Λαμποπροβλήματα

kkmspm

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Καλησπερίζω δυστυχώς με προβλημα.

Μετα απο καποιες μετακινησεις που υπεστη ο ενισχυτης μου (jvm205) ήρθε η στιγμή χθες να επαναλειτουργίσει αλλα τελικα δεν ειχε την ιδια γνωμη με μένα.

Ανοίγω το Power για κανα 5λεπτο οπως κανω πάντα. Με το που ανοίγω το standbuy ακούγεται ενα "μπουμ" απο το ηχειο και η μια απο τις δυο τελικες (v1) εβγαλε μια δυνατη μπλε λαμψη (σαν έκρηξη υγραερίου ενα πραμα). Ενω ο ενισχυτης ανταποκρινεται στα midi, δεν βγαζει καθολου ηχο (ουτε απο το emulated output). Οι λαμπες ζεσταινονται κανονικα και εχουν αυτη την πορτοκαλι λαμψη τους...

Ανοιγω το board και βλεπω οτι εχει καει η FS6 ασφαλεια που βαση jvmforum ειναι η  ΗΤ Transformer (High Tension for power tubes). Την αντικατεστησα αφου πρωτα εβγαλα και ξανακουμπωσα όλες τις λαμπες για να ειμαι σιγουρος οτι ειναι καλα κουμπωμενες. Ελεγξα με το ματι το board και δεν βρηκα τιποτα "καρβουνιασμενο" μεσα.

Δυστυχως κατα την δοκιμη ειχαμε επανάληψη. Μπουμ - μπλε φως - οχι ηχος.....

Απο οτι λενε στο JVMforum ειναι προβλημα καποιας τελικης. (Στην περιπτωση μου της v2 μιας και αυτη λαμπει)

Παμε τωρα στις Ερωτήσεις:

Σκέφτομαι να αλλάξω μεταξύ τους τις V2 -V3 τελικες (ετσι τις λεει το board γιατι το ιδιο βγαινει και με 4 τελικες) και να δω αν η λαμψη θα γινει παλι στη θεση V2...εχει καποιο νοημα στο να σιγουρευτω οτι φταιει η λαμπα?

Ο ενισχυτής εχει  bias pot και test point για καθε λαμπα ξεχωριστα. Αυτο φανταζομαι, σημαίνει οτι δεν χρειαζομαι matched λαμπες. Σωστα?

Υπάρχει περίπτωση να μην είναι πρόβλημα λάμπας? Οχι τιποτα αλλο...μην μου χαλάσει τις καινούριες....

Λάμπες απο πού πέρνω? (el 34)

Σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά που τον πάω στην αθήνα για service?(οχι bon studio)

Λοιπόν...δεν αντεξα  ::)  αλλαξα τις τελικες μεταξυ τους και η λαμψη μεταφέρθηκε επίσης (έγινε μπλε η v3). Οπότε θεωρώ οτι σίγουρα ειναι θέμα λάμπας.

Βέβαια δεν περίμενα να γίνει έτσι ξαφνικά μιας και ποτε δεν μετακινήθηκε ζεστός και ηχητικά δεν με προειδοποίησε με καποιο τρόπο. Μετα απο την μετακόμιση απλά έσκασε (!). (τωρα το τι εγινε κατα τη μετακόμιση δεν το ξερω).

Από που παίρνω λάμπες?

Να αλλάξω και τις δύο? (αφραγκίες βλέπεις)

Αν εχει κάποιος καμιά παλιά el34 να βολευτώ για την ώρα ας μου στείλει ΠΜ (με το αζημίωτο φυσικά)

ps: θα ήταν μια καλή ευκαιρία για συνολικό retubing μιας και τα εχει χρονάκια του ο ενισχυτής και θα γλίτωνα μεταφορικά μια και εξω, αλλά οικονομικά είμαι στριμωγμένος οπότε λέω να το αναβάλω μιας και δεν μικροφωνίζει τιποτα....

Καλησπερα φιλε. Συνεχιζει να σου καιει ασφαλειες? Αν ναι σιγουρα καποια εχει βραχυλυκλωσει εσωτερικα, οποτε για καλο της τσεπης σου και του ενισχυτη σου βαλε ενα ματσαρισμενο καινουριο σετακι να τελοιωνεις. Αν παλι δε θελεις να αλλαξεις και τις δυο και θελεις να βρεις ποια εχει το προβλημα κανε το εξης...

