Κόστος χειροποίητης κιθάρας

Η αλήθεια πιστεύω βρίσκεται κάπου στη μέση.

Το καλό χειροποίητο  όργανο πιστεύω παραμένει αξεπέραστο! Εχει περισσότερη προσοχή στην επιλογή των υλικών και την λεπτομέρεια και σαν τέτοιο πάντα θα είναι ακριβότερο.

Μη ξεχνάμε πως εταιρίες που έχουν μείνει στη συνείδηση του κόσμου όπως η Gibson αλλά και άλλες, έφτιαχναν στο παρελθόν εκπληκτικά χειροποίητα όργανα και σταμάτησαν να το κάνουν όταν γιγαντώθηκαν... Ομως η φήμη τους μεγάλωσε και διαδόθηκε τότε που κατασκεύαζαν αυτά τα εκπληκτικά χειροποίητα όργανα...

Το θέμα της μεταπώλησης δυστυχώς είναι άλλο κεφάλαιο που έχει να κάνει με το τι γράφει το headstock, ποιοί διάσημοι έπαιξαν με τα συγκεκριμένα όργανα και λιγότερο έχει να κάνει με την ποιότητα του προιόντος!

Τελευταία παίζω με μια χειροποίητη κιθάρα  και μάλιστα Ελληνα κατασκευαστή (S.P.Custom Guitars), όπου πραγματικά βρήκα τον ήχο αλλά και αυτό που με βολεύει και φυσικά είχα και έχω τη χαρά να είμαι σε επαφή με τον κατασκευαστή από την αρχή της κατασκευής μέχρι τα διάφορα upgrades!!! Εμπειρία ανεκτίμητη που δεν υπάρχει περίπτωση να την βιώσεις σε εργοστασιακό όργανο. Φυσικά και δεν με ενδιαφέρει η μεταπώληση ή υπεραξία της συγκεκριμένης κιθάρας αφού είναι για μένα εργαλείο δουλειάς και δημιουργίας!!!

Από την άλλη και ποιός δεν θα ήθελε να έχει μια χειροποίητη D' Angelico ή D' Aguisto  για την ποιότητά τους  αλλά και για την υπεραξία που απέκτησαν στο πέρασμα του χρόνου!!!

 
Πέρα από την ψυχολογική αξία μιας κιθάρας που την έπιασε κάποιο χέρι γνωστού ή αγνώστου γύρω στο 60 εκείνο που σίγουρα μετράει είναι αυτό που εισπράττεις όταν την κρατάς στο χέρι σου.

Υπάρχουν κιθάρες του 59 ή του 63 που είναι απίστευτες και άλλες της ίδιας εποχής που είναι σκουπίδια.

Το τι θέλει να κρατάει και να παίζει ο καθένας είναι δικό του θέμα.

Και κακά τα ψέμματα σήμερα μπορεί να έχεις κιθάρα με 200 ευρώ που να είναι πολύ καλή.

Φυσικά μπορεί να πιάσεις και μιά των 1000 και να είναι ισάξια ή και χειρότερη οριακά...

Αλλά είπαμε τι εισπράττεις και φυσικά τι μπορεί να κάνει το χέρι σου.

Αμα είσαι ο Θεός και μια κιθαρα των 50 δολλαρίων μπορεί να είναι κορυφή....


 
Κατανοώ την ανάγκη να υπάρχουν άνθρωποι που φτιάχνουν custom όργανα ή εργάζονται για τη δημιουργία νέων σχεδίων και είμαι ανάμεσα σε αυτούς που θα πλήρωναν για τέτοιες υπηρεσίες.

Όμως θεωρώ ότι δεν είναι καθόλου αυτονόητη η ανωτερότητα των χειροποίητων οργάνων ακόμα και αν τιμολογούνται σε πολλαπλάσια τιμή από αντίστοιχα όργανα παραγωγής.

Ας πούμε αν μιλάμε για κιθάρα τύπου tele θεωρώ απίθανο ο οποιοσδήποτε μικρός κατασκευαστής να καταφέρει να κάνει κάτι καλύτερο από τη Fender ( ή την squier και δεν το χοντραίνω άλλο).

Τα ίδια ισχύουν αν συγκρίνουμε το πόνημα του μέσου μάστορα με μια από τις επώνυμες hollow body της Απω Ανατολής. (Και δεν μιλάω για τις high end YAMAHA αλλά για τις Gretsch των 400-500 Ευρώ. )

Τα περί της ηθικής που αναφέρονται στο video είναι λίγο σούπα (και σου 'πα μου' πες).

