Η σημασία του serial number

Jasemeister

Master of Ceremonies
Πόντοι
38
Έχοντας δει τελευταία αρκετές Ibanez στις βιτρίνες καταστημάτων με σβησμένο το serial number, θέλω να επιστήσω την προσοχή στη σημασία της ύπαρξής του γενικά στα μουσικά όργανα τύπου κιθάρας-μπάσου. Η σημαντικότερη συνέπεια είναι της έλλειψης του serial είναι:

Χαμηλή ή μηδαμινή αξία μεταπώλησης: Πως θα πουλήσεις ένα όργανο που δεν έχει ταυτότητα που να μπορεί να διασταυρώσει ο ενδιαφερόμενος; Εννοείται ότι όσο ανεβαίνει η αξία του οργάνου τόσο πιο σημαντικό είναι το serial number. Θα αγοράζατε εσείς μια Gibson Les Paul Custom χωρίς serial? Ή μια Ibanez JEM?

Ένα όργανο που πωλείται σε κατάστημα χωρίς serial δεν αποκλείεται να είναι κλεμμένο που πασάρεται ξανά στην αγορά ως μεταχειρισμένο ή καινούριο b-stock.

Προσοχή λοιπόν γιατί αγοράζοντας ένα τέτοιο όργανο παίρνετε σαφώς λιγότερα απ'ότι έχετε πληρώσει  ;)

Αν παρέλειψα κάτι feel free to add it.

edit: να προσθέσω ότι αν έχεις π.χ. Fender ή Ibanez bolt-on κιθάρα/μπάσο και για κάποιο λόγο χρειάζεται αντικατάσταση το μπράτσο, πρέπει να τους το στείλεις πίσω για να σου στείλουν το replacement. Απ'ότι ξέρω, χωρίς το serial η διαδικασία αυτή δεν είναι εφικτή. Αν κάποιος γνωρίζει επί του θέματος από εμπειρία ας το επιβεβαιώσει/διαψέυσει.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εχεις δηκιο αλλα αν το οργανο ειναι original ιδιως στα παλια κομματια που μας ενδιαφερει  αν δεν γραφει sn πανω στο headstock χανει μονο ενα 5%

σε αντιθεση αν εχουν αλλαχτει ταστα μπορει να χασει 30-40% της αξιας.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Προφανώς κάτι παραπάνω ξέρεις από μένα στο θέμα των vintage οργάνων και των ποσοστών που γράφεις. Στο αρχικό μου ποστ δεν αναφέρομαι σε vintage όργανα μιας και αυτή η αγορά είναι αρκετά εξεζητημένη (αρκετοί κατασκευαστές παλιά δεν έβαζαν serials ή δεν κράτησαν αρχεία από τα πρώτα όργανα που έφτιαξαν), αλλά αποκλειστικά σε όργανα "σύγχρονης" παραγωγής, δηλ. των τελευταίων 15-20 ετών που πωλήθηκαν/πωλούνται σε καταστήματα ως καινούρια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα.

exarhos είπε:
Εχεις δηκιο αλλα αν το οργανο ειναι original ιδιως στα παλια κομματια που μας ενδιαφερει  αν δεν γραφει sn πανω στο headstock χανει μονο ενα 5%

σε αντιθεση αν εχουν αλλαχτει ταστα μπορει να χασει 30-40% της αξιας.
Και σε περιπτωση που κάποιος αγοράζει ενα vintage όργανο θα είναι αρκετα εμπειρος και ψαγμένος ώστε να καταλάβει ποιο είναι το όργανο χωρίς να χρεισαστεί s/n. Σε καμια περιπτωση όμως δεν αλλάζεις μανικι ή αλλο μέρος μονο και μονο επειδή δεν εχει s/n. Παντως το να πουλανε διαφορα μαγαζια κιθαρες με σβησμένα s/n είναι θλιβερό και θα έπρεπε κάποιος να παρέμβει.

Bρήκα μερικές αναφορές που θα μπορούσαν να συζητηθούν πάλι:

http://www.noiz.gr/index.php?topic=2001.msg20942#msg20942

http://www.noiz.gr/index.php?topic=6274.msg80030#msg80030

κι από δω: http://www.noiz.gr/index.php?topic=10226.msg137026#msg137026

Θυμάται κανεις τον ελεινό ευτραφή γέροντα του DOREMI? Αυτον που πούλαγε όοολααα τα όργανα με σβησμένο κωδικό παραγωγής? Και τα πούλαγε σε μεγαλύτερη τιμή και απο τον εγχώριο αντιπρόσωπο. Μάλιστα μου είχε αναφέρει για κάτι IBANEZ οτι τους 'ξυνει' (μποινκ) τον κωδικό απο το μπρατσο για να μην βρισκει ο Τριμης ποιος του τα φέρνει!!!!

