Mastering

Χάρης Ο

Ενεργό μέλος
Πόντοι
103
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
Θα ηθελα πρωτου αρχιζετε να φωναζετε οτι το θεμα εχει ξανα ανοιχτει θα σας πω οτι εχω διαβασει ολο το forum τουλαχιστον δυο φορες αλλα δεν βρηκα τιποτα συγκεκριμενα πραγματα αλλα μονο γενικα και αοριστα.Για αυτο θα ηθελα καποια παιδια που γνωριζουν καλα το θεμα να με βοηθησουν με ποιο κατατοπιστικα λογια. Ασχολουμαι με το κλασικο ροκ (Scorpions,Deep Purple κ.λ.π)και προσπαθω να φτιαξω ενα ηχο στο περιπου.(χα χα χα). Δουλευω με το cubase sx3 και γραφω αναλογικα μονο κιθαρες και φωνη και τα υπολοιπα οργανα με vst. Απο εφε για mastering μονο εχω τα Kjaerhus Audio Classic Series αλλα δεν ξερω τι να κανω για να βγαλω ενα γεματο ηχο.

Ρίξε μια ματιά εδώ και θα δεις ότι τα εργαλεία που έχεις μόνο ως κατάλληλα για τη δουλειά αυτή δεν είναι. Το ακριβώς αντίθετο. Είναι μερικά τσαμπέ αλλά αρκετά καλά plugs, αλλά ως εκεί. Ούτε καν που φτάνουν την golden σειρά, ή και κάποιες άλλες τρομερές εμπορικές (urs, waves, sonalksis κτλ κτλ)

Αν θες να πειραματιστείς όμως (κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν είναι κακό) ρίξε μια ματιά εδώ και εδώ Και φυσικά μη νομίσεις ότι θα κάνεις κάποια σοβαρή δουλειά, καθώς ούτε τα υπόλοιπα μηχανήματα έχεις, ούτε φυσικά και τον χώρο.

Δεν είμαι ο καταλληλότερος να σου απαντήσει σχετικά με τις μεθόδους και τα εργαλεία του mastering, θα μείνω σε μερικές συμβουλές γενικής φύσεως πάνω στο mastering.

Εφόσον διάβασες τα υπάρχοντα θέματα, θα είδες ότι το mastering δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία. Για την ακρίβεια, είναι κάτι που απαιτεί συγκεκριμένα εργαλεία και φυσικά ΓΝΩΣΕΙΣ, δηλαδή πράγματα που με τίποτα δεν αποκτούνται μέσα από ένα forum!

Ούτε αυτό που λες "να φτιάξω ήχο στο περίπου" ισχύει. Αυτό γίνεται στη μίξη, στο mastering πρέπει να ξέρεις τι κάνεις και αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μάλλον χειρότερο θα βγει το πράγμα με το "mastering" που θα γίνει.

Αν επιμένεις να κάνεις μόνος σου το mastering, ακολούθα όσα είπε ο boukaw. Η δική μου άποψη είναι να δώσεις το υλικό σε έναν επαγγελματία μαστερά για να γίνει πραγματικό mastering και όχι "κάτι σαν mastering" που τελικά δεν θα έχει κανένα όφελος πάνω στη μουσική σου...

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Vartanis, το θέμα mastering δεν εξαντλείται ποτέ όσες φορές και να συζητηθεί, κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και ξεχωριστό τμήμα του forum οπότε don't worry.

Πάντως είναι λίγο δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημά σου. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν ειδικά εφέ για mastering ή μάλλον πιο σωστά, στο mastering μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι εφέ θέλεις δεν υπάρχει περιορισμός ή ειδική κατηγορία όπου μόνο κάποια εφέ χρησιμοποιούνται για mastering και άλλα όχι.

Κατά τα άλλα, η ερώτησή σου αν και αφορά συγκεκριμένο μουσικό είδος, θα έλεγα ότι είναι γενική και αόριστη γιατί το mastering είναι ευρεία έννοια.

Είναι δηλαδή σαν να ρωτάς "ρε παιδιά πως μιξάρουμε?"

Πάντως σαν πρώτο 'τιπ' ας πούμε, δοκίμασε να βάλεις κάποιον limiter (όπως τον waves L2) στο insert του master out του cubase. Χαμήλωσε το thresold εώς ότου το  attenuation πηγαίνει στο 3 και στο 6. Θα σου κάνει λίγο πιο γεμάτο τον ήχο και πιο "δυνατό" και θα πάρεις μια ιδέα για το τι μπορείς να πετύχεις στο mastering.