Όλος ο κόσμος λειτουργεί με αυτό τον τρόπο και όσοι χρησιμοποιούμε υπολογιστές, ηλεκτρονικά, αυτοκίνητα ή όσοι δεχόμαστε ιατρικές θεραπείες (φάρμακα-μοσχεύματα-διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις), με κάποιο τρόπο εκμεταλλευόμαστε (ή εν πάση περιπτώσει αξιοποιούμε) τη θέση μας στον Δυτικό κόσμο.

 
    Αυτή τη στιγμή η Samick παράγει πάνω από 1.000.000 κιθάρες τον χρόνο (φτιάχνει και τις squier/epiphone νομίζω). Είναι στην ουσία η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής μουσικών οργάνων στον κόσμο.

    Ε λοιπόν κύριε Γιούχα μου σου έχω νέα, από αυτό το 1.000.000 κόσμου που αγόρασε αυτές τις κιθάρες

1) το συντριπτικό ποσοστό ούτε στα πιο τρελά του όνειρα μπορεί να διαθέσει 3k για ένα όργανο

2) το συντριπτικό ποσοστό στην ουσία δεν θα μάθει ούτε καν να παίζει, πιο πιθανό είναι να την παρατήσει σε μια ντουλάπα, δεν είναι όλοι όσοι έχουν αγοράσει μια κιθάρα στη ζωή τους οπωσδήποτε μουσικοί ή μελλοντικοί μουσικοί ή άτομα που έχουν τρέλα με το gear, οπότε μια χειροποίητη κιθάρα τους είναι τόσο χρήσιμη όσο ένας κβαντικός υπολογιστής σε νηπιαγωγείο.

3) ένα μεγάλο ποσοστό πήρε για δώρο στο γιο/κόρη/ανήψι του

4) ένα μικρότερο ποσοστό μπορεί να το πήρε σαν back up όργανο (δεν νομίζω κανείς να αγοράζει back up όργανα που να κοστίζουν όσο 2-3 φορές το main όργανό του...)

5) Τέλος, στο ίδιο πολύ μικρό ποσοστό συμπεριλαμβάνονται άτομα που χρησιμοποιούν κάποια από αυτά τα κινέζικα προϊόντα για επαγγελματικούς ή πιο καθαρά μουσικούς λόγους και μάλλον σε αυτούς απευθύνεται ο Γιούχα.

    Δεν καταλαβαίνω λοιπόν τον λόγο που βλέπει ανταγωνιστικά τέτοια προϊόντα, τα οποία παρότι φαινομενικά είναι και αυτά κιθάρες - και αυτός κιθάρες φτιάχνει, απευθύνονται σε άλλο κοινό και για εντελώς διαφορετική χρήση. Άλλα κριτήρια έχει για ένα όργανο ένας newbie ή χομπίστας και άλλα ο κιθαρίστας των Stratovarious. Ναι, τον ''καίει'' που αρκετός κόσμος που ξέρει να παίζει, αγοράζει κινέζικα και ασιατικά προϊόντα, αλλά δεν μας εξηγεί με την ηθικολογία του τι θα έκανε ΟΛΟΣ Ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ που ανήκει στις πρώτες 3 κατηγορίες που ανέφερα παραπάνω.

Δηλαδή ο φτωχός γονιός που αγοράζει μια κινέζικη κιθάρα των 100ευρώ στο παιδί του για να μάθει να παίζει είναι οκ, ενώ αν αγοράσει κάποιος χομπίστας/επαγγελματίας μια κινεζικη κιθάρα, αγοράζει προϊόν που ''φτιάχτηκε από αλυσοδεμένο κινέζο τον οποίον πριν υπέβελαν σε φριχτά βασανιστήρια''?  ;D Ποιά είναι η γνώμη του Γιούχα γι'αυτό?  ;D ;D

 
Μη ξεχνάμε πως εταιρίες που έχουν μείνει στη συνείδηση του κόσμου όπως η Gibson αλλά και άλλες, έφτιαχναν στο παρελθόν εκπληκτικά χειροποίητα όργανα και σταμάτησαν να το κάνουν όταν γιγαντώθηκαν
Aπο τα late 40s η Gibson εφτιαχνε περιπου 50.000-100.000 κιθαρες ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ... ;D..οποτε κομματακι δυσκολο το...."χειροποιητο"....σε τετοιες κλιμακες παραγωγης ενα ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ  ηταν παντα η Gibson  με υψηλη ποιοτητα κατασκευης.... 

