METALLICA στο ΟΑΚΑ 9/5/26

όταν πήγα Παρίσι να τους δω σε 2 εμφανίσεις το 2023 , η εμπειρία ήταν απίστευτη. Για ένα 3ημερο έχουν οργανώσει από pop up store που είναι ολόκληρο κατάστημα σαν μπουτικ ομάδας μέχρι εβεντς με tribute μπάντες

το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο το μαρκετινγκ και τους παραδέχομαι γιατί περνάς καλά . Και σαν σοου είχαν τέλειο ήχο και απόδοση

Γενικά είναι περίεργη φάση αυτή με τους Metallica.Έχουν να κυκλοφορήσουν (ανεξαρτήτως είδους και για τα γούστα μου πάντα) κάτι πραγματικά αξιόλογο εδώ και ακριβώς 30 χρόνια και όμως δεν χώρεσε ποτέ συζήτηση για το ποια είναι η πιο επιτυχημένη μέταλ μπάντα όλων των εποχών...Εξαργυρώνουν φαίνεται ακόμα τη δεκαετία 1986-1995,όπου πραγματικά δεν είχαν αντίπαλο στο χώρο.

Νομίζω πως η πιο επιτυχημένη metal μπαντα όλων των εποχών είναι οι Maiden αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Το point όμως που κάνεις, στέκει στο ακέραιο.

Για παράδειγμα, συγγενικό μου πρόσωπο που γνωρίζει ότι ακούω metal, υπέθεσε αυτόματα ότι ακούω και Metallica (που δεν) και μου έστειλε το link της ανακοίνωσης της συναυλίας τους στην Ελλάδα, μόλις το έμαθε. Οι Metallica έχουν συνδέσει το όνομα τους με το είδος, περισσότερο και από τους Priest και τους Sabbath που λέει ο λόγος… Πραγματικά αξιοθαύμαστο. Και μην μου πει κανένας ότι αυτό δεν είναι η επιτομή του εξαιρετικότατου marketing. No hate, just facts.

Όλες αυτές οι μπάντες, την 80's περίοδο εξαργυρώνουν ακόμα και σήμερα, στα 65 τους ή στα 70 τους. Ανεξάρτητα αν μετά τα 80's έβγαλαν πατάτες ή αριστουργήματα, πάντα η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου που πάει στα λάιβ τους απαιτεί να ακούσει αυτό το υλικό το οποίο τους έχει συνδεδεμένους.
Γιάννη μου, από Metallica μέχρι... Ρακιντζή, βγάζουν μεροκάματο επειδή οι τότε πιτσιρικάδες και νυν μεσήλικες (εμείς δηλαδή) 😄 θέλουν να θυμηθούν τα νιάτα τους.

Κάπως έτσι πέρσι το καλοκαίρι απολαύσαμε Duran - Duran και το υπερευχαριστηθήκαμε- σαν να ήμασταν late '80s καλοκαίρι για ποτάκι στον «Ειρηνικό» ή το «Mercedes».

Last edited:
Νομίζω πως η πιο επιτυχημένη metal μπαντα όλων των εποχών είναι οι Maiden αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Το point όμως που κάνεις, στέκει στο ακέραιο.
και για μένα αλλά πιστεύω σε οικονομικό , κόσμο που μαζεύουν ειδικά φασεους κλπ οι Μεταλλικα είναι η απόλυτη κορυφή

οι Μειντεν , όσο αψεγάδιαστοι κι αν είναι στα λαιβ τους , απευθύνονται σε μεταλ κοινό . Στους Μεταλλικα θα δεις τους μισούς να είναι για τη φάση

Σε αυτό το scale , δεν το έχει πετύχει καμία άλλη μπάντα

και δισκογραφικά έχουν ωραία τραγούδια μετά το st.anger , ειδικά στο hardwired . Προβλεπέ βέβαια, μπήκαν στη μανιερα

Δηλαδή ακόμα και μπάντες που, κατα την ταπεινή μου άποψη πάντα, έχουν βγάλει ''πρόσφατα'' (δηλαδή μετά τα 2000s) δισκάρες που κοιτάνε στα μάτια την χρυσή τους περιόδο (Judas Priest, ίσως Megadeth κτλ) τα λάιβ τους θα πήγαιναν ''άπατα'' αν για κάποιο λόγο αποφάσιζαν να παίξουν αποκλειστικά νέο υλικό, ανεξάρτητα αν αυτό ήταν φοβερής ποιότητας.
Ο Γιάννης έχει δώσει φοβερές πάσες...

