Linux for Audio

tassos1978

Τάσος
Πόντοι
16
Σήμερα ψάχνωντας σε διάφορες σελίδες για Linux, είδα αυτό: http://64studio.com/ και όπως γράφει μέσα, "64 Studio develops a distribution of native free software for digital content creation" ... "Debian with X.org, the Gnome 2.14 desktop, Linux kernel 2.6.17 with realtime preemption patches (including a realtime SMP kernel for AMD64 dual core and multi-processor machines) and a selection of creative applications. These applications cover audio and music, video, 2D and 3D graphics, publishing for the web or print, and the internet and office tools a creative user is likely to need for their daily work. Adding your favourite packages from Debian testing is as easy as apt-get, or a few clicks in Synaptic."

Επίσης πέτυχα και αυτό http://www.ubuntustudio.com/ (και https://wiki.ubuntu.com/UbuntuStudio ) το οποίο ακόμα δεν είναι διαθέσιμο...

Η ερώτησή μου είναι αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει το 64 Studio και τι εντυπώσεις είχε...

Επίσης υπάρχει και το Mubuntu (δεν είμαι σιγουρος αν έχει βγεί ή θα βγεί στο μέλλον) και το Musix τα οποία είναι distros με έμφαση στα multimedia και στη μουσική....Προσωπικά θα έβαζα κάτι απο τα παραπάνω αν λειτουργούσε η καρτα ήχου μου σε linux...Ελπίζω στο μέλλον να βγει ο driver....

Νομίζω πως το Ubuntu Studio και το Mubuntu ταυτίζονται... ίσως κάνω λάθος αλλά κάτι τέτοιο κατάλαβα...

Ναι αυτό που λες για τις κάρτες ήχου είναι βασικό... Κι εγώ, αν δεν αναγνωρίσει την EMU 0404, δεν έχει νόημα να το προσπαθήσω...

Τι να σου πώ...Αν βρείς κάνενα driver για την κάρτα μας ενημέρωσέ με...Ασε ξενερωσα χτες πάρα πολύ...Όλες οι κάρτες υποστηρίζονταν μονο η 0404 απ έξω....Αχ

Βασικά απο ότι είδα στο site της emu η 1212m και η 0404 χρησιμοποιούν το patchmix αλλά δεν ξέρω αν οι drivers είναι ίδιοι.....

Λοιπόν, δεν χρησιμοποιώ το 64studio αλλά δοκιμάζω αυτή την περίοδο το agnula project (www.agnula.org) το οποίο είναιένα πλήρες λειτουργικό με πυρήνα βελτιστοποιημένο για ήχο και βίντεο που συνοδεύεται με ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό προγραμμάτων. Υπάρχουν προγράμματα για πολυκάναλη ηχογράφηση, DSP, MIDI και audio sequencers, virtual synths και πολλά άλλα, καθώς βέβαια και αντίστοιχα προγράμματα στο χώρο του βίντεο.

Αν και ακόμη το δοκιμάζω, οι εντυπώσεις μου είναι εξαιρετικές (υπάρχουν δυσκολίες στον τομέα του MIDI κυρίως, το audio δουλεύει μια χαρά) αλλά θα πρέπει να φτάσει στο σημείο ώστε να μην χρειάζεται ο μέσος χρήστης να επιστρατεύει τις γνώσεις του σε εντολές κονσόλας για να αναγνωριστεί σωστά η κάρτα ήχου του, αν οι υπεύθυνοι του project επιθυμούν την επικράτησή του.