Aπλα στα 70s επεσε στα ακομα περισσοτερο πινωτοεματουλαΓουκαπιταλιστικα χερια της Norlin και λογω cost cutting επεσε η πΓοιοτητα κατασκευης.... ;D

Επισης  ΟΛΕΣ οι κιθαρες στον πλανητη απο την Samick των 100 ευρω μεχρι την Ruokangas ...ΕΙΝΑΙ μεχρι καποιο σημειο "χειροποιητες"  (ταστα,κολληματα,βαφη και ενα καρο αλλες εργασιες γινονται ακομα στο ΧΕΡΙ)....μηχανηΣμα που να....του βαΝεις απο τη μια μερια κΣυλα,μαγνητες,hardware & καλωδια και να σου βΓανει απο την αλλη ΕΤΟΙΜΗ σεταρισεμνη κιθαρα....ΔΕΝ υπαρχει.... ;)

Το αντιστοιχο βιντεο για την ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ θα ηταν ενα βιντεο οπου ο CEO της LAMBORGΗINI θα τα "εχωνε" στους καταναλωτες γιατι αγοραζουν HΥUNDAI δινοντας "μονο" 10.000 ευρω και θα προσπαθουσε να τους πεισει ποσο ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ καλυτερη ειναι η Countach απο το i10..... ;D ;D

 
Επισης με μπερδευει λιγο και αυτο



δηλαδη παραδεχεται οτι ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ και ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΟΣ τροπος να ΚΟΒΕΙΣ κΣΥλα για να φτιαξεις κιθαρα ΕΙΝΑΙ ο....."μη χειροποιητος"......αλλα...δεν του αρεσει?? ??? ??? ???

 
disclaimer: δεν είδα το βίντεο και ούτε πρόκειται

Ρε παιδιά με συγχωρείται αλλά νομίζω συνεχώς λέμε τα ίδια πράγματα.

Προφανώς ο makam αναφέρεται σε ακουστικό όργανο οπότε εκεί πιστεύω όλοι δεχόμαστε ότι το χειροποίητο είναι σαφώς ανώτερο.

Όμως ο καλύτερος luthier του κόσμου, πόσο καλύτερη bolt-on (tele, strat you name it), μπορεί να φτιάξει από μια fender baja ή από μια που "συναρμολογούν" οι δικοί μας Superfunk, marathon κ.λπ.; Η διαφορά που θα υπάρχει στην αξία θα είναι αντιληπτή στον μέσο μουσικό (δεν λέω καν χομπίστα);

Superfunk είπε:
Το αντιστοιχο βιντεο για την ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ θα ηταν ενα βιντεο οπου ο CEO της LAMBORGΗINI θα τα "εχωνε" στους καταναλωτες γιατι αγοραζουν HΥUNDAI δινοντας "μονο" 10.000 ευρω και θα προσπαθουσε να τους πεισει ποσο ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ καλυτερη ειναι η Countach απο το i10..... ;D ;D
Ποιο ακριβής παραλληλισμός πιστεύω δεν θα μπορούσε να υπάρξει

 
ekim είπε:
Όμως ο καλύτερος luthier του κόσμου, πόσο καλύτερη bolt-on (tele, strat you name it), μπορεί να φτιάξει...
Η δικιά μου άποψη είναι ότι όποιος πάει σε luthier για να φτιάξει μία χειροποίητη αντιγραφή (τουλάχιστον) Fender...είναι

1) Μαζοχιστής

2) ευάλωτος στο παραμύθι

3) έχει λεφτά για πέταμα.

Όπως λέει ο funk, τα CNC σήμερα κόβουν-ράβουν τέλεια με ότι ξύλο και να τους ρίξουμε μέσα.

Του λόγου το αληθές, τα κιτ της Carvin που τα παραγγέλνεις σε ότι ξύλο έχει το μαγαζί (....Black Limba, Walnut, Koa, και -προφανώς- τα παραδοσιακά).

Εάν θέλεις όμως μία κιθάρα από ελιά ή από πασατεμπιά (όπως λέει και ο μπασίστας) ΝΑΙ τότε πας στον luthier.

Εάν θέλεις ένα πρωτότυπο σχήμα (που οι περισσότεροι δε θένε)...π.χ.

