Interstellar - Music

• Thread starter Thread starter guitalele
  • Start date Start date
  • Last post Πρόσφατη δραστηριότητα Πρόσφατη δραστηριότητα:
  • Απαντήσεις Απαντήσεις: Απαντήσεις 42
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις: Εμφανίσεις 11K
theoctapus είπε:
Λίγη θεωρία. Το δευτερόλεπτο δεν διαρκεί διαφορετικά όταν μεταβάλλεται το βαρυτικό πεδίο. Ο αστροναύτης στον Κρόνο ή κοντά στον ορίζοντα γεγονότων μιάς μαύρης τρύπας δεν βιώνει κάτι διαφορετικό. Αυτό που αλλάζει είναι η αντίληψη του εξωτερικού παρατηρητή (γι' αυτό και λέγεται σχετικότητα). Έστω ότι ο Μπόμπ βρίσκεται σε ένα πλανήτη με ασθενή βαρύτητα και η Άλις σε ένα με ισχυρή. Και οι δύο κάνουν ένα πείραμα που ξέρουν ότι διαρκεί Χ χρόνο, και οι δύο μετράνε τον χρόνο με ίδια ρολόγια. Όταν το πείραμα τελειώσει και οι δύο θα αναφέρουν ότι διήρκεσε ακριβώς Χ χρόνο. Όμως αν βάλουμε ένα τρίτο παρατηρητή και πούμε και στους δύο να του στείλουν ένα μήνυμα ακριβώς όταν ολοκληρωθεί το πείραμα κι αν υποθέσουμε ότι ξεκίνησαν ταυτόχρονα (αν και ακόμα κι αυτή η έννοια ακυρώνεται στα πλαίσια της σχετικότητας) το μήνυμα του Μπόμπ θα φτάσει πρώτο. Κατά τ' άλλα αμφότεροι δεν θα αναφέρουν κάτι το περίεργο.

Όταν αυξήσουμε τις χωρικές διαστάσεις δεν είναι απαραίτητο να αλλάζει κάτι χρονικά (αν και δεν ξέρουμε στα σίγουρα), ο χρόνος πάλι επηρεάζεται απ' την καμπύλωση του χωροχρόνου και πάλι θα κυλά με παρόμοιο τρόπο. Αυτό που αλλάζει είναι ότι αντί το πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά, πίσω-μπρός (αν και η συμμετρία του χώρου δεν επιτρέπει τον διαχωρισμό των διαστάσεων ακριβώς όπως δεν μπορείς να αναγνωρίσεις το ένα συγκεκριμένο ποτήρι νερό σε ένα κουβά που έριξες τρία ποτήρια νερό) θα έχουμε και δύο νέα από-πρός κάτι.

Για την σύνδεση του bpm με τα προηγούμενα νομίζω ότι πρόκειται για τραβηγμένη υπόθεση. Αν π.χ. ήταν 62 ή 58 θα άλλαζε κάτι;

Είναι αλήθεια ότι έκαναν την έξτρα προσπάθεια.

Το νού σας ρεμάλια, δεν την έχω δεί ακόμα, μην αποκαλύπτετε λεπτομέρειες. ;D
Σ'ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την αστρονομία εδώ και ένα χρόνο και προσπαθώ να τα ξεδιαλύνω στο μυαλό μου.

Ωστόσο ακόμα πιστεύω ότι μπορεί και να σχετίζονταν. Γιατί ακριβώς σταμάτησε αυτό το τέμπο όταν μπήκε στον 5-διάστατο χώρο.

Δεν ξέρω, μην μου χαλάς τα όνειρα  ;D ;D

offtopic: έχεις κάποιο σχετικό σύγγραμμα μήπως να μου προτείνεις;

jmiliad είπε:
Για την θεωρία της σχετικότητας συγκεκριμένα internet is your friend. Προσωπικά δεν έχω κάποιο βιβλίο που να ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα (εκτός της ίδιας της δουλειά του Αινστάιν που ποτέ δεν έκατσα να διαβάσω κυρίως λόγο των μαθηματικών, δεν είμαι φυσικός), πληροφορίες έχω συγκεντρώσει όλ' αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι διαβάζοντας βιβλία για διαφορετικά θέματα τα οποία όμως αναλύουν και την σχετικότητα, διαβάζοντας άρθρα σε περιοδικά και πολύ internet. Όμως δεν είναι δύσκολο να βρείς, υπάρχει υλικό αφθονο.

jmiliad είπε:
Ναι έτσι είναι!!

