ηχογραφηση σε computer με πεταλιερα

• Thread starter Thread starter latinangelgr
  • Start date Start date
  • Last post Πρόσφατη δραστηριότητα Πρόσφατη δραστηριότητα:
  • Απαντήσεις Απαντήσεις: Απαντήσεις 47
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις: Εμφανίσεις 10K
L

latinangelgr

Guest
καλημερα,

ο υπολογιστης μου έχει onboard καρτα ηχου (realtech 97) και σκεφτομαι να βαλω μια καλυτερη. Η ερωτηση μου ειναι η εξης:

εγω για να κανω ηχογραφηση χρησιμοποιω το cool edit 2.1. Οποτε η συνδεσμολογια που χρησιμοποιω ειναι κιθαρα--> πεταλιερα( tonelab LE)--> line in onboard καρτας ηχου. Επομένως, εάν αλλάξω κάρτα ήχου, θα έχω καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα??.

ποια κάρτα ήχου μου προτείνετε ( μέχρι 120-150 ευρώ)??

εάν χρησιμοποιήσω συνδεσμολογία κιθάρα--> είσοδος ΝΕΑΣ κάρτας ήχου και το πρόγραμμα guitar rig, θα ήταν καλύτερα?? δεν θα είχα πρόβλημα με latency ιδίως στις πολύ γρήγορες νότες??

ευχαριστώ

latinangelgr είπε:
καλημερα,

ο υπολογιστης μου έχει onboard καρτα ηχου (realtech 97) και σκεφτομαι να βαλω μια καλυτερη. Η ερωτηση μου ειναι η εξης:

εγω για να κανω ηχογραφηση χρησιμοποιω το cool edit 2.1. Οποτε η συνδεσμολογια που χρησιμοποιω ειναι κιθαρα--> πεταλιερα( tonelab LE)--> line in onboard καρτας ηχου. Επομένως, εάν αλλάξω κάρτα ήχου, θα έχω καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα??.

εάν χρησιμοποιήσω συνδεσμολογία κιθάρα--> είσοδος ΝΕΑΣ κάρτας ήχου και το πρόγραμμα guitar rig, θα ήταν καλύτερα?? δεν θα είχα πρόβλημα με latency ιδίως στις πολύ γρήγορες νότες??

ευχαριστώ
Θα έλεγα να προχωρήσεις στην αγορά νέας κάρτας ήχου για να έχεις αξιοπρεπή ηχητικά αποτελέσματα, αλλά και αποδεκτό latency, μιας και φαντάζομαι ότι θα έχεις αρκετή καθυστέρηση με την onboard. Για ηχογραφήσεις την κιθάρα σου κατευθείαν στην κάρτα ήχου, θα πρέπει η κάρτα σου να έχει ενσωματωμένη προενίσχυση για ακουστικά όργανα (συνήθως αναφέρεται ως guitar/instrument input ή ακόμα και HiZ input). Ειδάλλως θα χρειαστείς εξωτερικό προενισχυτή, με τον οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά ταυτόχρονα ανεβαίνει και το κόστος.

Μία καλή υποψήφια είναι η M-Audio Fast track Pro, λίγο πάνω από το όριο που θέτεις (στα 175€).

Last edited:
Αυτό που θα βάλεις θα είναι ένα audio interface. Αυτό συνδέεται με τον υπολογιστή σου είτε με USB είτε με Firewire (ieee 1394).

Άρα η συνδεσμολογία σου θα είναι κιθάρα -> tonelab -> guitar/instrument in του audio interface με καλώδιο audio -> υπολογιστής (με usb/firewire).

Το latency εξαρτάται από το audio interface. Καλύτερο interface, χαμηλότερο latency.

Το guitar rig είναι καλό πρόγραμμα, αρκεί το μηχάνημά σου να σου το σηκώνει...

Όσο για το ποιο interface θα πάρεις, ποικιλία δόξα τω θεώ υπάρχει... ψάξε στα γνωστά online καταστήματα, στα μη-online... θα βρεις!

Ρε παιδιά σόρρυ αλλά η akatanomasti LE δεν έχει USB interface για λειτουργία σαν pc-interface ή έχει μόνο η καινούρια ST?

Άκυρον. Μόνο η καινούρια ST έχει.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
latinangelgr είπε:
emu-0202  (κάτω από 120Ε) είναι απόλυτα επαρκής για να συνδέσεις κατευθείαν κιθάρα

καθώς και line6 UX1, 112.50Ε στο νάκα,  που είναι φτιαγμένη ακριβώς για κιθάρα, και που περιλαμβάνει και το αντίστοιχο του Guitar Rig που φτιάχνει η line6 και που λέγεται pod farm  (και βέβαια αν θες το απενεργοποιείς και παίζεις με guitar rig ή με revalver ή με wavesGTR ή ό,τι άλλο θες)

latinangelgr είπε:
καλημερα,

ευχαριστώ
Τυπικά το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο. Χρησιμοποιείς τους ASIO drivers για να παίζεις με την on-board?