99-bodyFront.jpg


ή

008.jpg


ΝΑΙ τότε πας στον luthier

Εάν θέλεις κάτι μοναδικό

jones_nocturne_horiz_full02.jpg


ΝΑΙ τότε πας στον luthier

Υ.Γ1 Φυσικά και αναφέρομαι σε ηλεκτρικά όργανα

Υ.Γ2 Στις παραπάνω περιπτώσεις δικαιολογώ κάθε τιμή που μπορεί να έχει το κάθε όργανο

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Marathon, η πρώτη που έβαλες μου θύμιζε αβοκάντο.. Ίου, ποιος αγοράζει τέτοια κιθάρα;

Θεωρώ ότι για να πας σε luthier για ηλεκτρικό όργανο μάλλον είναι υπερβολή γενικότερα. Θεωρώ αδύνατο να μην μπορείς να βρεις αυτό που θέλεις εκεί έξω με τόση προσφορά που υπάρχει.

 
marathon είπε:
Η δικιά μου άποψη είναι ότι όποιος πάει σε luthier για να φτιάξει μία χειροποίητη αντιγραφή (τουλάχιστον) Fender...είναι

1) Μαζοχιστής

2) ευάλωτος στο παραμύθι

3) έχει λεφτά για πέταμα.

Όπως λέει ο funk, τα CNC σήμερα κόβουν-ράβουν τέλεια με ότι ξύλο και να τους ρίξουμε μέσα.

Του λόγου το αληθές, τα κιτ της Carvin που τα παραγγέλνεις σε ότι ξύλο έχει το μαγαζί (....Black Limba, Walnut, Koa, και -προφανώς- τα παραδοσιακά).

Εάν θέλεις όμως μία κιθάρα από ελιά ή από πασατεμπιά (όπως λέει και ο μπασίστας) ΝΑΙ τότε πας στον luthier.
Εμ... ρίζα αγριοπασατεμπιάς για να ακριβολογήσουμε  ;)

Πάντως συμφωνώ και επαυξάνω στο παράδειγμα Fender που δίνεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να το κάνει κάποιος- πεταμένα λεφτά.

Για να κάνεις ένα custom όργανο, IMHO σημαίνει ότι έχεις μια συγκεκριμένη ανάγκη ως παίκτης, την οποία δεν στην καλύπτει κανένα άλλο όργανο που κυκλοφορεί στην αγορά.

Όχι φυσικά ότι δεν μπορεί να συμβεί. Από εκεί και πέρα - πάλι IMHO- πολλοί καταφεύγουν στο tailor made όργανο για αισθητικούς λόγους- για να έχουν μια κιθάρα με μια προσωπική "πινελιά". Και βέβαια όπως θίχτηκε νωρίτερα, είναι λίγο και το "παραμύθι" του custom.

Πάντως όποιος τα έχει, ας τα ακουμπήσει- δεν θα γίνουν κλέφτες οι luthiers  ;D

ΥΓ: Και συμφωνώ με τον Marathon στον διαχωρισμό ηλεκτρικών- ακουστικών οργάνων. Τα ακουστικά όργανα είναι άλλου παπά ευαγγέλια.

 
Δεν κατάλαβα γιατί χαλαστήκατε κάποιοι με τις αναφορές στο ηθικό ζήτημα.

Τι έγινε, υπάρχει το πρόβλημα αλλά επειδή όλοι είμαστε σε κάποιο βαθμό συμμέτοχοι, δεν μπορούμε ούτε να το αναφέρουμε; Το θάβουμε κάτω απ' το χαλί φάση κι έτσι για να μην μας βγουν τίποτα ενοχές στην επιφάνεια και που να τρέχεις χειμωνιάτικα σε ψυχολόγους;

Σα να λέμε, ναι μεν υπάρχει κλιματική αλλαγή αλλά έχω αμάξι και ανάβω καλοριφέρ, οπότε τουμπεκιάζω; 

 
Θα επανέλθω και στο θέμα των ακουστικών οργάνων πάντως.

Για ποιο λόγο θεωρείτε γενικώς ότι τα χειροποίητα είναι "καλύτερα"?

Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι κάτι που πλέον υπάρχει και σε όργανα παραγωγής (ιδιαίτερα αν πάει κανείς σε υψηλή κατηγορία).

Η εξατομίκευση είναι (κι εδώ) το ζητούμενο και η επιθυμία για one-off όργανο.