Πολύ θα 'θελα να το παρακολουθήσω το σεμινάριο! Υπάρχει κάποιο βίντεο - pdf ή σκοπεύεις να το ξανακάνεις στα κοντά;

Χαχαχα χαίρομαι που βοήθησα  8)
Δεν ημουν εισηγητής εγω λολ, εννοούσα οτι το παρακολούθησα.

Δεν γραφω ποιο  μηπως θεωρηθει διαφημιση αν και οι ανακοινώσεις του συγκεκριμενου φορέα  μπαινουν στο noiz. Τσεκαρε τα δελτια τυπου.

αμα θες σου στελνω pm.

jmiliad είπε:
αφου ασχολείσαι κιόλας λίγο

ξεκίνα με τη σειρά βιβλιων του στηβεν χοκινς και δεν θα χασεις

εναλλακτικα και πιο γρηγορα ψαξε στο νετ να δεις τα ντοκυμαντερ του που στηριζονται στα βιβλία του αλλα φυσικά στο βιβλίο υπάρχει περισσότερη ανάλυση.

theoctapus είπε:
Για την θεωρία της σχετικότητας συγκεκριμένα internet is your friend. Προσωπικά δεν έχω κάποιο βιβλίο που να ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα (εκτός της ίδιας της δουλειά του Αινστάιν που ποτέ δεν έκατσα να διαβάσω κυρίως λόγο των μαθηματικών, δεν είμαι φυσικός), πληροφορίες έχω συγκεντρώσει όλ' αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι διαβάζοντας βιβλία για διαφορετικά θέματα τα οποία όμως αναλύουν και την σχετικότητα, διαβάζοντας άρθρα σε περιοδικά και πολύ internet. Όμως δεν είναι δύσκολο να βρείς, υπάρχει υλικό αφθονο.

αφου ασχολείσαι κιόλας λίγο

ξεκίνα με τη σειρά βιβλιων του στηβεν χοκινς και δεν θα χασεις

εναλλακτικα και πιο γρηγορα ψαξε στο νετ να δεις τα ντοκυμαντερ του που στηριζονται στα βιβλία του αλλα φυσικά στο βιβλίο υπάρχει περισσότερη ανάλυση.
Οκ, thank you! Θα πάω σήμερα κιόλας να δω μήπως βρω και κανένα βιβλίο του Χόκινγκ.

Δεν ημουν εισηγητής εγω λολ, εννοούσα οτι το παρακολούθησα.

Δεν γραφω ποιο  μηπως θεωρηθει διαφημιση αν και οι ανακοινώσεις του συγκεκριμενου φορέα  μπαινουν στο noiz. Τσεκαρε τα δελτια τυπου.

αμα θες σου στελνω pm.
Ναι στείλε μία, αν δεν σου κάνει κόπο  8) :)

degdekis είπε:
θα σε φέρνω σαν παράδειγμα όταν μου λέει η γυναίκα μου οτι είμαι παντελως κατεστραμμένος και δεν σκεφτομαι τιποτε αλλο εκτος απο τη μουσικη το μπάσκετ και το σεξ...
Εμείς είμαστε αδέρφια από άλλη μάνα και από άλλο πατέρα...

πολυ αφιλοξενο το διάστημα. Καθε φορα που γυριζω απο εκει σκεφτομαι με τρομο την στιγμη που πρεπει να ξαναταξιδέψω. Αλλα ειναι η δουλειά μου.

Τοσα χρόνια δουλεύω στο διάστημα...... τοσα χρόνια.................

Αλλα....... ετσι γεμίζει η κατσαρόλα.................... χαχαχαχχαα

Πάρτε τα δύο βιβλία του Kip Thorne, «Μαύρες Τρύπες και στρεβλώσεις του χρόνου».

Είναι ο αστροφυσικός πίσω από την ταινία. Τον είχα γνωρίσει το 1991 στο Ηράκλειο Κρήτης. Παίζει στοιχήματα με Hawking κτλ, οπότε ό,τι λέει διαβάστε το, αξίζει!