Δεν βολεύει να ξοδευτούν χρήματα και ανθρωποώρες από τις εταιρίες hardware για να γραφτούν drivers για το linux αφού τα λειτουργικά της Microsoft είναι εγκατεστημένα είτε καλώς είτε κακώς στο 85-90% των PC παγκοσμίως. Οι Drivers γράφονται από τους ίδιους που προωθούν το linux ως επί το πλείστον, αλλά αρκετές εταιρίες τα τελευταία χρόνια έχουν εκδώσει και drivers για linux. Το ζήτημα από όλη αυτή την ιστορία όμως έχει και άλλη πτυχή:

Πολλά από τα προγράμματα Open source μπορούν να "παίξουν" και σε άλλες παλατφόρμες ή να μεταφερθούν σε άλλες πλατφόρμες. Για παράδειγμα το πολύ γνωστό Audacity έχει καταφέρει να γίνει το στάνταρ "Δωρεάν Wavelab" (?!) σε σημείο που ακόμη και εταιρείες Hardware να το περιλαμβάνουν στο cd υποστήριξης των προϊόντων τους!

Αναμένομε με ανυπομονησία τα τεκεταινόμενα.....

Το AGNULA είναι υπο-project του Debian, δλδ πατάει πάνω σε αυτό προσθέτωντας τις απαραίτητες εφαρμογές. Ξεκίνησε πιο παλιά όταν τα πράγματα για τα multimedia ήταν λίγο σκούρα (π.χ. είναι γνωστές οι κακές επιδόσεις των πυρήνων 2.4 σε real-time) και ήταν μια αρκετά καλή λύση: το Debian από μόνο του είναι αρκετά σταθερό οπότε ήταν μια καλή λύση. Τρέχω AGNULA εδώ και 3 χρόνια χωρίς κανένα παράπονο αν και τώρα λόγω συμβατότητας με το Ubuntu το γύρισα προς τα εκεί (το Ubuntu είναι μια πιο μοντέρνα έκδοση του Debian, δηλαδή το AGNULA τρέχει και πάνω σε Ubuntu).

Διευκρίνιση: το πλήρες όνομα είναι AGNULA/DeMuDi (υπήρχε και το AGNULA/ReMuDi που έτρεχε σε redhat).

Όμως εξαρτάται τι θες: το linux audio software αλλάζει συνεχώς και ίσως το AGNULA σου φανεί λίγο παλιό ως συλλογή πακέτων. Αν έχεις συγκεκριμένα προγράμματα που σε ικανοποιούν και δε σε πειράζει να τα αναβαθμίζεις αραιά ή θες το μηχάνημά σου να είναι σταθερό για να κάνει και άλλες δουλειές είναι μια καλή λύση.

Το 64studio αν θυμάμαι καλά είναι συγγενές με το AGNULA, όχι μόνο στο σκοπό (multimedia debian linux) αλλά νομίζω ότι τα 2 project μοιράζονται και κάποιους πόρους/ανθρώπους. Επίσης το AGNULA τώρα τελευταία σταμάτησε να χρηματοδοτείται και έχει ανακοπεί λίγο η πορεία του για αυτό και βγήκε το ubuntustudio πια.

Εναλλακτικά μπορείς να πάρεις μια αποιαδήποτε διανομή (π.χ. απλό Ubuntu) και να προσθέσεις μόνος σου τις εφαρμογές - μόνο πρόβλημα είναι ότι ίσως να μην είναι πάντα διαθέσιμες εκδόσεις για περίεργα αλλά καλά προγράμματα (π.χ. tapiir, swami). Οι επιδόσεις των σύγχρονων διανομών είναι ικανοποιητικότατες και εκτός να κάνεις κάτι extreme, μια custom audio διανομή μόνο ευκολία σου δίνει, όχι δυνατότητες.

Επίσης υπάρχει η λύση του PlanetCCRMA (υπήρξα χρήστης του 1-2 χρόνια): το ίδιο concept αλλά πιο σύγχρονα πακέτα, μεγαλύτερη ποικιλία και redhat/fedora core από κάτω. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν είναι και πολύ σταθερό ...

Μακαρι να μπορούσα να τα χρησιμοποιοήσω όλα αυτα...αλλά δεν εχω τον driver....τρέλα θα με πιάσει αν δεν βρώ κατι...

Αudiophile 24/96 απο ότι λέει και η ALSA...Βασικά μπες και τσεκαρε το...για να μην σε πάρω στο λαιμό μου...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back