Nikolas είπε:
Λοιπόν,
Κάποια στιγμή στο 2014, θα καταλήξω με την ηχογράφηση εννέα κομματιών για σόλο πιάνο. Τα εννέα αυτά κομμάτια θα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου μέρους και άρα:
* Ο πιανίστας θα είναι ο ίδιος
* Το πιάνο θα είναι το ίδιο
* Η μικροφωνική εγκατάσταση θα είναι η ίδια
Η ολική διάρκεια των 9 κομματιών πάει προς τα 60 λεπτά περίπου (ότι πρέπει για CD).
Και άρα η γνώμη μου είναι ότι εγώ πρέπει να παραδώσω στον μαστερά ένα (1) αρχείο (στέρεο) διάρκειας περίπου 60 λεπτών, που θα έχει και τα 9 κομμάτια μέσα του.
Αυτός οφείλει να κάνει 1 normalize για τα 60 αυτά λεπτά, και μετά να δουλέψει όλο το κομμάτι ως ένα σύνολο, ώστε μετά να το κόψει (ή εγώ) και να καταλήξουμε στα 9 αρχεία του CD.
Σωστά όλα αυτά;
αν είναι έτσι, ο μαστερας δε θα πρέπει να χρεώσει 1 κομμάτι και όχι 9? Ή θα με πάρουν με τις ντομάτες;
Είναι προφανές πως συτό το project θα χρεωθεί πολύ πιό χαμηλά απο αντίστοιχης διάρκειας
mastering project με άλλα στύλ μουσικής η διαφορετικά κομμάτια κλπ
- Αν γίνει editing πρίν θέλει προσοχή και γνώση να διατηρηθεί η αρχική ανάλυση της ηχογράφησης , το editing να γίνει στα 24 bit και να μην έχουμε απο λάθος ανεβοκατέβασμα των bit ειδικά χωρίς dither, γιατί αν το σήμα γίνει truncated η ποιότητα του ήχου θα χαλάσει ανεπανόρθωτα. Προσοχή λοιπόν στις ρυθμίσεις του DAW
- Τα τελικά fade να μείνουν στο τέλος για το mastering
- Διάφοροι δόρυβοι που ίσως πρέπει να βγούν (τριξίματα καρέκλας, πεντάλ, βήξίματα) να μείνουν για το mastering
- Αν χρειαστεί βοήθεια ο χώρος της ηχογράφησης να μείνει για το mastering
- να μην γίνει denoise αν υπάρχει θόρυβος περιβάλλοντος στα ήσυχα περάσματα της μουσικής
- το κούρδισμα του Πιάνου και η έλλειψη διακροτημάτων είναι το άλφα και το ωμέγα για καλό ήχο , μετά έρχεται η επιλογή και τοποθέτηση μικροφώνων
- Σε σπιτικό περιβάλλον το μοντάζ καλό είναι να γίνει με ακουστικά γιατί αλλοιώς το 20 % των μοντάζ θα ακούγεται ειδικά αν γίνουν σε DAW που δεν είναι κατάλληλο για κλασσική μουσική αλλά για pop
Τώρα το πόσο θα κοστίσει πολλές φορές δεν πάει με το κιλό αλλά με την εμπειρία και την γνώση του mastering engineer και για αυτό υπάρχουν minimum χρεώσεις
Η τσέπη είναι σηματική παράμετρος αλλά και τo peace of mind
*** Δεν υπάρχει normalize , το normalize είναι καταστροφικό σαν διαδικασία. Αν θέλεις να αλλάξεις στάθμη η λέξη είναι change gain manual σε όλο το υλικό