Τρομερή ταινία και τρομερό soundtrack! Δείτε και αυτό όσοι ενδιαφέρεστε, δεν κάνει κάποιο σοβαρό spoiler:

atreu73 είπε:
Spoiler spoiler.

Δηλαδή αν πέσω σε μια μαύρη τρύπα υπάρχει περίπτωση να βρεθώ πίσω από τη βιβλιοθήκη του σπιτιού μου; Υπάρχει δηλαδή μία πιθανότητα στο εκατομμύριο τα ανώτερα όντα (εμείς στο μέλλον) να επέμβουν στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας και αν μπορούν να το κάνουν αυτό γιατί απλά δεν στέλνουν εξαρχής τον μαθηματικό τύπο που θα σώσει ούλον τον κόσμον στον Michael Caine;

Theoctapus, τι λες εσύ;
Spoiler spoiler.

εγω νομιζω οτι δεν επεσε ποτε στην μαυρη τρυπα αλλα τους μαζεψαν κατευθειαν αυτον και το ρομποτ του οι μελλοντικοι ανθρωποι και τους πηγαν σε εκεινο το μερος και τους εδωσαν τις πληροφοριες που εψαχναν…

το νομιζω αυτο γιατι υποτιθεται οτι οταν πλησιασεις πολυ σε μια μαυρη τρυπα το σωμα σου θα συντριβει απο το ιδιο του το βαρος καθως θα επιταχυνεις προς τα εκει…

αλλα κυριως γιατι στο τελος της ταινιας οταν αυτος φευγει για να συναντησει την ετσι που ειναι μονη της στον αλλο πλανητη εχουν ακομα αναλογη διαφορα ηλικιας… ενω αν αυτος ειχε πλησιασει περισσοτερο απο εκεινη στην μαυρη τρυπα και ειχε αραξει κιολας λιγο εκει μεσα θα επρεπε αναλογα να ειχαν πεθανει και εκεινη και τα παιδια των παιδιων του … δεν ξερω αν βγαινει νοημα

μπορει βεβαια να ειναι απλα μια σαχλαμαρα του σκηνοθετη… αλλα ο Nolan  ειναι καλος δεν κανει τετοια                              ?

jmiliad είπε:
Καλησπέρα!

Προειδοποιώ ότι ίσως υπάρξουν κάποια Spoilers για την ταινία, γι αυτό αν δεν την είδε κάποιος καλύτερα να την δει και μετά να διαβάσει το post μου.  :up
και εδω σταματαω το διαβασμα :P

Κουφη Λεοπαρδαλη είπε:
Ακομα μια προπαγανδα της CIA για της φυση της φυσικης. Οχι επιστημονικη φαντασια κυριοι, ειναι σκετη φαντασια.
ουάου...

jmiliad είπε:
Αυτό συνεχίστηκε και στην υπόλοιπη ταινία ο ρυθμός ήταν στα 60bpm όσο δηλαδή ένα Γήινο δευτερόλεπτο. Λέω Γήινο γιατί όπως αναφέρθηκε και πολλές φορές στην ταινία και για όσους ασχολούνται λίγο με αστρονομία-φυσική, η Θεωρία της Σχετικότητας του Άινσταϊν η οποία λέει ότι η βαρύτητα καμπυλώνει τον χρόνο (με πολύ απλά λόγια). Άρα αλλιώς μετράει ο χρόνος στην Γη αλλιώς σε ένα σύστημα με μεγαλύτερη, μικρότερη βαρύτητα. Το δευτερόλεπτο δηλαδή διαρκεί διαφορετικό χρόνο εδώ απ' ότι π.χ. στον Κρόνο. Στην ταινία ακουγόταν συνέχεια το τέμπο των 60bpm (του Γήινου δευτερολέπτου) και το συνδίασα ως μία ανάμνηση της Γης στην ταινία, όταν ο πρωταγωνιστής και η ομάδα βρίσκονταν σε άλλα πλανητικά και μη συστήματα με άλλη βαρύτητα άρα και με άλλη εμπειρία του χρόνου. Αν και τα δευτερόλεπτα σε εκείνα τα συστήματα ήταν μικρότερα-μεγαλύτερα στην μουσική εξακολουθούσαν σταθερά τα 60 Γήινα bpm.
Να διορθωσω πως ολα τα τοπικα δευτερολεπτα ειναι τα ιδια. Για εναν που ζει στον Κρονο ο χρονος κυλα για αυτον με τον ιδιο ρυθμο οπως και για εναν γηινο. Η διαφορα ειναι πως επειδη ο Κρονος εχει μεγαλυτερη βαρυτητα, σε σχεση με την Γη εκει ο χρονος ειναι (απειροελαχιστα) πιο αργος. Δεν μπορει να βιωσει καποιος διαφορετικο ρυθμο του χρονου παρα μονο να παρατηρησει διαφορες με αλλα συστηματα αναφορας. Αυτα σχετικα με την χρονο.

