Το ιδιο και γω, αλλα εδω μιλαμε για ακραιες περιπτωσεις. Υπαρχουν τυποι που με την πρωτη ευκαιρια γιουχαρουν, απλα και μονο γιατι δεν τους αρεσει η μουσικη της μπαντας. Μιλαω για τις περιπτωσεις "χουλιγκανισμου" και οχι για την σπανια περιπτωση που γραφεις. Για παραδειγμα, στην πρωτη συναυλια των DP το 1991 στην Αθηνα, οι διοργανωτες ειχαν την φαεινη ιδεα να φερουν ενα support group, και μαλιστα αυτο το γκρουπ επαιζε συνθεσεις των DP με βιολες και αλλα ακουστικα οργανα.RayDTutto είπε:Εγώ π.χ. αν πλήρωνα μια κατοστάρα και πήγαινα σε μια συναυλία και έβλεπα ότι η μπάντα ανέβηκε σουρωμένη, μαστουρωμένη, ήρθε απροβάριστη για αρπαχτή κτλ. μια χαρά θα τους γιουχάιζα.
Να υποθεσω οτι δεν ζεις καν στην Ελλαδα?...Χμμμ...Ok... Δε θελω καν να ρωτησω ποιοι ειναι αυτοι οι λογοι...
Οι Γυφτοι/Ρομα/Αθιγγανοι, Τσιγγανοι κλπ που ζουν στην Ελλαδα ειναι Ελληνες πολιτες, ασχετα αν σε πολλες περιοχες ειναι κρατος εν κρατει και δεν τους αγγιζει τιποτα. Η λεξη "γυφτος" δεν εχει καμια μα καμια ρατσιστικη εννοια. Αυτη η γελοια καραμελιτσα με τον δηθεν ρατσισμο στην Ελλαδα καποτε πρεπει να σταματησει γιατι καταντησε αηδια.Η χρηση της λεξης ''ελληναρας'' γινεται απο Ελληνες για να υπογραμμισει καποιες κακες συνηθειες με σκοπο να τις διορθωσει. Δεν προσδιδεται σε καμια περιπτωση σε καποιας αλλης εθνικοτητας ανθρωπο με σκοπο να τον μειωσει στο ονομα ενος ολοκληρου λαου.
Αυτό ακριβώς έγραψα, αλλά ξέχασες να συμφωνήσειςRayDTutto είπε:Όσο για το γιουχάισμα, το θεωρώ απολύτως φυσιολογικό σε περίπτωση που δεν τυγχάνεις σεβασμού του καλλιτέχνη που έχεις απέναντί σου. Εγώ π.χ. αν πλήρωνα μια κατοστάρα και πήγαινα σε μια συναυλία και έβλεπα ότι η μπάντα ανέβηκε σουρωμένη, μαστουρωμένη, ήρθε απροβάριστη για αρπαχτή κτλ. μια χαρά θα τους γιουχάιζα.
Τς τς τς, Γυφτο...atreu73 είπε:Άρχισα να φωνάζω ου, πουτάνα κόκα κόλα, τα λεφτά μας πίσω ρε κ.τ.λ....
Ντροπή.Waterfall-K είπε:Τς τς τς, Γυφτο...μειονότητα νομαδικής φυλής που κατάγεται από την Ινδία.
