Για χορδες δεν νομίζω να υπάρχουν ιδανικές, οτι σου αρέσει.
Λοιπόν εγω κάνω τα εξής και 12 χρόνια τώρα δεν είχα ποτέ πρόβλημα ξεκουρδίσματος.
Αρχική ρυθμιση:
1. Βάζεις καινούργιο σετ χορδές και κουρδίζεις κανονικά. Δεν κλειδώνεις τις χορδές στο κεφάλι της κιθάρας.
2. Παίζεις 2-3 μέρες με σηκώματα, λεβιέ και ότι άλλο θές και όποτε ξεκουρδίσει, ξανακουρδίζεις.
3. Αφου πλέον έχουν στρώσει οι χορδες ρυθμίζεις το τρέμολο να είναι σε ευθεία σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Για παράδειγμα δες εδω
http://www.jemsite.com/tech/t_1setup.htm#step1
Αυτο το στάδιο είναι μεγάλη ταλαιπωρία και θέλει προσοχή και υπομονή. Βιδώνεις ή ξεβιδώνεις την βίδα (ή τις βίδες) που συνδέει την βάση των ελατηρίων με το σώμα της κιθάρας, ενα τέταρτο της στροφής καθε φορά και κουρδίζεις καθε φορά την κιθάρα στο σωστό τόνο.
4. Οταν πιά έχεις φέρει το τρέμολο σε σωστή θέση μπορείς να κλειδώσεις τις χορδες στο κεφάλι και τότε τα κλειδιά δεν έχουν πολύ σημασία.
Αν αλλάξεις νουμερο στις χορδες πρέπει να το κανεις απο την αρχή. Μερικες φορές και αν αλλάξεις μάρκα γιατι έχουν διαφορετική τάση.
Τις επόμενες φορές εγω απλώς δεν κλειδώνω τις χορδες για 1-2 μέρες μέχρι να στρώσουν. Επίσης είναι πιθανόν να έχεις την συνήθεις να πατάς την παλάμη σου επάνω στον καβαλάρη, πρέπει να την κόψεις.
Για οτι απορίες στην διάθεσή σου.