Κίνηση και Κινησιολογία στα τύμπανα

dionisissab

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Παρακολουθώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο για το groove από ένα τρίο καταπληκτικών καθηγητών και μουσικών στην Πάτρα, κατέληξα σ' ενα συμπέρασμα το οποίο μπορώ να πω ότι με εξέπληξε σημαντικά:

το groove κατά ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην κίνηση και ξεκινά απ' αυτήν. Όταν παίζεις drums (αλλά και τα υπόλοιπα όργανα) η κίνηση και ο ρυθμός της κίνησης που κάνεις καθορίζει το αν ακούγεσαι άνετος και χαλαρός ή σφιγμένος και νευρικός.

Αξίζει να δείτε τον Ramon Sampson στο βίντεο αυτό.

Παρατηρείστε πόσο σίγουρος είναι για την κίνηση και πόσο απλά τού βγαίνει.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Γενικα τα "προβληματα" των περισσοτερων ντραμμερ ξεκινανε με το λαθος στησιμο/καθισμα.... ;D..πλεον μπορω να καταλαβω αν ενας ντραμμερ ειναι καλος ή οχι βλεποντας απλα το set up του (πως εχει δηλ.στημενα τα ντραμς) και τον τροπο που καθεται..

Με ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ  εξαιρεσεις (Βuddy Rich,JR Robinson,B.Purdie και καποιοι ακομα) οι ντραμμερ που εχουν..χαλια στησιμο/καθισμα εχουν και...χαλια παιξιμο... :)

Superfunk είπε:
Γενικα τα "προβληματα" των περισσοτερων ντραμμερ ξεκινανε με το λαθος στησιμο/καθισμα.... ;D..πλεον μπορω να καταλαβω αν ενας ντραμμερ ειναι καλος ή οχι βλεποντας απλα το set up του (πως εχει δηλ.στημενα τα ντραμς) και τον τροπο που καθεται..

Με ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ  εξαιρεσεις (Βuddy Rich,JR Robinson,B.Purdie και καποιοι ακομα) οι ντραμμερ που εχουν..χαλια στησιμο/καθισμα εχουν και...χαλια παιξιμο... :)
Θα συμφωνήσω για τη στάση και το στήσιμο που είπες. Πολύ σημαντικό στοιχείο στο οποίο πολλοί δε δίνουν την πρέπουσα σημασία. Και δεν έχει να κάνει μόνο με το παίξιμο αλλά και με τη ... ζωή τους στα 50  ;D ;D

dionisissab είπε:
Ένα ακόμα παράδειγμα είναι ο εξαιρετικός Dave Dicenso.
.....και ναι ... υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που ξέρει τον αγαπημένο μου ντράμερ... ;D ;D

...πάντως δε μου πολυαρέσει αυτό το νέο του λουκ..τον προτιμώ με την αφάνα.... ;D

Superfunk είπε:

Αν δεν κάθεται;  (πχ Κηθ Μούν)

Εγώ τον καταλαβαίνω από την λεπτή γεύση του και το πλούσιο άρωμά του.

Μ' αρέσει που ο τίτλος λέει "Κινησιολογία..." και από κάτω συνεχίζετε για το "στήσιμο"!  :D

(three birds were sitting... etc)

Τεσ'πα αν κατάλαβα καλά... ο Steve Gadd είναι το κλασσικότερο παράδειγμα. Και στο παρακάτω παράδειγμα κάνει μπαμ δίπλα στους κορυφαίους Dave Weckl, Vinnie Colaiuta.

Dave Weckl, Vinnie Colaiuta, Steve Gadd

Μ' αρέσει που ο τίτλος λέει "Κινησιολογία..." και από κάτω συνεχίζετε για το "στήσιμο"!
μα ειναι αρρηκτα συνδεδεμενα αυτα τα δυο.

... ο Steve Gadd είναι το κλασσικότερο παράδειγμα
αυτος ειναι...απο...αλλου....αστον καλυτερα.... ;D

το μονο που δεν μπορει να κανει (το εχει πει και ο ιδιος) ειναι να παιξει σαν τον Charlie Watts ,ολα τα αλλα ειναι Piece of cake για αυτον... ;D

Θα συμφωνήσω για το "απαράδεκτο" posture του Gadd...

Steve Gadd - Drumsolo Zildjian Days 1984

...και θα προσθέσω στη λίστα της … κύφωσης και ένα άλλο τέρας, τον N. Peart (o οποίος βέβαια μπορεί να σκύβει τόσο πολύ στο συγκεκριμένο βίντεο, σαν φόρο τιμής στον master, στη μνήμη του οποίου έγινε αυτή η συναυλία ;)) :

Όσον αφορά την κινησιολογία τους, μπορεί να μην είναι μπαϊ δε μπουκ, αλλά από το αποτέλεσμα είναι προφανές ότι λειτουργεί εξαιρετικά.