Βγαλε και τις δυο απο τον ενισχυτη, βαλε τη μια μονο και βαλτον κανονικα μπρος, αν δε καψει ασφαλεια σημαινει οτι ειναι οκ. Μετα σβησε τον ενισχυτη και βαλε και την δευτερη λυχνια αν καψει ασφαλεια σημαινει οτι η δευτερη εχει το προβλημα... Το ιδιο συμβαινει αν σου εκαιγε την ασφαλεια στην πρωτη λυχνια. Αυτος ειναι ενας τροπος να εντοπιζεις το προβλημα, λιγο μπακαλικος μεν αλλα δουλευει... Ελπιζω να ξερεις τι κανεις... και ελπιζω οι ασφαλειες που βαζεις στον ενισχυτη να ειναι ιδιας τιμης με τις καμενες!

Ελπιζω να βοηθησα... πες μας τι εγινε... :)   

Αλλάζοντας τις τελικές λάμπες μεταξύ τους μεταφερθηκε και η λαμψη, οποτε θεωρω οτι ξερω πια λαμπα εχει το προβλημα. Ειναι ασφαλες το να αναψω τον ενισχυτη με μια μονο λαμπα?

και κατι ακομα...Υπαρχει περιπτωση να ευθύνεται η v5 (phase inverter) για το πρόβλημα μου?

Ειναι καποια κοινη 12ax7 η πρεπει να προσεξω κατι?

Ναι εχεις δικιο δεν το ειδα το δευτερο ποστ... ;) Δεν υπαρχει προβλημα αν το κανεις μονο για λογους δοκιμης...

Συνηθως ειναι 12at7 το phase inverter δε ξερω αν εχει 12ax7 ο ενισχυτης σου... Δε μου εχει τυχει ποτε βλαβη σε phase inverter αλλα αν εχεις καμια δοκιμασε τη για να σιγουρευτεις. Απο οτι καταλαβαινω ειναι σιγουρα οι τελικες...

σιγουρα 12ax7 εχει απλα δεν ξερω αν ειναι ειναι καποια συγκεκριμένη λαμπα η οποιαδηποτε 12αχ7....

Κατσε να δω που θα βρω τελικες και θα επανελθω ::)

Για τελικές φαίνεται, λυχνίες μπορείς να βρεις απο εξω μάλλον πιο εύκολα και οικονομικά. Αγγλια, Γερμανία, Ιταλία κυρίως. Σου προτείνω JJ ή Tung Sol για EL34

δυστυχως αυτες www.freebytes.com/catalog/product_info.php?products_id=1685 δεν πωλουνται ματσαρισμενες  >:( ωστοσο ο ενισχυτης μου εχει bias trimpot ξεχωριστο για καθε λαμπα...υπαρχει προβλημα αν βαλω αματσαριστες ?

kkmspm είπε:
...υπαρχει προβλημα αν βαλω αματσαριστες ?
Τεράστιο.

Μόνο free jazz, atonal και Xenakis θα μπορείς να παίζεις.

Χώρια ο κοινωνικός αποκλεισμός.....

Ένας γνωστός που χε βάλει αματσάριστες, οι οικογένειά του του ξαναμίλησε στα βαφτίσια του δεύτερου παιδιού του (το πρώτο δεν το βάφτισαν γιατί η Εκκλησία αρνήθηκε σε σατανιστή κάτοχο αματσάριστων λαμπών).

Καλά πως τους επιτρέπουν και τις πουλάνε έτσι;

Δεν υπάρχει κράτος;

audiokostas είπε:
Πςςςς, να πάρω κι εγώ, γιατί δεν το λες τόσο καιρό!

kkmspm είπε:
Αλλάζοντας τις τελικές λάμπες μεταξύ τους μεταφερθηκε και η λαμψη, οποτε θεωρω οτι ξερω πια λαμπα εχει το προβλημα. Ειναι ασφαλες το να αναψω τον ενισχυτη με μια μονο λαμπα?

και κατι ακομα...Υπαρχει περιπτωση να ευθύνεται η v5 (phase inverter) για το πρόβλημα μου?

Ειναι καποια κοινη 12ax7 η πρεπει να προσεξω κατι?
Κοίτα (και) τη βάση της λυχνίας εξόδου μηπως εκεί ειναι το πρόβλημα. Οχι μόνο τη λυχνία.

Μπορεί να ειναι κάποια καμμένη αντίσταση.

audiokostas είπε:
Τεράστιο.

Χώρια ο κοινωνικός αποκλεισμός.....

Ένας γνωστός που χε βάλει αματσάριστες, οι οικογένειά του του ξαναμίλησε στα βαφτίσια του δεύτερου παιδιού του (το πρώτο δεν το βάφτισαν γιατί η Εκκλησία αρνήθηκε σε σατανιστή κάτοχο αματσάριστων λαμπών).