 
Haris είπε:
Δεν κατάλαβα γιατί χαλαστήκατε κάποιοι με τις αναφορές στο ηθικό ζήτημα.

Τι έγινε, υπάρχει το πρόβλημα αλλά επειδή όλοι είμαστε σε κάποιο βαθμό συμμέτοχοι, δεν μπορούμε ούτε να το αναφέρουμε; Το θάβουμε κάτω απ' το χαλί φάση κι έτσι για να μην μας βγουν τίποτα ενοχές στην επιφάνεια και που να τρέχεις χειμωνιάτικα σε ψυχολόγους;
Σε τι ακριβώς είμαστε συμμέτοχοι? Στο ότι πολλοί Κινέζοι παίρνουν ένα μεροκάματο? Και αν είναι χαμηλό για τα δυτικά πρότυπα, ποιά είναι η εναλλακτική τους? Να δουλεύουν στις καλλιέργειες ρυζιού και να πεθαίνουν σαν τα σκυλιά?

Άσε που όλα αυτά γυρίζουν μπούμερανγκ, την τεχνογνωσία που έχουν ήδη αποκτήσει οι Κινεζοι, θα την ''βρούμε μπροστά μας'' εμείς οι δυτικοί.

 
Lord_Goumis είπε:
Σε τι ακριβώς είμαστε συμμέτοχοι? Στο ότι πολλοί Κινέζοι παίρνουν ένα μεροκάματο? Και αν είναι χαμηλό για τα δυτικά πρότυπα, ποιά είναι η εναλλακτική τους? Να δουλεύουν στις καλλιέργειες ρυζιού και να πεθαίνουν σαν τα σκυλιά?

Άσε που όλα αυτά γυρίζουν μπούμερανγκ, την τεχνογνωσία που έχουν ήδη αποκτήσει οι Κινεζοι, θα την ''βρούμε μπροστά μας'' εμείς οι δυτικοί.
Nα προσθέσουμε ότι σε θέματα βιοηθικής είναι πολύ ελαστικοί.... λέει πολλά για το μέλλον. Θα βοηθήσει σε γονιδιακές θεραπείες ή (οποιοδηποτε dystopian future εδώ).

 
    Όταν η σύγκριση είναι μεταξύ της κιθάρας των 200 ευρώ και της ''χειροποίητης'' των 3000, θεωρώ ότι μιλάμε για διαφορετικά προϊόντα πλέον επειδή ανταποκρίνονται σε τελείως διαφορετικές ''ανάγκες'' .

    Κιθάρες μπορεί να ειναι και στις δυο περιπτώσεις αλλά από εμπορική άποψη είναι άκυρη η σύγκριση τους για το λόγο ότι κανένας υποψήφιος πελάτης της μιας κατηγορίας (πχ. ακριβής) στο δεδομένο χρόνο που θέλει να πραγματοποιήσει μια αγορά δεν πρόκειται να μπει στην άλλη κατηγορία (πχ. φτηνής -και αντιστρόφως.)

 
Λοιπόν ο Juha έκανε το μοιραίο λάθος να επικαλεστεί εικασίες (για να ηθικολογήσει ως προς τις συνθήκες εργασίας και την εκμετάλλευση) σε ένα βίντεο που σκοπός του ήταν να stick to the facts. Kι εγώ έκανα το μοιραίο λάθος να spot on, πιθανόν από τη λαχτάρα μου να συμφωνήσω ως προς το περιεχόμενο περί αξίας, λόγω σχετικής ταύτισης-επαγγέλματος. Επίσης πέρα από το "ηθικόν" του να μην αγοράζει κανείς κινέζικες κιθάρες υπάρχει και το "ανήθικον" του να πουλάει τα όργανα που φτιάχνει, σε CEOs, executives, εισοδηματίες ή ανθυποrock stars, απολειστικά, επειδή μόνο τέτοιοι μπορούν.

Ο ίδιος εμφανίζεται σε fora απολογητικός για το κυρηγματικό του ύφος και την ηθικολογία του, αναγνωρίζοντας το λάθος του.

