delta66 είπε:
.....Η "αρμονια" των μπλουζ εχει μεγαλυτερη σχεση με τα μακαμια παρα με τη δυτικη μουσικη.
Και ο ορος ματζορομινορο δεν εχει καμια σχεση με το θεμα που ανοιξε ο Στεφανος που ψαχνει για μετατροπιες, ολπισμους κλπ ορους της δυτικης μουσικης.
Κατι αλλο ψαχνει.
Σαν ηλεκτρονικός με εμπειρία 45 έτη αλλά και σχεδόν άλλα τόσα σαν ερασιτέχνης μουσικός (
κιθάρα, τρομπέτα , φυσαρμόνικα διατονική & χρωματική), που όμως με τα
Θεωρητικά της Αρμονίας ασχολήθηκα τα τελευταία 2 έτη (
έχω το βιβλίο του Καλομοίρη από το 1960 αλλά ήταν στο ράφι) .
Όταν ασχολήθηκα συνάντησα για πρώτη φορά τη λέξη ‘’Μετατροπία’’ μου φάνηκε πολύ καθαρευουσιάνικη ,παράξενη και
ετυμολογικά αδιαφανής και δεν μου πήγαινε καλά- αλλά
ούτε και σήμερα τη θεωρώ δόκιμη –
όπως και πολλοί άλλοι.
Έψαξα στο διαδίκτυο και είδα ότι η αντίστοιχη λέξη ήταν ‘’
modulation’’ (
σαν ηλεκτρονικός , γνώστης των AM – FM – PM κυμάτων – Μ =Modulation την κατανόησα καλύτερα και έχω τη γνώμη ότι θα ταίριαζε καλύτερα η λέξη ‘’Διαμόρφωση’’... –χιουμοριστικά μιλώντας ‘’Να ένα θέμα για το προσεχές ελληνο μουσικολογικό συνέδριο’’ προς επανεξέταση) .
Στη φωτογραφία δείχνω το πώς
εγώ συνδύασα χονδρικά τη ‘’μετατροπία’’ με το ‘’Modulation ραδιοκυμάτων’’ και πιστεύω ότι κατανόησα τον όρο.
Στην αρχή προσπάθησα να εξηγήσω και να αναλύσω τον όρο μετατροπία με όλα αυτά τα πολλά παραδείγματα που ανέφερα από το youtube και
που εμπίπτουν στα ‘’ματζορομίνορα’’ και στα ‘
’αλλαγή τόνου ανά κουπλέ’’ , με τους κανόνες τις δυτικής κλασσικής μουσικής (με το βιβλίο του Καλομοίρη). Μάλλον απέτυχα (
αν θέλετε μπορώ να σας περιγράψω γιατί απέτυχα)
Αυτό που ψάχνω και δεν κατανόησα πρακτικά είναι :
- Μπορούμε με τους κανόνες αυτούς να ερμηνεύσουμε τη δική μας μουσική ή θα κάνουμε λάθος ?
Οι κανόνες αυτοί δεν έχουν και εξαιρέσεις?
Να γιατί ζητώ τη γνώμη ( μερικά ηχητικά παραδείγματα με κάποια ανάλυση – αν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος) από γνώστες της δυτικής κλασσικής για να μη θεωρηθεί ότι εγώ ο ‘’μουσικός’’ διδάσκω μάθημα σύγχρονης (λαϊκής , έντεχνης …) ελληνικής μουσικής με κανόνες και ορολογίες της κλασσικής μουσικής.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο που να εξηγεί αυτά που θέλω , αλλά όχι με κανόνες της κλασσικής μουσικής?
Σας ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις