Πολύ πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση, αν μου επιτρέπεται μια γρήγορη παρεκτροπή :
"Operator, number, please:
It's been so many years
Will she remember my old voice
While I fight the tears?
Hello, hello there, is this Martha?
This is old Tom Frost,
And I am calling long distance,
Don't worry 'bout the cost.
'Cause it's been forty years or more,
Now Martha please recall,
Meet me out for coffee,
Where we'll talk about it all.
And those were the days of roses,
Poetry and prose and Martha
All I had was you and all you had was me.
There was no tomorrows,
We'd packed away our sorrows
And we saved them for a rainy day.
[...]
And I remember quiet evenings
Trembling close to you..."
Martha - Tom Waits
Ερώτηση - εξέλιξη της συζήτησης :
Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι οι στίχοι μπορούν να γίνουν επαρκώς κατανοητοί ανεξαρτήτως γλώσσας, τελικά τι έχει σημασία?
Η ροή? Η ευηχία? Το τελικό μήνυμα? Τι λέγεται? Τι δε λέγεται? Πώς οι στίχοι ακολουθούν την κλιμάκωση της μουσικής ή πως δημιουργούν αντιθέσεις? Η εικονοπλασία? Η υπόθεση / ιστορία? Το μυστήριο γύρω απο την ερμηνεία / οι πολλαπλές νοηματικές εκδοχές? Η μήπως τελικά απλά το πως μπορούμε να συντονιστούμε εμείς με όσα περιγράφονται στο κομμάτι λόγω παρεμφερών εμπειριών?
προφανώς όλα τα παραπάνω, αλλά πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να το υπεραναλύουμε... ποιος δεν είχε πορωθεί μικρός με το we will rock you ή με το Paranoid χωρίς να έχει ιδέα του τι λέει? Το τελευταίο δεν είναι και τόσο άκυρο, ίσως τελικά οι συνδέσεις που κάνουμε με τη μουσική να ωφείλονται σε αρκετά χαμηλού επιπέδου εγκεφαλικές λειτουργίες - και προφανώς τα πράγματα στα οποία βρίσκει ο καθένας μας νόημα είναι όπως προαναφέρθηκε αποτέλεσμα πλαστικότητας / μνήμης...
το κούρασα ε? Πρόταση της ημέρας : κοτόπουλο με σάλτσα λεμονάτη και ρύζι Uncle Ben's (αν έχετε μόνο απλό ρύζι βάλτε το σε συσκευασία Uncle Bens και κοιτάχτε την συσκευασία για ένα λεπτό πριν το βγάλετε και το ρίξετε στην κατσαρόλα)
Και για το βράδυ, το Closing Time του Tom Waits.
Αποφύγετε αυτές τις μέρες κομμάτια όπως το Μάτι της Τίγρης και τον Άνθρωπο στο Ασημένιο βούνο (είμαι ρόδα, είμαι ρόδα κτλ κτλ)