Αν κάναμε μια υποθετική ανάλυση του κοστολογίου ενός overdrive τύπου 808, με σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα π.χ.
- R&D (Έρευνα) ?
- Υλικά 30 ευρώ
- Εργατικά 10 - 15 ευρώ (5/ώρα)
- Μεταφορικά 5 ευρώ
- Προμήθεια πωλητή 30%
Απο εκεί και πέρα έχουμε άλλα λειτουργικά έξοδα και το κέρδος του κατασκευαστή.
Αν κάνω λάθος διορθώστε ότι γνωρίζετε και ορίστε μια τελική τιμή.
Το θέμα έχει απαντηθεί εδώ πάνω-κάτω.
Ο καθένας με βασικές γνώσης στην κατασκευή πεταλιών μπορεί να υπολογίσει στο περίπου (πολύ στο περίπου) πόσο κοστίζει να φτιαχτεί ένα πετάλι. Μετά από αυτό το βήμα μπορούν να γίνουν πολλοί συλλογισμοί:
1) Με ενδιαφέρει να στηρίξω τον κατασκευαστή που πληρώνει αξιοπρεπείς μισθούς στους υπαλλήλους του, ή δεν έχω θέμα με τον Κινέζο που παίρνει 2.5-3.5 ευρώ την ώρα;
2) Με ενδιαφέρουν οι πρώτες ύλες; Άλλη καταπόνηση έχει ένα πετάλι ενός bedroom player και άλλη ενός hired gun που παίζει 100 και 200 gigs το χρόνο.
3) Με ενδιαφέρει να στηρίξω το R&D για κάτι νέο, ή βολεύομαι με ένα SD-1;
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα καθορίζουν και το αν θα δώσει κανείς 200+ ευρώ για ένα overdrive, phaser, οτιδήποτε.
Ξεχνάμε και το πολύ βασικό. Άλλη αξία έχουν 200 ευρώ για μένα που σπουδάζω και ζω από οικονομίες που κάναμε οικογενειακώς εδώ και 6 χρόνια και άλλη αξία έχουν για έναν Αμερικανό οδοντίατρο που καθαρίζει 150-200k/χρόνο.
Είναι τόσο πολυπαραγοντικό το θέμα που προφανώς δεν απαντάται σε 2 γραμμές. Ο καθένας θα το σκεφτεί και διαφορετικά.
Εγώ αυτή την περίοδο δε θα έδινα 200+ ευρώ για οτιδήποτε έχει να κάνει με τα χόμπι μου, ακριβώς γιατί δε μου περισσεύουν. Σε άλλη φάση της ζωής μου μπορεί και να τα δώσω.
Αν καταλαβαίνω καλά τι ρωτάς και τι άποψη έχεις, θεωρείς ότι από ένα σημείο και μετά έχουμε diminishing returns και μας ρωτάς πότε θεωρούμε εμείς ότι είναι αυτό το σημείο. Εγώ προσωπικά τη δουλειά μου θα την κάνω ωραιότατα με ένα SD-1 πάνω σε έναν καλό Marshall. Αλλά η ψυχή μου θα χαρεί περισσότερο με ένα KOT σε έναν Friedman. Μπορείς να βάλεις pricetag στη χαρά του άλλου;