Τωρα οσον αφορα την ταινια δεν την εχω δει και μαλλον δεν θα την δω. Υπεροχη μουσικη αλλα με απωθει το σεναριο που εχει να κανει με αλλες διαστασεις, σκουληκοτρυπες και τα λοιπα. Ο λογος ειναι καταρχην γιατι ολα αυτα οχι μονο ειναι wild υποθεσεις αλλα και αντιεπιστημονικα και ο λογος που υπαρχουν στην pop κουλτουρα ειναι γιατι εξαπτουν την φαντασια. Οι παραπανω διαστασεις ειναι αντιθετες προς τα αξιωματα της γεωμετριας, οι σκουληκοτρυπες χρειαζονται αρνητικη ενεργεια και ταχυτητες μεγαλυτερες του φωτος ειναι απλα ενα ψεμα. Στην Σχετικοτητα η εννοια της ταχυτητας αντικαθισταται με την φυσικη εννοια της rapidity. Το φως εχει απειρο rapidity οποτε ειναι προφανες γιατι ειναι το οριο ταχυτητας. Δεν μπορεις να εχεις καποια τιμη μεγαλυτερη του απειρου. Οποτε ξαναδιαβασετε για ταχυτητες μεγαλυτερες του φωτος να ξερετε πως ειναι αντιεπιστημονικο εκτος αν μπορειτε να δεχτειτε πως υπαρχει κατι μεγαλυτερο απ'το απειρο.

Κουφη Λεοπαρδαλη είπε:
Να διορθωσω πως ολα τα τοπικα δευτερολεπτα ειναι τα ιδια. Για εναν που ζει στον Κρονο ο χρονος κυλα για αυτον με τον ιδιο ρυθμο οπως και για εναν γηινο. Η διαφορα ειναι πως επειδη ο Κρονος εχει μεγαλυτερη βαρυτητα, σε σχεση με την Γη εκει ο χρονος ειναι (απειροελαχιστα) πιο αργος. Δεν μπορει να βιωσει καποιος διαφορετικο ρυθμο του χρονου παρα μονο να παρατηρησει διαφορες με αλλα συστηματα αναφορας. Αυτα σχετικα με την χρονο.

Τωρα οσον αφορα την ταινια δεν την εχω δει και μαλλον δεν θα την δω. Υπεροχη μουσικη αλλα με απωθει το σεναριο που εχει να κανει με αλλες διαστασεις, σκουληκοτρυπες και τα λοιπα. Ο λογος ειναι καταρχην γιατι ολα αυτα οχι μονο ειναι wild υποθεσεις αλλα και αντιεπιστημονικα και ο λογος που υπαρχουν στην pop κουλτουρα ειναι γιατι εξαπτουν την φαντασια. Οι παραπανω διαστασεις ειναι αντιθετες προς τα αξιωματα της γεωμετριας, οι σκουληκοτρυπες χρειαζονται αρνητικη ενεργεια και ταχυτητες μεγαλυτερες του φωτος ειναι απλα ενα ψεμα. Στην Σχετικοτητα η εννοια της ταχυτητας αντικαθισταται με την φυσικη εννοια της rapidity. Το φως εχει απειρο rapidity οποτε ειναι προφανες γιατι ειναι το οριο ταχυτητας. Δεν μπορεις να εχεις καποια τιμη μεγαλυτερη του απειρου. Οποτε ξαναδιαβασετε για ταχυτητες μεγαλυτερες του φωτος να ξερετε πως ειναι αντιεπιστημονικο εκτος αν μπορειτε να δεχτειτε πως υπαρχει κατι μεγαλυτερο απ'το απειρο.
Δεν σου αρέσει πολύ να πηγαίνεις κινηματογράφο ε;

http://en.wikipedia.org/wiki/Suspension_of_disbelief

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back