Μεσαία θέση επιλογέα σε δύο μαγνήτες humbuckers

Αλέξανδρος Ζήκας

Κουφη Λεοπαρδαλη

Dreaming of Ibanez Pia
Πόντοι
398
Έχω μια (και) μοναδική ηλεκτρική κιθάρα που έχει δύο μαγνήτες, έναν Duncan Distortion bridge και έναν Duncan '59 neck, και οι δύο humbuckers.

Οι ερωτήσεις:
1) πώς μπορώ να ξέρω σίγουρα πως στην μεσαία θέση του επιλογέα απλώς επιλέγονται και οι δύο χωρίς split-coil?
(90% είναι η πρώτη περίπτωση, αλλά υπάρχει κάποιος τρόπος να σιγουρευτώ?

2) Γίνεται/ συμφέρει να γίνουν split-coil από μάστορα? Ή είναι ιστορία? Ή με άλλους μαγνήτες?

Ευχαριστώ.

Γίνεται/ συμφέρει να γίνουν split-coil από μάστορα? Ή είναι ιστορία? Ή με άλλους μαγνήτες?
Αν ο μάστορας δεν λέγεται Paul Reed Smith, πιθανότατα δεν αξίζει...

Αν ειναι η μονη σου κιθαρα, και αν σκοπευεις να παιζεις με clean ηχους, συμφερει και με το παραπανω να εχεις coil split. ΟΚ, καθαροαιμο ηχο μονου δε θα παρεις, αλλα οπωσδηποτε θα εχεις πολυ μεγαλυτερη γκαμα. Εχε στα υποψη σαν επιλογη να κανεις το συνδυασμο με τα δυο πηνια του neck μαγνητη σα 2 μονους σε παραλληλη συνδεση. Ειναι μια συνδεσμολογια που κανει η ibanez, και δινει πολυ 80ies καθαρα, ειμαι σιγουρος οτι θα σου αρεσουν.

Αν παλι βαρας μονο τσιτα γκαζια απο morbid angel και πανω, μην μπεις καν στον κοπο.

Για 80s καθαρά το μυαλό μου πήγε στην θέση δύο σε strat και όχι στον neck. Μήπως εννοούσες σε συνδιασμό με τον bridge?

Οι μαγνήτες του εμπορίου έρχονται με 4 καλώδια (συν την γείωση) ώστε ο αγοραστής να έχει την ευελιξία να θέλει να βάλει σύστημα split coil κτλ.

Σε κιθάρες του εμπόρου όπου λόγω σχεδιασμού ο μαγνήτης έχει μόνο 2 καλώδια η μετατροπή σε humbucker που σπλιταρει είναι αρκετά ρισκαδορικη, καθώς μπορεί να αχρηστεύσεις τον μαγνήτη κατά την επεμβαση, αφού πρέπει να ανοίξεις τον μαγνήτη (αφαίρεση κάλυψης, ταινίας), να εντοπίσεις τα δύο πολύ λεπτά καλώδια που συνδέουν τα πηνία μεταξύ τους, να τα ξεκολλήσεις και να προσθέσεις δικά σου καλώδια για να τα βγάλεις έξω από τον μαγνήτη.Τα καλώδια είναι λεπτά σαν τρίχα. Είναι πολύ εύκολο να τα κάψεις με το κολλητήρι ή να τα κόψεις, καταστρέφοντας τον μαγνήτη.

Εμένα τουλάχιστον μου το έχουν επισημάνει αυτό ακόμα και έμπειροι luthiers οπότε δεν θα το ρισκαρα.

Αν αγορασεις aftermarket μαγνήτες, ναι γιατί όχι

Πάντως aftermarket είναι αυτοί που έχω, οι εργοστασιακοί κάθονται στο κουτί τους εδώ και χρόνια. Ποιό όμορφοι (zebra, μαύρο και κίτρινο) αλλά οι aftermarket που φοράει τώρα σαφώς καλύτεροι στο αυτί, οπότε ψηφίζει το αυτί. (Περισσότερο tone, λιγότερο πόζερ)

Έχω μια (και) μοναδική ηλεκτρική κιθάρα που έχει δύο μαγνήτες, έναν Duncan Distortion bridge και έναν Duncan '59 neck, και οι δύο humbuckers.

Οι ερωτήσεις:
1) πώς μπορώ να ξέρω σίγουρα πως στην μεσαία θέση του επιλογέα απλώς επιλέγονται και οι δύο χωρίς split-coil?

