LK είπε:
Anduan3 παραβλέπεις κάτι, που ίσως για εσένα να μην έχει ιδιαίτερη σημασία, για κάποιους άλλους όμως έχει. Για την ακρίβεια παραβλέπεις δύο πράγματα. 1ον Το λεγόμενο product feeling (που σε κάποιους μετράει) και 2ον και σπουδαιότερο ότι δεν έχει σημασία τόσο τι δυνατότητες έχει ένα όργανο , αλλά τι σου εμπνέει να παίξεις. Αν και η σύγκριση moog με ψηφιακά όργανα είναι apples and oranges , δεν είναι αυτό το ζητούμενο κατά τη γνώμη μου (εννοώ το συγκριτικό test). Επιμένω ότι βασικότερο είναι τι σε εμπνέει να παίξεις με αυτό ένα όργανο.
Ολα αυτα που λες φιλε LK τα ξερω και τα δεχομαι, αλλα ειναι ολα υποκειμενικα.
Και μενα με εμπνεει να παιξω με μια Χ μαρκα φυσαρμονικας, εχω τρελα ρε παιδι μου με τον ηχο της, τι πρεπει να γινει, να μου την πουλησουν 500€?
Εγω στεκομαι στο εντελως αντικειμενικο κομματι της ιστοριας που λεει οτι ενα synth με τετοιες δυνατοτητες ειναι υπερκοστολογημενο, απο οπου και να το δεις.
Κατασκευαστικα? Ουτε απο χρυσο να ηταν.
Δυνατοτητες συνθεσης ηχου? Τραγικα μικρες σε συγκριση με τα σημερινα synths.
Ακομα και αν ο συγκεκριμενος Moog ηχος ειναι μοναδικος, αυτο δεν ειναι λογος να το πουλανε σε τετοια τιμη. Και ο ηχος του ειναι μεν μοναδικος (
οπως και καθε αλλου synth) αλλα αυτο απο μονο του δεν λεει κατι.
Το οτι υπαρχουν μουσικοι που τα αγοραζουν ειναι αλλη ιστορια, υπαρχουν πολλοι περισσοτεροι που δεν τα αγοραζουν για τους λογους που ειπα. Ειμαι σιγουρος οτι ακομα και οι κατοχοι ενος Moog καπου στο βαθος του μυαλου τους ξερουν οτι το synth που εχουν ειναι ακριβο. Και δεν ειναι τυχαιο οτι παρα πολλα reviews/tests κανουν σχολιο για την τιμη του.
Η τιμη ανεβαινει οσο θελει και οπως θελει φιλε bloody_sunday οταν το Χ "μηχανημα" ειναι χειροποιητο, κανει καλα αυτο που κατασκευαστηκε να κανει, οταν κουβαλαει ενα "βαρυ" ονομα, οταν ειναι limited edition, οταν ειναι παλιο/ιστορικο και αλλα πολλα.
Οι τιμες δεν ανεβαινουν παντα με τη λογικη και συμφωνα με αντικειμενικα κριτηρια.
Και γω μπορει να εδινα 10.000€ για να αγορασω ενα MiniMoog που ειχε ο Emerson σε μια tour, αυτο δεν σημαινει οτι το συγκεκριμενο synth αξιζει 10.000€.
Και στην τελικη, επειδη η Moog εχει ακομα ζητηση, ειναι λογος αυτος να πουλανε τα synths τους σε τετοιες τιμες? Αυτο το θεωρω "
πιασιμο κwλου" και εκμεταλλευση της οποιας επιθυμιας καποιου να αποκτησει ενα Moog.
Θεωρω την τιμη τους υπερβολικη, και απορροια εκμεταλευσης (
με την κακη εννοια) του ιστορικου αυτου ονοματος.
Τελος, να ξαναπω οτι και γω γουσταρω τον ηχο Moog και οπως ειπα θα γουσταρα ενα Voyager, αλλα βρισκω την τιμη του απαραδεκτη.
Αυτα...