Kαι εδώ βέβαια ισχύει ο σοφός κανόνας "παν μέτρον άριστον".Αν το παρακάνεις με τον limiter (χαμηλώσεις πάρα πολύ το thresold έτσι ώστε το atten να πηγαίνει στον .. Θεό) τότε θα πάρεις έναν γεμάτο...παραμόρφωση ήχο.

Η γνώμη μου είναι να προσπαθείς να πετυχαίνεις το ποθούμενο στο στάδιο της ηχογράφησης-μίξης. Το mastering είναι συνήθως το φινίρισμα, το λούστρο του κομματιού και δεν πρέπει γενικώς να περιμένουμε θαύματα από αυτή τη διαδικασία.

Σωστα.και να σου πει κάποιος καποια pluq-ins για mastering,σίγουρα δεν θα κάνεις mastering αλλά κάτι άλλο.ότι κάνουμε όλοι συνήθως στο σπίτι μας με τα φτωχα προγραμματάκια για να πουμε ότι βελτιωνουμε το αποτέλεσμα.θέλει βαθιά πείρα,γνώση και καλά μηχανήματα για να πούμε οτι κάνουμε MASTERING.

Ta software pluginς gia mastering είναι για να τα κάνεις complete uninstall από το συστημά σου. Έχω δει διαδικασία που το σημα περναει απο περίσσοτερους απο 2 συμπιεστες και συνεχίζει απο πολλά ακόμη στάδια μέσα απο hardware. Πέραν απο αυτό για να επιτίχεις πιο αναλογικό ήχο θα χρειαζόταν και καμιά μπομπίνα και κανα καλό λαμπάτο pre amp.Ωστόσο άλλες μέθωδη τότε και άλλες τωρα.Εκέι όλα ήταν αληθινά.Πλέον με τα κολο pc  ο ήχος σε προδιδει. Το mastering είναι επιστήμη ολόκληρη.

αααα

man

δες για το izotοp Ozone πολύ καλό plug in αποκλιστικά για mastering.Αν πσάχξεισ στο ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ θα το βρείς και σπασμένο.Θα κάνεις δουλεια με αυτο για το mastering..Αλλα εντάξει.. ειναι software  8)

bubble είπε:
Ta software pluginς gia mastering είναι για να τα κάνεις complete uninstall από το συστημά σου. Έχω δει διαδικασία που το σημα περναει απο περίσσοτερους απο 2 συμπιεστες και συνεχίζει απο πολλά ακόμη στάδια μέσα απο hardware. Πέραν απο αυτό για να επιτίχεις πιο αναλογικό ήχο θα χρειαζόταν και καμιά μπομπίνα και κανα καλό λαμπάτο pre amp.Ωστόσο άλλες μέθωδη τότε και άλλες τωρα.Εκέι όλα ήταν αληθινά.Πλέον με τα κολο pc  ο ήχος σε προδιδει. Το mastering είναι επιστήμη ολόκληρη.
Δεν είχα πρόθεση να επέμβω σε άλλη μία επιφανειακή προσέγγιση του θέματος, αλλά αυτό το ποστ πρέπει να καταδειχθεί ως ένα από τα πλέον ανιστόρητα που έχουν δακτυλογραφηθεί ποτέ. Εννοείται ότι τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Επίσης - φίλε bubble - καλό είναι να γνωρίζεις ότι δεν είναι αποδεκτοί τέτοιοι αφορισμοί, εκτός αν είσαι ο Bob Katz.

bubble είπε:
αααα

man

δες για το izotοp Ozone πολύ καλό plug in αποκλιστικά για mastering.Αν πσάχξεισ στο ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ θα το βρείς και σπασμένο.Θα κάνεις δουλεια με αυτο για το mastering..Αλλα εντάξει.. ειναι software  8)
.. και αλλάζει και γνώμη μέσα σε ένα μόλις ποστ, άσε που έχει και άποψη για το που μπορεί να βρεθεί το λογισμικό...

@Wow!, Το έχεις πσάχξει αυτό που λές?

Ναι βρε συ bubble....λίγο ψυχραιμία δεν βλάπτει.  :)

οταν το έγραφα σκεφτόμουν οτι ίσως να μη κάνω καλά και μπορεί να υπάρξει αντίδραση.Αλλα εντάξει να μη πω τη γνώμη μου ?  ???Συγκεκρίμενα πάντως όσο για το Πέταμα όλων των εικονικών μαστεράδικων το έλεγε σε μια συνέντευξη του ο Rob Acid o οποίος είναι απο τα top top top ονόματα στο μαστερινγκ στην ηλεκρτονική μουσικη.Εγω ειμαι ένας @@ρας ακόμη , άλλα εχω κατάλαβει οτι τα εικονικα προγράματα όσο αφορα το μαστερινκγ είναι μπουρούχες.Νομίζω κανλενας επαγελματίας δε χρησιμοποιει κατι τετοιο...

