Μεταλλική θωράκιση σε ηλεκτρική κιθάρα.

@kpeyos εδώ είναι το Gibson SG μπάσο μου. Μόλις μιας ημέρας.... Με δυο humbuckers. Χωρίς active κύκλωμα. Κανονικά δεν θα χρειαζόταν καμία μόνωση. Το έπαιξα σε αυτή την κατάσταση σε ένα λάιβ... Έτσι και άφηνα τα χέρια μου από τα μεταλλικά μέρη γίνονταν.... Εκρήξεις!!! Στατικός ηλεκτρισμός, βομβοι, θόρυβος.... Οι συμπαίκτες μου με κοιτούσαν καλά καλά και με το δίκιο τους... Δεν είχε καμία μόνωση με shielding paint όπως και η πλειοψηφία των οργάνων. Σκέψου να είχε και single coils!!!! Το am. Std jazz bass μου αντίθετα είχε μονωτική μπογιά και έτσι μέχρι σήμερα μπορεί κάπως να σταθεί σε δύσκολες συνθήκες αλλά και με τους δυο μαγνήτες σε hum cancelling θέση.


Το ξαναπήγα σε επόμενο λάιβ μετά από αυτή την παρέμβαση η οποία είναι κατά την γνώμη μου με βάση την δικιά μου εμπειρία η κατάλληλη λύση.
1000044795.jpg

Νόμιζαν ότι έφερα άλλο όργανο... Νομίζω ότι υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσει ένας κιθαρίστας μια απώλεια treble είτε με λίγο presence ή πρίμα από τον ενισχυτή, ίσως με ένα buffer ή κάποιο πετάλι τύπου sonic maximiser. Καταλαβαίνω ωστόσο να μην θέλει κάποιος να αλλοιώσει το range των μαγνητών του, όμως και το να παίζει κάποιος με όργανο που βουιζει δεν είναι το ιδανικό. Ακόμα και με noise suppressor ή noise gate η βρομια περνάει στον ήχο έστω και αν κλείνει το gate όταν κάποιος δεν παίζει.

Αυτά όλα από την δικιά μου εμπειρία χωρίς να είμαι ειδικός επί του θέματος. Αν πχ με ρωτούσαν τι προτιμώ; Μια strat με πιο dull ήχο αλλά αθόρυβη και μια μια με διαύγεια και brightness που humαρει σαν τρελή θα διάλεγα την πρώτη
 
@kpeyos εδώ είναι το Gibson SG μπάσο μου. Μόλις μιας ημέρας....
Σήμερα κατάφερα να ακούσω το clip. Στα 30 χρόνια που παίζω κιθάρες και μπάσα τόσο κακή περίπτωση θορύβου προσωπικά μου έχει τύχει μόνο όταν δεν ήταν καλά γειωμένο το όργανο (συνήθως η γέφυρα) και μια φορά με ένα SX μπάσο των 100€ που ήταν όλη η καλωδίωση χάλια.

Γενικά όταν έχει buzzing ένα όργανο θεωρώ ότι το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται για single coil hum ή RF interference αλλά πιθανότατα για κάποιο ground loop.

Θεωρώ αρκετά πιθανό λοιπόν η σωστή γείωση να έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο απ΄ την χαλκοταινία. Έχω κάνει μόνωση με χαλκοταινία σε Tele, προσωπικά δεν είδα καμιά θεαματική βελτίωση στο single coil hum, πολύ μεγαλύτερη βελτίωση είδα πχ στην ίδια κιθάρα με ένα Obsidian wiring kit.

Αναφέρω απλά, χωρίς να αποτελεί αυτό απόδειξη των λεγομένων μου, ότι είμαι μηχανικός με εκτενή πείρα σε πολύ πιο σύνθετα ηλεκτρονικά συστήματα, με καλό χέρι κι επαγγελματικό κολλητήρι.

Επίσης το αναφέρω για να μείνει, αν και δεν αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση: αν τύχει κάποιος έχει buzzing και δε φεύγει με τίποτα, μπορεί το πρόβλημα να είναι ο ίδιος ο μαγνήτης. Ακόμη κι αν είναι humbucker, ακόμη κι αν είναι ακριβός μαγνήτης. Σπάνιο αλλά κάποιο κατασκευαστικό fail μπορεί να συμβεί. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν και το πρόβλημα εμφανίζεται σε συγκεκριμένη θέση, δοκιμάστε να τον αλλάξετε.
 
Last edited:
προσωπικά δεν είδα καμιά θεαματική βελτίωση στο single coil hum
Πότε δεν κάνω μόνωση για να αντιμετωπίσω το single coil hum. Αυτό είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί με αυτό τον τρόπο μιας και η πάνω πλευρά των μαγνητών είναι έξω από το Faraday cage, και πάλι όμως έστω και λίγο βοηθάει γιατί δεν είναι μόνο το single coil hum το πρόβλημα των θορύβων. Είναι πιο σύνθετο φαινόμενο.

Το 60 cycle hum το αντιμετωπίζω με active μαγνήτες (emg πχ) ή με μαγνήτες σε σχήμα single coil αλλά με split coil hum cancelling κατασκευή.

Τη μόνωση με τον χαλκό την κάνω για να αντιμετωπίσω θορύβους που έχουν άλλη αιτία και προέλευση.

Το βίντεο με το μπάσο που ανέβασα δεν είχε κανένα πρόβλημα με τους μαγνήτες ή την γείωση του. Μια χαρά ήταν η γείωση αφού ησύχαζε όταν έπιανα κάτι μεταλλικό. Και οι μαγνήτες άψογοι. Και ο ήχος και η κατασκευή του οργάνου άριστη.
Απλά δεν είχε την παραμικρή μόνωση πουθενά και τα καλωδιάκια πιάνουν θορύβους. Το έχω ζήσει αυτό κατ' επανάληψη με πολλά όργανα. Όλα στο σπίτι μια χαρά είναι με λίγο θόρυβο. Σε απαιτητικές συνθήκες όμως θα δεις ότι υπάρχει πρόβλημα που ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ...

Δεν μπορώ να παραθέσω κάτι παραπάνω για να υποστηρίξω την οπτική μου στο θέμα παρά μόνο τραγελαφικά βίντεο που έχω τραβήξει με προβλήματα θορύβων σε λάιβ συνθήκες. Νομίζω έχω ποσταρει και σχετικά εδώ στο νοιζ για το πώς ένα ασύρματο σύστημα μου "εξαφάνισε" θορύβους από το signal chain μου σε συνθήκες λάιβ
 
Μια χαρά ήταν η γείωση αφού ησύχαζε όταν έπιανα κάτι μεταλλικό.
Χωρίς να αμφισβητώ γενικότερα το post, αυτό από μόνο του δεν μου λέει κάτι.

Μπορεί να λέει και το ακριβώς αντίθετο. Είναι κλασικό σύμπτωμα μη γειωμένης γέφυρας να σταματάει το buzz μόλις αγγίξεις κάτι μεταλλικό. Η μόνη περίπτωση στην πραγματικότητα να αυξάνεται το buzzing με το άγγιγμα είναι να έχει συνδεθεί η γείωση ανάποδα.

Πάντως προσωπικά αν θέλω να λύσω κάποιο θέμα ηλεκτρικής συνέχειας, επικεντρώνομαι στην ηλεκτρική συνέχεια. Και υπάρχουν καλύτεροι τρόποι IMHO να φτιάξεις ηλεκτρική συνέχεια και να την ελέγξεις με ένα πολύμετρο πρίν δέσεις το όργανο, από το να τοποθετήσεις ένα υπεραγώγιμο υλικό κάτω από τους μαγνήτες μεταβάλλοντας το μαγνητικό τους πεδίο.

Τέλος, χάρην ακριβείας να πω επίσης ότι στην Ευρώπη δεν πρόκειται για 60Hz αλλά για 50Hz humming μιας και είναι θέμα συχνότητας του οικιακού μας ρεύματος.

Πάντως υπάρχουν κι άλλοι που ισχυρίζονται ότι τα μεταλλικά φύλλα τους έχουν βοηθήσει. Αν δουλεύει για κάποιον εννοείται ότι είναι super.
 
Ωραία, πολύ χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες αλλά θα ήθελα από περιέργεια να μου δώσεις μια πιθανή εξήγηση για πιο λόγο έκανε το όργανο αυτόν τον θόρυβο όταν ακουμπούσε το χέρι μου στο πλαστικό καπάκι του control cavity. Η κάτω του πλευρά δεν είχε ούτε αλουμινόχαρτο ούτε τίποτα.... σκέτο πλαστικό. Προφανώς γινόταν το σώμα μου μια τεράστια κεραία 🤣🤣 αλλά δεν είμαι σε θέση να ξέρω την αιτία. Δεν έχω τις γνώσεις. Όπως είπα πριν μετά από έλεγχο και μετρήσεις από έμπειρο τεχνικό δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα γείωσης.
 
