Μόλις τώρα διάβασα τις 2 τελευταίες σελίδες...
Δεν ξέρω τι έγινε στις προηγούμενες αλλά σαν τίτλος του θέματος μου φαινόταν πολύ αθώο και εδώ μόνο που δεν...
Χαμηλώστε τους τόνους ρε παιδιά. Και μια σύσταση σε κάποιους για την "ορολογία".
Στο θέμα να πω ότι εδω έχουμε να κάνουμε με δύο στάσεις.
Η μια είναι τι έκανε ο Λίο, κι άλλη τι ακολούθησε.
Γιατί δεν το δεχόμαστε αυτό;
Ο Λίο έκανε αυτό ακριβώς που λέει ο SF.
Το ίδιο έκανε κι ο Rhodes με το ηλεκτρικό του πιάνο (που μόνο σαν πιάνο δεν ακούγεται) που είναι ένα μοναδικό όργανο με φοβερό ήχο και παίζει ο μισός πλανήτης της jazz και όχι μόνο.
Ο Rhodes όμως το σχεδιάσε για φτηνό μαθητικό πιάνο...
Κάτι παρεμφερές έκανε κι ο Λίο.
Για κοιτάξτε τα υλικά μιας Strat.
Οι κατα παράδοση οργανοποιοί είχαν διαφορετική αντιμετώπιση στην κατασκεύη της κιθάρας.
Σκαφτές και με κύριο υλικό το ξύλο, γιατί βασικό στοιχείο του ήχου σε ένα ακουστικό όργανο είναι το ηχείο του. Βλέπε βιολί, ακουστική κιθάρα, κλπ.
Κοντά σε αυτή την φιλοσοφία ο παραδοσιακός οργανοποιός Orville
Gibson πχ και η εταιρία του κατασκεύασε σχετικές ηλεκτρικές κιθάρες. Με έμφαση στα υλικά του σκάφους και αργότερα και στα solid bodies.
Ο Λίο όμως δεν είχε τέτοιες γνώσεις και ουσιαστικά σαν ηλεκτρονικός που ήταν αλλά και έξυπνο και πρακτικό μυαλό, βίδωσε το μπράτσο αντί να κάνει dove neck συνδέσεις, ρούταρε το ξύλο από πάνω για να βάλει τους μαγνήτες εύκολα και τους κότσαρε σε γνήσιο "mother of plastic" pickguard με 10 βιδάκια...
Πατέντες φτηνές που όμως είχαν σαν αποτέλεσμα ένα μοναδικό όργανο σαν αυτό του Rhodes.
Τώρα, αν εγώ πάρω το αρχικό σχέδιο και αρχίσω να "βελτιώνω" τα υλικά και δώσω περισσότερη έμφαση στη λεπτομέρεια σίγουρα κάτι καλύτερο θα βγεί.
Γιατί δεν θα έχει την στάμπα της βιομηχανικής γραμμής παραγωγής.
Αυτονόητο είναι. Εξ ου και τα custom shops.
Τώρα αν είναι κάποιος διατεθειμένος να πληρώσει αδρά γι αυτές τις διαφορές, είναι καθαρά θέμα προσωπικής αντίληψης και κοσμοθεωρίας.
Αρκεί να ξέρει γιατί το κάνει και όχι γιατί παραμυθιάζεται.Και κάποιες φορές είναι δύσκολο να καταλάβεις.
Και οι δύο "σχολές σκέψης" πάντως μπορούν να συνυπάρχουν.