Αυτό που λείπει πλέον σε εμάς - τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ- είναι αυτό που θα το χαρακτήριζα ως ο «συναισθηματικός παράγοντας».
Τότε όλα εκείνα τα γκρουπ, οι δίσκοι τους, τα κομμάτια ήταν brave new world. Είχαν τον παράγοντα της έκπληξης. Είχαν «μυστήριο». Δημιουργούσαν "μύθους" και έντονη συναισθηματική φόρτιση σε ηλικίες που το συναίσθημα είχε κυρίαρχη θέση.

Μετά εμείς μεγαλώσαμε, ήρθε η πληροφορία με τα καντάρια και απομυθοποιήθηκε το σύμπαν και επιπλέον αρχίσαμε να ακούμε πολύ πιο "τεχνοκρατικά" και σχεδόν καθόλου "ρομαντικά".

Όμως διατηρήσαμε το στοιχείο του "ρομαντισμού" μόνο με ότι μας συνδέει με εκείνη την εποχή που όλα ήταν καινούργια στ' αυτιά μας.

Αν επιβεβαιώσει ότι θα εμφανιστεί με το "bass of doom" θα το σκεφτώ...
Μακάρι να παίξει και με την greeny ο Kirk... Αφού δεν κατάφερα να δω τον Gary Moore, ας ακούσω τουλάχιστον (και) την κιθάρα που κρατούσε κάποτε...

Μακάρι να παίξει και με την greeny ο Kirk...
Αυτή ήταν και η απορία του @Nestoras «Λες να φέρει τη Greeny»;
Τι να σου πω... Προσωπικά θεωρώ πώς όχι γιατί δεν είναι όργανο για να κάνει τσάρκες.

Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι αν η μεταλλικα συνέχιζαν στο δρόμο του load-reload θα γίνονταν και η κορυφαία hard rock μπάντα εκτός από μέταλ(με δόση υπερβολής)

+1 περι φασαιων.

Μεταλ = 80ies.

Δεν πα να παιζουν τα κερατα τους τα πιο συγχρονα γκρουπ, ουδεμια σημασια εχει.

Ολη η φαση στη νεανικη μουσικη, ειναι να γινει αυτο που λεμε "τροπος ζωης".

Το να καθεσαι να ακους απλα μπουρμπουλιθρες, ριφακια και γκαρισματα δε λεει τιποτα απο μονο του.

Οταν ομως μιλαμε για τροπο ζωης, μιλαμε για ολο το πακετο, απο το ντυσιμο και τη διασκεδαση, μεχρι την ενσωματωση στην pop κουλτουρα, τη νοοτροπια και τις φιλοσοφικες προεκτασεις.

Και αυτο το metal το εδινε ΜΟΝΟ στα 80ies και στα early 90ies. Και κυριαρχοι σε αυτο ηταν οι Metallica, οπου ειδικα με το black album εκαναν το metal mainstream με ολη την εννοια του ορου, ενα metal νερωμενο μεν σε σχεση με τον παλαιοτερο εαυτο τους, αλλα καμια σχεση με το νερωμα μεχρι αηδιας που ειχε το μεχρι τοτε mainstream hard rock.

Και μετα ηρθαν οι μελισσες, κατι nirvana και τετοια, σχολασε ο γαμος, μεχρι εκει εφτασε η φαση, οποτε οι metallica ειναι ταυτισμενοι με τη χρυση εποχη, τοσο με την mainstream κορυφωση της με το black album, οσο και με τις ποιοτικες εξαρσεις της οπως το master of puppets.

30φευγα χρονια μετα βεβαια, το ολο σκηνικο ειναι για φασεους.

+

30φευγα χρονια μετα βεβαια, το ολο σκηνικο ειναι για φασεους.
Είναι ΚΑΙ για φασαιους....αλλά δε μπορώ να καταλάβω τι σε πειράζει αυτό αν θες να πας?θέλεις να έχεις τη πλήρη αποκλειστικότητα?

Είναι ΚΑΙ για φασαιους....αλλά δε μπορώ να καταλάβω τι σε πειράζει αυτό αν θες να πας?θέλεις να έχεις τη πλήρη αποκλειστικότητα?

Μα δε θελω να παω :ROFLMAO:

Αυτο ελειπε.

