Κατασκευη αριστεροχειρης strat για τον Θοδωρη Ζηρα

immortalx

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Χαιρετω την παρεα. Αυτη ειναι μια κατασκευη για τον Θοδωρη (http://www.theodoreziras.com/) ο οποιος κανει μαθηματα στο γιο μου και μου εδωσε το ελευθερο να κανω οτι μου κατεβει στο κεφαλι  ;D

scale length 25.5

ταστα 24 jumbo

τυπος κατασκευης bolt on

σωμα black walnut

μπρατσο maple/padauk 5 piece

top maple

Μαγνητες Seymour Duncan Blackouts

1 volume, 1 tone, 3 way switch

γεφυρα Schaller 3D6

κλειδια Schaller M6

finish 2K poly

Ηρθαν τα πρωτα parts που περιμενα για να ξεκινησω

SAM_0825.jpg

Εφτιαξα ενα καινουργιο template, σχεδον πανομοιοτυπο με της προηγουμενης 7χορδης, με καποιες μικροαλλαγες.

SAM_0830.jpg

Ειχα κολλησει ηδη 2 κομματια Αμερικανικης μαυρης καρυδιας και επελεξα την πλευρα με τα πιο ενδιαφεροντα νερα

SAM_0835.jpg

Αφου σημαδευτηκε το περιγραμμα κοπηκε στην κορδελα οσο ηταν δυνατον κοντα στη γραμμη

SAM_0837.jpg

Πηρα πρωτα τα "χοντρα" με καθετο τριβειο (ιδιοκατασκευη :D) και ετσι το ρουτερ δεν χρειαστηκε να δουλεψει πολυ. Στη φωτο φαινεται και το μανικι στην αρχικη του μορφη. Το ειχα ξεκινησει οσο περιμενα να ερθουν τα parts

SAM_0842.jpg

Κολληθηκαν τα δυο κομματια του top και κοπηκε χονδρικα στην κορδελα. Το παχος του ηταν μικρο και δεν ηταν αναγκαιο να κοπει τοσο κοντα στη γραμμη

SAM_0845.jpg

Στη συνεχεια κολληθηκε στο σωμα

17122012459.jpg

Ακομη ενα περασμα με το ρουτερ για να ερθει "προσωπο" με το σωμα

SAM_0851.jpg

Η κοπη για το scarf joint εγινε με δισκοπριονο και ενα πολυ απλο jig. Ειμαι σιγουρος οτι ειχα βγαλει φωτο αλλα δεν μπορεσα να τη βρω. Αν καποιος φιλος χρειαζεται λεπτομερειες μπορω να τραβηξω νεα φωτο. Το αποτελεσμα ειναι πολυ καλυτερο απ'οτι με κορδελα που το εχω κανει σε προηγουμενες κατασκευες. Χρειαστηκε ελαχιστη επεμβαση με πλανη για να γινει τελειως επιπεδο

SAM_0854.jpg

Τα δυο κομματια τριφτηκαν μαζι σε επιπεδη επιφανεια, ευθυγραμμιστηκαν και κολληθηκαν.

Για να μην φυγουν απο τη θεση τους με την πιεση των σφιγχτηρων, ανοιχτηκαν 4 μικρες τρυπες οπου χρησιμοποιωντας κοινες οδοντογλυφιδες ως καβιλιες συγκρατουν τα δυο κομματια στη θεση τους. Φαινονται αμυδρα στη φωτο με την κολλα απλωμενη

SAM_0859.jpg

SAM_0860.jpg

SAM_0861.jpg

Μετα το στεγνωμα εγινε η διαμορφωση του headstock αρχικα με κορδελα και μετα με το καθετο τριβειο.

SAM_0873.jpg

Μια πρωτη χαραξη της ταστιερας πρωτου κοπει στις τελικες της διαστασεις

SAM_0869.jpg

Στη συνεχεια radius και επαναχαραξη

SAM_0878.jpg

Σημαδεμα των τελικων διαστασεων πανω σε χαροταινια

SAM_0881.jpg

Και κοπη λιγο πιο εξω απο τη γραμμη

SAM_0883.jpg

Με τριψιμο σε επιπεδη επιφανεια με γυαλοχαρτο ηρθε στις τελικες διαστασεις

SAM_0887.jpg

Ανοιγμα του καναλιου του trussrod

SAM_0892.jpg

Εδω καπου εχασα τη μπαλα με τις φωτος. Κολληθηκε η ταστιερα και το headplate , ρουταριστηκε το μανικι προσωπο με την ταστιερα και καταφερα να μη βγαλω ουτε μια φωτο :D Τα 2 σημαδια στο πρωτο ταστο ειναι για ακομη μια φορα η υψηλης τεχνολογιας τεχνικη με τις οδοντογλυφιδες :D

