kilon είπε:
Yπάρχουν 2 boot menu .
To πρώτο που είναι αυτό που επιλέγει μεταξύ WINDOWS και UBUNTU και ελέγχεται απο το BOOT.INI.
To δεύτερο μενού εμφανίζεται μετά το 1ο εφόσον πατηθεί ESC και επιλέγει μεταξύ διαφορετικών εκκινήσεων UBUNTU και ελέγχεται απο το menu.lst .
Xmmm.. νομιζω καταλαβα πιο ειναι το μπερδεμα σου/μου στην συνενοηση. Ειναι θεμα ορολογιας.
Αληθινα, υπαρχει ΕΝΑ ΜΟΝΟ πραγμα... οφειλεται στο grub και ειναι ενα grub config plain text file (το ανοιγεις με ενα text editor:vi, emacs, ...)
(Παλιοτερα ηταν το lilo.conf που ηταν το αρχειο ρυθμισης του παλιου loader lilo, σημερα λογικα δεν θα βρεις σημερινη διανομη με lilo)
Σε αυτο φαινεται τι θα εκκινειται, ποσο θα περιμενει για το αν θα πατησεις, τι kernel options θα περναει, αν θα κανει disable πραγματα κλπ... Το grub γενικα περιμενει να παρει τα boot options του χρηστη απο καπου, ενα η πολλα αρχεια η μπορει ακομα και command line μεσω παραμετρων...
Απλα πολλες διανομες "σπανε" για λογους "ευχρηστιας" το config file αυτο σε λογικες (κατα τα γουστα τους) κατατμησεις: αλλο file για το ενα, αλλο για το αλλο, με διαφορα εξωτικα ονοματα (σαν αυτα που αναφερεις)... αλλο που ο χρηστης μπορει να πειραξει, αλλο που δεν συνισταται να πειραξει...
Συνηθως αυτο γινεται ωστε καποιο γραφικο προγραμμα διαχειρισης της διανομης σου για το grub, να πειραζει μονο καποιο απο τα υποfiles για την ευκολια του... Για παραδειγμα το παλιο μου RH5 (που ακομα δουλευει καπου καπου) τα εχει ολα σε ενα μεγαλο αρχειο grub config. Φανταζομαι πολυ πιο συγχρονο ubuntu σου εχουν βαλει πιο πολλα αρχειακια το καθενα δηθεν για κατι...
Δε πα να χει 1 ενιαιο μεγαλο grub.cfg η 15 μικρα αρχεια με ο,τι ονομα ναναι, δεν πα να ναι το /etc/grub.cfg η πολλα στο /boot/grub/... το ιδιο ειναι με λιγα λογια

. Ειναι ολες αυτες οι μικροδιαφορες που κανουν τα distros διαφορετικα ...
Αν εχεις κεφι για grub μελετη,man grub σε μια κονσολα...
(hint: και σε ενα απο αυτα -συνηθως απανταται με το ονομα grub.conf- να τα εβαζες ολα το ιδιο θα εκανε για το grub, εσενα και το vi σου, αλλα αν το διαχειριζεσαι απο καποιο γραφικο εργαλειο το πιθανοτερο ειναι μετα να στα κανει ολα σκ@τα. Αλλα και copy να το εκανες (για να μην χασεις το παλιο grub.cfg σου) σε evris.lakis και να τα πειραζες εκει και μετα να ελεγες στο grub να τρεξει λαμβανοντας ως input το evris.lakis παλι καλος θα ησουν)
Ελπιζω να μην σε μπερδεψα περισσοτερο
Για το θεμα του install ... ειναι κλαψτα Χαραλαμπε? οσον αφορα την εγκατασταση και την συμβιωση με τα αλλα λειτουργικα χαλια τα πραγματα ε? Δηλαδη, το MAC OS πως το στηνεις σε ενα PC (η σε ενα laptop η σε μια Amiga, η σε ενα Αρχιμηδης η Xbox η Playstation η σε ενα SUN η σε ενα tablet PC η σε ενα RISC η σε ενα ALPHA η σε ενα κινητο η σε ενα ψυγειο η σε ενα Dreambox η ακομα και σε ενα παλιο Apple/MAC η σε ενα USB stick η σε ενα liveCD) και ρυθμιζεις τον boot loader του να φορτωνει και αλλα τυχαια εμπορικα η μη λειτουργικα που εχεις στους δισκους σου (εξωτερικους, εσωτερικους, USB, SCSI, SATA, IDE, πρωτους, δευτερους, σε λογικα η κυρια, ενεργα η μη partitions)? Πιο ευχρηστα ?
Μου φτιαχνεις ενα liveCD Mac OS με τα προγραμματα της αρεσκειας σου να μου το στειλεις να το τρεξω στο φορητο μου να δω τι σε εντυπωσιασε? Και αν μου αρεσει να το στησω και εγω σε ενα USB δισκακι μου για να μην χασω και το παλιο μου λειτουργικο? Για να μην κλαει ο Χαραλαμπος αλλο?
Χο χο...