Locking tuners. Παντού...

Έκτορας

Δυνατό μέλος
Πόντοι
963
Ναι, λοιπόν. Το πήρα απόφαση. Locking tuners, παντού και στα πάντα όλα. Και γιατί όχι...? Όχι, το θέμα δεν είναι η σταθερότητα στο κούρδισμα. Αυτό είναι μια χαρά σε όλες τις κιθάρες μου. Αλλά... η ταχύτητα στην αλλαγή χορδών και η ακρίβεια κουρδίσματος ενός καλού locking set, είναι προφανή πλεονεκτήματα.

Έκανα την αρχή τον προηγούμενο μήνα με την G&L Strat (εντάξει, τα κουρδιστήρια της ήταν το αδύνατο σημείο της) και παρήγγειλα σήμερα και από ένα set Gotoh για τις 2 Gibsons από τον Thomann. Κάποια στιγμή, θα κάνω το ίδιο και στις άλλες δύο κιθάρες που απομένουν και έχουν locking tremolos. Και θεωρώ και μικρό το κόστος της αναβάθμισης.

Εσείς λοιπόν, τί λέτε...? Γιατί όχι...?

Γεια σου φίλε Έκτορα.

Προσωπικά είμαι από τους ξενέρωτους που υποστηρίζουν ότι το μοναδικό προσόν των Locking Tuners σε σχέση με τα απλά είναι η ευκολία στην αλλαγή χορδής σε περίπτωση ανεπιθύμητου σπασίματος πάνω σε live.

Εννοείται ότι η σύγκριση με τα απλα tuners ισχύει όταν καποιος γνωρίζει τον σωστό τρόπο περάσματος των χορδών χωρίς να τυλίγει 100 φορές την χορδή στο δοκάρι.
Εάν δεν το κατέχει, τότε τα Locking Tuners είναι μονόδρομος.

Συνεπώς, ακόμα και στα tuners μου ακολουθώ το ίδιο μοτίβο που ακολουθώ και στις κιθάρες μου, κοιτάζω να είναι διαφορετικά μεταξύ τους για να έχω ποικιλία και γενική γνώση!

Στις 4 κιθάρες μου που είναι σε φουλ παικτική κατάσταση και χρησιμοποιούνται σχεδόν ισάξια στη μελέτη και στις πρόβες έχω διαφορετικά tuners.

Fender Showmaster USA Floyd Rose: Fender AM STD Tuners (τα απλά δηλαδή, λόγω FR δεν υπάρχει και νόημα για οτιδήποτε άλλο)
Fender AM STD Stratocaster: Έβγαλα τα απλά και έβαλα Fender Locking Tuners
Fender MIM Classic 50's: Έχει πάνω τα Fender AM Vintage Tuners
Fender Showmaster H (Korea): Έβγαλα τα απλά Fender AM STD Tuners και έβαλα απλά Gotoh SG381 Tuners να στηρίξουμε λίγο και τους καταπληκτικούς Ιάπωνες

Τα παραθέτω σε φωτογραφία:
1000036165.jpg

Last edited:
Τα Fender locking tuners έβαλα και εγώ στην G&L. Είναι και όμορφα, κανονικό κόσμημα για την κιθάρα. Ήθελε τρυπημα το headstock για να μπουν οι δύο μικρές πως-τις-λένε της βάσης. Τα Gotoh που έχω παραγγέλει για τις Gibson θα είναι drop-in, δεν χρειάζεται τίποτα.

Στις κιθάρες με Floyd Rose / locking trems αφενός δεν "χρειάζονται" αλλά υπάρχει νόημα, στο ότι κάνουν την αλλαγή χορδών ακόμα γρήγορη. Δεν βιάζομαι, αλλά σε κάποια φάση μάλλον θα αναβαθμίσω και αυτές τις δύο.

Είναι και αισθητικό το ζήτημα. Κάποια είναι απλά πανέμορφα

Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και για τι πράγμα μιλάμε - υπάρχουν locking με thumbwheel "βίδα" απο πίσω που τα λοκάρεις με το χέρι και υπάρχουν και τα auto-locking/top-locking που κλειδωνουν μόνα τους με το που κουρδίσεις.

Mε τα πρώτα, αμφιβαλλω κατα πόσο είναι και τόσο πιο γρήγορα στην αλλαγή χορδών. Υποθέτωντας πάντα οτι είναι περασμένες σωστά οι χορδές, όχι με το post να έχει γίνει μούμια. Bέβαια είναι και θέμα συνήθειας, αμα βολευεται κάποιος sure γιατί όχι.

Mε τα δεύτερα, τα top-locking ναι υπάρχει μια ευκολία σημαντική συνήθως. Λέω συνήθως γιατί μου έχει τύχει, σε ημι-live setting μάλιστα (σε jam σε μαγαζί) να σπάσει χορδή στο nut και να αποφασίσει να μου κάνει νερά το top lock και να παλεύω να βαλω αντίσταση με την πένα για να ξεκλειδώσει και να εχω βλαστημήσει την ώρα και τη στιγμή που δεν έβαλα ένα απλο Κluson. Τρύπησα και το δάχτυλο μου στο τέλος και απο τότε την ευκολία και την ταχύτητα την ακούω λίγο βερεσέ. Nαι είναι συνήθως, until they're not.