Καλά πως τους επιτρέπουν και τις πουλάνε έτσι;

Δεν υπάρχει κράτος;
  Αντιλαμβανομαι το χιουμορ σου αλλα περα απο το χαβαλε δεν μας εξηγησες κατι επι της ουσιας....Αματσαριστες πωλουνται για δαιφορετικες διαταξεις εκτος push/pull και για HI-FI εφαρμογες που η παραμορφωση δεν ειναι ζητουμενο. Φυσικα ολα τα απο πανω μπορει να ειναι λαθος μιας και δεν ειμαι σπουδαγμενος "ηλεκτρονικος" και ειναι πιθανο καποια πραγματα να τα εχω καταλαβει λαθος.

Ρωτησα κατι ξεκαθαρο, πιστευω, ψαχνωντας μια πιο τεκμηριωμενη απαντηση. Θα μπορουσες να μας εξηγησεις αν μπορουν να δουλεψουν αματσαριστες λαμπες και γιατι? Το οτι θα γινουν bias στην ιδια τιμη και οι δυο, εξασφαλιζει οτι θα εχουν τα ιδια επιπεδα παραμορφωσης οσο ανεβαινει η ενταση?

Ευχαριστω για το χρονο σου  8)

Αντιλαμβανομαι το χιουμορ σου αλλα περα απο το χαβαλε δεν μας εξηγησες κατι επι της ουσιας....
Δεν είχα τέτοιο σκοπό. Να εξηγήσω εννοώ.  ;D

Αματσαριστες πωλουνται για δαιφορετικες διαταξεις εκτος push/pull και για HI-FI εφαρμογες που η παραμορφωση δεν ειναι ζητουμενο.
Αλλο η αναπαραγωγή (και δη stereo) και άλλο η παραγωγή (και δή mono).

Σε κανένα από τα δύο δεν υπάρχει ως στόχος η παραμόρφωση.

Στην παραγωγή υπάρχει ως δυνατότητα.

Φυσικα ολα τα απο πανω μπορει να ειναι λαθος μιας και δεν ειμαι σπουδαγμενος "ηλεκτρονικος" και ειναι πιθανο καποια πραγματα να τα εχω καταλαβει λαθος.
Ούτε γω είμαι σπουδαγμένος ηλεκτρονικός και πιθανόν να κάνω λάθος. Αλλά θα απαντήσω.

Ρωτησα κατι ξεκαθαρο, πιστευω, ψαχνωντας μια πιο τεκμηριωμενη απαντηση. Θα μπορουσες να μας εξηγησεις αν μπορουν να δουλεψουν αματσαριστες λαμπες και γιατι?
Να το πω και εγώ ξεκάθαρα μιας και με το χιούμορ υπάρχει ζήτημα. Ναι μπορούν. Από την στιγμή που θα δουλεύουν μέσα στα όριά τους και με συγκεκριμένο bias. Και δεν θα σου πω αυτό που λέει ο Σούπερφαξ συνέχεια "Αφού έπαιζε η πλειοψηφία των κιθαριστών επι δεκαετίες έτσι, εσύ τι πρόβλημα έχεις;

Eιδικά από την στιγμή που είναι καινούριες (άρα σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής) ίδιας κατασκευής και μάρκας, οι διαφοροποιήσεις, αν υπάρχουν, θα είναι πολύ μικρές και ως εκ του αποτελέσματος δεν ακούγονται, εκτός και αντιλαμβάνεσαι μικρές αποκκλίσεις στις 2ες και 3ες αρμονικές, οπότε πάσο.

Πρόσφατα είχα ανεβάσει άρθρο πως να μετρήσεις την έξοδο του ενισχυτή σου οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον τρόπο αυτό για να τσεκάρεις.

Μπορείς επίσης να ξεκινήσεις ένα υπέροχο θέμα πως, σε τι μηχάνημα και τι μετράς όταν (για να μην πω αν) "ματσάρεις" τις λάμπες. Ωραία κουβέντα για τους tube tester geeks.

Το οτι θα γινουν bias στην ιδια τιμη και οι δυο, εξασφαλιζει οτι θα εχουν τα ιδια επιπεδα παραμορφωσης οσο ανεβαινει η ενταση?
Για να παραμορφώσει η τελική μάλλον σπρώχνεις πολύ τον ενισχυτή. Το break θα στο δώσει συνήθως η προενισχύτρια διπλοτρίοδος.

Ευχαριστω για το χρονο σου  8)
Παρακαλώ δεν κάνει τίποτα.

Την επόμενη όμως θα χρέωσω. ;)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
ευχαριστω για την απαντηση....σε τι currency θα χρεωσεις την επομενη? ;D

kkmspm είπε:
ευχαριστω για την απαντηση....σε τι currency θα χρεωσεις την επομενη? ;D
Προτιμώ τα σκληρά νομίσματα.

Άρα με δρχ. καλύπτομαι.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα