Και για να το συγκεκριμενοποιήσουμε στην τέχνη...
Ειδικά στις σύγχρονες τέχνες (μουσική, εικαστικά, κινηματογράφος, κόμικς, φωτογραφία ), ο υποκειμενισμός (όχι με την έννοια του φορμαλισμού) και ο σχετικισμός,
αποτελούν κοινό τόπο, από την εποχή του μοντερνισμού και έκτοτε, από τα τέλη του 19ου αιώνα - ένα πλέγμα θέσεων, αντιλήψεων και κινημάτων τα οποία εμφανίστηκαν στην τέχνη, στην πολιτική και τη φιλοσοφία από τα τέλη του 19ου αιώνα, υπό την πίεση των πρωτοφανών αλλαγών τις οποίες είχαν επιφέρει στη Δύση η νεωτερικότητα, ο καπιταλισμός και η σαρωτική τεχνολογική εξέλιξη μετά τον Διαφωτισμό, για να επικρατήσουν καθολικά μέχρι και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. (wiki)
Ο μοντερνισμός στην τέχνη υπήρξε μία αντίδραση στις συντηρητικές αξίες του ρεαλισμού. Κίνητρο ήταν η απόρριψη της παράδοσης και η παρωδία της, μα και η αξιοποίησή της υπό νέες οπτικές γωνίες και ερμηνείες. Ο μοντερνισμός απέρριπτε τις βεβαιότητες , την έννοια ενός συμπονετικού, παντοδύναμου Θεού ως ανώτατης πηγής ηθικών αρχών, καθώς και την πεποίθηση πως μία κοινή, καθολικά αποδεκτή, αντικειμενική ερμηνεία της φυσικής και κοινωνικής πραγματικότητας είναι δυνατόν να προσεγγιστεί χάρη στην ορθολογικότητα.
(wiki):
Αντ' αυτού, προέβαλλε τον ρόλο της υποκειμενικότητας και των πολλαπλών, αντικρουόμενων αντιλήψεων για την αλήθεια, είτε ως ποθητή και θετική είτε ως τραγική μα αναπόφευκτη πραγματικότητα, και επικροτούσε τις αντισυμβατικές τεχνοτροπίες που κατέφθασαν με την αλλαγή του αιώνα μέσω της συνεχώς εξελισσόμενης τεχνολογίας και, κατόπιν, των επιπτώσεων που είχε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος στον ψυχισμό των καλλιτεχνών
(βλέπε: η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Στραβίνσκι που ανάφερα σε κάποιο προηγούμενο σχόλιο).
https://www.sansimera.gr/articles/626
Το σκηνικό της πρώτης παράστασης
"Οι αποδοκιμασίες με χαχανητά και σφυρίγματα ξεκίνησαν από τις πρώτες νότες του έργου. Με την πάροδο του χρόνου, οι αποδοκιμασίες εξελίχθηκαν σε κραυγές, μέχρι του σημείου να σκεπάζουν τα όργανα της ορχήστρας. Δεν άργησαν και οι συμπλοκές μεταξύ των θεατών, με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία και να βγάλει έξω από την αίθουσα σαράντα από τους ταραξίες. Όλη την ώρα των επεισοδίων η παράσταση συνεχιζόταν κανονικά σαν να μη συνέβαινε τίποτε. Στο δεύτερο μέρος, τα πνεύματα ηρέμησαν και στο τέλος οι συντελεστές της παράστασης αποθεώθηκαν.
Την επόμενη ημέρα, ο κριτικός της εφημερίδας Λε Φιγκαρό Ανρί Κιτάρ χαρακτήρισε το έργο «κοπιαστική και παιδαριώδη βαρβαρότητα». Ο Ιταλός συνθέτης Αλφρέντο Καζέλα είπε ότι οι αποδοκιμασίες στόχευαν περισσότερο στη χορογραφία και λιγότερο στη μουσική του Στραβίνσκι. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο διακεκριμένος Ελληνογάλλος μουσικοκριτικός Μιχαήλ Καλβοκορέσης. Αρνητικότατος με το έργο ήταν και ο σπουδαίος Ιταλός μουσουργός Τζιάκομο Πουτσίνι, που παρακολούθησε την παράσταση της 2ας Ιουνίου. Σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη χορογραφία «γελοία» και τη μουσική «κακόφωνη». «Είναι έργο ενός τρελού» συμπλήρωσε."
Σήμερα, οι καλοτεχνίτες της ΑΣΚΤ στην Αθήνα (οι οποία, ειρήσθω εν παρόδω θεωρείται και είναι από τις πιο προχωρημένες στην Ευρώπη) μπορεί να παρακολουθούν για παράδειγμα το μάθημα της Γλυπτικής και να παρουσιάσουν ως έργο για μια ζητούμενη άσκηση με τίτλο "Καθετότητα", ένα ποντίκι καρφωμένο μέσα σε ένα κάδρο (γεγονός, γι' αυτό και το αναφέρω), παρουσιάζοντας μάλιστα απολύτως εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση για τους συμβολισμούς και το "νόημα" του έργου.
Προφανώς και δεν γίνεται να συμφωνήσουμε: με βάση το προηγούμενο σχόλιό μου, οι σχετικιστές δεν γίνεται / είναι άτοπο να προσπαθήσουμε να πείσουμε οποιονδήποτε, και όσοι μένουν προσκολλημένοι στις παλιές, καθιερωμένες καλλιτεχνικές φόρμες απ' την άλλη, οφείλουν να παραδεχτούν/αποδεχθούν, ότι
αυτές έχουν αντικατασταθεί με νέες, εγγύτερα στον χαρακτήρα της εποχής, προκειμένου να εκφραστεί η θέση του ατόμου στον πολύπλοκο νεωτερικό κόσμο.