Οπότε για εμένα πλέον είναι κυρίως θέμα αισθητικό και βάρους. Σε κιθάρα που θα έμπαιναν μοντέρνα κλειδιά, sure why not να μπουν top-lock. Αν και σε αυτές που έχω απλά Schaller ή Grover πχ δε μπορώ να πω ότι μου λείπει το locking feature. Σε κιθάρα με vintage κλειδιά, και ΕΙΔΙΚΑ σε όργανο που τίθεται θέμα neck dive vintage Klusons μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Καλά τα locking vintage styled α λα Kluson με το thumbwheel απο πίσω είναι απλά τόσο άσχημα που αρνούμαι να τα σκεφτώ σαν ιδέα κάν.

'Οσον αφορά την ακρίβεια στο κούρδισμα, imho δεν έχει σχέση με το αν τα κλειδιά είναι locking ή όχι. Έχει να κάνει με το ratio και το μηχανικό fit. 'Ενα Schaller M6 δηλαδή θα κουρδίζει το ίδιο καλά είτε πάρεις το απλό είτε το παραδοσιακό locking είτε το top-locking. Προφανώς τα περισσότερα locking απο σοβαρούς κατασκευαστές θα είναι ένα κλικ πάνω σε αίσθηση και ακρίβεια απο το average OEM κλειδί, αλλά το ίδιο ισχύει και για τα non-locking μοντέλα τους.

Τέλος το auto-trimming το μισώ τα μάλα, είναι αχρείαστο και σοβαρό point of failure.

Ναι, λοιπόν. Το πήρα απόφαση. Locking tuners, παντού και στα πάντα όλα. Και γιατί όχι...? Όχι, το θέμα δεν είναι η σταθερότητα στο κούρδισμα. Αυτό είναι μια χαρά σε όλες τις κιθάρες μου. Αλλά... η ταχύτητα στην αλλαγή χορδών και η ακρίβεια κουρδίσματος ενός καλού locking set, είναι προφανή πλεονεκτήματα.

Έκανα την αρχή τον προηγούμενο μήνα με την G&L Strat (εντάξει, τα κουρδιστήρια της ήταν το αδύνατο σημείο της) και παρήγγειλα σήμερα και από ένα set Gotoh για τις 2 Gibsons από τον Thomann. Κάποια στιγμή, θα κάνω το ίδιο και στις άλλες δύο κιθάρες που απομένουν και έχουν locking tremolos. Και θεωρώ και μικρό το κόστος της αναβάθμισης.

Εσείς λοιπόν, τί λέτε...? Γιατί όχι...?
Δε χρειάζεται. Πέρνα τη χορδή ανάποδα. Λίγο κόψιμο μόνο περί τους 10-15 πόντους το πολύ (το υπολογίζεις ανάλογα, αλλά κάποου εκεί είναι) για να μην έχεις 100 τυλίγματα και είσαι κομπλέ ;)

Τα locking με thumbwheel είναι κι αυτα πολυ έυκολα και γρήγορα στην αλλαγή, το βάρος βοηθά και στον ήχο λιγάκι.
Στη μια μου κιθάρα εχω βαλει grover με έξτρα πλαστικά tulip κουμπιά (για πχοιο vintage look). H άλλη είναι με τα κανονικά grover kidneys, ισως αργότερα να τις αγοράσω, αλλα δεν ειναι κάτι που επείγει, μιας και κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά!

Δε χρειάζεται. Πέρνα τη χορδή ανάποδα. Λίγο κόψιμο μόνο περί τους 10-15 πόντους το πολύ (το υπολογίζεις ανάλογα, αλλά κάποου εκεί είναι) για να μην έχεις 100 τυλίγματα και είσαι κομπλέ ;)

Ξέρω να περνώ χορδές σωστά, δεν είναι θέμα τεχνικής. Τα locking είναι σαφέστατα ακόμα πιο γρήγορα στην όλη διαδικασία. Και έχουν και πιο καλή αίσθηση στην χρήση (πιο άμεση και ακριβή) από τα κανονικά tuners. Για εμένα, δύο ξεκάθαρα πλεονεκτήματα.

@odis13 ναι, αναφέρομαι σε αυτά με το thumb wheel πίσω. Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι υπάρχει διαφορά στον χρόνο, στην τοποθέτηση.

Έχω και vintage Grover’s στην Les Paul και μοντέρνα Grover’s στην SG. Είναι μέτρια στην αίσθηση και ασαφή. Και αυτά τα δύο εξαφανίζονται βασικά με locking tuners, πάντα σύμφωνα με την εμπειρία μου. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι είναι σαφής αναβάθμιση τα locking. Και ΟΧΙ, δεν είναι καθόλου άσχημα, το αντίθετο μάλλον, πάντα κατά την γνώμη μου.