οχι για software instruments alla gia software mastering plug ins.

Πέρα απο αυτο... Αληθεια σε τι είσαι αντίθετος σε αυτα που είπα ?? σχετικά με το ότι τα pc προδιδουν οτι εισαι digital.?

αφου το ozone einai απο τα καλύτερα software.Είναι το καλύτερο απο όλες τισ πατάτες που υπάρχουν.Και ο λόγος που είπα που μπορει να βρεθεί ,είναι για να βοηθήσω το παιδί που ρώτησε.Να μην το έλεγα? ε δεν είναι σωστό.

anyway ο καθένας όπως νομίζει... ας βγει κανένας Pro να μας πει η γνώμη του περι mastering plug ins. Και για να πετυχει τον ηχο που θέλει δε χρειάζεται mastering - το κατάληλο know how χρειάζεται...

εντάξει - δεν είναι λόγος να σε πειράζουν τώρα αυτά που έγραπσα. δεν ήθελα κανέναν να πειράξει.

Να την πεις τη γνώμη σου ;)

Πάντως, όντως δεν είσαι λιγάκι απόλυτος; Υπάρχουν plugins που κάνουν μια χαρά δουλειά, το βασικό θέμα είναι ότι ΕΜΕΙΣ δε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά. Χωρίς βέβαια να διαφωνώ ότι αν έχεις κι ένα budget 100,000€ για να αγοράσεις και hardware θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα, ΑΝ βέβαια ξέρεις και να εκμεταλλευτείς τα μηχανήματά σου ;)

Παντως τα equalizer της/του Kjaerhus ειναι σιγουρα καλυτερο απο τα Waves !!!!!

θα συμφωνησω με τον μενελαο και γενικα ενταξει μην τρελενεσται τοσο πολυ, δεν ειπε οτι θελει να κανει το mastering στους metallica !!!

εγω ειμαι πανασχετος αλα πιστευω με ενα ozone kai μερικα waves μπορει να πηραματηστει και να πετηχει φοβερα αποτελεσματα με καλη μιξη φυσικα !!!!

Πάντως τη θεϊκή ατάκα περί mastering την έχει πεί (μάλλον την έχει γράψει...) στο βιβλίο του "Mastering" ο Bob Katz που λεέι λίγο-πολύ πως:

"όταν προσπαθείς να κάνεις mastering σε ένα τραγούδι, είναι τόσο επικίνδυνο όσο το να χειρίζεσαι γεμάτο όπλο, και πρέπει να προσέχεις πολύ πότε, πόσο και πού θα το χρησιμοποιήσεις..."

Εγώ πάντως δεν μπορώ να καταλάβω ένα πράγμα: Πως γίνεται να μπορεί ο καθένας στο σπίτι του να συνθετει, να ενορχηστρώνει, να εκτελεί, να ηχογραφεί και να μιξάρει, αλλά όταν έρθει η ώρα για mastering να χρειάζεται να πάει σε super- duper καραεπαγγελματικό studio!

Τα πάντα στον ήχο είναι μια αλυσίδα. Ας μην κάνουμε κάποιους κρίκους τοτέμ.

ρε συ φιλε vartanis εισαι σιγουρος οτι εχεις βρει οργανα ηχους παιξιμο και μείξη που μοιαζει με scorpion  - purple και το μονο που έμεινε για να μοιάσει είναι το μαστερινγκ? νομιζω οτι αν τα εκανες ολα όπως πρεπει , οτι (μα οτι) μαστερινγκ και να γινει απο επαγγελματια (ή ακομη και απο σενα αφου λες οτι θες να "πλησιαζει" ) , θα μοιάζει πιστά με αυτο που θες.

μήπως εχεις παρεξηγήσει τι μπορει να κανει το μαστερινγκ? (χωρις καμια δοση ειρωνιας και παντα φιλικα οκ? )

επισης συμφωνω και με το σχόλιο του manosx . γιατι πραγματι ειναι αστειο οτι συχνα μοιάζουμε να θεωρουμε οτι το μονο που δε μπορουμε να καταφερουμε μονοι μας καλα ειναι το  μαστερινγκ ....  :)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα