Αγορά Ηλεκτρικής Κιθάρας (βοήθεια)

ο ήχος της semi hollow ή μιας les Paul μου κάνει ποιο «»γλυκος»» για συνοδεία με φωνή κτλ. Εσυ που είσαι ακουστικός παίκτης διαφωνείς; 
 Αναφορικά με τον "γλυκό" ήχο, πιστεύω ότι είναι κάτι υποκειμενικό. Γενικά συμφωνώ με αυτά που είπε ο Γιώργος λίγο πιο πάνω. Ουσιαστικά αυτό που κάνει έναν ήχο πιο "γλυκό" είναι το παίξιμο και όχι το είδος του μαγνήτη. Πχ ο John Mayer που θεωρώ ότι έχει απ' τους πιο γλυκούς ήχους, χρησιμοποιεί Stratocaster για ήχους όπως το Gravity, αλλά πχ για το Edge of Desire που είναι κ αυτό σούπερ γλυκό σαν ήχος χρησιμοποιεί πότε μια SG, πότε μια 335 και προσφάτως μια PRS με humbuckers. Προσωπικά προτιμώ τον neck pickup μιας Strat για πιο γλυκό ήχο. Αλλά έχω ακούσει φοβερά γλυκούς ήχους και με άλλες κιθάρες. Κ εννοείται τεράστιο ρόλο παίζουν τα settings του ενισχυτή.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εγώ πάντως το έντεχνο-ελληνικό ροκ το είχα πάντα συνυφασμένο με Fender όργανα, και δη την Stratocaster....

Eιδικά εφόσον είσαι ακουστικός κιθαρίστας και χρησιμοποιείς ανοικτά ακκόρντα, η Strat είναι πιο κατάλληλο μοντέλο για τέτοιες περιπτώσεις κατά την ταπεινή μου γνώμη. Ανοικτά ακκόρντα με μέτριας δύναμης  strumming δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τύπου les paul κιθάρα, που είναι ήδη αρκετά ''μπασαδούρικα'' σαν όργανα, και οι ανοικτές χορδές στις ανοικτές συγχορδίες θα ενισχύουν ακόμα περισσότερο αυτήν την μπασαδούρα. Από την άλλη μια τύπου strat κιθάρα είναι πολύ πιο καθαρή για ακκόρντα, ειδικά αν ο ενισχυτής σου δεν σηκώνει πολλά-πολλά σε ό,τι αφορά το headroom.

Βέβαια αυτά δεν σου τα λέω για να σε αποθαρρύνω, αν γουστάρεις εμφανισιακά όργανου τύπου Les Paul ή semi hollow και αν δεν σου αρέσουν οπτικά οι stratocaster τύπου κιθάρες, go for it. 

Παιδιά διαβάζω προσεκτικά όλων σας τις γνώμες και ευχαριστώ πολύ. Αυτά που γράφετε για τις strat ισχύουν όμως στα αυτιά μου, ίσως φταίνε και οι strat που έχω πιάσει στα χέρια μου, ο ήχος μου φαίνεται λίγο ποιο ξερός ίσως επειδή είναι πιο καθαρός.Ίσως με συνοδεία μπάντας να ενδείκνυται καθώς υπάρχουν και αλλά όργανα που ενισχύουν την Μπασίλα ( για ελληνικό ροκ κτλ). Δεν ξέρω αν αυτό είναι το ζητούμενο ομωσ καθώς νομίζω ότι δεν με βοηθάει ιδιαίτερα παράλληλα να τραγουδάω. Φανταστείτε ότι με μπάντες θα συνεχίζω να παίζω με ακουστική, την χρειάζομαι πιο πολύ για homework recording και για συνοδεία φωνής. Θέλω να είναι ποιο γεμάτος ο ήχος και δεν με πειράζει να είναι ποιο θαμπός, αν και νομίζω ότι έτσι και αλλιώς θα μπορέσω να τον φέρω στα μέτρα μου ακόμα και με μια τύπου les Paul. Προσανατολίζομαι λοιπόν στην GRETSCH G5230T και θα ήθελα την γνώμη σας. Θα πάω να τις ακούσω όλες το Σάββατο όμως από τα reviews που είδα και διάβασα είναι υπέροχη κιθάρα. Έχετε άποψη; Θα παίξω και με strat και θα αποφασίσω εκείνη την στιγμή… πάντως για την ιστορία ούτε ενισχυτής παίζει δουλεύω με ακουστικά και κάρτα ήχου. 

Μακάρι να μπορούσες να δοκιμάσεις την ΗΗ τελεκαστερ που σου προτείνει ο superfunk.

Είναι εξαιρετική η 5230t. Έχω την 5222 και την αναβάθμισα με τους μαγνήτες που φορά η 5230Τ. Πρόκειται για την ίδια κιθάρα, με double cut, χωρίς bigsby, και με broadtrons αντί filtertrons.

https://www.noiz.gr/community/forums/topic/59703-gretcsh-g5222-electromatic-in-depth-review/

Προσανατολίζομαι λοιπόν στην GRETSCH G5230T και θα ήθελα την γνώμη σας

Καταπληκτική κιθάρα που έπρεπε να κάνει τα διπλά από όσα κάνει. 

Οι μαγνήτες της είναι super και πάρα πολύ κοντά σε real Filtertones. 

Πάρτην χτες. 

Για να μην αυτοκτονήσεις ως νεοπας στην αλλαγή χορδών με Bigsby πάρε και ένα τέτοιο 

https://www.thomann.de/gr/vibramate_string_spoiler.htm?glp=1&gclid=CjwKCAjwiJqWBhBdEiwAtESPaDU1gu4fphp2nhJkaeSAowCJWkjc4YAxCH1WxkIZ4vp1prgrkOzNrxoCNt8QAvD_BwE

Αλλιώς δες κάνα βίντεο στο γιουτιουμπι για το πως αλλάζουν χορδές σε bigsby

Και εννοείται ότι με την gretcsh δεν θα έχεις σκοτεινό και μπουκωμενο ήχο, αλλά φωνεινο, διαυγη, γλυκό και με μπόλικη λεπτομέρεια. Και ακούγεται και πολύ ωραία ακουστικά (σε σχεση με άλλες), καθώς το σώμα είναι chambered.

Καταπληκτική κιθάρα που έπρεπε να κάνει τα διπλά από όσα κάνει. 

Οι μαγνήτες της είναι super και πάρα πολύ κοντά σε real Filtertones. 

Πάρτην χτες. 

Για να μην αυτοκτονήσεις ως νεοπας στην αλλαγή χορδών με Bigsby πάρε και ένα τέτοιο 

https://www.thomann.de/gr/vibramate_string_spoiler.htm?glp=1&gclid=CjwKCAjwiJqWBhBdEiwAtESPaDU1gu4fphp2nhJkaeSAowCJWkjc4YAxCH1WxkIZ4vp1prgrkOzNrxoCNt8QAvD_BwE

Αλλιώς δες κάνα βίντεο στο γιουτιουμπι για το πως αλλάζουν χορδές σε bigsby
Με τρομάζεις ?????

Και εννοείται ότι με την gretcsh δεν θα έχεις σκοτεινό και μπουκωμενο ήχο, αλλά φωνεινο, διαυγη, γλυκό και με μπόλικη λεπτομέρεια. Και ακούγεται και πολύ ωραία ακουστικά (σε σχεση με άλλες), καθώς το σώμα είναι chambered.
Να σου πω την αλήθεια από τον Πορτοκάλογλου προσανατολίστηκα στις Gretcsh γιατί τις χρησιμοποιεί πολύ και είναι ακριβώς το ύφος που παίζω και εγώ. 

Ο Πορτοκάλογλου παίζει πρωτίστως tele. Τις gretcsh τις έχει για δευτερες...?

Ο Πορτοκάλογλου παίζει πρωτίστως tele. Τις gretcsh τις έχει για δευτερες...?

Μια εποχή έπαιζε με 335 (μια natural καρακουκλάρα), με 330 (μια κόκκινη καρακουκλάρα), με strat, με Gretcsh, με tele (του είπανε ότι μοιάζει με τον Springsteen και είπε να του μοιάσει περισσότερο), με ότι να 'ναι γενικώς.

Λοιπόν παιδιά τελικά αγόρασα! Πηρα την 5230t. Απίθανη κιθάρα. Ότι καλύτερο έπαιξα σε αυτά τα χρήματα. Δοκίμασα αρκετες. Οι αντίστοιχες semi hollow δεν μου άρεσαν καθόλου. Το μόνο πρόβλημα είναι πτι δεν μπόρεσα να βρω βαλίτσα που να χωράει σωστά η συγκεκριμένη κιθάρα και της πήρα μια θηκαρα της Ritter πραγματικά εντυπωσιακά ποιοτική και προσεγμένη. Σχετικά με την κιθάρα … δεν έχω παίξει ακόμα πριν λίγο ήρθε σπίτι …. Αλλά από το λίγο που την σκάλισα. Φοβερή ποιότητα κατασκευής, πραγματικά πολύ καλή. Ωραία ταστιερα, η καλύτερη από όσες έπαιξα βέβαια θα την σεταρω, προς το Παρόν είναι ασετάριστη όμως συνολικά είναι πολύ βολική στα χέρια μου & ας έχω συνηθίσει ακουστικές κιθάρες. Ο ήχος είναι πολύ γλυκός και από ότι είδα αρκετά παραμετροποιήσιμος. Σας ευχαριστώ όλους για την πολύτιμη βοήθεια σας.

ΥΓ αγόρασα και το 12αρη ενισχυτή για practice της orange…… πραγματικά δεν περίμενα ότι θα έβγαζε τόσο καλό ήχο σε αυτά τα χρήματα. Με εντυπωσίασε. 

Γενικα είμαι πολύ happy!!

Καλόπαιχτη η κυρία και ο ενισχυτής.

Καλορίζικα.

Καλορίζικα τα εργαλεία. Περιμένουμε κλιπακι και φωτογραφίες!

Παιδιά θα ήθελα μια γνώμη ακόμα. Επειδή θέλω να την πάω την κιθάρα για setup. Το action στο μπάσο Μι στο 12το ταστο είναι στα 2,5mm νομιζω αρκετά high για ηλεκτρική. Πόσο να την κατεβάσω την κιθάρα; Γενικά χάνουν όγκο από το κατέβασμα των χορδών όπως οι ακουστικές; Λέω να την πάω στο 1,75 -2mm με elixir 10αρες (που φοράει έτσι και αλλιώς). 
Επίσης στο setup φτιάχνουν και τους μαγνήτες όσο αναφορά το ύψος; Γιατί βλέπω ότι έχουν μια διαφορά οι δυο μαγνήτες μεταξύ τους. Πρέπει να τους πω κάτι για αυτό; Συγχωρέστε την ασχετοσύνη μου απλά δεν έχω ξανά σεταρει ηλεκτρική. Το μοντέλο είναι Gretsch G5230t.

Στο 15ο ταστο παίξε λιγο κάτω από 2mm. Δες που σε βολεύει.

Οι μαγνήτες είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορια, καθώς εκτός της ρύθμισης τους καθ' ύψος, μπορείς να ρυθμίσεις και έναν έναν του πόλους. Η διαφορά στο ήχο είναι μεγαλη με σωστή ρυθμιση.

Ο κανόνας λέει, γενικότερα, ότι τους ρυθμίζεις με το αυτί, και τους αφήνεις εκεί που σε ικανοποιεί ο ήχος.

Εάν θες μπορώ να σου προτείνω κάποιες αποστάσεις, μια και έχω την ίδια κιθάρα.

1. Πόσο να την κατεβάσω την κιθάρα;

2. Γενικά χάνουν όγκο από το κατέβασμα των χορδών όπως οι ακουστικές;

1. Να την κατεβάσεις τόσο ώστε να μπορείς να παίξεις όπως θέλεις ΕΣΥ άνετα. Άλλοι προτιμούν το χαμηλότερο δυνατό action (όπως εγώ), και άλλοι λίγο ψηλότερο.

Έχει να κάνει καθαρά με τον τρόπο που χτυπάς τις χορδές.

Αν τις χτυπάς απαλά, τότε χαμηλό, αν "σκάβεις" (ή παίζεις με αρκετά σηκώματα), τότε ψηλότερο, γιατί θα ταστάρει η κιθάρα.

2. Η εμπειρία μου λέει ότι καμία κιθάρα δεν χάνει σε όγκο από κατέβασμα χορδών, ούτε οι ακουστικές, ούτε οι ηλεκτρικές.

Αυτό που αλλάζει, είναι ο τρόπος που χτυπάς τις χορδές, και η παλμική κίνηση της χορδής.

Αν η χορδή είναι πολύ χαμηλά, τότε πρέπει να χτυπήσεις πιο απαλά για να μην ταστάρει η κιθάρα, και άρα η παλμική κίνηση της χορδής είναι μικρότερη.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερη ένταση σε ακουστικό όργανο (αφού χτυπάς πιο απαλά).

Σε ηλεκτρικό όμως, αλλάζει το πράγμα, αν και όχι εντελώς.

Δεν δίνεις volume με το χτύπημα στις χορδές, το volume το δίνεις με άλλους τρόπους.

Δίνεις όμως "ένταση" στο χτύπημα και δυναμικές.

Θα πρότεινα να δοκιμάσεις να κατεβάσεις μόνος σου το action πριν την πας για σετάπ, για να δεις περίπου που σε βολεύει, έτσι ώστε όταν την πας, να ξέρεις τι να ζητήσεις.

Γιατί βλέπω ότι έχουν μια διαφορά οι δυο μαγνήτες μεταξύ τους.

Εννοείς ότι ο ένας είναι ψηλότερα από τον άλλο οπτικά, ή ότι υπάρχει διαφορά στην ένταση όταν αλλάζεις από τον έναν στον άλλο?

Trending...

Νέα θέματα

Back