metalmike είπε:
Το οποίο ύψος στο οποίο πρέπει να μπουν τα monitor δε θέλει πειραματισμό, αλλά έχει συγκεκριμένη θέση, τα αυτιά δεν τα έχει ο καθένας σε διαφορετικό σημείο.
επειδή τα φτωχά ελληνικά μου δεν έβγαλαν συμπέρασμα για το τι θέλει να πει ο ποιητής μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει?
------------------------------------------------------------------------------------------------
μέχρι τότε θα μου επιτρέψετε
να κρατήσω την άποψη μου για το θέμα (που οι φτωχές μου τεχνικές γνώσεις και η μικρή μου εμπειρία σε δεκάδες τοποθετήσεις ηχείων μιας μεγάλης γκάμας δυνατοτήτων, τιμής και σχεδιαστικών προσεγγίσεων, έχουν συντελέσει ώστε να σχηματιστεί)...
και η οποία είναι ότι:
φυσικά και χρειάζεται
πειραματισμός για να βρεθεί το "
ιδανικό" ύψος των ηχείων ώστε να ολοκληρωθεί η αναζήτηση του "ιδανικού"
sweet spot (εάν φυσικά μας ενδιαφέρει να το βρούμε)...
οι
γενικεύσεις του στυλ "το αυτί να είναι στην νοητή ευθεία" του τουίτερ ή ανάμεσα στο τουίτερ και γούφερ μόνο ως "
σημείο εκκίνησης" μπορούν να εκληφθούν (πιο "σωστή" η δεύτερη αν τελικά βαριέσαι το microtuning)... από κει και πέρα η τοποθέτηση του ηχείου (κάθετη ή οριζόντια), οι ανακλάσεις του χώρου ή του σημείου έδρασης του (κονσόλα, γραφείο, αντικειμένων σε αυτό), η διάσταση της πλευράς του ισόπλευρου, το είδος του τουίτερ, η κλίση και η μεταξύ τους απόσταση κ.α. θα
καθορίσουν για κάθε μοντέλο την
τελική θέση...
π.χ. μια τοποθέτηση των JBL σε ένα γραφείο με απόσταση μεταξύ των ηχείων στο 1,20-1,60 και μεγάλη κλίση προς τα έσω (σύνηθες λάθος λόγω ανάγκης κυρίως), με τα αυτιά στην ευθεία της μονάδας των υψηλών, θέλει πολύ έμπειρο ή κουφό (;D) χρήστη για να μην οδηγεί σε "μουντές" μίξεις...
όλα αυτά με αυτά που ανέφερα στο πρώτο ποστ, αλληλεπιδρούν, κάνοντας το "σπορ" από
περιττό στο "όλον" μέχρι γοητευτικό ή και εμμονικό ακόμα για κάποιους...
------------------------------------------------------------------------------------------------
η "σωστή"
ηχοδιαμόρφωση του χώρου (αν δεν διαθέτετε γνώσεις και το DIY σας θυμίζει μάρκα πλυντηρίου ;D) είναι
δυστυχώς όντως θέμα χιλιάρικων (και μάλιστα με υπερτιμημένα κατά κανόνα εμπορικά προϊόντα ως επιλογές)...
φιλική συμβουλή μια και μπήκα στο χορό... για ηχεία στο επίπεδο των εν λόγω JBL ή των KRK αγοράστε τις φθηνότερες βάσεις που θα βρείτε με μόνα κριτήρια την σταθερότητα και το να φέρουν "ακίδες" (ιδανικά αγοράστε και ένα σετ ακίδων για τα ίδια τα ηχεία)...
οπότε όπως ματάπα, ξεκινήστε "με βήματα βελτίωσης μέχρι εκεί που φτάνει η τσέπη σας και η εμπειρία σας"... κάποια πάνελ σε συνδυασμό με μπασοπαγίδες (υπάρχουν πολλά θέματα στο noiz που μπορούν να σας βοηθήσουν) συνήθως
αρκούν, μαζί με το συνολικά σωστό "στήσιμο" για να
αξιοποιήσετε τα ηχεία σας στο βαθμό που
μπορούν να αποδώσουν...
ΥΓ. το "στήσιμο" (και ειδικά τις μικρολεπτομέρειες) ποτέ μη το βιαστείτε... λίγη και συνεχής ενασχόληση μεσοπρόθεσμα θα σας αποζημιώσει... το να αφιερώσετε 15 ώρες σε μια μέρα θα σας οδηγήσει σε ένα "άκυρο" κατά κανόνα αποτέλεσμα μια και το αυτί (λόγω του δυνάστη του εγκέφαλου) είναι "τεμπέλικο" και μετά από σύντομο διάστημα τεταμένης προσοχής τείνει να "σαλαμοποιεί" τα ερεθίσματα... αποτέλεσμα αυτό που θα ακούσετε την άλλη μέρα δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτό που νομίζατε ότι "φτιάξατε"...
(η συμβουλή ισχύει και για το mix ή το mastering)...
ΥΓ2 τα αποτελέσματα του "γκουγκλαρίσματος" (εδικά αν δεν διαθέτει "ικανό γνωσιακο φίλτρο") καλό είναι κάποιος να τα κρατάει για τον εαυτό του...
ειδικά σε ότι έχει να κάνει με ηχεία (που εξακολουθούν να αποτελούν τον πιο "αδύναμο κρίκο" ενός αναπαραγωγικού συστήματος με αργά, σε σχέση με τα λοιπά ηλεκτρονικά, στάδια εξέλιξης), αν αυτός ο κάποιος, δεν έχει επαρκείς παραστάσεις από "ακουστική μουσική" και έχει διαμορφώσει άποψη για τον "ηλεκτρικό ήχο" ακούγοντας από φθηνά hi fi συστήματα και mp3, ας είναι φειδωλός στις κρίσεις...
όσο για τα βιντεάκια του youtube ελπίζω να μη θέτε και σοβαρή αναφορά... ;D
ΥΓ3 δεν το θελα το
σεντόνι πάλι ρε (ξέρεις εσύ)... οξύμωρον αλλά βαριέμαι να γράφω... αλήθεια... αλλά δεν με αφήνουν να αγιάσω... κάποια στιγμή θα το πάρω απόφαση να μη μπαίνω στον πειρασμό... και μην ανησυχείς έτσι που πάει θα φυτρώσει και η "προβοσκίδα" που καλλιεργώ οπότε...:

;D