Jasemeister είπε:
edit: να προσθέσω ότι αν έχεις π.χ. Fender ή Ibanez bolt-on κιθάρα/μπάσο και για κάποιο λόγο χρειάζεται αντικατάσταση το μπράτσο, πρέπει να τους το στείλεις πίσω για να σου στείλουν το replacement. Απ'ότι ξέρω, χωρίς το serial η διαδικασία αυτή δεν είναι εφικτή. Αν κάποιος γνωρίζει επί του θέματος από εμπειρία ας το επιβεβαιώσει/διαψέυσει.
Για Ibanez απ΄οσο ξερω εχεις (τουλαχιστον στα ακριβα μοντελα) 100% δικιο!  ;)

Εγώ άλλαξα το μπράτσο της ibanez jem και κανείς δεν μου ζήτησε serial (βέβαια αυτό έγινε πριν 3 χρόνια, δεν ξέρω αν έχει σημασία). Παρόλ' αυτά εννοείται ότι το serial number είναι εξαιρετικά χρήσιμο και καλά κάνεις και το αναφέρεις, κυρίως για τα καταστήματα που τα πουλάνε με τη λογική "έλα μωρέ ποιός θα το προσέξει"

Πιστεύω εφόσον είχε το serial επάνω δεν υπήρχε λόγος να στο ζητήσουν.

Εννοεις οτι δεν να μην εχουν s.n. ή να εχει σβηστει γιατι ειπες στο αρχικο post οτι ειναι σβησμενα.

zithon είπε:
Εννοεις οτι δεν να μην εχουν s.n. ή να εχει σβηστει γιατι ειπες στο αρχικο post οτι ειναι σβησμενα.
Δεν κατάλαβα τι εννοείς, κάτι λείπει απ΄την πρότασή σου.

Sorry!!!! :)

Ρωταω αν τα s.n. στις κιθαρες που λες ειναι ανυπαρκτα εξ αρχης απο το εργοστασιο ή σβηστικαν επιτηδες απο καποιο πονηρο χερι...? :D

Είναι σβησμένα (φαίνεται δηλαδή ότι κάτι έχει σβηστεί). Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές πλέον χρησιμοποιούν serial numbers, μόνο σε περιπτώσεις vintage/παλιών οργάνων μπορεί να λείπει ή να έχει σβήσει με τον καιρό.

Που...ια μου βρωμαει. και ειναι απαραδεκτο να πουλουνται τετοια οργανα σε καταστηματα για καινουργια , αν ισχυει αυτο φυσικα, να μην πω οτι σηκωνει και μηνυση αλλα πιος εχει κουραγιο να μπλεξει! Παντως υπαρχει η περιπτωση να βρεις s.n. γραμμενο και στο neckpocket αλλα και μεσα στα ηλεκτρονικα (αν προκειται για vintage οργανο). Αλλα για να το βρεις αυτο σιγουρα θελει διαδικασια...

ο συνηθισμενος λογος που γινεται αυτο (το σβησιμο serial), ειναι στην περιπτωση που υπαρχει αποκλειστικος αντιπροσωπος στην χωρα, και καποιος καταστηματαρχης φερνει οργανα απο αλλου (απο φθηνοτερο προμηθευτη στο εξωτερικο ας πουμε). ακομα μια εγχωρια πατεντα..

Για να μην μπορεί να εντοπιστεί ο προμηθευτής μιας και οι αποστολές οργάνων καταγράφονται με το σειριακό αριθμό τους.

Το προβλημα εχει γινει ηδη αντιληπτο και πλεον στις "καλες" κιθαρες, τουλαχιστον  αυτες που ειδα, ο σειριακος αριθμος δεν ειναι πλεον τυπωμενος αλλα χαραγμενος οπως στα ρολογια κλπ...

Σε αλλες παλι κιθαρες της κατηγοριας των 200 ευρω, εχω δει να βαζουν ενα αυτοκολλητο με τον αριθμο και να μην υπαρχει αλλου πανω στην κιθαρα.

Στις Jackson usa  εχουν κανει την μεγαλη μαγκια να χαραζουν τον αριθμο στο τελος της ταστιερας ωστε αν καποιος προσπαθησει να τον σβησει, να κανει σιγουρη ζημια στο οργανο.

πέτυχα αυτό το παλιό θέμα και έμεινα ξερός !

παίδες, ξύσιμο ίσον 100% κιθάρα μαιμού...

ο συνηθισμενος λογος που γινεται αυτο (το σβησιμο serial), ειναι στην περιπτωση που υπαρχει αποκλειστικος αντιπροσωπος στην χωρα, και καποιος καταστηματαρχης φερνει οργανα απο αλλου (απο φθηνοτερο προμηθευτη στο εξωτερικο ας πουμε). ακομα μια εγχωρια πατεντα..
αν δεν απατώμαι, η έννοια "αποκλειστικός αντιπρόσωπος" έχει καταργηθεί πανευρωπαικά από την επιτροπή ανταγωνισμού επειδή εξυπηρετεί το μονοπώλειο και όχι τον ανταγωνισμό. Νομίζω πως πλεόν ισχύει και στην χώρα μας.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back