+1000manosx είπε:Σπάνια κάποιος να μην είναι ρατσιστής, ή πιο σωστά να μην κάνει διακρίσεις. Συνήθως αυτοί που ενοχλούνται υπερβολικά από τον (ρατσιστικό είναι η αλήθεια ) όρο "γύφτος", με τη σειρά τους είναι ρατσιστές έναντι των εύπορων (φάτε τους πλούσιους), των Δυτικών (φονιάδες των λαών Αμερικάνοι), των φιλελεύθερων (αλήτες προδότες δεξιοί) κλπ κλπ κλπ
Μια μικρή ιστορία για τον Παλαμά που ίσως να είναι άσχετη αλλά νομίζω έχει ενδιαφέρον. Ο Δημήτρης Χορν λοιπόν, ήταν μέγας θαυμαστής του κι όταν ήταν πιτσιρικάς πολλές φορές τον ακολουθούσε ή αλλιώς έκανε stalking που θα λέγαμε και σήμερα.Superfunk είπε:Και σε αυτους
![]()
Ούτε καν σε επτά.atreu73 είπε:Δεν περίμενε σε καμιά περίπτωση από εκείνον τον μεγάλο ποιητή, το είδωλο και ίνδαλμά του να φερθεί σαν ένας τιποτένιος μουζίκος. Σαν ένας χωριάτης. Σαν ένας γύφτος.
Η αλήθεια είναι ότι ήταν μικρός τότε ο Χορν. Φαντάζομαι μεγαλώνοντας ανακάλυψε πως ένας άνθρωπος δεν χωρά μονάχα σε έναν ορισμό.
Δεν ειμαι ακομα σιγουρος για κατι τετοιο. Το λεω αυτο γιατι η προσπαθεια στην τεχνη, ειναι κατι εντελως διαφορετικο σε σχεση με οποιαδηποτε αλλη δραστηριοτητα. Το "ευ αγωνιζεσθαι" δεν υπαρχει σαν εννοια στην τεχνη. You either do the trick or you die trying ειδικα σε επιπεδα που δεν ειναι το home studio του καθενος απο εμας.trolley είπε:Ρώτησε ο φεντεριάρης αν πρέπει να χειροκροτούμε, ανεξάρτητα από το αν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα, και θέλω να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, εμμέσως απαντώντας και σε όλες τις υπόλοιπες : Ναι, αυτό κάνουμε.
Όταν παρακολουθούμε στίβο, ή οτιδήποτε άλλο, πάντοτε χειροκροτούμε την προσπάθεια, όχι το αποτέλεσμα, το οποίο άλλωστε μας είναι άγνωστο την στιγμή της προσπάθειας. Δικαιολογούμαστε να μην χειροκροτήσουμε (αν και, βέβαια, δεν θα περιμέναμε τρεις πράξεις...) μόνο αν ΔΕΝ υπάρχει προσπάθεια... στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένεκα της θεματολογίας, του χώρου, των συντελεστών... τέτοιο θέμα δεν τίθεται.
Oντως ο προσωπικος απολογισμος δεν αφορα κανεναν αλλο, και σε αυτη την περιπτωση το "ας χειροκροτησω (και ας μην μου αρεσε)" εμπιπτει στην κατηγορια του savoir vivre για το οποιο ας γραψει κατι ο Ζαμπουνης. Εφοσον το savoir vivre ειναι, η θα επρεπε να ειναι δεδομενο, παραμενει το ερωτηματικο....αξιολογειται και με ποιο grade of approval μια παρασταση?Ο τελικός προσωπικός μας απολογισμός (αυτό που λέμε "μου άρεσε"), πρώτον δεν αφορά τους άλλους (σκοτιστήκανε, για την ακρίβεια των λεγομένων) και δεύτερον, συχνά είναι κάτι που προκύπτει πολλές ημέρες μετά την επαφή με την καλλιτεχνική προσπάθεια (π.χ. ακόμη δεν έχω συμπεράνει αν μου άρεσε μία συναυλία του Sun Ra που είχα παρακολουθήσει πριν τριάντα χρόνια).
Ευχαριστώ για την απάντηση, εν' τούτοις επιμένω να διαφωνώ στη φράση που επισημαίνω με bold : ορίζοντας το "ευ αγωνίζεσθαι" ως την ελάχιστη πειστική προσπάθεια, πιστεύω ότι όχι απλώς υπάρχει, αλλά έχουμε (όλοι μας) κάνει χρήση της ύπαρξης αυτής της δυνατότητας.fenderiarhs είπε:Δεν ειμαι ακομα σιγουρος για κατι τετοιο. Το λεω αυτο γιατι η προσπαθεια στην τεχνη, ειναι κατι εντελως διαφορετικο σε σχεση με οποιαδηποτε αλλη δραστηριοτητα. Το "ευ αγωνιζεσθαι" δεν υπαρχει σαν εννοια στην τεχνη. You either do the trick or you die trying ειδικα σε επιπεδα που δεν ειναι το home studio του καθενος απο εμας.