Το πρόβλημα όμως, για εμένα, είναι πρόβλημα και ζει στο δωμάτιο κι εμείς κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε γιατί είναι πιο βολικό για εμάς να το αγνοούμε. Και δεν μιλάμε για εκμετάλλευση τύπου μαστίγια και sweatshop-που υπάρχουν κι αυτά. Μιλάμε για τις πολιτικές συνθήκες που όχι απλά ευνοούν κάποιες βιομηχανίες κάνοντας τα στραβά μάτια σε πολλά θέματα, από περιβαλλοντικά έως κοινωνικά. Δεν θέλω να επεκταθώ, γιατί κι εγώ σε εικασίες θα υποπέσω και θα με φάνε ως ηθικολόγο μετά. Άλλωστε κι ο ίδιος λέει ότι δεν μπορείς να το αποφύγεις, είναι παγκόσμιο, πανανθρώπινο και είναι κι αυτός συμμέτοχος. Απλά ο καθένας επιλέγει την οπτική του και καλώς.  Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε καθολικά τις καταναλωτικές μας συνήθειες για να δικαιούμαστε κάτι το "δικαιότερον". Ανέφερα το παράδειγμα με τις φράουλες πριν. Ακραίο. Πάντως δικαίως οι περισσότεροι επισημάνατε το άσχετο και ασυμβίβαστο του "εργοστασίου της Ασίας με το εργαστήριο ή βιοτεχνία της Ευρωαμερικής"

Αnyways, το θέμα είναι οι κιθάρες και γιατί κοστίζουν όσο κοστίζουν ή αξίζουν όσο αξίζουν. Έχω βρεθεί ουκ ολίγες φορές να υπερασπίζομαι τη δουλειά μου και τα αυτονόητα, όχι σε γονείς παιδιών που μαθαίνουν κιθάρα, ούτε σε μουσικούς της κρεβατοκάμαρας, αλλά σε επαγγελματίες και ημιεπαγγελματίες που μπορούν να απαξιώσουν τον βιοπορισμό σου, σε βαθμό προσβλητικό, συγκρίνοντας μήλα με πορτοκάλια. Δεν θα μπω σε διαδικασία συγκρισης φθηνών - ακριβών, καλών-κακών. Χιλιοειπώθηκε ότι υπάρχουν ακριβές μπούρδες και φθηνά διαμάντια και το ανάποδο (Για να είμαι ειλικρινής, η οργανοποιία στην Ελλάδα παραπαίει. Η ποιότητα των οργάνων που σκαρώνονται είναι από αποδεκτή έως απαράδεκτη, και το ίδιο και η στάση μας απέντι στον μουσικό -καταναλωτή. Και αν δεν κάνουμε την αυτοκριτική μας σύντομα, θα πέσει το ταβάνι να μας πλακώσει. Είναι και λίγο φαύλος κύκλος). Αυτό που διαφέρει, τουλάχιστον όσον αφορά την τιμή του χειροποίητου, είναι ότι στη μία περίπτωση μιλάμε για βιοπορισμό και στην άλλη για κέρδος.  (Το κέρδος δεν το αναφέρω ως αρνητικό, αλλά ως μέτρο σύγκρισης).  Έχω ακούσει πολλές φορές το " 4-5 κατοστάρικα είναι τα υλικά, 2 χιλιάρικα την πουλάς, άρα έχεις 1μιση χιλιάρικο κέρδος". Πόσο βολικό θα ήταν και για εμένα.

Είχα κάνει και παλιότερα ένα case study του τύπου, πόσο θα κοστολογούσες μια κατασκευή Telecaster-οειδή, με καλά υλικά (όχι φθηνιάρικο hardware, oύτε όμως και hi-end, εκτός ίσως των μαγνητών). To είχα αναρτήσει στο socialmedia προφίλ του εργαστηρίου. Κανα διχίλιαρο έβγαινε-ΠΡΟ ΦΟΡΟΥ. Για να είναι βιώσιμο. Άρα ο Ρουοκάγκουρας στη Φινλανδία με το 3χίλιαρο είναι bargain.

Κρίμα γιατί πάλι μισόλογα κατάφερα να προλάβω. Κι είναι κι ένα άλλο ωραίο ψυχαναλυτικό θρεντ που ήθελα να γράψω-αυτό με τις μουσικές που έχουμε ακούσει στη ζωή μας.

Θα κλέψω λίγο χρόνο επαναλαμβάνοντας κάποια πράγματα μέσω link ή κάνοντας quoting μου από παλιότερες συμμετοχές μου σε posts σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Aν και πολύ φοβάμαι πως προβαίνω σε αιτιολογία ύπαρξης χειροποίητου, την οποία δεν αμφισβήτησε κανείς. Sorry.