Τα auto-locking/top-locking πρώτη φορά τα ακούω, ακόμα και το google βγάζει οτι ναναι φωτογραφίες... Αν θέλεις να βάλεις τα γνωστά locking (που έχουν τη ροδέλα με τις αυλακώσεις στην πίσω μεριά) προχώρα. Τα χρησιμοποιώ από το 2000, τα είχε η κιθάρα μου από τη μάνα της, ακρίβεια στο κούρδισμα, δεν ξεκουρδίζουν ποτέ, εύκολη αλλαγή χορδών, διάφορα σε βάρος αντιληπτη μόνο απο πουριστες χρυσαφτιάδες... Πολύ καλή αναβάθμιση ιδιαίτερα αν μπαίνουν χωρίς επέμβαση στο headstock

Last edited:
Βασικά, νομίζω συμφωνούμε όλοι πως εάν δεν είσαι ικανοποιημένος από τα tuners που έχει η κιθάρα σου τώρα και θες να τα αναβαθμίσεις, δεν έχεις λόγο να ΜΗΝ βάλεις locking. Ούτε καν διαφορά τιμής δεν υπάρχει από τα παραδοσιακά tuners.

@odis13 ναι, αναφέρομαι σε αυτά με το thumb wheel πίσω. Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι υπάρχει διαφορά στον χρόνο, στην τοποθέτηση.
Ναι οκ, απλά τα toplocking για μένα είναι ακόμα πιο γρήγορα (όταν δουλευουν σωστά) για αυτό τα ανέφερα. Τα είχε κάνει παλαιότερα μόδα η PRS.

'Οσο για το αισθητικό, εννοούσα συγκεκριμένα αυτά τα εκτρώματα:
1775505865215.png

Κατα τα άλλα προφανώς με τα "νορμαλ" locking, ειδικά πάνω σε μοντέρνα κιθάρα δεν έχω θέμα αισθητικό, μια χαρά είναι.

Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με παραδοσιακά tuners. Βέβαια ένα peg winder είναι πάντα χρήσιμο.

Αντίθετα με locking μου έχει τύχει να κολλήσουν και να βλαστημάω.

Συνήθως δεν αλλάζω τα tuners που έχει η κιθάρα. Ότι φοράει αυτό κρατάω. Αν αγόραζα βέβαια Les Paul με retrofit αυτές τις γκουμούτσες με τη ροδέλα, μάλλον θα πήγαινα πίσω στα Kluson.

Ξέρω να περνώ χορδές σωστά, δεν είναι θέμα τεχνικής. Τα locking είναι σαφέστατα ακόμα πιο γρήγορα στην όλη διαδικασία. Και έχουν και πιο καλή αίσθηση στην χρήση (πιο άμεση και ακριβή) από τα κανονικά tuners. Για εμένα, δύο ξεκάθαρα πλεονεκτήματα.
Μα δε διαφωνώ ως προς τα locking tuners αυτά κάθε αυτά. Κι εμένα οι δύο κιθάρες μου που είναι με σταθερή γέφυρα έχουν locking (η μία από μαμά, στην άλλη έβαλα εγώ). Αλλά με Floyd πλέον περνάω τις χορδές ανάποδα (δηλαδή με το βαρελάκι από τη μεριά του tuner) το οποίο μου γλυτώνει χρόνο.

Ναι οκ, απλά τα toplocking για μένα είναι ακόμα πιο γρήγορα (όταν δουλευουν σωστά) για αυτό τα ανέφερα. Τα είχε κάνει παλαιότερα μόδα η PRS.

'Οσο για το αισθητικό, εννοούσα συγκεκριμένα αυτά τα εκτρώματα:
Προβολή συνημμένου 53512

Κατα τα άλλα προφανώς με τα "νορμαλ" locking, ειδικά πάνω σε μοντέρνα κιθάρα δεν έχω θέμα αισθητικό, μια χαρά είναι.
Ούτε εμένα μου αρεσουν αυτά, αλλα υπάρχει και αυτή η επιλογή για το traditional look.

Attachments

• IMG_20250829_163742.jpg
    IMG_20250829_163742.jpg
    115.6 KB · Εμφανίσεις: 0
Ποτε δεν ειχα προβλημα με τα απλα tuners (εκτος απο φορες που ειχε προβλημα η ιδια η κιθαρα π.χ κακοκομμενο nut). Ωστοσο επισης ποτε δεν ειπα οχι και σε ενα επιπλεον παραγοντα ασφαλειας οσον αφορα το tuning stability.

Ποτε δεν ειχα προβλημα με τα απλα tuners (εκτος απο φορες που ειχε προβλημα η ιδια η κιθαρα π.χ κακοκομμενο nut). Ωστοσο επισης ποτε δεν ειπα οχι και σε ενα επιπλεον παραγοντα ασφαλειας οσον αφορα το tuning stability.

Όπως είπα και πιο πάνω, δεν είναι (για εμένα) θέμα tuning stability. Είναι θέμα ταχύτητας στις αλλαγές χορδών αλλά και ακρίβειας και αίσθησης στο κούρδισμα. Τα locking έχουν πολύ στιβαρή αίσθηση όταν κουρδίζεις.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back