Για να μην παρεξηγιόμαστε και στεναχωριόμαστε άδικα. Μιλάμε για δυό διαφορετικά πράγματα.
Κάποιοι εδώ μέσα μιλάνε για singlecuts με καλό playability και κάποιοι άλλοι για Les Paul.
Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι υπάρχουν snglecuts στη μισή τιμή με πολύ καλύτερο playability από κάποιες ακριβές
Gibson, ακόμα και από τις ακριβότερες custom shop. Οι πρώτες που μου έρχονται στο μυαλό π.χ είναι οι PRS. Επίσης το playability φθηνότερων μοντέλων είτε αυτά είναι Ιαπωνικά είτε Κινέζικα είτε οτιδήποτε έχει βελτιωθεί τόσο που αν είναι το μόνο ζητούμενο σίγουρα δεν χρειάζεται κάποιος να ξοδέψει παραπάνω από 350 ευρώ για μια singlecut.
Οπότε το θέμα είναι γιατί να θέλει κάποιος να αγοράσει μια
Gibson. Η απάντηση είναι ότι θέλει να έχει τον ήχο που παραδοσιακά έχει μια Les Paul. Φυσικά και η Les Paul άλλαξε στα 60 χρόνια ιστορίας της με τις δύο κύριες παραλλαγές της όμως να είναι οι ελαφρύτερες, πιο compressed και πιο αεράτες στην ατάκα LPs των 50s και τα βαρίδια των 70s-80s με την πολύ πιο άμεση αττάκα και τα πολύ περισσότερα μπασοπρίμα. Oi πρώτες συνδυάστηκαν κυρίως με τον ήχο των Βritish Βlues και του Classic Rock και οι δεύτερες με τον ήχο του Hard Rock και του Heavy Metal.
Σήμερα είναι σχετικά εύκολο να βρεί κάποιος στις χαμηλότερες κατηγορίες τιμής μια
Gibson που ανταποκρίνεται στην δεύτερη κατηγορία. Mπορεί να ξεκινήσει από τις Studio Tribute και να φτάσει ως τις Traditional, κάποια Standard πριν το 2008, τις Custom και την απόλυτη του είδους που είναι ή '68άρα Custom Shop.
Στην δεύτερη κατηγορία εγγύηση δυστυχώς αποτελούν μόνο τα μοντέλα του Custom Shop '57-'60, ενώ σε άλλη περίπτωση πρέπει κάποιος να είναι προετοιμάσμενος για ταξιδάκι στο εξωτερικό και πολλές ακροάσεις ή να είναι αρκετά τυχερός. Προτείνω πάντως να ξεκινήσει ακούγωντας τις μετα το 2008 Standard, τις πρώτες Classic των αρχών του '90, τις Heritage LPs και τις Standard δεκαετίας '90 με αυτή τη σειρά.
Το πρώτο θέμα λοιπόν είναι αν υπάρχει σήμερα μια κιθάρα η οποία μπορεί να μας δώσει αυτούς τους ήχους σε φθηνότερη τιμή ώστε να ισοσκελίζειτο δυνατόν και την απώλεια της μεταπωλητικής αξίας την οποία δεδομένα έχει σε σχέση με μια
Gibson ώστε να αξίζει σαν αγορά.
Για όποιον λοιπόν θέλει μια κιθάρα με punch για να της αλλάξει πιθανότατα μαγνήτες και να παίξει hard rock, heavy metal κ.λ.π τα φθηνότερα μοντέλα της
Gibson ξεκινάνε από 700 ευρώ. Σε αυτή την τιμή θεωρώ ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός.
Για όποιον ψάχνει την 50s εκδοχή της κιθάρας απλά σημειώνω ότι προσωπικά έχω ψάξει αρκετά χρόνια αλλά δεν έχω βρεί κάτι που σταθερά να μπορεί να ανταγωνίζεται τα πανάκριβα μοντέλα του Custom Shop.
Το δεύτερο θέμα είναι αν χρειάζεται πραγματικά κάποιος μια Les Paul ή μια οποιαδήποτε Singlecut (για αισθητικούς λόγους) ή άλλου τύπου κιθάρα θα του έκανε εξίσου καλά τη δουλειά...Η γνώμη μου είναι ότι Les Paul χρειάζεται απόλυτα όποιος θέλει μια κιθάρα η οποία να φορέσει PAF style ή T-Top style μαγνήτες και να ασχοληθεί με vintage ενισχυτές. Λιγότερο τις χρειάζονται όσοι σκοπεύουν να τοποθετήσουν συγκεκριμένους hot rodded 70s humbuckers τύπου Duncan JB, DiMarzio Super Distortion έχοντας στο μυαλό πολύ "ειδικά" αποτελέσματα παίζοντας "καρφί" σχεδόν σε καποιον Marshall αντίστοιχης εποχής.
Δεν χρειάζονται απαραίτητα Les Paul όσοι:
1. Δεν έχουν πρόβλημα με το ποιόν μαγνήτη θα φορέσουν αρκεί να ταιριάζει στην κιθάρα. Υπάρχουν σημέρα μαγνήτες που ταιριάζουν σε κάθε κιθάρα, πιο bright, πιο dark, πιο hot κ.λ.π
2. Παίζουν συνήθως με high gain κεραμικούς ή active μαγνήτες. Υπάρχει μια μικρή διαφορά στο punch αλλά όχι τέτοια για να ασχοληθεί καποιος. Σημειώνω εδώ ότι τα πιο "φθηνιάρικα" αντίγραφα τύπου Epi μπορεί να ακούγονται ακόμα καλύτερα από μια
Gibson με κάποιους κεραμικούς οι οποίοι προορίζονταν κυρίως για superstrats του '80 και μπουκώνουν τα μπασομεσαία στις LPs.
3. Παίζουν με Humbucker Sized P90s. Εντελώς αναίσθητοι, ακούγονται το ίδιο παντού.
4. Παίζουν σε Ηigh Gain εvισχυτές που κάνουν όλες τις κιθάρες να ακούγονται το ίδιο.
Δεω έχω καταλήξει οριστικά ακόμα για τους παραδοσιακούς P90s αν και είναι σίγουρος έχουν μικρότερες διαφοροποιήσεις τουλάχιστον από τους PAF style μαγνήτες σε σχέση με το όργανο που τοποθετούνται.
Σημειώνω ότι παίζω με LPs σχεδόν αποκλειστικά τα τελευταία 10 χρόνια. Εχουν περάσει από τα χέρια μου φθηνά Κορεάτικα και άλλα αντίγραφα από τη δεκαετία του '90 και μετά αλλά και πιο ακριβά Ιαπωνικά μοντέλα. Επίσης
Gibson LPs όλων των εποχών και μοντέλων από τα 70s και μετά. Το 2002-2003 έκανα μια μεγάλη έρευνα αγοράς στις HΠΑ θέλοντας τότε να αποκτήσω μια καλή LP.
Ενα
Gibson Φανμποϊ