Βάλε στη μεσαία θέση τον επιλογέα, πάρε ένα κατσαβίδι και ακουμπα τους πόλους. Εάν ακούς και στα δύο coils χτύπημα από ενισχυτή, είναι και τα δύο εν ενεργεία. Εάν ακούς πχ στους πόλους του εξωτερικού coil και μόνο εκεί, τότε κάνει σπλιτ.

(90% είναι η πρώτη περίπτωση, αλλά υπάρχει κάποιος τρόπος να σιγουρευτώ?

2) Γίνεται/ συμφέρει να γίνουν split-coil από μάστορα? Ή είναι ιστορία? Ή με άλλους μαγνήτες?

Μπορει να γίνει αυτό, εφόσον έχουν 4 καλώδια οι μαγνήτες. Το πολύ πολύ να χρειαστεί άλλους διακόπτης (super switch).

Και πόσο θα σου πάρει ο μάστορας για να στην κάνει τη μόντα αν βγάλεις τον παράγοντα ρίσκο; Μαζεύεις λίγα φράγκα παραπάνω, παίρνεις ένα αξιοπρεπές κιθαρόνι από την γειτονιά σου and you scratch the itch του μονού μαγνήτη

Δεν νομίζω να έχει ιδιαίτερο κόστος η αλλαγή καλωδίωσης. Το θεωρώ βαρετο να είναι μόνιμα έτσι. Καλύτερα να μπει superswitch και να έχεις 5 θέσεις με πιο πολύπλοκους συνδυασμούς α λα Ibanez.

Πάντως aftermarket είναι αυτοί που έχω, οι εργοστασιακοί κάθονται στο κουτί τους εδώ και χρόνια.

Αφου είναι aftermarket, ίσως να γίνεται η μετατροπή. Τους αγόρασες εσύ ή ήταν στην κιθάρα ήδη όταν την απέκτησες? Γιατί αν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης για παράδειγμα έβαλε τους μαγνήτες επειδή τους είχε κάποιο άλλο μοντέλο κιθάρας άρα είναι ΟΕΜ μαγνήτες ίσως να μην γίνεται.

Όπως και να χει πρέπει να δεις αν έχει τα 4 καλώδια

Τους έβαλε ο προηγούμενος. Αγορασμένοι νέοι πάντως και όχι από άλλη κιθαρα.
Άρα θα ανοίξω την cavity να δω πόσα καλώδια είναι και να αναφέρω.

Δεν νομίζω να έχει ιδιαίτερο κόστος η αλλαγή καλωδίωσης. Το θεωρώ βαρετο να είναι μόνιμα έτσι. Καλύτερα να μπει superswitch και να έχεις 5 θέσεις με πιο πολύπλοκους συνδυασμούς α λα Ibanez.
Χμμμ οι τρεις μεσαίες θέσεις επομένως να είναι bridge-1 coil, bridge+ neck split coils, και neck-1 coil?

Και πόσο θα σου πάρει ο μάστορας για να στην κάνει τη μόντα αν βγάλεις τον παράγοντα ρίσκο; Μαζεύεις λίγα φράγκα παραπάνω, παίρνεις ένα αξιοπρεπές κιθαρόνι από την γειτονιά σου and you scratch the itch του μονού μαγνήτη

Είχα μια σχετική Yamaha, την πρώτη μου, όχι Pacifica, αλλά πολύ κοντά σε σχεδίαση στο σώμα και τον λαιμό. Με αυτήν έμαθα τα πρώτα βήματα στην κιθάρα. Αλλά πλέον θέλω πιο χοντρό και ειδικά παχύ λαιμό.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον μικρό θόρυβο, λόγω ηλεκτρικών παλιού σπιτιού, που είχα και το ΤΣΙΝΓΚ και την εξάλειψη του μόλις ακουμπούσα της χορδές. Ήμουν η γείωση.

Είχα μια σχετική Yamaha, την πρώτη μου, όχι Pacifica, αλλά πολύ κοντά σε σχεδίαση στο σώμα και τον λαιμό. Με αυτήν έμαθα τα πρώτα βήματα στην κιθάρα. Αλλά πλέον θέλω πιο χοντρό και ειδικά παχύ λαιμό.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον μικρό θόρυβο, λόγω ηλεκτρικών παλιού σπιτιού, που είχα και το ΤΣΙΝΓΚ και την εξάλειψη του μόλις ακουμπούσα της χορδές. Ήμουν η γείωση.

Αυτό είναι ωραίο

IMG_4423.jpeg

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back