Καθαρισμός ηλεκτρικής κιθάρας και μπάσου

Εγω τα καθαριζω με Brasso η γυαλιστικη αλοιφη μεταλλων (θα βρεις σε ολα τα χρωματοπωλεια) & συρμα κατσαρολλας και βεβαια μπολικη masking tape για να προστατευεται η ταστιερα :wink:
Νίκο, σιγά μην χρησιμοποιείς και συρματόπλεγμα. :lol: :lol:

0000 steel wool εννοείς. :wink:

Τελευταία άρχισα να χρησιμοποιώ φύλλα Micromesh γι'αυτή τη δουλειά, θα γράψω σχετικά.

Επίσης καλό είναι το σετάκι Fret Polish της D'addario.

ε,αυτο ειναι το συρμα κατσαρολας 8O το steel wool,σε ολα τα supermarket της περιοχης σας! :lol: :lol:

επισης μια ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ κανει θαυματα για τις "δυσκολες" περιοχες" στα πλαϊνα των ταστων.. :wink:

Μόνο μην παρασυρθείτε με την οδοντόβουρτσα όπως αυτός :wink: :

toothbrush.jpg

Ευχαριστώ για τις προτάσεις....Αυτό με το template που έχει η planet waves για να αποφεύγεις το μασκάρισμα με ταινία φαίνεται το πιό γρήγορο από όλα.

Θα δοκιμάσω να φτιάξω ένα τέτοιο κόβοντας μία εγκοπή σε παλιά πιστωτική κάρτα ή κάτι τέτοιο....Και θα τρίψω τα τάστα με brasso που είπε και ο superfunk. (Ελάχιστο brasso, μόνο πάνω σε ένα πανί για να μην τρέξει στο βερνίκι (σε μια maple ταστιέρα θέλω να το δοκιμάσω)).

Επίσης,

...

Το σαλιο ειναι οτι καλυτερο για σκληρους λεκεδες (αν δεν με πιστευεις διαβασε το λινκ που εχω δωσει το οποιο υπογραφει o Dan Erlewine) πρωτη φορα ειχα δει να το χρησιμοποιουν πριν απο 20 χρονια στη Νεα Υορκη σε ενα μαγαζι που εκανε αναπαλαιωσεις παλιων μουσικων οργανων... :wink:
(Δεν κρατιέμαι):wink: :wink:

Το USA σάλιο κάνει διαφορά στο φινίρισμα από το Mexican σάλιο?

Ρε παιδιά τι σου προσφέρει μια scalloped ταστιέρα???
Ωχ... μεγάλο θέμα.

¶νοιξε αν θέλεις ένα καινούργιο, γιατί εδώ το πιθανότερο να 'χαθεί'.

Σχετικά με το σύρμα κατσαρόλας του SF:

Όποιος το δοκιμάσει, ας μασκάρει ΚΑΛΑ τους μαγνήτες με ταινία, γιατί τα μικροσκοπικά κομματάκια ατσαλιού θα κολλήσουν πάνω τους, και δεν βγαίνουν ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ μετά. :wink:

Επίσης η D'addario έχει ένα πακέτο με 3 σετ χορδών και 'δώρο' το fret polish, νομίζω ότι συμφέρει, μιας και έχει αρκετά 'πανάκια' μέσα για να γυαλίσεις αρκετές κιθάρες.

Για να γυαλίσουν τα τάστα υπάρχει κάποια αλοιφή κλπ? Αυτά τα kit που πουλάνε όπου κάνεις mask την ταστιέρα και τρίβεις μόνο τα τάστα με το περιστρφόμενο εργαλείο είναι απαραίτητα ή υπάρχει πιό απλή "πατέντα" για να γυαλίζει κανείς τα τάστα που έχουν θαμπώσει?
Το γυάλισμα των τάστων έχει νόημα μόνο για το αισθητικό αποτέλεσμα ή επιδρά και στον ήχο?

Για να γυαλίσουν τα τάστα υπάρχει κάποια αλοιφή κλπ? Αυτά τα kit που πουλάνε όπου κάνεις mask την ταστιέρα και τρίβεις μόνο τα τάστα με το περιστρφόμενο εργαλείο είναι απαραίτητα ή υπάρχει πιό απλή "πατέντα" για να γυαλίζει κανείς τα τάστα που έχουν θαμπώσει?
Το γυάλισμα των τάστων έχει νόημα μόνο για το αισθητικό αποτέλεσμα ή επιδρά και στον ήχο?
Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να επιδρά. (Λογικά πάντα) Γιατί η χορδή "τελειώνει" πάνω σε καθαρό μέταλλο και όχι σε μέταλλο+σκουριά+βρώμα κλπ. Βέβαια φαντάζομαι ότι οι διαφορές πρέπει να είναι απειροελάχιστες' date=' γιατί έτσι κι αλλιώς το σημείο που ακουμπάει [u']ακριβώς[/u] η χορδή είναι έτσι κι αλλιώς καθαρό μέταλλο λόγω της τριβής...

Αν το πάμε αυτό σε υπερβολικό βαθμό, φανταστείτε μια κιθάρα με πλαστικά ή κοκκάλινα τάστα. Θα ακουγόταν το ίδιο? χμ.... :roll: :?:

Κανεις ευκολοτερα σηκωματα οποτε ναι επιδρα... :wink:

Daddario kit για γυαλισμα ταστων που βρισκουμε??? Στην Ελλαδα (Θεσσαλονικη?)

Κανεις ευκολοτερα σηκωματα οποτε ναι επιδρα... :wink:
Νομίζω ότι έχει μικρή επίδραση για το λόγο που ανέφερε ο vandergraaf (όλη η διατύπωσή του με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο) αλλά κυρίως νομίζω ότι έχει επίδραση στην αίσθηση όταν κάνεις bending όπως ανέφερε ο superfunk.

Επίσης έχω την εντύπωση ότι στο bending ή στο vibrato -πέραν τής αίσθησης- μάλλον έχεις και κάποια βελτίωση στον ήχο καθώς η χορδή (μιλάω για τις ατύλιχτες κυρίως) δεν "γρατζουνάει" στο τάστο καθώς "σέρνεις" εγκάρσια το άκρο της πάνω του. :wink:

Οι χορδές πατάνε στα τάστα, και όχι στο ξύλο της ταστιέρας όπως ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός από κιθαρίστες δείχνει να πιστεύει.

Είναι αποδεδειγμένο πως αν αλλάξεις μέγεθος τάστων (από vintage σε medium jumbo ας πούμε) σε μια κιθάρα, η τονικότητα μεταβάλλεται. Το ίδιο και σε κιθάρες που έχουν stainless steel τάστα, η διαφορά είναι ευδιάκριτη.

Επομένως γιατί να μην συμπεράνουμε ότι και το πόσο καθαρά και γυαλισμένα είναι τα τάστα, δηλαδή κατά πόσο η χορδή αγγίζει καθαρό μέταλλο, παίζει ρόλο στον ήχο;

Πόσο ρόλο; 1%? 0.5%? Δεν ξέρω.

Ξέρω πάντως ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι ανούσια, αν δεν μιλάμε για απολύτως καινούργιες χορδές. :wink:

Εγώ κάνω το εξής στην ταστιέρα:(στην κλασσική το έχω κάνει' date='στην ηλεκτρική όχι ακόμα)Όταν αλλάζετε χορδές είναι η τέλεια στιγμή να περιποιηθείτε την κιθάρα και ειδικά την ταστιέρα.Έχετε δει μία μπίχλα που πιάνει κάθε τόσο η ταστιέρα?Για να τη βγάλω αυτή χρησιμοποιώ ένα συρματάκι σαν αυτό που τρίβουν τις κατσαρόλες.ΠΡΟΣΟΧΗ όμως.Όχι το χοντρό,να ζητήσετε σε ένα σουπερ μάρκετ το ΠΙΟ ΛΕΠΤΟ γιατί αν βάλετε χοντρό μετά θα ψάχνετε να βρείτε τη ταστιέρα!

Τρίψτε λίγο αυτή τη μπίχλα από όλα τα τάστα,μετά διώξτε με ένα πανάκι ότι έχει μείνει και βάλτε κάποιο υγρό για ταστιέρα :wink:[/quote']

Nα ρωτήσω γιατί με έχει φάει η περιέργεια.

Δεν πιστεύω να πάθει τίποτα η ταστιέρα από το συρματάκι ε??

Ξέρω πάντως ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι ανούσια' date=' αν δεν μιλάμε για [b']απολύτως καινούργιες χορδές[/b]. :wink:
ή αν μιλάμε για elixir. :wink:

ή αν μιλάμε για elixir. :wink:
Μπλιαχ' date=' για [b']χορδές[/b] μιλάμε ρε!! :P :lol: :lol: :lol:

Σαμ, η ταστιέρα δεν θα πάθει τίποτα αν είσαι ευγενικός μαζί της. :wink:

Ωστόσο, μια καλή ιδέα είναι να την καθαρίσεις μετά καλά με νάφθα (κοινώς, ζιπέλαιο) και να περάσεις το υγρό σου (λεμονέλαιο ή άλλο). Επίσης πρόσεξε στην ηλεκτρική αυτό που είπα για τους μαγνήτες. :wink:

Το μπλιαχ πηγαινε στις elixir? αν ναι για πιο λογο. ειναι απιστευτες χορδες!αντεχουν στο χρονο και εχουν πολυ καλο ηχο.

Το μπλιαχ πηγαινε στις elixir? αν ναι για πιο λογο. ειναι απιστευτες χορδες!αντεχουν στο χρονο και εχουν πολυ καλο ηχο.
Μπα... άσε' date=' με τα ίδια λεφτά προτιμώ να πάρω 3-5 σετ από [b']κανονικές[/b] χορδές, που αντέχουν ακόμα περισσότερο στο χρόνο και έχουν και πραγματικό ήχο. :wink:

+3000 :!: Παίζει μόνο οι καταστηματάρχες να στηρίζουν αυτές τις χορδές!

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back