Λεξιλόγιο για Keyboard

alter hoh

Νέο μέλος
Μηνύματα
181
Πόντοι
16
Γεια χαρά!

Δεν ξέρω αν είναι αφελής η κίνησή μου αυτή, αλλά νομίζω ότι θα βοηθούσε πολύ τους αρχάριους (μεταξύ τους είμαι κι εγώ) στη χρήση των keyboard.

Θα ήθελα να σας ζητήσω να συντάξετε ένα στοιxειώδες λεξικό με keyboard-όρους. Μια λίστα με 50-60 λέξεις που αναγράφονται συχνά πάνω σε ένα synth, και δίπλα την ερμηνεία τους, νομίζω ότι θα βοηθήσει.

Και πάλι, επιφυλάσομαι για το αν είναι θεμιτή η πρότασή μου, αλλά περιμένω και από εσάς ανταπόκριση για τη κίνηση αυτη.

Όσοι λοιπόν, προθημοποιείστε, αρχίστε να γράφετε σε διαδοχικά post διάφορες λέξεις, ώστε να συγκεντρωθεί μια τεράστια γκάμα όρων.

Ευχαριστώ και περιμένω την ανταπόκρισή σας.

 
+100

Eπισης,μπορουν οσοι εχουν τη διαθεση,να κανουν κατι αντιστοιχο

(στο ιδιο thread,υπολογιζω),για τεχνικες ορολογιες γυρω απο τις

υποδοχες για καλωδια,τι κανουν,που χρησιμευουν,τι 'πατεντες' μπορουμε

τυχον να κανουμε σε συνδεσμολογιες μεταξυ synth,midi,pc.Αν παραθετονταν και φωτο,θα ηταν ο,τι εξυπηρετικοτερο για μας τους ασχετους.

Ευχαριστω :D

 
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν νόρμες στο σχεδιασμό των σύγχρονων keyboards: με δυο λόγια, κάθε κατασκευαστής γράφει ότι του κατέβει εκτός από σχετικά λίγους καθιερωμένους όρους.

Πιστεύω ότι η υποβολή πιο συγκεκριμένων αποριών μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο άμεσα.

 
¶ντε κουνηθείτε λίγο και διαφωτίστε μας! Αρχίστε να εξηγείτε γιατί δε μας βλέπω καλά... :lol:

¶ντε ντε!

 
- Tone Generator = Γεννήτρια Ήχων (υπάρχουν διάφοροι τύποι)

- Polyphony = Πολυφωνία, ήτοι πόσες διαφορετικές εκδηλώσεις της γεννήτριας ήχων μπορείς να ακούσεις κατά μέγιστο. Σημείωση ότι ένας ήχος (π.χ. πιάνο) μπορεί να χρησιμοποιεί παραπάνω από μία εκδηλώσεις της γεννήτριας ήχων.

- Multi Timbral Capacity = ο αριθμός των midi καναλιών στα οποία μπορεί ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται το όργανο (τυπικά είναι 16).

- Wave = (στην περίπτωση αυτού του οργάνου) είναι ο όγκος (σε Μεγαμπάϊτ) των δειγμάτων που χρησιμοποιούνται δυνάμει από την γεννήτρια ήχων. Πονηρά η Yamaha λέει ότι είναι 175 MB, αφού αποσυμπιεστούν, άρα στη μνήμη του οργάνου κρατιούνται συμπιεσμένα, όχι ότι καλύτερο για την ποιότητα.

Ο επόμενος...

 
Βρε Wow! σε ευχαριστώ ρε! ¶ντε να δούμε τί θα γίνει με τη στραβομάρα μας...

Και πάλι, cheers ρε! :wink: :wink:

 
βαριέμαι, ο επόμενος :P

 
1. Αν μπορείς, πάρε το Motif ES ΑΥΡΙΟ! :wink: :lol:

2. Για να συνεχίσω αυτό που δεν δέησε να συνεχίσει κανείς (φου σας ρεμάλια...)

-Voice: οι έτοιμοι ήχοι που έρχονται με το keyboard

-Performance: προγράμματα που ενσωματώνουν διάφορους ήχους (π.χ. ένα drum beat, μπάσο στα χαμηλά και organ στα ψηλά) για πλουσιότερο αποτέλεσμα

-Filter: το φίλτρο εξόδου που διαμορφώνει το σήμα και κατ' επέκταση τον ήχο που παράγεται

-Sample: δείγματα δηλαδή μικρά κομμάτια ήχου που ηχογραφούνται στη μνήμη του οργάνου (αντίστοιχα source είναι η πηγή όπως μια είσοδος audio, memory είναι η χωρητικότητα της μνήμης, frequency η συχνότητα δειγματοληψίας κ.ο.κ.)

-Sequencer: μονάδα εγγραφής όπου μπορείς να κάνεις εγγραφή κομματιών. Υπόψιν ότι εκεί δεν αποθηκεύεται ήχος αλλά δεδομένα (νότες, διάρκεια κλπ.) και ότι υπάρχει μια fixed χωρητικότητα. Επίσης, οι μέγιστες νότες που μπορούν να παιχτούν ταυτόχρονα περιορίζονται από την πολυφωνία του synth όπως σωστά την όρισε ο eye.

