Intel ή AMD για μουσική παραγωγή;

RayDTutto

Re di tutto e di nessuno
Πόντοι
98
Διαβάζω συνέχεια διάφορα για ένα νέο PC που θέλω να χτίσω για μουσική παραγωγή.

Αλλά άκρη δεν βγάζω.

Οι εγγραφές θα είναι ως επί το πλείστον audio (κιθάρες, μπάσα, φωνές), με λίγα κανάλια midi (πλήκτρα, ντραμς) και τα απαραίτητα plugins.

Όχι ορχήστρες και περίεργα σύνθια. Όχι ακόμα τουλάχιστον.

Κοιτάζω στα υψηλά σκαλοπάτια (Ryzen 2 /  i5 και i7 8ης, 9ης γενιάς ).

Αλλού διαβάζω ότι είναι πιο σημαντικό να έχεις πολλά θρεντς διαθέσιμα, αλλού ότι είναι σημαντικό ο κάθε πυρήνας να έχει την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα.

Έχει κανείς τις απαραίτητες γνώσεις / εμπειρία να με διαφωτίσει;

i7 9700k και i5 9600k είναι άριστες επιλογές, ϑα σε καλύψουν. Πρόσεξε πως δεν έχουν hyperthreading, πράγμα που δε σε χαλάει καθόλου. Είναι σαφέστατα προτιμότερο το να έχει ο κάθε πυρήνας ανώτερη ταχύτητα, διότι τα περίεργα συνθ ? και γενικά κάτι βαρύ θα σε πουλήσει, και όταν ΕΝΑΣ πυρήνας κρεμάει στο real time audio τότε κρεμάει ΟΛΟ, δεν είναι off line διαδικασία όπως π.χ. το video rendering που επωφελείται από το multi threading.

Θα καλυφθείς λοιπόν άνετα, και με AMD καλά θα είσαι, αλλά δε βρίσκω κανένα λόγο να πάει κάποιος εκεί για audio, η intel στις συγκεκριμένες εφαρμογές τα πάει καλύτερα, ας είναι καλά όμως η AMD γιατί την ανάγκασε να πάρει μπρος.

Νομίζω ότι αυτή η κουβέντα έχει κάποιο νόημα αν συζητάμε για υπολογιστή επαγγελματικού studio που θα κληθεί να σηκώσει πολλά  κανάλια με real time effects και βαριά plugins και όχι για home production καταστάσεις που απ' ό,τι κατάλαβα σε αφορούν. Με άλλα λόγια είτε Intel είτε AMD, το ένα και το αυτό. Το βασικότερο είναι να έχεις αρκετή RAM (16 GB για home studio είναι υπεραρκετά) και ένα καλό audio interface. Δευτερευόντως SSD δίσκο για υψηλές ταχύτητες στη φόρτωση plugins και στα διάφορα bounce to audio.

Προσωπικά κάνω άψογα τη δουλειά μου με έναν "παλιό" AMD FX-8320 και είναι και παραπάνω απ' ό,τι χρειάζομαι για audio μπασοκίθαρα/φωνές και midi πλήκτρα/τύμπανα. Ή αλλιώς 10+ κανάλια audio και 2-3 midi με τα εφέ τους τρέχουν χωρίς κανένα πρόβλημα (παραπάνω δεν μου έχουν χρειαστεί ακόμα). Ο δίσκος μου είναι λίγο αργός μόνο καθότι δεν είναι ssd οπότε σε bounce και export περιμένω λιγάκι αλλά και πάλι όχι κάποια άξια λόγου καθυστέρηση.

Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω, με την εξαίρεση όμως των καινούργιων άψογων ηχητικά, αλλά θεόβαρων synth.

Παρακάτω βλέπουμε χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιμετώπισης παλαιότερου επεξεργαστή από καινούργιας γενιάς synthesizer:

Με τους i5/7 9xxx πάντως δε θα υπάρχουν τέτοια προβλήματα, πόσο μάλλον αν μιλάμε μόνο για audio, εκεί και ένας καινούργιος i3, οι οποίοι είναι πλέον τετραπύρηνοι, αρκεί.

Ο θείος Superfunk πάντως ακόμα στα 32 bit  δουλεύει χωρίς κανένα πρόβλημα και δεν τις λες και ελαφριές της παραγωγές του  :classic_biggrin: οπότε ότι και να πάρεις απ'τα δύο μια χαρά θα είσαι.

20190103_153709.jpg

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Κράτα λίγο εκεί την εικόνα, να κλέψω το id number. :classic_tongue:

Κράτα λίγο εκεί την εικόνα, να κλέψω το id number. :classic_tongue:

Μωρέ και δεν το κλέβεις,αν και δεν έχω ιδέα τι λες  :classic_biggrin: :classic_biggrin: ,το κομπιούτερ έχει να μπει στο ίντερνετ από το 2010 που το έφτιαξα ...και ούτε πρόκειται φυσικά να μπει ποτέ (στα επόμενα 2-3 χρόνια που το βλέπω να αντέχει max)

Εάν θα έχεις real time όργανα (omnisphere ,superior drummer, κλπ) μαζί με audio tracks και real time plugins.