Παροτι η παραγωγη, ο χωρος οι συντελεστες φανταζομαι μπορει να ειναι τετοιοι ωστε να αυξανονται δραματικα οι πιθανοτητες ενος καλου αποτελεσματος, ειμαι σιγουρος οτι και εσυ θα εχεις βρεθει στη δυσαρεστη και αμηχανη θεση, καποια φορα που οι ανεμοι ηταν ουριοι, η θερμοκρασια 22,4C και η πιεση 1atm να πεις "ουπς τι εγινε εδω ρε παιδια"?
Oντως ο προσωπικος απολογισμος δεν αφορα κανεναν αλλο, και σε αυτη την περιπτωση το "ας χειροκροτησω (και ας μην μου αρεσε)" εμπιπτει στην κατηγορια του savoir vivre για το οποιο ας γραψει κατι ο Ζαμπουνης. Εφοσον το savoir vivre ειναι, η θα επρεπε να ειναι δεδομενο, παραμενει το ερωτηματικο....αξιολογειται και με ποιο grade of approval μια παρασταση?
Διόρθωσε με αν καταλαβαίνω λάθος αλλά, σύμφωνα με αυτά που λες, δεν θα πρέπει να χειροκροτούμε κανέναν αν δεν ορίζει κάθε φορά εκ νέου το τέλειο ("the trick") καθώς he should die trying αν το τέλειο αυτό έχει ήδη ορισθεί; Π.χ. καμία σοπράνο δεν έχει θα έχει πια τύχη σε μια άρια που τραγούδησε η Κάλας μιας και απλά προσπαθούν να την φτάσουν και δεν τα έχουν καταφέρει; Πρέπει λοιπόν να χειροκροτούμε μόνο τους κορυφαίους των κορυφαίων;fenderiarhs είπε:Δεν ειμαι ακομα σιγουρος για κατι τετοιο. Το λεω αυτο γιατι η προσπαθεια στην τεχνη, ειναι κατι εντελως διαφορετικο σε σχεση με οποιαδηποτε αλλη δραστηριοτητα. Το "ευ αγωνιζεσθαι" δεν υπαρχει σαν εννοια στην τεχνη. You either do the trick or you die trying ειδικα σε επιπεδα που δεν ειναι το home studio του καθενος απο εμας.
Προειδοποίησα όμως!Haris είπε:Η συνήθης υπερανάλυση to death σε ένα απλό και σαφές θέμα. Ο Ray μίλησε για τους διάττοντες που πάνε σε μια παράσταση χωρίς καμία επαφή ή ενδιαφέρον για το αντικείμενο για να συμπληρώσουν τον to-do κατάλογό τους, όπως εύστοχα ανέφερε ο Audiokostas.
Τι σχέση έχουν τώρα το πότε και γιατί πρέπει να χειροκροτήσουμε ή να γιουχάρουμε ή οι επιφανειακές πολιτικές ορθότητες, με την πολύ συγκεκριμένη περίπτωση του θρεντ;
Ναι εντάξει, ο τίτλος θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει το "γύφτος", είναι δημόσιο φόρουμ και όχι παρέα (βάλε κι εσύ κάτι άλλο βρε Ray, π.χ. "βόδι"* ;D) αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει ούτε ψήγμα ρατσιστικής διάθεσης στο συγκεκριμένο θέμα.
* Βέβαια μπορεί να είχες πρόβλημα με τη φιλοζωική κοινότητα. Σκατά, δεν βρίσκεις άκρη...