Κάθε DSP-based πολυεφέ όπως το tonelab έχει κάποιο ελαχιστότατο latency αλλά δεν είναι αρκετό για να γίνει λόγος να το βγάλεις απ'την αλυσίδα.

Πριν κανα μήνα θυμάμαι να διαβάζω για ενα promotion, το guitar rig mobile με το LE version με πολύ φθηνό upgrade στο full guitar rig, αξίζει να το τσεκάρεις αν σου αρέσει το guitar rig.

Καλό το guitar rig, αλλά τείνει σε φάσεις να'ναι απαιτητικό και σχετικά θορυβώδες, εν αντιθέσει με αρκετές πεταλιέρες που είναι dead quiet (γι'αυτό και τις προτιμώ σε ηχογραφήσεις από amp mic'ing).  :)

Αν βάλεις το noisegate γίνεται ήσυχο σαν γατάκι  ;D

Το GR έχει Ηι και Lo Q επιλογή για να μη φορτώνεις πολύ το CPU.

Όσο το'χω (δεν το πολυχρησιμοποιώ εκτός από practice, όταν βαριέμαι να συνδέω τα πάντα  ;D) δεν μπόρεσα να βρώ μια χρυσή τομή, και σε ηχογραφήσεις το'ψαξα αρκετά - αλλά από την άλλη ψάχνω δύσκολο ήχο και θέλω και τον σκύλο ολόκληρο και τη φονική πίτα χορτάτη!  ;D To NR μου "σκότωνε" πολύυυ πράμα στον ήχο, και το lo/hi δεν φαίνεται να δούλευε. Ίσως φταίει κάτι άλλο, δεν ξέρω.

Μια χαρά πάντως το GR, απλά δεν είμαι και τόσο fan, that's all.  :)

Μια υποσημείωση....

θέλω να ηχογραφώ ηλεκτρική Κιθάρα!!...άρα το audio interface το χρειάζομαι????.....

ακόμα και αν ηχογραφώ με την tonelab LE απευθείας στο cool edit, θα έχω καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα??

το τονίζω, γιατί λογικά αν το πάρουμε, η κάρτα ήχου ( είτε έιναι onboard μάπα κάρτα, είτε π.χ. η maudio) δεν συμετέχει στην διαμόρφωση του ήχου της ηλετρικής κιθάρας ( τον ήχο τον διαμορφωνει η πεταλιέρα)...ισχύει αυτή η λογική???

Η έξοδος της κιθάρας είναι υψηλής αντίστασης, και ΔΕΝ ταιριάζει με την είσοδο line-in της οποιασδήποτε κάρτας. Όπως είπε και ο cyclops, χρειάζεσαι κάρτα ήχου (audio interface, πες το όπως θες) με Hi-Z ή αλλιώς instrument input.

latinangelgr είπε:
Μια υποσημείωση....

θέλω να ηχογραφώ ηλεκτρική Κιθάρα!!...άρα το audio interface το χρειάζομαι????.....

ακόμα και αν ηχογραφώ με την tonelab LE απευθείας στο cool edit, θα έχω καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα??

το τονίζω, γιατί λογικά αν το πάρουμε, η κάρτα ήχου ( είτε έιναι onboard μάπα κάρτα, είτε π.χ. η maudio) δεν συμετέχει στην διαμόρφωση του ήχου της ηλετρικής κιθάρας ( τον ήχο τον διαμορφωνει η πεταλιέρα)...ισχύει αυτή η λογική???
Με μια κανονική κάρτα ήχου, έναν αντάπτορα από μικρο σε μεγάλο καρφί για τη σύνδεση της πεταλιέρας με τον ενισχυτή και με την πεταλιέρα θα'σαι μια χαρά, εφόσον δεν ψάχνεσαι για επαγγελματική ηχογράφηση. Βέβαια, η κάρτα ήχου δεν συμβάλλει στον ήχο, αλλά το latency παίζει τεράστιο ρόλο στην ηχογράφηση. Για αρχή, δοκίμασε να κατεβάσεις το ASIO4all, και δες πως είναι τα πράγματα. Αν το σηκώνει η κάρτα ήχου σου, go for it. Αν όχι, μάλλον θα χρειαστείς ένα audio interface που υποστηρίζει ASIO.

dmilo είπε:
Η έξοδος της κιθάρας είναι υψηλής αντίστασης, και ΔΕΝ ταιριάζει με την είσοδο line-in της οποιασδήποτε κάρτας. Όπως είπε και ο cyclops, χρειάζεσαι κάρτα ήχου (audio interface, πες το όπως θες) με Hi-Z ή αλλιώς instrument input.
όντως...όταν ηχογραφώ την κιθάρα, όπως έχει τώρα...κιθάρα--> πεταλίερα-->είσοδος line in on board καρτας ήχου...το σήμα της είναι πάρα μα πάρα πολύ δυνατό...(αυτό δεν ενοείς με "την έξοδο υψηλής αντίστασης"?)