Πας στα ύψη.

Εάν θα γράφεις ταυτόχρονα μόνο audio tracks και μετά προσθέσεις τα vst instruments σου κάνει το φτηνότερο.

Τι όργανα θα γράφεις ταυτόχρονα;

Έχει σημασία.

Τα όργανα θα γράφονται ένα ένα. Κανένα ταυτόχρονα με άλλο.

Τότε είσαι μια χαρά και με τα δύο,εγώ πάντως θα ακολουθουσα τη συμβουλή του ManosX μια και πότε δεν έβλαψε κανέναν η περισσή δύναμη....

i7 9700k και i5 9600k είναι άριστες επιλογές...

Εδώ θα διαφωνήσω, όχι ότι δεν είναι καλοί επεξεργαστές, αλλά ....

Όπου βλέπεις "k" σημαίνει ξεκλείδωτο επεξεργαστή με σκοπό και χρησιμότητα το overclocking, αν δεν σκοπεύεις να οβερκλοκάρεις, δεν έχει νόημα.

Είναι πολύ energy hungry, θα σου καίνε πολύ περισσότερο ρεύμα, και το σημαντικότερο, θα σου υπερθερμαίνονται.

Αν λοιπόν επενδύσεις σε τέτοιους επεξεργαστές, θα πρέπει να πάς και σε πολύ δυνατό σύστημα ψύξης (ίσως υδρόψυξη), νομίζω ότι είναι μπλέξιμο χωρίς λόγο.

Ένας i7 έβδομης ή όγδοης γενιάς (χωρίς "k" στο όνομα), είναι υπεραρκετός.

Όμως εδώ χρειάζεται λίγο προσοχή στην μητρική.

Η Intel όταν έβγαλε την όγδοη γενιά (i7-8700), φρόντισε να μην είναι συμβατές οι μητρικές της έβδομης γενιάς, κι ας είχαν το ίδιο socket (LGA 1151).

Αν λοιπόν κάποιος ήθελε από i7-7700 να αναβαθμίσει σε i7-8700, έπρεπε να αλλάξει και μητρική.

Οπότε αν πας σε 7η γενιά θέλεις z270 motherboard, αν πας σε 8η θέλεις z370 ή καλύτερα ακόμα z390 μητρική.

Καλύτερα λοιπόν κατά την γνώμη μου να πας σε 8ης γενιάς (i7-8700) έτσι ώστε αν κάποια στιγμή θέλεις να αναβαθμίσεις, να μην αλλάζεις και μητρική.

EDIT: Δεν είναι καλή περίοδος τώρα για αγορά επεξεργαστή, γιατί η κυρά Intel φρόντισε να εκτινάξει τις τιμές τους από το καλοκαίρι και μετά.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτικό να κάνεις overclocking με κάποιον k. Και φυσικά άπαξ και δεν του κάνεις, αρκεί μια καλή αερόψυξη. Οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές είναι απλώς ΙΜΗΟ οι καλύτερες επιλογές σε value/ money που παίζουν αυτή τη στιγμή άμεσα διαθέσιμοι σε καταστήματα. Και φυσικά τη σειρά 7xxx ΤΗΝ ΞΕΧΝΑΣ εντελώς, i3 8300> i5 7400

Σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτικό να κάνεις overclocking με κάποιον k. Και φυσικά άπαξ και δεν του κάνεις, αρκεί μια καλή αερόψυξη.

Φυσικά και δεν είναι υποχρεωτικό.

Απλά νομίζω ότι σε έναν k αυτή την δυνατότητα πληρώνεις.

Αν δεν σε ενδιαφέρει, πας σε απλό.

Πολύ σωστά, σωστότατα. Χώρια που ο απλός θα έχει και μαμά ψήκτρα, που σε χαμηλές θερμοκρασίες αρκεί. Δυστυχώς όμως δε βρίσκω αντίστοιχα μοντέλα σε απλή έκδοση, το πιο κοντινό π.χ. στον i5 έχει 2.8 Ghz χρονισμό, καλή περίπτωση μόνο για budget oriented, και πάλι παίζει και να προτιμούσα τον ι3 στα 4 Ghz, για real time synths τουλάχιστον, στα πολύ μικρά latency ο χρονισμός παίζει μεγάλο ρόλο. Στον i7 πάλι, κάτι σε αυτό το κόστος με 8 cores; Αν βρεις κάτι από ελληνικά μαγαζιά, πολύ ευχαρίστως το αποδέχομαι προκαταβολικά.

Βέβαια όλα αυτά είναι τελικά λεπτομέρειες, και όλα έχουν να κάνουν με το κόστος, το budget, τις ανάγκες. Ο αγοραστής θα κρίνει.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back