Η πρίζα έχει γείωση; Εννοώ όχι μόνο το σιδερακι, αλλά να δουλεύει κανονικά και από «μέσα»;

Φαίνεται σαν στατικό φορτίο που περνάει στο πλαστικό καπάκι και κάνει κάποιο πεδίο από μέσα (όπως έκαναν παλιά οι crt οθόνες αν πλησίαζες το χέρι κοντά) που «φτάνει» μέχρι την καλωδίωση.
Ένα σωστά γειωμένο τζακ όμως θα έπρεπε να αδειάσει το φορτίο αυτό με τη μία και να σε «ξεφορτίσει». Ίσως η γείωση στο όργανο να είναι οκ, αλλά από την άλλη πλευρά ο ενισχυτής να μην είναι σε γειωμένη πρίζα.

Δεν ξέρω αν επιστημονικά είναι ακριβώς έτσι, αλλά είχα παρόμοιο θέμα με μη γειωμένη πρίζα.
 
θα ήθελα από περιέργεια να μου δώσεις μια πιθανή εξήγηση για πιο λόγο έκανε το όργανο αυτόν τον θόρυβο όταν ακουμπούσε το χέρι μου στο πλαστικό καπάκι του control cavity
Φαίνεται σαν στατικό φορτίο που περνάει στο πλαστικό καπάκι
Mία ακόμη εξήγηση είναι ότι το ίδιο το υλικό του πλαστικού προκαλεί στατικό ηλεκτρισμό. Είναι ο κύριος λόγος που πολλοί Telecasterάκηδες αλλάζουν το pickguard με καθαρό βακελίτη (edit: και πολλοί άλλοι βάζουν από κάτω χαλκό ή αλουμίνιο γιατί απλά δε θέλουν να αλλάξουν pickguard). Εννοείται πως αν υπάρχουν προβλήματα ασυνέχειας αυτά επιδεινώνονται με τη δημιουργία στατικού ηλεκτρισμού. Γκουγκλάρισε αν θες "bakelite pickguard static electricity" θα διαβάσεις πολλές παρόμοιες ιστορίες με προβλήματα που λύθηκαν με την απλή αλλαγή ενός pickguard.
 
Mία ακόμη εξήγηση είναι ότι το ίδιο το υλικό του πλαστικού προκαλεί στατικό ηλεκτρισμό. Είναι ο κύριος λόγος που πολλοί Telecasterάκηδες αλλάζουν το pickguard με καθαρό βακελίτη (edit: και πολλοί άλλοι βάζουν από κάτω χαλκό ή αλουμίνιο γιατί απλά δε θέλουν να αλλάξουν pickguard). Εννοείται πως αν υπάρχουν προβλήματα ασυνέχειας αυτά επιδεινώνονται με τη δημιουργία στατικού ηλεκτρισμού. Γκουγκλάρισε αν θες "bakelite pickguard static electricity" θα διαβάσεις πολλές παρόμοιες ιστορίες με προβλήματα που λύθηκαν με την απλή αλλαγή ενός pickguard.
Πολύ κατατοπιστικό, ευχαριστώ. Στην πράξη λοιπόν, θα έπρεπε να βρω πλαστικό καπάκι συγκεκριμένου υλικού και έπειτα να το προσαρμόσω στο μέγεθος που θέλω εάν δεν υπήρχε direct replacement ( δεν νομίζω να υπάρχει). Στη συνέχεια θα χρειαζόμουν μια ποιοτικότερη καλωδίωση. Και πάλι όμως το cavity δεν θα είχε καμία μόνωση. Ούτε χαλκό ούτε γραφίτη.. και κάπου εκεί θέλω να επισημάνω ότι ο τρόπος που αντιμετώπισα το πρόβλημα ήταν γρήγορος, πλήρως αποτελεσματικός και οικονομικός. Ίσως και να υπάρχουν όπως λέτε πιο σωστοί τεχνικά τρόποι αλλά ακόμα απορώ πως γίνεται ο χρήστης/ καταναλωτής να πρέπει να μπαίνει σε τέτοιες διαδικασίες και επιδιορθώσεις πάσης φύσεως. Κάπου έλεος με τα όργανα και τα ηλεκτρικά τους. Ας τα φτιάχνουν πιο σωστά να παίζουν.

Υγ. Θα συνεχίσω να τα βάζω χαλκό μέχρι να σβήσει ο ήλιος ☀️
 
Last edited:
Καλησπέρα σε όλους. Εμένα μου το έκανε στην τελεκάστερ μου ο Πάνος Οικονομάκης και η διαφορά και μικρή είναι πολύ σημαντική. Ήχος καθόλου αλλοιωμένος, κάποιοι μικροί θόρυβοι εξαφανίστηκαν. Σίγουρα αν θέλει κάποιος να το κάνει πρέπει να το κάνει ένας πολύ καλός επαγγελματίας. Δεν ξέρω ο Οικονομάκης αν έχει βάλει και αλουμινόχαρτο η αν έχει βάλει μόνο τη βαφή αλλά πραγματικά είμαι πολύ ευχαριστημένος.
 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top