Περι χειροποίητου ακουστικού οργάνου: Απάντηση #16

https://www.noiz.gr/index.php?topic=212745.msg928066#msg928066

"Όσον αφορά τα hi-end χειροποίητα (ή μη) όργανα, το έχω ξαναπεί. Κάθε όργανο αξίζει τόσα χρήματα, όσα είναι διατεθειμένος κάποιος να διαθέσει. Αν o Vinny Fodera ( βάλε ό,τι άλλο κυκλοφορεί σε hi-end, Sadowsky, Alembic, Ken Smith, Ritter, κλπ.) φτιάχνει όργανα τα οποία ΔΕΝ άξιζαν τα λεφτά τους, από το '83 έως τώρα θα είχε απλά, κλείσει. Η φροντίδα και το ενδιαφέρον μετά την πώληση είναι ασφαλώς δεδομένα και η εμπειρία ενός τέτοιου οργάνου είναι συνήθως ολοκληρωτική, σε κάθε επίπεδο. Κάθε συνειδητοποιημένος κατασκευαστής, έχει κατά καιρούς εφιάλτες με κάποιο από τα όργανά του να διαλύονται, από μόνα τους, χωρίς λόγο, ή από δική του απροσεξία. Για όργανα τα οποία χτίζονται στα όριά τους (δομικά-ηχητικά) αυτό μπορεί να είναι μεγάλος βραχνάς, ειδικά αν αυτά ταξιδεύουν πολύ. Θεωρούμε τα 8 ή τα 10 χιλιάδες ευρώ υπερβολή και, ως ένα βαθμό είναι. Η εμπειρία μου δείχνει ότι αυτά τα όργανα είναι φτιαγμένα για επαγγελματίες αλλά δεν απευθύνονται απαραίτητα σε επαγγελματίες. Κάθε μουσικός, έχει το δικαίωμα και το ψώνιο, αν θέλετε, να θέλει να αποκτήσει ένα όργανο, όχι ως αντικείμενο πλέον, αλλά ως εμπειρία ζωής. Όπως κάποιος κάνει ένα ταξίδι ή συλλέγει γραμματόσημα ή τρέχει σε μαραθωνίους ανά τον κόσμο. Η απόκτηση ενός τέτοιου οργάνου είναι εμπειρία, πέρα φυσικά από το πρακτικό του ζητήματος. Εγώ τις προάλλες, σκεφτόμουν, ως πρώην καπνιστής, πόσα χρήματα έχω ξοδέψει κατά την καπνιστική μου ζωή...ε λοιπόν εξοργίστηκα με τον εαυτό μου. 12 χιλιάδες ευρώ! Οπότε δε χρειάζεται κάποιος να είναι μεγιστάνας για να αποκτήσει ένα τέτοιο όργανο. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Τι να πουν και οι φουκαράδες οι πνευστοί, που για να πάρoυν ένα όργανο αξιώσεων (επιπέδου αντιστοιχίας- Fender Am Std), πρέπει να πλησιάσουν το μισό δεκαχίλιαρο. Για να μην αναφερθώ σε όργανα ορχήστρας ( French Horn, Oboe, Double Bass κλπ... )"  σημ. για να μην παρεξηγηθώ: Αυτά τα γράφει οργανοποιός ο οποίος τον τελευταίο χρόνο σχεδόν, παίζει με Epiphone καραστοκ, χωρίς τίποτα αλλαγμένο πάνω της. Ούτε το nut.

"Καμία κιθάρα φτιαγμένη με σκοπό το κέρδος, δεν αξίζει τα λεφτά της( είτε αυτή κοστίζει 100€ είτε 30.000€). Οποιαδήποτε κιθάρα, από 100€ έως 30.000€ (αν μιλάμε για καινούριο όργανο), αξίζει τα λεφτά της, όσο κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει για να την αποκτήσει."

 
εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής:

ας έρθει κάποιος στη θέση μου.

έχω καλή κιθάρα υποτίθεται και επώνυμη και vintage κλπ κλπ και είμαι ευχαριστημένος.

Κάποια στιγμή σε πιάνει η όρεξη για κάτι νέο.

πήρα λοιπόν δυο σκουαράκια αφινιτυ στρατο και τελε και έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος.

Τις διάλεξα ανάμεσα από 5-6 στο μαγαζί.

Μετά από λίγο διάστημα έριξα πάνω τους από ένα επώνυμο σετάκι μαγνητες με κόστος επι πλεον 100 ευρώ.

