Η καμπίνα είναι αυτή που δίνει τα μπάσα μέσω της γεωμετρίας της και λόγω του floor coupling. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη καμπίνα έχεις και όσο καλύτερα ακουμπάει στο έδαφος, θα έχεις περισσότερα μπάσα.
Το αυτί αντιλαμβάνεται ένα σύνολο συχνοτήτων, οπότε πολλές φορές αυτό που μας ακούγεται ως υπερβολή ή ξύσιμο στα πρίμα, έχει να κάνει με την έλλειψη μπάσων. Μόλις αυξηθούν τα μπάσα εξισορροπούνται οι συχνότητες και σταματούν να μας ενοχλούν τα πρίμα.
Οι μικρές ανοικτές Orange έχουν τα μεγαλύτερα μπάσα για το μέγεθος τους (εξαιρώ τις ported) και ακούγονται εξαιρετικά. Πιο μοντέρνες με το V30, πιο vintage με το G12H Anniversary. Δεν έχω παίξει την κλειστή Orange 1x12. Για να είμαι ειλικρινής θα ήθελα την επιλογή η πλάτη να είναι χωρισμένη ώστε να μετατρέπεται σε ανοικτή, γιατί μια Orange 2x12 κλειστή που είχα παίξει με V30s ακουγόταν πολύ boxy (είχε δηλαδή ένα τόνισμα στα χαμηλομεσαία) και δε μου άρεσε. Ξύσιμο πάντως δε νομίζω να έχεις, δε μου έχει τύχει ποτέ σε Orange και έχω παίξει πολλές.
Η Harley Benton Thiele είναι ported, μάλλον αντιγραφή της αντίστοιχης Mesa Boogie. Οι ported καμπίνες εκμεταλλεύονται την ανάκλαση των μπάσων με προσεκτικούς υπολογισμούς για το κάθε μεγάφωνο. Έχουν το πλεονέκτημα ότι ακούγονται πολύ μεγαλύτερες από το μέγεθός τους. Το μειονέκτημά τους είναι ότι μπορεί να είναι πιο περίεργες στις ηχογραφήσεις και το ότι εφόσον είναι υπολογισμένες για συγκεκριμένο μεγάφωνο, λειτουργούν καλύτερα με αυτό, το οποίο μπορεί να είναι περιοριστικό. Σκέφτομαι κι εγώ να αγοράσω μία, να της βάλω ένα EV 12S που μου περισσεύει.
Το Creamback ήθελα πολύ να μου αρέσει όταν βγήκε. Ήλπιζα να είναι μια βελτιωμένη version του παλιού G12 65 των 80s. Aυτά που ακούω όμως εγώ στα clips, δε με έχουν πείσει. Μου ακούγεται σαν κακό V30 που του έχεις κόψει το presence.
Υπάρχουν πάρα πολλά clips από τη Zilla Cabs στο YouΤube για να συγκρίνεις μεγάφωνα στις ίδιες καμπίνες.