Δεν ξέρω πια πρέπει να είναι η σωστή θέση και στάση by the book (ποιανού αλήθεια; ) αφου είμαι "αλόθρησκος", όμως ο χορός που κάνει ο Gadd πάνω στα ντραμς, η συμμετοχή του σώματος του και όχι μόνο των άκρων του, είναι αυτό που κάνει την διαφορά νομίζω και είναι αυτός που είναι. Ο άνθρωπος παίζει με ψυχή και είμαι σίγουρος πως μαξιλάρια να είχε μπροστά του πάλι το ίδιο groove θα έβγαζε.

Παρακολουθώντας το τρίο αυτός που μου μετέφερε (ερμήνευσε) το μέρος του καλύτερα, ήταν ο Steve. Κορυφαίοι όλοι τεχνικά, αλλά το groove το έχει ο "χορευτής". Κι αν δεν σε χορεύουνε τα ντραμς τότε μάλλον κάτι πιο μελωδικό θα έπρεπε να έχει στα χέρια του ο παίκτης.

Υ.Γ. Ωραίο θέμα και ωραία βίντεο. :)

Δεν ξέρω πια πρέπει να είναι η σωστή θέση και στάση by the book (ποιανού αλήθεια; )
υπαρχει πολυ συγκεκριμενος "σωστος" τροπος καθισματος στα τυμπανα

Drumset Posture

[drums lessons] - Dave Weckl - Back To Basics Part 4

καθε σοβαρος δασκαλος ντραμς πρεπει δειχνει στον μαθητη του πως να καθεται σωστα.

Κορυφαίοι όλοι τεχνικά, αλλά το groove το έχει ο "χορευτής". Κι αν δεν σε χορεύουνε τα ντραμς τότε μάλλον κάτι πιο μελωδικό θα έπρεπε να έχει στα χέρια του ο παίκτης.
+1000

αλλα το να ζητας απο ...καποιον...αλλο ...λευκο ντραμμερ να εχει το groove το Gadd ειναι...απανθρωπο.... ;D,καλυτερα να το ζητησεις απο.... αυτους ;D

Steve Jordan: The Groove Is Here (2002) - funk cut

To "σωστο" εχει να κανει με τα εξης

1 Να μη τραυματιστεις βραχυπροθεσμα ή μακροπροθεσμα

2 Να φτανεις ολο το σετ ανετα

3 Να εχεις καλη ισορροπια

4 Να εχεις οικονομια (δηλαδη βελτιστο αποτελεσμα με το λιγοτερο δυνατο κοπο)

Οταν ενα στησιμο εξυπηρετει τα παραπανω ειναι ενα σωστο στησιμο και επιτυγχανεται με συγκεκριμενα - πανω κατω - πραγματα. Αυτο ειναι που λεμε by the book

Τα δυο βιντεο (weckl & freedrumlessons) δειχνουν γενικα παραδεκτες αρχες που βοηθουν στα παραπανω

Haris είπε:
Καλά ειδικά αυτό το video με τον Gadd είναι καταπληκτικό. Δεν παίζεi απολύτως τίποτα "εντυπωσιακό" ή φιγουρατζίδικο, παρ'όλα αυτά μένεις με το στόμα ανοιχτό από την δύναμη που βγάζουν οι ρυθμοί.

Σημαντική η στάση του σώματος, αλλά και ολόσωστα να κάθεσαι.... αν δεν το έχεις το groove... :P

Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Δηλ. η στάση του σώματος, όποια και να είναι αυτή, βοηθάει στο "να με κάνει να χορέψω ακούγοντάς τον". Το ζητημα είναι αυτό.

Εξαιρετικό παράδειγμα ο G(O)add. Θενκς yameth. To γκρουβ βρίσκει το δίδυμο αδερφό δίπλα του.

Η κινησιολογία, όπως πολύ ωραία αναφέρθηκε, έχει να κάνει με τη σωστή στάση του σώματος αλλά δεν είναι πανάκεια: δεν σημαίνει ότι όποιος στήνει "σωστά" θα παίζει και ωραία. (κλασικό παράδειγμα ο BR ή ο Peart).

Καλό είναι όμως, να επισημάνουμε ότι η κίνηση παίζει το 99% της σημασίας του ήχου που βγαίνει. Όλα στη drums κίνηση είναι.

πολυ ωραιο θεμα παιδια, και οντως η κινηση παιζει εναν απο τους σπουδαιοτερους ρολους, αρκει παντα να μην προκειται για εναν ποζερα drummer  :P . Προσωπικα πιστευω πως η σωστη κινηση φανερωνει σωστη δουλεια, δηλαδη μελετη απο χαμηλη ταχυτητα και σιγα σιγα το πραμμα σε παει μονο του. Και τα βιντεακια ..... χαμος  ;)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back