Συνεπώς με 280-300 ευρώ είμαι ΑΠΟΛΥΤΑ ευχαριστημένος.

Δεν έβαλα τυχαία κεφαλαία.

Ρωτάω λοιπόν.

Ενας που θα θελήσει να φτιάξει χειροποίητητες στην ποιότητα αυτή τις παραπάνω κιθάρες, τι θα μου ζητήσει?

και να μην το παμε πάλι στο ηθικο και εσείς καταπιέζετε τους νέγρους...

Σήμερα δυστυχώς το κόστος έχει πέσει απίστευτα χάρη στην παραγωγική δύναμη της ανατολής και την αγοραστική (για όσο αντέξει ακόμα) δύναμη της δύσης.

Δεν θα υπήρχε περίπτωση να είχε κάποιος ένα τηλέφωνο σαν πχ το xiaomi 4x με σχεδόν 200 ευρώ σε επώνυμο μαγαζί στην Ελλάδα και ελάχιστα πάνω από 100 απ ευθείας από την κίνα. Και εκεί έχουμε πραγματική τεχνολογία.

Ας το πάρουμε απόφαση και ας αφήσουμε την ηθική κατα μέρος.

Ήδη και τα αυτοκίνητα της ανατολής (τα αμιγώς ανατολικά) είναι πολύ καλά.

Μια μέρα θα μας αγοράσουν όλους...

συνεπώς?

μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα τι κάνουμε?

αγοράζουμε κιθάρα με 3000 αντί για 500 ?

ή με 500 και κοιτάμε να επιβιώσουμε?

 
πήρα λοιπόν δυο σκουαράκια αφινιτυ στρατο και τελε και έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος.Τις διάλεξα ανάμεσα από 5-6 στο μαγαζί.
Συγχαρητήρια. Κι εγώ παίζω με Εpiphone stock. Έτερον εκάτερον. Είναι η χιλιοστή φορά που λέω ότι όλα τα όργανα έχουν θέση (σχεδόν όλα, γιατί κάποια, είναι σκουπίδια-εξ' ανατολών κυρίως προερχόμενα-προς δυσμάς πωλούμενα).

Μια μέρα θα μας αγοράσουν όλους...συνεπώς?

μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα τι κάνουμε?

αγοράζουμε κιθάρα με 3000 αντί για 500 ?

ή με 500 και κοιτάμε να επιβιώσουμε?
Ο καθένας όπως το βλέπει. Άλλος μπορεί να πει, "δε γ!@#μιέται, μια ζωή την έχουμε, τουλάχιστον θα μου μείνει η Ρουοκάνγκας"

Τι πάει να πει μην το πάμε στο ηθικό? Αν εσύ δεν καταλαβαίνεις γιατί θα σου ζητήσει ο οργανοποιός 2 χιλιάρικα έχεις πρόβλημα αντίληψης των πραγμάτων είτε θεωρείς τον κόπο κάποιου κλεψιά ή ψευτιά. Αν δεν θέλεις να πάρεις από οργανοποιό έχεις ιεραρχήσει τις προτεραιότητές σου με βάση τα "πιστεύω" σου. Άρα θέμα ηθικής είναι πάλι. Μην το ξαναγυρνάμε εκεί. Το θέμα είναι ότι δεν χρειάζεσαι οργανοποιό. Και είναι απόλυτα κατανοητό. Δεν σε υποχρέωσε κανείς να πάρεις χειροποίητο όργανο. Μην θεωρείς ανόητους όμως όσους το κάνουν.

Σήμερα δυστυχώς το κόστος έχει πέσει απίστευτα χάρη στην παραγωγική δύναμη της ανατολής και την αγοραστική (για όσο αντέξει ακόμα) δύναμη της δύσης.
Πώς θα σου φαινόταν αν σου έλεγα πως η Squier σου, που την πήρες 200 ευρώ, κοστίζει περίπου 15-25Ε? Ηθικό? Άσε, μπλέξιμο.

 
dimsonic είπε:
Ενας που θα θελήσει να φτιάξει χειροποίητητες στην ποιότητα αυτή τις παραπάνω κιθάρες, τι θα μου ζητήσει?
Δε θα σου ζητήσει, δε θα πας... ούτε εμείς είμαστε κατά πλειοψηφία υποψήφιοι πελάτες του Ruokangas αλλά τουλάχιστον μια συζήτηση καταφέρνουμε να τη κάνουμε.  :)

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top