SAM_0909.jpg

SAM_0913.jpg

Σημαδεμα και τρυπημα για dots

SAM_0920.jpg

SAM_0924.jpg

Κολλημα και τριψιμο των πλαινων dots

SAM_0935.jpg

SAM_0937.jpg

Τα μπροστινα dots δεν ειχαν ερθει ακομα οποτε παμε σε αλλη δουλεια. Σημαδεμα του πισω cavity

SAM_0940.jpg

Το πολυ "ψωμι" αφαιρεθηκε με δραπανο

SAM_0942.jpg

Και  το τελικο σχημα με ρουτερ

SAM_0947.jpg

Αφαιρωντας τον εσωτερικο δακτυλιο, το template ανυψωθηκε σε τακους για να σκαφτει η εσοχη του καλυμματος

SAM_0949.jpg

SAM_0955.jpg

"Σπασιμο" των γωνιων με το ρουτερ. Εν τω μεταξυ σκαφτηκε και το neck pocket

SAM_0958.jpg

Σημαδεμα του belly cut και της καμπυλης για το σκαψιμο του heel

SAM_0960.jpg

Αρχικα τροχος με flap disc και στη συνεχεια scraper και γυαλοχαρτα

SAM_0967.jpg

Σημαδεμα για σκαψιμο του top

SAM_0968.jpg

Σε αυτο το σημειο εμφανιστηκε ενα μικρο κενο στην ενωση των 2 κομματιων του top, ακριβως εκει που σκαφτηκε. Οσο ηταν επιπεδο φαινοταν μια χαρα αλλα το σκαψιμο αποκαλυψε καπιο "κουφιο" σημειο. Σκεφτηκα οτι θα εκλεινε με το sealer και θα καλυπτοταν απο το burst, κατι το οποιο δεν εγινε. Που θα παει, σε καμια 200αρια χρονια θα καταφερω επιτελους μια τελεια κιθαρα :D

SAM_0970.jpg

SAM_0974.jpg

SAM_0978.jpg

Τρυπημα του headstock για τα κλειδια

SAM_0983.jpg

SAM_0990.jpg

Μια τελευταια εφαρμογη του μπρατσου για να μπουν πρωτα οι βιδες και να σκαφτει  το σωμα σε εκεινο το σημειο

SAM_1001.jpg

SAM_1004.jpg

SAM_1013.jpg

Ξανα τροχος με flap disc, scrapers και γυαλοχαρτα

SAM_1020.jpg

SAM_1022.jpg

Ηρθαν και τα dots απο mother of pearl

SAM_1027.jpg

SAM_1030.jpg

Τοποθετηση των ταστων

SAM_1034.jpg

Μεχρι να στεγνωσει η κολλα ανοιχτηκαν και τα cavities των μαγνητων

SAM_1035.jpg

Αλλη μια πατεντα απο τα εργαστηρια της NASA για το ανοιγμα του καναλιου των καλωδιων :D

SAM_1041.jpg

Και μια μικρη αλλαγη σχεδιου. Αποφασιστηκε οι καμπυλες σε αυτο το σημειο να γινουν πιο pointy και να ειναι μεγαλυτερες σε βαθος.  Αν θυμαμαι καλα τις κατεβασα 15 mm

SAM_1039.jpg

SAM_1048.jpg

Εφτασε επιτελους και η ωρα για τον σχηματισμο του μπρατσου. Αυτη ειναι η πιο χαλαρωτικη εργασια!

SAM_1055.jpg

Και η διαμορφωση του heel για να "δεσει" με το σωμα. Ολα ειναι βεβαια χοντροκομμενα ακομα, με σημαδια απο τις ρασπες και τα χοντρα γυαλοχαρτα

SAM_1062.jpg

Μαρκαρισμα των ταστων για fret leveling

SAM_1065.jpg

Και στη συνεχεια recrowning

SAM_1071.jpg

Κατασκευη καλυμματων για το trussrod και το cavity των ηλεκτρονικων. Το trussrod cover το αλλαξα τελικα γιατι ηθελα να γινει χαραξη του ονοματος σε CNC.

SAM_1086.jpg

Σε αυτο το σημειο κοπηκε το nut και μπηκανε χορδες για να γινει ενας πρωτος ελεγχος. Χρειαστηκε να σκαφτει λιγο ακομη το neck pocket και διορθωθηκαν καποιες λεπτομερειες εδω και εκει. Στη συνεχεια αφεθηκε 2 μερες με τις χορδες περασμενες για να τσεκαρω την συμπεριφορα του μπρατσου. Επειτα τριφτηκε σταδιακα με γυαλοχαρτα διαφορετικης κοκκωσης και ετοιμαστηκε για νυφη...εεε για βαφη εννοω :D

SAM_1139.jpg

SAM_1149.jpg

Μετα το στεγνωμα ξεκινησε η διαδικασια "ισοπεδωσης" του βερνικιου με γυαλοχαρτα νερου και αλοιφες

SAM_1156.jpg

SAM_1164.jpg

SAM_1168.jpg

Σειρα ειχε το wiring και "καταφερα" και μια ωραια γρατσουνια που διορθωσα αργοτερα :D

SAM_1183.jpg

Αφου μπηκε ολο το hardware ξανα και σεταριστηκε, ενας φιλος μου αριστεροχειρας ανελαβε να την τεσταρει  (Τασος Στοϊδης απο τους Eternal Fire, ευχαριστω man!) και η κατασκευη εφτασε στο τελος της. Μερικες φωτος απο την κιθαρα ολοκληρωμενη

SAM_1251.jpg

SAM_1315.jpg

SAM_1323.jpg

SAM_1340.jpg

SAM_1344.jpg

SAM_1346.jpg

SAM_1359.jpg

SAM_1364.jpg

SAM_1379.jpg

SAM_1383.jpg

SAM_1385.jpg

SAM_1389.jpg

SAM_1391.jpg

Θα σας μεταφερω τις εντυπωσεις του την Κυριακη και ισως εχουμε και καποιο clip!

Ρε συ Γιάννη, είσαι μάστορα πρώτος.

Κακώς μένεις τόσο μακριά.  ;D

Αυτά τα κέρατα όμως βρε παιδί μου.....

Ακόμα κι αν δεν βγάλουν κανένα μάτι, βγάζουν άσχημο feng shui. ;D

Αυτα ειναι 8).Ποσο γουσταρω να βλεπω θεματα για το making of κιθαρων ειδικα απο ατομα που ξερουν πολυ καλα τι κανουν.Πολυ περισσοτερο επειδη εγω ποτε δεν θα καταφερω κατι τετοιο λογω ελλειψης και εργαλειων αλλα και ταλεντου :P.

Immortalx ολα τα λεφτα το κιθαρόνι.... ;)οτι και να πω λιγο ειναι.

Μήπως τυχαίνει να έχεις και κανένα άλλο παιδάκι για να του κάνω εγώ μάθημα  ;D.

Κανένα ανιψάκι έστω; (μπας και βγούμε με καμιά τέλε έστω)

Μπράβο σου. Επαγγελματική δουλειά κάνεις και φαίνεται ότι έχεις μεγάλη εμπειρία.

Παιδια ευχαριστω πολυ! Εχει αρκετες ατελειες εδω και εκει αλλα προσπαθησα οσο μπορουσα ως σχετικα αρχαριος.

@ audiokostas τα κερατα πρεπει να ειναι κοφτερα για να ακονιζουμε τις πενες  ;D

Νομίζω οτι ως αριστεροχειρας και εγω ο ίδιος,ζηλευω απίστευτα!  :D

Μπραβο,πραγματικα εξαιρετικη δουλεια!!

Θα την έχει αύριο ο Θοδωρής,γιατί έχουμε μάθημα και θα ήθελα να τη δω από κοντά! ;D ;D ;D Έκανες καταπληκτική δουλειά!!

BillTrantos είπε:
Θα την έχει αύριο ο Θοδωρής,γιατί έχουμε μάθημα και θα ήθελα να τη δω από κοντά! ;D ;D ;D Έκανες καταπληκτική δουλειά!!
Την Κυριακη θα την παρει! Κανε κανενα ευχελαιο να ειναι ολα OK  ;D

Τέλεια δουλειά. Τι μας λες φίλος... άκου αρχάριος...

Αει σιχτήρ πια με όλα τα ταλέντα εδώ μέσα...

Πολύ καλή δουλειά συνολικά. Συγχαρητήρια.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back