αυτό και σε άλλο μετασχηματιστή δε σου βγάζει θόρυβο;
Μπορεί και να παίζει και αυτό αλλά υποπτεύομαι ότι ο θόρυβος είναι επειδή το πετάλι δε γειώνεται.

Παρ'ολα αυτα φιλε mij  αν αποφασισης  να  ασχοληθης μονος σου...
Δε θα ασχοληθώ γιατί η γνώση μου στα ηλεκτρονικά αρχίζει και σταματάει στην αλλαγή των μαγνητών... ;D...κάποια στιγμή βέβαια έστω και στα γεράματα πρέπει να το αρχίσω...

Εάν δεν είσαι σχετικός με το άθλημα και είσαι Αθήνα (και εάν θες φυσικά), μπορείς να μου φέρεις το πεταλάκι, αυτό το πράμα τέλως πάντων, να σου κάνω την μετατροπή. Θα χρεωθείς φυσικά τα υλικά. Η εργασία δώρο λόγω εορτών.
Φίλε Μανώλη Χναράκη ευχαρίστως να κάνεις τη μόντα...όποτε μπορείς στείλε με πμ κινητό να σε πάρω...Ευχαριστώ!!!

Φίλοι σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.  :)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back