Πηγα οταν επρεπε, στον πανιωνιο.

Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι αν η μεταλλικα συνέχιζαν στο δρόμο του load-reload θα γίνονταν και η κορυφαία hard rock μπάντα εκτός από μέταλ(με δόση υπερβολής)
Ενδιαφέρουσα άποψη, που με οδηγεί στο να εκφράσω μια πολυετή μου απορία...

Πώς είναι δυνατόν με παραγωγό τον Bob Rock - που τους "μεταμόρφωσε" προς την κατεύθυνση που αναφέρεις στα Load και Reload, με τον ίδιο ως παραγωγό να βγάζουν το (πιπέρι στη γλώσσα) St. Anger- με τα τύμπανα "κατσαρόλια" και τα ο θεός να βάλει το χέρι του κομμάτια;

Αν έχει κανένας βίντεο από παλιές τους συναυλίες στην Ελλάδα (από κάμερα;) ας ανεβάσει εδώ αν θέλει!

με τον ίδιο ως παραγωγό να βγάζουν το (πιπέρι στη γλώσσα) St. Anger- με τα τύμπανα "κατσαρόλια" και τα ο θεός να βάλει το χέρι του κομμάτια;
αφού είχαν λίγο αίμα στο αλκοολ τους τότε, ειδικά ο Τζειμς

Αυτή ήταν και η απορία του @Nestoras «Λες να φέρει τη Greeny»;
Τι να σου πω... Προσωπικά θεωρώ πώς όχι γιατί δεν είναι όργανο για να κάνει τσάρκες.
O Kirk πάντως λέει ότι την παίρνει μαζί του παντού.

Για παράδειγμα, συγγενικό μου πρόσωπο που γνωρίζει ότι ακούω metal, υπέθεσε αυτόματα ότι ακούω και Metallica
Αναρωτιέμαι γιατί να το υπέθεσε αυτό 😄

O Kirk πάντως λέει ότι την παίρνει μαζί του παντού.
Μάλιστα... μάλιστα... Έτσι είναι αφτά. Άμα είσαι μπρούκλης σέρνεις μαζί και την κιθάρα αξίας (κατά τας πηγάς) "less than $2 million".

Ενώ εδώ εμείς είμαστε "να πάρω μια squier για τα live να τη σέρνω, για να μην βγάζω την "καλή" από το σπίτι" 😄

qNmPZ7rcnk-uh5kE-KpFow-3937564178.jpg

Αυτό που λείπει πλέον σε εμάς - τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ- είναι αυτό που θα το χαρακτήριζα ως ο «συναισθηματικός παράγοντας».
Τότε όλα εκείνα τα γκρουπ, οι δίσκοι τους, τα κομμάτια ήταν brave new world. Είχαν τον παράγοντα της έκπληξης. Είχαν «μυστήριο». Δημιουργούσαν "μύθους" και έντονη συναισθηματική φόρτιση σε ηλικίες που το συναίσθημα είχε κυρίαρχη θέση.

Μετά εμείς μεγαλώσαμε, ήρθε η πληροφορία με τα καντάρια και απομυθοποιήθηκε το σύμπαν και επιπλέον αρχίσαμε να ακούμε πολύ πιο "τεχνοκρατικά" και σχεδόν καθόλου "ρομαντικά".

Όμως διατηρήσαμε το στοιχείο του "ρομαντισμού" μόνο με ότι μας συνδέει με εκείνη την εποχή που όλα ήταν καινούργια στ' αυτιά μας.

Έτσι.
Σε όλους μας λείπει εκείνη η εποχή αλλά δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό...Όπως μου αρέσει να λέω,αν μου άρεσε κάτι καινούριο τότε,ήταν καλή μουσική.Αν μου αρέσει κάτι καινούριο τώρα,είναι πραγματικά καλή μουσική.

Υπάρχει λύση πάντως,αν θέλει κάποιος να ξαναπιάσει (μέχρι ένα βαθμό) εκείνο το vibe...Απλά κόβει YouTube-Spotify και τα συναφή,πλερώνει το κοσάρικο και ξεφυλλίζει το CD ενόσω τ'ακούει.
Μιλάω πολύ σοβαρά.Το έχω κάνει.
Δουλεύει.

Δεν νομίζω ότι έπαιξαν ποτέ hard rock οι Metallica.Ναι μεν μαλάκωσαν και έκοψαν ταχύτητα αλλά μέχρι εκεί.

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back