X-minor είπε:
Με μια κανονική κάρτα ήχου, έναν αντάπτορα από μικρο σε μεγάλο καρφί για τη σύνδεση της πεταλιέρας με τον ενισχυτή και με την πεταλιέρα θα'σαι μια χαρά, εφόσον δεν ψάχνεσαι για επαγγελματική ηχογράφηση. Βέβαια, η κάρτα ήχου δεν συμβάλλει στον ήχο, αλλά το latency παίζει τεράστιο ρόλο στην ηχογράφηση. Για αρχή, δοκίμασε να κατεβάσεις το ASIO4all, και δες πως είναι τα πράγματα. Αν το σηκώνει η κάρτα ήχου σου, go for it. Αν όχι, μάλλον θα χρειαστείς ένα audio interface που υποστηρίζει ASIO.
όπως τα έχω συνδεμένα τώρα το latency είναι μηδενικό..ότι παίζω την ίδια στιγμή το ακούω...έστω και άν έχω onboard κάρτα ήχου...
με λίγα λόγια το ηχητικό αποτέλεσμα μου θα ειναι καλύτερο μόνο αν στην εποεξεργασία του ήχου, έκτός από την πεταλίερα συμβάλει και η ¨καλή" κάρτα ήχου μέσω π.χ. του guitar rig???

Κατ'αρχάς, το θέμα της έντασης μπορείς να το ισοσταθμίσεις μέσω των ρυθμίσεων της πεταλιέρας, δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα (μικρότερος κι εγώ έτσι το'κανα και γι'αυτό που το ήθελα ήταν μια χαρά).

Τώρα, εφόσον δεν έχεις latency, δεν φαίνεται να'χεις και πρόβλημα, ειδικά αν πέσουν οι εντάσεις σε normal επίπεδα. Το guitar rig ίσως μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις και με την onboard και με τους ASIO4all, αλλά εφόσον έχεις την πεταλιέρα δεν βλέπω να σου χρειάζεται. Πάντως κατέβασε τους, σίγουρα θα βοηθήσουν (αν δεν τους έχεις ήδη δηλαδή).

X-minor είπε:
Κατ'αρχάς, το θέμα της έντασης μπορείς να το ισοσταθμίσεις μέσω των ρυθμίσεων της πεταλιέρας, δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα (μικρότερος κι εγώ έτσι το'κανα και γι'αυτό που το ήθελα ήταν μια χαρά).

Τώρα, εφόσον δεν έχεις latency, δεν φαίνεται να'χεις και πρόβλημα, ειδικά αν πέσουν οι εντάσεις σε normal επίπεδα. Το guitar rig ίσως μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις και με την onboard και με τους ASIO4all, αλλά εφόσον έχεις την πεταλιέρα δεν βλέπω να σου χρειάζεται. Πάντως κατέβασε τους, σίγουρα θα βοηθήσουν (αν δεν τους έχεις ήδη δηλαδή).
κάποια στιγμή όταν εγκατέστησα το guiatr rig, τους κατέβασα, και είχα λίγο καλύτερα αποτελέσματα ( οικτρά όμως)...παίζουν ρόλο οι ASIO4all στην περίπτωση ηχογράφησης, όπως σου είπα, με το cool edit?

δηλαδη να μην αγοράσω καρτα ηχου!!!!!???

You can also experiment by plugging your electric guitar directly into the mic-in socket on your sound card. This will work but it may not give the high quality performance needed for a more professional sound. In general, electric guitars need a high impedance input, but although most computer soundcard's mic inputs have a high impedance, it is not as high as a normal guitar input. This lower impedance can result in quality problems.
Απόσπασμα από το http://www.musiconmypc.co.uk/art_record_guitar_on_pc.php. Λίγο παλιό, αλλά σωστό.

Αν ηχογραφείς μόνο με την πεταλιέρα και μπορέσεις να φέρεις την ένταση εκεί που τη θες δεν νομίζω πως χρειάζεσαι audio interface. Αν θες οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις το guitar rig ίσως σου χρειαστεί. Οι ASIO4all είναι ουσιαστικά "προσομείωση" των κανονικών ASIO, και δουλειά τους είναι να μειώσουν το latency. Οπότε γενικά βοηθούν στις ηχογραφήσεις με κάρτες ήχου που δεν υποστηρίζουν ASIO.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back