-Tracks: διακριτά κανάλια του sequencer. 16 tracks=16 κανάλια εγγραφής

Κουράστηκα, θα επανέλθω αργότερα! 8)

 
Ωραια η ιδεα σου. Πιστευω πως ειναι πολλοι αυτοι που εχουν αυτες τις απλες αποριες.(Αναμεσα σε αυτους ειμαι και εγω.) Παντως προσωπικα με εχει ξενερωσει αφανταστα καποιες στιγμες το forum αυτο διοτι παίρνω συνεχως απαντησεις του τυπου "ανοιξε και κανενα manual." Παντως κραταω τα καλα του και συνεχιζω.

 
Ωραια η ιδεα σου. Πιστευω πως ειναι πολλοι αυτοι που εχουν αυτες τις απλες αποριες.(Αναμεσα σε αυτους ειμαι και εγω.) Παντως προσωπικα με εχει ξενερωσει αφανταστα καποιες στιγμες το forum αυτο διοτι παίρνω συνεχως απαντησεις του τυπου "ανοιξε και κανενα manual." Παντως κραταω τα καλα του και συνεχιζω.
Η διαδρομή στο κόσμο της μουσικής τεχνολογίας προϋποθέτει τεράστια προσωπική προσπάθεια και μελέτη τόσο των manuals όσο και περιοδικών όσο και βιβλίων, όσο και πολλών-πολλών web sites. Μάλιστα, επειδή τα περισσότερα από αυτά είναι στα αγγλικά, λυπάμαι που θα το πω, αλλά όποιος δεν έχει επαρκή ευχέρεια στην ανάγνωση της αγγλικής γλώσσας, δεν μπορεί να πάει πολύ μακρυά.

Τα φόρουμ - τόσο αυτό, όσο και οποιοδήποτε άλλο - μπορούν να παίξουν μόνο επικουρικό, συμβουλευτικό ρόλο και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα παραπάνω που ανέφερα. Είναι σα να λες ότι "θα μάθω πλήκτρα, διαβάζοντας το noiz" κάτι που απλώς δεν μπορεί να γίνει. Αν όμως περπατήσεις αρκετά μόνος σου και μάθεις αυτά που πρέπει να μάθεις μόνος σου, τότε η βοήθεια του φόρουμ είναι τεράστια για την επίλυση πρακτικών καθημερινών διλλημάτων.

 
Συνεχίζουμε λοιπόν:

-Voice

Αυτό το όργανο ονομάζει "voices" τους ήχους που παρέχει, κάτι που σε άλλα όργανα ονομάζεται patch ή program ή preset ή απλά sound. Λέει λοιπόν ότι έχει 768 "κανονικούς" ήχους (πιάνα π.χ.) και 64 ήχους με τύμπανα. Επίσης λέει ότι σε λειτουργία GM (General Midi) έχει άλλους 128 ήχους ενώ διαθέτει 128 x 2 θέσεις ήχων για να τους προγραμματίσει ο ιδιοκτήτητης του καθώς και 32 θέσεις ήχων τυμπάνων πάλι για να τους προγραμματίσει ο ιδιοκτήτητης του.

- Filter

Όταν προγραμματίζουμε έναν ήχο, μία από τις επεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε στην αρχική κυμματομορφή είναι ότι μπορούμε να την περάσουμε μέσα από κάποιο ηχητικό φίλτρο, το οποίο θα την αλλοιώσει με προβλεπόμενο και ενδιαφέροντα τρόπο. Τα φίλτρα είναι αναπόσπαστα δεμένα με την αρχιτεκτονική κατασκευής ήχων των περισσότερων synths και αυτό το όργανο λέει ότι έχει 18 τύπους φίλτρων (αλλά δεν λέει ποιους).

- Effect System

Ένα άλλο δομικό στοιχείο στον προγραμματισμό ήχων είναι το πέρασμά τους από κάποιο εφέ, είτε για την ενίσχυση της αληθοφάνειας του ήχου, είτε για την αποδυνάμωση της αληθοφάνειας, είτε για πειραματισμό. Το συγκεκριμένό όργανο λέει ότι διαθέτει 20 τύπους reverb, 46 τύπους chorus, διάφορους ισοσταθμιστές κλπ ενώ παράλληλα περιγράφει τις πιθανές συνδεσμολογίες ανάμεσα στα μπλοκ των εφέ που μπορούν να δομηθούν.

Ο επόμενος...

 
κλασική περίπτωση noiz.gr:
Μην πάρεις yamaha ρε!

:lol:
Ποιος το είπε αυτό;;; 8O :x

Καλά βρε, επικοινωνείτε με αυτά που διαβάζετε ή λέτε ότι θυμόσαστε;

Δεν είμαστε καλά.... :!:

 
Βασικά τι θα λέγατε για την δημιουργία 1 άρθρου στο νοιζ με θέμα την ορολογία; Ξεκινώντας από τα απλά (oscillator, envelopes), μέχρι και σε κάπως πιο "πολύπλοκα" (τύποι φίλτρων, arpegiator-sequencer). Όχι τίποτε άλλο, αλλά θα χαθεί ως thread με την πάροδο του χρόνου, ενώ είναι αρκετά ενδιαφέρων ως θέμα!!!

 
Βρε eye πλάκα κάνει το παιδί!

Ααααα, ok, διότι με αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες έχουμε αρχίσει να φοβόμαστε και τον ίσκιο μας...

 
Να σου τώρα ότι έχεις άδικο..... δεν θα στο πω γιατί δεν έχεις!!!!

Πάντως ωραία μπήκε στο νοιζ το 2007!!! :roll: :roll:

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top